19 Οκτ 2011

Μια εκδήλωση που δεν γίνεται κάθε μέρα - “Πρώιμη Παρέμβαση” στο παιδί και την οικογένεια

Στηρίζοντας το Παιδί και την Οικογένειά του

Πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης για βρέφη και νήπια

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ, ΕΚΤΟΣ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ BULLYING ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (ΠΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ) ΔΕ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ…

paper_child___i_by_PuShelle“ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ”

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ

ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ: ΣΑΒΒΑΤΟ 22/10/2011 Ώρα: 18.00-20.00

ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

- «Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης»

Γιάννης Παπακωνσταντίνου , παιδοψυχίατρος

- «Η ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού μέσα από τη σχέση με τους γονείς»

Μερόπη Νάρνου, κλινική ψυχολόγος

- «Η εξέλιξη της επικοινωνίας και του λόγου στη βρεφική και νηπιακή ηλικία»

Μαρία Διαμαντή, λογοπεδικός

- Παρουσίαση ανιχνευτικών εργαλείων

Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Παιδοψυχίατρος

prussia____paper_child_by_annuhka-d22ca6s

Η «Διαγνωστική και Θεραπευτική Μονάδα για το Παιδί Σπύρος Δοξιάδης» ξεκινάει ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης και υποστήριξης που απευθύνεται σε βρέφη και νήπια που διαμένουν σε νησιά των Κυκλάδων (Πάρο, Αντίπαρο, Μήλο), καθώς και στο 4ο Διαμέρισμα Αθηνών.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας – ΕΠΑΨΥ στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος για την Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας Παιδιών, Νέων και Εφήβων που υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (Stavros Niarchos Foundation).

Διεθνείς έρευνες έχουν επισημάνει τη σπουδαιότητα της έγκαιρης ανίχνευσης και υποστήριξης παιδιών που ανήκουν στην ομάδα «υψηλού κινδύνου» για την εμφάνιση αναπτυξιακών και ψυχικών διαταραχών και των οικογενειών τους προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλότερη ανάπτυξη των παιδιών αυτών και να προληφθούν σοβαρότερα προβλήματα στο μέλλον.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος αποτελούν:

· Ο εντοπισμός των βρεφών και νηπίων από τη γέννηση έως την ηλικία των 4 ετών που ανήκουν στην ομάδα «υψηλού κίνδυνου» λόγω βιολογικών παραγόντων (π.χ. πρόωρα, λιποβαρή, με ενδομήτριες η/και περιγεννητικές επιπλοκές, με βρεφικούς σπασμούς, κ..ά.) και σε παιδιά που μεγαλώνουν σε δύσκολες συνθήκες του περιβάλλοντος φροντίδας

Στο στάδιο αυτό θα υπάρχει στενή συνεργασία με γονείς και ειδικούς υγείας και εκπαίδευσης των συγκεκριμένων περιοχών (παιδίατροι, αγροτικοί γιατροί, γενικοί γιατροί, βρεφονηπιαγωγοί κλπ),

· Η διάγνωση αναπτυξιακών και ψυχικών διαταραχών στις παραπάνω ηλικίες

· Η παροχή πρώιμων υποστηρικτικών παρεμβάσεων με την ενεργή συμμετοχή των γονέων. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και εξειδικευμένες θεραπείες (π.χ. θεραπεία δεσμού μητέρας-βρέφους, πρόγραμμα Portage κ.α.).

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων ψυχικής υγείας της Μονάδας και θα διαρκέσει δεκαοκτώ μήνες. Οι υπηρεσίες υποστήριξης θα παρέχονται από τους ειδικούς μέσω Skype είτε κατ’ οίκον είτε σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε κάθε περιοχή.

Κοινή πεποίθηση όλων των ανθρώπων και των φορέων που συμβάλλουν στη προσπάθεια αυτή αποτελεί η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός δικτύου υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές, όπου θα παρέχονται κατάλληλες υπηρεσίες και θα εφαρμόζονται καινοτόμες πρακτικές.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: