19 Ιουν 2008


Δελτίο Τύπου Τοπικής Επιτροπή Αντιπάρου (Μάιος-Ιούνιος 2008)


Κατά το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου η Τοπική Επιτροπή Αντιπάρου της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς πραγματοποίησε τις παρακάτω δραστηριότητες:






1. Καθαρισμος βυθού λιμανιού σε δύο φάσεις (24 και 28 Μαΐου) με τη βοήθεια πολλών εθελοντών, της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Περισυλλέχθηκε πλήθος αντικειμένων, μεταξύ των οποίων τούβλα, μπουκάλια, κονσέρβες, λάστιχα τρακτέρ(!), κ.ά.

2. Στις 5 Ιουνίου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, έγινε εκδήλωση για το Περιβάλλον στο χώρο του θερινού σινεμά, που περιελάμβανε ομιλίες μελών της Τοπικής Επιτροπή Αντιπάρου, έκθεση trash art : «Κούκλες από Σκουπίδια των ακτών της Αντιπάρου» της Σούζυ, παρουσίαση πρωτότυπης κατασκευής για τη συλλογή των αποτσίγαρων στις παραλίες του νησιού και προβολή βραβευμένου ντοκυμαντέρ.




3. Εκστρατεία καθαρισμού του Σιφνέικου γιαλού και του βραχώδους βορείου τμήματος ως το κάμπινγκ στις 8 Ιουνίου, όπου έλαβαν μέρος αρκετοί εθελοντές, με σημαντική παρουσία και βοήθεια από τουρίστες και ξένους επισκέπτες.






4. Συνάντηση με την Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Μανέτα, όπου συζητήθηκαν θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος του νησιού μας, όπως η λειτουργία της χωματερής και το απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία φαινόμενο της καύσης των σκουπιδιών από αγνώστους, ο προγραμματισμός για τη διαδικασία ανακύκλωσης στο νησί, ο καθαρισμός παραλιών, η αυθαίρετη τοποθέτηση πινακίδων σε όλο το νησί, οι συνέπειες από την ενδεχόμενη ένταξη της Αντιπάρου στο σχέδιο νόμου «Καποδίστριας 2», που προβλέπει τη συνένωση δήμων και κοινοτήτων, καθώς και τα ακανθώδη ζητήματα ποικίλων πολεοδομικών αυθαιρεσιών και κλεισίματος παραλιών από ιδιώτες.






5.Κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Καμένου μέλη της Τοπικής Επιτροπή Αντιπάρου συζήτησαν μαζί του όλα τα παραπάνω ζητήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στα έργα του βιολογικού καθαρισμού και της αποχέτευσης, της παράνομης αλιείας, των πολεοδομικών παρεμβάσεων και της φύλαξης-προστασίας του αρχαιολογικού χώρου του Δεσποτικού.







Η Τοπική Επιτροπή Αντιπάρου έχει προγραμματίσει για το προσεχές χρονικό διάστημα δραστηριότητες όπως καθαρισμό απομακρυσμένων παραλιών, χάραξη περιπατητικών διαδρομών και ανάδειξη μονοπατιών, καμπάνια για εξοικονόμηση νερού και διάφορες αισθητικές παρεμβάσεις.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καταγγέλλει δημάρχους εμπρηστές ο Θ. Νάκος Για ασυνείδητους δημάρχους, οι οποίοι ευθύνονται προσωπικά για τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξεσπούν σε παράνομες χωματερές διαφόρων περιοχών της χώρας, μίλησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος από τη Θεσσαλονίκη, όπου χθες προήδρευσε σε σύσκεψη για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Ο υφυπουργός, ο οποίος απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα, έκανε λόγο για δημάρχους “που βάζουν οι ίδιοι φωτιά στις χωματερές που λειτουργούν στις περιοχές τους, δηλητηριάζοντας τους δημότες τους αλλά και το περιβάλλον”.


Όπως επισήμανε ο κ. Νάκος, οι φωτιές που σημειώνονται σε παράνομες χωματερές δεν οφείλονται μόνο σε αυτανάφλεξη των σκουπιδιών, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις την ευθύνη για την εκδήλωσή τους φέρουν στο ακέραιο οι τοπικές αρχές. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό συμβαίνει, όταν μια χωματερή έχει κορεστεί, με αποτέλεσμα ασυνείδητοι δήμαρχοι να καταφεύγουν σε καταδικαστέες μεθόδους, ώστε να δημιουργήσουν χώρο για την απόθεση των απορριμμάτων που παράγονται στις πόλεις τους.

apneagr είπε...

μπράβο σε όλους σας για αυτήν την προσπάθεια...

http://naxios.blogspot.com είπε...

ΣΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ . ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΜΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΗΣΙ