12 Ιουν 2008

PLASTIC PLANET: THE CURSE OF THE CARRIER BAG


«Η κυριότερη επίπτωση που έχουν τα σκουπίδια στους βυθούς είναι ότι καταστρέφουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα» λέει στα «ΝΕΑ» ο ωκεανογράφος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Μάνος Δασενάκης. Όπως προσθέτει, «κάθε είδος απορρίμματος έχει τη δική του επίδραση στους θαλάσσιους οργανισμούς. Σχεδόν όλα, όμως, όταν διαλύονται, απελευθερώνουν σιγά σιγά ρύπους στο περιβάλλον οι οποίοι στο τοπικό επίπεδο μπορεί να βλάψουν τους οργανισμούς». Ένα κλασικό παράδειγμα των συνεπειών που έχουν τα απορρίμματα, τονίζει, είναι οι πλαστικές σακούλες που γίνονται η αιτία να πνίγονται ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά.

Για πολλές δεκαετίες παραμένουν στο θαλάσσιο περιβάλλον τα πλαστικά. Ειδικά τα μικρά, όπως έχουν δείξει έρευνες, όταν διαλύονται αποδεικνύονται ιδιαίτερα επικίνδυνα. Κι αυτό διότι είτε σε μικρά είτε σε μεγάλα κομματάκια τα τρώνε τα ζώα της θάλασσας. Από το 1997 έως το 2005, 177 θαλάσσια είδη έχουν βρεθεί νεκρά με σκουπίδια της θάλασσας στο στομάχι τους. Ενδεικτικό είναι ότι 32 από τα 115 είδη θαλάσσιων θηλαστικών έχουν εντοπιστεί παγιδευμένα και 26 να τρώνε πλαστικά...»

απόσπασμα από το άρθρο του Μ. Χαραλαμπάκη στα ΝΕΑ με ειδική αναφορά στον πρόσφατο καθαρισμό του λιμανιού της Αντιπάρου, που ίσως κάποτε γίνει Modbury



Δεν υπάρχουν σχόλια: