21 Ιουν 2008

Η δύναμη της σκιάς κι οι αόρατες αλυσίδες της


Η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Πάει να πει, οι σκιές μικρότερες από ποτέ. Σα μια ταυτότητα μυστική που σέρνουν τα αντικείμενα και οι άνθρωποι ξωπίσω τους και για λίγο πάει να χαθεί.Σαν ένα παράλληλο σύμπαν που για μια στιγμή συστέλλεται.

Σε κάποιους θα ανατείλει ο ίσκιος του ίσκιου και θα καλύψουν το κενό της ημέρας. Άλλοι θα κάνουν πως τίποτε δεν άλλαξε και θα συνεχίσουν, αυτή τη φορά κατηφορικά προς το θερινό ηλιοστάσιο.

Κι εκείνοι που προσδιορίζονται από το φως και αναζητούν στη σκιά την απόδειξή του, θα ατενίσουν τον ήλιο στην κορφή της μέρας με δέος.

Σαν πρωτόγονοι.




Στην Πολιτεία του Πλάτωνα οι σκιές που σχηματίζονται μες στη σπηλιά είναι η μόνη παράσταση για τους αλυσοδεμένους, εκεί οι σκιές συγχέουν την πραγματικότητα των τριών διαστάσεων και παραποιούν την αβίωτη αλήθεια (αλήθεια: άρνηση της λήθης).




Ουίλλιαμ Μπλέηκ - Visions of the Daughters of Albion (1793)



Κι αυτή η διάσταση που λείπει από τη σκιά γίνεται εργαλείο, όπως το ηλιακό ρολόι και η πυραμίδα του Kukulcan στο Μεξικό με το θεϊκό ερπετό να κατεβαίνει μέσα από το σκοτάδι






δείτε το φαινόμενο στα 3:00min







Κι αυτή η διάσταση που λείπει από τη σκιά γίνεται τέχνη
















και τέλος η ίδια διάσταση που λείπει από τη σκιά γίνεται φόβος, όπως οι σκιές που στοιχειώνουν τις αμφιβολίες και τα όρια της ανθρώπινης γνώσης. Εκεί, στο σκοτάδι, που κάποτε ζούσαν οι καταραμένοι, επωάζονται οι πιο κίβδηλες πίστεις και γιγαντώνονται οι πιο ανίερες δοξασίες.

Ποιες είναι οι αλυσίδες του Πλάτωνα σήμερα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: