16 Ιουν 2008

Χιλιάδες σουπερμάρκετ γεμάτα πράγματα, γιατί δεν τα βουτάμε για τα γεράματα...


Είναι κεφάτοι, γυρνάνε απ' του Βερόπουλου....




Από το in.gr:

"Δεύτερο περιστατικό κλοπής ως διαμαρτυρία κατά της ακρίβειας. Ομάδα ατόμων που σύμφωνα με την αστυνομία ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο έκανε επιδρομή σε δύο σουπερμάρκετ (Βερόπουλο και Dia) στον Άγιο Παντελεήμονα και στη συνέχεια μοίρασε τα κλεμμένα τρόφιμα σε κοντινή λαϊκή αγορά.

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί στα τέλη Μαΐου στα Εξάρχεια. Τότε είχαν μάλιστα πετάξει και φέιγ βολάν με συνθήματα κατά της ακρίβειας.

Αυτή τη φορά, οι δράστες μπήκαν στο σουπερμάρκετ DIA, στη διασταύρωση Κολοφώνος και Αχαρνών, και στο κατάστημα Βερόπουλος, στη διασταύρωση Περγάμου και Ρεμούνδου. Γέμισαν καρότσια με τρόφιμα, έφυγαν χωρίς να πληρώσουν και στη συνέχεια άρχισαν να τα μοιράζουν στην παρακείμενη λαϊκή αγορά.

Όταν αντιλήφθηκαν τους αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο τράπηκαν σε φυγή, αφήνοντας πίσω τα κλοπιμαία."


Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Χιλιάδες σουπερμάρκετ γεμάτα πράγματα,

γιατί δεν τα βουτάμε για τα γεράματα! -Ν. Ασιμος

Επιτέλους! Οι μεγαλοκαρχαρίες των σούπερ μάρκετ και των εταιρειών τροφίμων παγωσαν τις τιμές των προϊόντων τους! Κάποιοι μάλιστα φάνηκαν πιο γαλαντόμοι και μειώσαν τις τιμές τους, προκειμένου να αυξηθεί η "αγοραστική δύναμη" των καταναλωτών. Με πιο απλά λόγια: να κονομάνε περισσότερα! Επειδή ξέρουμε ότι κανένας δεν παίρνει στα σοβαρά όλες αυτές τις μπούρδες για δήθεν μειώσεις τιμών, εφαρμόζουμε και πάλι στην πράξη, την δική μας "δέσμη μέτρων" κατά της ακρίβειας, με απαλλοτρίωση τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης από μεγάλο σουπερ μάρκετ.

Υ.Γ. Όσον αφορά τα καλυμμένα μας πρόσωπα, έχουμε να πούμε τα εξής: Κατανοώντας πως η κοινωνία είναι ακόμα ανέτοιμη και αμήχανη να αφουγκραστεί και να στηρίξει τέτοια γεγονότα, κρίνουμε σκόπιμο να πάρουμε τα στοιχειώδη μέτρα για την ασφάλειά μας, απέναντι στα συστήματα ασφαλείας και τους μηχανισμούς καταστολής, προκειμένου να συνεχίσουμε να ζούμε και να δρούμε ελεύθεροι.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕΤΡΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ

ΜΑZ­ΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ

Οργισμένοι αναρχικοί ενάντια στην ακρίβεια


Αλήθεια, ίδρωσε κανένα αυτί σε Πάρο και Αντίπαρο με την καμπάνια για τη μη αγορά γάλακτος σε τιμή άνω του ενός ευρώ;

(Ή μήπως να το απαλλοτριώσουν...)




3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αιωρείσαι ανάμεσα στο καλό και το κακό, στο νόμιμο και το παράνομο, υιοθετείς την "απαλλοτρίωση" ως μέσο επιβίωσης, επικροτείς ενέργειες οι οποίες δεν αποσκοπούν στη λύση του προβλήματος αλλά στη δημιουργία χάους, γιατί αν θεωρήσω ότι αυτές οι ενέργειες, τις οποίες εντέχνως πλην σαφώς υποστηρίζεις ζητώντας να ισχύσουν και εδώ, φαντάζεσαι τι θα γινόταν και ποιος ο αντίκτυπος στο μικρόκοσμό μας, αν εσύ χαίρεσαι εγώ λυπάμαι γιατί η βία φέρνει βία και όχι ειρήνη, με την οποία βρίσκεται σε αγαστή σχέση, όπως σε προηγούμενα θέματα μας έχεις αναλύσει.
Ηρεμία λοιπόν και προσοχή στις "απαλλοτριώσεις".

Magos Gsisspor είπε...

Καταρχήν η ακτιβιστική πράξη που αναφέρθηκε δεν ήταν πράξη βίας, ούτε στις δύο "απαλλοτριώσεις" στην Αθήνα, ούτε στη δράση της ομάδας "Αμβούργο Δωρεάν", ούτε σε αντίστοιχες ακτιβιστικές δράσεις στην Ισπανία και στο Εδιμβούργο.

