13 Ιουν 2008

Υφυπουργός σε δράση, τέως Πλανητάρχης σε απόδραση


Ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Παν. Καμμένος επισκέφθηκε το νησί συνοδευόμενος από μια πλειάδα επισήμων, ημιεπισήμων, ενεργών πολιτών, παρατρεχάμενων και τσιρακίων. Με την άνεση της φύσει και θέσει πληθωρικότητάς του τόνισε πως δίνει πρωτίστως βάρος στα έργα υποδομής στα νησιά, δεσμεύτηκε για το βιολογικό καθαρισμό και την αφαλάτωση, ενώ υποσχέθηκε ένταξη στο πρόγραμμα NATURA και απαγόρευση της αλιείας στο κανάλι Πάρου - Αντιπάρου. Διατύπωσε την άποψη "κάθε νησί και Δήμος" ενόψει Καποδίστρια 2, κατέδειξε τη σημασία ανάδειξης της αξίας του υδροβιότοπου της Ψαραλυκής (κι ας ακούστηκαν αντίθετες φωνές), διερεύνησε το ενδεχόμενο δημιουργίας μονάδας αποσυμπίεσης για δύτες και υποσχέθηκε υλική βοήθεια στο Ναυτικό Όμιλο Αντιπάρου. Τα υπόλοιπα, που είναι αρκετά, μπορείτε να τα αναζητήσετε στα αμιγώς δημοσιογραφικά ή παραδημοσιογραφικά ιστολόγια (αν και δημοσιογράφοι δεν υπήρχαν καθ' όλο το διάστημα της παρουσίας του κλιμακίου). Εδώ απλά γίνεται καταγραφή κάποιων δηλώσεων που βέβαια δεν απηχούν δημοσιογραφικής αυταξίας, αλλά ελπίζουμε τουλάχιστον πολιτικής.

Την ίδια στιγμή ο G. Bush o πρεσβύτερος έκανε τις βόλτες και τα μακροβούτια του με την απέριττη θαλαμηγό του κ. Λάτση γύρω από την Αντίπαρο και το Δεσποτικό, μη ευοδώνοντας τις ευχές πολλών για ένα τοπικής εμβέλειας τσουνάμι που θα τον έστελνε να κάνει παρέα στα αρχαία του βυθού.

(φωτογραφίες από το parosparadise.blogspot.com)

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ε, όχι και δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι. Τόσες βόλτες έκοβε εκεί ο μπλόκερ που σου την έχει "πέσει", με την δημοσιογραφική του όμως ιδιότητα, και όχι του μπλόκερ

Μάριος Βουτσίνος είπε...

Αντίπαρος το νησί των επισήμων

Ανώνυμος είπε...

χαρα να σε γιαουρτωνα εκει που ρητορευεις εκει που μα χειροκρωτας χωρις να το πιστευεις. διαβαζουμε στο δελτιο τυπου του υπεχωδε στις 30 ιανουαριου 2007


Αθήνα, 30 Ιανουάριου 2007


ΠΡΟΣ
ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΥΠΕΧΩΔΕ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Υπογραφή Σύμβασης για την εκτέλεση έργων των περιφερειών Βορείου,
Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη
ανακοίνωση :

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο ΥΠΕΧΩΔΕ συνάντηση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ
κ.Γιώργου Σουφλιά με τον Υπουργό Αιγαίου κ. Αρ. Παυλίδη και τον Υφυπουργό
Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρ. Φώλια με θέμα την υπογραφή της σύμβασης
ανάμεσα στην Εγνατία Οδό και τη Διαχειριστική Αρχή του Κοινοτικού Πλαισίου
Στήριξης για την εκτέλεση έργων των περιφερειών Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και
Ιονίων Νήσων μέσω της μεθόδου της «Συνολικής Επιχορήγησης».

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο Γ. Γραμματέας Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Δ. Κατσιγιάννης, ο Ειδικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης
του ΥΠΟΙΟ κ. Κ. Μουσουρούλης, ο Γ.Γραμματέας Βορείου Αιγαίου κ. Ι.Λέκκας, ο
Γ. Γραμματέας Ν. Αιγαίου κ. Χ. Κόκκινος, ο Γ. Γραμματέας Ιονίων Νήσων κ. Σ.
Βόσδου, ο Πρόεδρος της Εγνατίας κ. Απ. Γούλας και Υπηρεσιακοί Παράγοντες.


