17 Ιουν 2008

Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες - Οι Ευρωπαίοι Ρομπέν


Είναι παγκόσμια η αντίδραση. Αυτή η υπόκωφη οργή που πλήττει κύρια τις φτωχές πληθυσμιακές ομάδες δεν είναι πλέον μια απλή ενόχληση, αλλά οργή και θυμός, όπως εκφράζεται και μέσα από ακτιβιστικές ενέργειες που βρίσκουν αποδοχή από τους πολίτες.

Κι αυτό που εδώ τώρα εμφανίστηκε με τους Ρομπέν του μετρό (που αφήνουν το εισιτήριό τους για τον επόμενο επιβάτη) και των λαϊκών αγορών (στις δύο "απαλλοτριώσεις" σούπερ μάρκετ που έγιναν πρόσφατα) έχει μια προϊστορία αρκετών ετών στην Ευρώπη. Στο Αμβούργο πριν 2 χρόνια, οι Ρομπέν των Ντελικατέσσεν με την επωνυμία "Αμβούργο Δωρεάν" εφορμούσαν σε ντελικατέσσεν, ακριβά εστιατόρια, πανάκριβες κάβες και έκαναν τη δική τους αποψίλωση. Άρπαζαν εισιτήρια κινηματογράφου και μοίραζαν οδηγίες χρήσης για τρόπους και τεχνάσματα δωρεάν μετακίνησης με τις συγκοινωνίες.

Τα κλοπιμαία όλα διανέμονταν σε ανέργους της πόλης, και μάλιστα στους μακροχρόνια ανέργους, ενώ στα ταμεία των καταστημάτων άφηναν μια ανθοδέσμη με την ετικέτα "Die fetten Jahre sind vorbei" (Οι
μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες), από τον πετυχημένο τίτλο της ομώνυμης ταινίας "die Edukators".

Δεν παρέλειπαν, φεύγοντας, να ποζάρουν με μάσκες ηρώων και ονόματα όπως Σάντα Γκεβάρα, Σπάιντερ Μαμ, Οπεραϊστορίξ και ΣούπερΦλουξ. Άλλωστε , όπως γράφανε στην κάρτα που αφήνανε, "χωρίς τις ικανότητες των σούπερ ηρώων, η ζωή στην πόλη των εκατομμυριούχων θα ήταν κόλαση για τους απλούς ανθρώπους".
Για περισσότερα: Die Überflüssigen
http://www.youtube.com/watch?v=Sx-GDRe3YkI
http://www.ueberfluessig.tk/ http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=504587 http://de.indymedia.org//2006/04/145010.shtml http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=14.05.2006,id=55213980
http://www.flickr.com/photos/plagal/2590755448/

2 σχόλια:

Alpha είπε...

ναι, ο καθένας πρέπει να μπορεί να κάνει ότι θέλει, να τα σπάει όπως θέλει, να είναι υπεράνω των πάντων, νομίζοντας κι όλας ότι δικαιολογείται ηθικά γι αυτό.

εγώ και άλλοι 100.000 εργαζόμενοι στα σ/μαρκετ είμαστε τρομαγμένοι απ το που πηγαίνει το πράγμα, και το πως το πηγαίνουν επίσημα και ανεπίσημα στόματα.

αν επικροτούμε αυτού του είδους τη βία, ας ετοιμαστούμε για τα χειρότερα.

α...και σε περίπτωση που κάποιος νομίζει ότι θίγει τους ιδιοκτήτες μ αυτόν τον τρόπο, απλά δεν καταλαβαίνει την πρακτικότητα των πραγμάτων.

Magos Gsisspor είπε...

νομίζω πως η απάντηση στο προηγουμενο ποστ ισχύει κι εδώ. Βασικό ζήτημα πάντως είναι το ότι σε καμία ενέργεια από όλες αυτές δεν υπήρξε χρήση βίας.