Μάλιστα, έτυχαν και αποδοχής από τους περαστικούς, γι αυτό και δεν έγιναν και συλλήψεις, αφού ο κόσμος τους χειροκροτούσε και γιουχάιζε τους αστυνομικούς που εμφανίστηκαν. Χαρακτηριστικό της εντύπωσης που επικράτησε σχετικά είναι ότι κανένα κανάλι δεν παρουσίασε το θέμα ως καταγγελία ή παραβατική πράξη. Σχεδόν ντράπηκαν να αναφέρουν τη λέξη "κλοπή" και επέμειναν στον όρο "απαλλοτρίωση" αφουγκραζόμενοι πιθανώς την κοινή γνώμη, που απογοητευμένη από την απάθεια των πολιτικών και την αδυναμία εφαρμογής στοιχειωδών κανόνων στην αγορά, είδε στις πράξεις αυτές μια ελπίδα. Όχι ανατροπής και χάους, αλλά άσκησης πίεσης με τον πιο ανώδυνο για τον καθένα μας τρόπο.

Ανώδυνο, γιατί εσύ, φίλε ανώνυμε, κάθεσαι σε μια καρέκλα και προβληματίζεσαι για την εφαρμογή βίας ή μη βίας κι εγώ απαντώ σα να είμαι θιασώτης τέτοιων πράξεων, και όλοι που διαβάζουν τα σχόλια συντάσσονται με μία ή άλλη άποψη, ενώ στην πραγματικότητα ούτε μια βδομάδα εμπάργκο στο γάλα δε μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς οι θεατές (το οποίο παρεπιπτόντως πωλείται τρεις με τέσσερις φορές πάνω από την τιμή του παραγωγού).

Το θέμα δεν είναι αν θα διασαλευτεί η ηρεμία του μικροκόσμου που ζούμε από τέτοιες ενέργειες, μακάρι να μπορούσε να μετακινηθεί έτσι εύκολα από το βόλεμά του ο καθένας απλά με μια απαλλοτρίωση. Το ζήτημα παρουσιάστηκε ως μία εναλλακτική αντίδραση στην ακρίβεια, όπως έχει προέλθει από την Ευρώπη και έφτασε σιγά σιγά κι εδώ.

Ασφαλώς και η βία, όπως την εννοείς, δεν έχει θέση στις σύγχρονες κοινωνίες -αυτά τα έχει απαντήσει η ιστορία για μας εδώ και χρόνια- επαναλαμβάνω όμως πως δεν πρόκειται για πράξεις βίας.
Ούτε όμως πρέπει να έχει θέση στις σύγχρονες κοινωνίες η κοινωνική αναλγησία, η πολιτική των διακρίσεων και η μη εφαρμογή στοιχειωδών κανόνων στην αγορά. Αυτά είναι πιο επικίνδυνα από τις πράξεις «απαλλοτρίωσης» που σε τρομάζουν. Μπορούν μάλιστα να οδηγήσουν σε πραγματικές πράξεις βίας υπό το μανδύα της δημοκρατίας, κάτι που φυσικά απεύχομαι.

ΥΓ: Τέτοια σχόλια διαβάζουν κάποιοι -ίσκοι (δημοσιογραφίσκοι, σαχλαμαρίσκοι,κλπ) τριγύρω και μας κολλάνε την ετικέτα που τους βολεύει (γραφικοί, αναρχοαριστεροί, ανιστόρητοι, κλπ, κλπ). Αν και ανώνυμος σου έδωσα μια εκτενή διευκρίνιση -που ελπίζω να ήταν διαφωτιστική- ακριβώς επειδή κατέθεσες την άποψή σου με ευπροσηγορία και ευπρέπεια.

Ανώνυμος είπε...

APO TA SHMERINA "NEA"



Το πιο επιτυχημένο μποϊκοτάζ στην ιστορία-ΤΟ 1902 ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

ΩΣ «ΤΟ ΠΛΕΟΝ επιτυχημένο μποϊκοτάζ καταναλωτών για την ανεξέλεγκτη αύξηση της τιμής τροφίμου» χαρακτηρίζεται η κινητοποίηση των Εβραίων νοικοκυρών το 1902 στη Νέα Υόρκη, από δύο ανεξάρτητες πανεπιστημιακές εργασίες σε Ιταλία και Αμερική.
Η τιμή του κρέατος κοσέρ στις αρχές Μαΐου του 1902 αυξήθηκε- κατόπιν συμφωνίας του ολιγοπωλίου του βοδινού- κατά 6 σεντς το κιλό, από 12 σε 18 σεντς, δηλαδή υπήρξε αύξηση της τάξεως του 50%. Οι Εβραίες νοικοκυρές σταμάτησαν να αγοράζουν, ενώ στα μέσα Μαΐου οι εφημερίδες «Νιου Γιορκ Τάιμς» και «Χέραλντ» ανέφεραν ότι 20.000 γυναίκες διέρρηξαν καταστήματα που πωλούσαν κοσέρ, έβγαλαν το κρέας στους δρόμους και αφού το περιέλουσαν με πετρέλαιο το έκαψαν. Εκείνη την ημέρα πραγματοποιήθηκαν 85 συλλήψεις από την Αστυνομία στη συνοικία Λόουερ Ιστ Σάιντ και τα νέα γρήγορα διαδόθηκαν στις Εβραιοπούλες της υπόλοιπης Νέας Υόρκης, που επίσης μποϊκοτάρισαν το συγκεκριμένο προϊόν.
Το αποτέλεσμα ήταν στις 22 Μαΐου οι κρεοπώλες κοσέρ να σταματήσουν να αγοράζουν κρέας από το ολιγοπώλιο λόγω των αυξημένων τιμών διάθεσης. Στις 9 Ιουνίου 1902 οι μεγαλοπρομηθευτές έριξαν τις τιμές και το κρέας κοσέρ πωλούνταν 14 σεντς το κιλό.

Έτσι, για να μην περάσει ότι αυτά είναι μόνο τωρινά φαινόμενα