Μετά την υπογραφή της Σύμβασης έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Αρ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση μεταξύ της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΑΕ, η οποία ανήκει στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και του Υπουργείου Οικονομίας, για την εφαρμογή ενός προγράμματος για τα μικρά νησιά σε τρεις Περιφέρειες: Νότιο Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο και Ιόνιο. Μικρά νησιά σημαίνει πληθυσμός κάτω των 3.100 κατοίκων. Με την νέα μέθοδο, η οποία βασίζεται στην χρήση του λεγομένου «Ενδιάμεσου Φορέα», θα γίνουν για λογαριασμό των ΟΤΑ των μικρών νησιών όλες τις εργασίες που είναι απαραίτητες για να απορροφηθούν κοινοτικές πιστώσεις.
Μετέχουν στη διαδικασία οι τρεις Περιφέρειες που προανέφερα και στις οποίες ήδη έχουν κατατεθεί οι απαραίτητες πιστώσεις. Πριν υπογράψουμε την σύμβαση προηγήθηκαν πολλές διεργασίες και σε ευχαριστώ ιδιαίτερα κύριε συνάδελφε για την εξαιρετική συμμετοχή του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Ο κύριος Σουφλιάς με την επιμονή του συνέβαλε στο να έχουμε σήμερα την εταιρία που υπάγεται στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ως ανάδοχο αυτού του έργου. Τον κύριο Φώλια τον ευχαριστώ επίσης ιδιαιτέρως, διότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο κύριος Μουσουρούλης εκπόνησαν ένα σχέδιο το οποίο στα χέρια του Υπουργείου μας θα αποτελέσει εργαλείο στην αναπτυξιακή διαδικασία της νησιωτικής Ελλάδας.
Οι Περιφερειάρχες του Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων αναλαμβάνουν την διαχείριση αυτού του προγράμματος που για ξεκίνημα θα έχει προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.
Αποτελεί μοντέλο αυτή η μέθοδος που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη διάρκεια του Δ’ ΚΠΣ για να καλυφθούν ανάγκες, της νησιωτικής, καταρχήν, Ελλάδος.
Και πάλι χίλια ευχαριστώ, εσάς κύριε συνάδελφε, κύριε Σουφλιά, εσάς κύριε Φώλια, τους συνεργάτες σας, τον κύριο Μουσουρούλη, τον κύριο Γούλα, επικεφαλής της ΕΓΝΑΤΙΑΣ η οποία αναλαμβάνει αυτό το έργο και όλους όσους συνέβαλαν ώστε να φτάσουμε στο σημείο της υπογραφής αυτής της συμβάσεως.

Χρ. ΦΩΛΙΑΣ: Εγώ εκφράζω με τη σειρά μου τη χαρά μου και την ικανοποίηση που μια νέα μορφή υποστηρίξεως των άγονων νησιών υλοποιείται με τη σημερινή υπογραφή.
Και εγώ με τη σειρά μου θέλω να ευχαριστήσω και τον οικοδεσπότη, τον Υπουργό, τον κύριο Σουφλιά, αλλά και τον νησιώτη Υπουργό, τον κύριο Παυλίδη και τους συνεργάτες για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Είναι πρωτότυπη πρωτοβουλία η οποία όμως αναδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την ιδιαίτερη φροντίδα της σημερινής διακυβέρνησης για τις μειονεκτούσες περιοχές. Όπως μειονεκτικές περιοχές είναι τα μικρά νησιά τα οποία είναι σπαρμένα στην θάλασσα με κατοίκους κάτω των 3.100 στον αριθμό.
Αυτή είναι η μαγιά. Αυτή η πρώτη υπογραφή, αυτή η συνολική επιχορήγηση. Θεωρήστε το σαν τέτοιο για αυτή την αναπτυξιακή προοπτική δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλα κονδύλια τα οποία έπονται, και βέβαια υπάρχει και η ορεινή περιοχή, η ξεχασμένη της Ελλάδος, η οποία και αυτή υποστηρίζεται για άλλες πρωτοβουλίες.
Πιστεύουμε ότι μέσα από το ΕΣΠΑ βασική προοπτική οφείλει να είναι η μετατόπιση του οικονομικού κέντρου της Ελλάδος στην περιφέρεια. Για αυτό έχουμε σχεδιάσει αυτό το πρόγραμμα που αποτελεί δείγμα γραφής για την υποστήριξη του ανεκτίμητου και ανεκμετάλλευτου, μέχρι σήμερα, ιδιαιτέρου κεφαλαίου που διαθέτουν τόσο τα μικρά νησιά, όσο και τα βουνά μας.
Έπεται συνέχεια.

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Αισθανόμαστε όλοι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι διότι και σήμερα αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η Κυβέρνηση θέτει σε προτεραιότητα την ανάπτυξη της Περιφέρειας. Δουλεύουμε για να πραγματοποιήσουμε τα έργα υποδομής και στην τελευταία γωνιά της χώρας μας και στα πιο απομακρυσμένα νησιά.
Σας ανέφεραν προηγουμένως οι κύριοι Υπουργοί ότι με τη σύμβαση αυτή θα κατασκευαστεί ένας μεγάλος αριθμός έργων στα μικρά νησιά του βορείου, νοτίου Αιγαίου και στο Ιόνιο, πληθυσμού κάτω των 3.100 κατοίκων, τουλάχιστον ύψους 30εκατ. € και όπως είπε ο ταμίας, ο κύριος Φώλιας, έπεται και συνέχεια.
Θα τα κατασκευάσει το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. με την ΕΓΝΑΤΙΑ. Η ΕΓΝΑΤΙΑ έχει σημαντική εμπειρία και συνέχεια στην κατασκευή έργων στα νησιά. Ήδη κατασκευάζει ακόμα κάποια έργα, βάσει ενός προγράμματος που ξεκίνησε το πρώτο εξάμηνο που γίναμε Κυβέρνηση. Βεβαίως το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κατασκευάζει και μεγάλα έργα τα οποία είναι ενταγμένα στο Γ’ ΚΠΣ, όπως είναι το αεροδρόμιο της Ρόδου, τα λιμάνια της Κω, της Χίου, της Ρόδου, της Σούδας κλπ.
Θέλω να συγχαρώ ειλικρινά τον κύριο Παυλίδη, τον κύριο Φώλια και τον κύριο Μουσουρούλη, που είχαν αυτή την ιδέα με αυτό τον τρόπο να αξιοποιηθούν οι κοινοτικές δυνατότητες και να γίνουν αυτά τα έργα στα μικρά νησιά, τα οποία δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο Γ’ ΚΠΣ, στα κανονικά τομεακά και περιφερειακά προγράμματα. Ήταν μια εξαιρετική ιδέα, πήραν την πρωτοβουλία, τους συνδράμει το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και γρήγορα.
Με τα έργα αυτά θα υπάρχει τοπική ανάπτυξη, θα αναζωογονηθεί η οικονομία των νησιών, θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πληθυσμιακής συρρίκνωσης και βεβαίως, επειδή θα περιλαμβάνονται και έργα που αφορούν το περιβάλλον, θα αναβαθμιστεί και το περιβάλλον των περιοχών αυτών των μικρών νησιών.
και διαβαζουμε και την ερωτηση του παναγιωτη ρηγα στη βουλη αυτες τισ μερες
Το πρόγραμμα έργων για τα μικρά νησιά των Κυκλάδων…«ναυαγεί»

13/6/2008

Ήταν στις 30 Ιανουαρίου όταν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και το ΥΠΕΧΩΔΕ, υπέγραφαν με την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε τη σύμβαση του Μέτρου 5.11 «Ειδικές ενέργειες για τη στήριξη μικρών νησιών και απομονωμένων νησιωτικών περιοχών». Η διαδικασία δημοπράτησης θα έπρεπε να έχει τελειώσει εδώ και ένα μήνα, ενώ τα έργα θα έπρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει. Τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει σήμερα, γεγονός που αναμφισβήτητα θα στοιχίσει ακριβά στα μικρά νησιά των Κυκλάδων αφού οι πόροι του ΠΕΠ κινδυνεύουν να χαθούν.

Στόχος του έργου ήταν η δημιουργία υποδομών και η ενίσχυση των μικρών νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων, η χρηματοδότηση του οποίου έχει γίνει από τα ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων.

Μάλιστα, υπήρχε η δέσμευση ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν και θα αποπληρωθούν μέχρι το τέλος του 2008 παρά ταύτα κανένα από τα προγραμματισθέντα έργα του μέτρου 5.11 του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, προϋπολογισμού 17 εκατομμυρίων ευρώ δεν έχει ξεκινήσει με αποτέλεσμα οι πολύτιμοι πόροι του ΠΕΠ να κινδυνεύουν να χαθούν, γεγονός που θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στα μικρά νησιά των Κυκλάδων τα οποία θα στερηθούν σημαντικά έργα υποδομής.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν έργα ενταγμένα στο εν λόγω πρόγραμμα που είναι απολύτως ώριμα για δημοπράτηση, όπως αυτά της Αμοργού (έργα υδροδότησης και οδοποιίας) και της Σερίφου (κατασκευή του Νότιου Περιφερειακού). Παρόλα αυτά, ούτε αυτά τα έργα δημοπρατούνται.

Το θέμα έχει φτάσει στη Βουλή αφού ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Π. Ρήγας έχει καταθέσει ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με το «αν προτίθενται να υλοποιήσουν το μέτρο προς όφελος των νησιών μας», ειδικά αυτών που είναι ώριμα προς δημοπράτηση και «αν υπάρχει χρόνος να υλοποιηθούν εγκαίρως και να πληρωθούν από πόρους του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου».

μαυρογιαλουροi
αφου καταλαβε και ο καμμενος την αξια της βιοποικιλοτητας της ψαραλυκης οικολογοι μπορειτε να κοιμασθε ησυχοι

Ανώνυμος είπε...

ηταν και ο γνωστος νενεκος της αντιπαρου

Ανώνυμος είπε...

Ο νενεκος ηταν εκεί, ο Ιμπραήμ επίσης, αλλά από τη μεριά του Κολοκοτρώνη ουδείς. Γυαλίζανε τα δίκανα...

Lonely Anthony είπε...

Hello