5 Ιουν 2011

Κουκουλώματα

002
η εικόνα που αντικρίζει κανείς όταν επισκεφθεί το antiparos.gr απόψε. Πίσω από την κουκούλα δεν γνωρίζει κανείς ποιος κρύβεται, αλλά η σημειολογία του χάκερ είναι σαφής: πολλά κουκουλώματα στο χωριό…

Μετά την πολιτική Σαρακοστή του Δήμου, που θίχτηκε από αυτό το ιστολόγιο όταν η προσμονή μας για σύγκλιση συμβουλίου από βδομάδα σε βδομάδα δεν τελεσφορούσε, και με τη γενική παραδοχή ότι τη συγκεκριμένη περίοδο πολλά ζητήματα δεν συζητήθηκαν ποτέ και άλλα παραπέμφθηκαν στις καλένδες -με άλλοθι και ελαφρυντικό τις πολλαπλές ενέργειες του Δημάρχου σχετικά με το ζήτημα του βιολογικού και της αποχέτευσης-, τα πράγματα άλλαξαν ριζικά: ριπές δημοτικών συμβουλίων, με λίγα 24ωρα μεταξύ τους διαφορά, συγκλονίζουν το νησί σε μία έξαρση δημοκρατικού φαίνεσθαι αλλά όχι και αναλόγου ουσίας. Αν διαβάσει κάποιος τα θέματα των συμβουλίων ασφαλώς θα διαπιστώσει ότι κάποια δεν μπορούσαν να συζητηθούν παρά στο παρόν. Υπάρχει όμως και πλήθος άλλων που δεν ήταν ανάγκη να φτάσουμε στον Ιούνιο για να τα δούμε να συζητιούνται με τόση σπουδή και βιασύνη σήμερα. Το αν κρύβεται κάποια δολιότητα πίσω από αυτή τη χρονική ανισορροπία των συμβουλίων δεν το γνωρίζει κανείς, πλην ελαχίστων και αμίσθων. Ίσως όμως να συνάγεται από τις περιστάσεις. Όπως και να ‘χει, έξι μήνες μετά τα πρώτα βήματα του νέου Δήμου δεν μπορεί να παραβλεφθεί ο τρόπος που γίνονται τα συμβούλια του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και της Οικονομικής Επιτροπής. Ειδικά για την τελευταία, δεν τιμά κανέναν ο χώρος που διεξάγονται –κι ενώ αποτελεί πάγιο αίτημα πολλών η μεταφορά τους στην αίθουσα Καλουδά-, οι συνθήκες που επικρατούν –πολύς καπνός, ίσως στο τέλος να δούμε και ψαρομεζέδες να σερβίρονται-, αλλά κυρίως οι αμφιβολίες που συχνά διατυπώνονται για τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη της Επιτροπής έρχονται να ψηφίσουν υπέρ κάποιων προαποφασισμένων γεγονότων. Αν η Οικονομική Επιτροπή θέλει να δείξει έμπρακτα ότι είναι διαφανής, δημοκρατική και κυρίως αξιόπιστη, οφείλει να συνεδριάζει στην Αίθουσα Καλουδά, με ορθάνοικτες συνεδριάσεις και παρουσίαση προσφορών πριν από κάθε ανάθεση, όπως κι ο ίδιος ο Δήμαρχος αυτοδεσμευόταν στα πρώτα κιόλας δημοτικά συμβούλια του έτους. Τα θετικά της νέας Δημοτικής Αρχής έχουν αναφερθεί και δεν χρειάζεται να τα επαναλαμβάνει κανείς. Τα αρνητικά όμως είναι χρέος μας να τα αναδεικνύουμε (καλά, τόσο επείγον ήταν το θέμα με τα βοσκοτόπια και έγινε έκτακτη συνεδρίαση;)

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας, πέρα από την ατζέντα που μπορείτε να διαβάσετε εδώ, θα επανέλθει και το καυτό ζήτημα του ωραρίου λειτουργίας των νυχτερινών καταστημάτων της πλατείας. Οι αντιδράσεις των κατοίκων ήταν τόσο έντονες όταν διαπίστωσαν ότι το θέμα δεν είχε έρθει στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση αλλά μόνο για επικύρωση της συμφωνίας που είχε ήδη κάνει ο ίδιος ο Δήμαρχος με τους ιδιοκτήτες, που έγινε ανάκληση της απόφασης και συζήτηση εκ νέου τη Δευτέρα. Είναι φαιδρό να πιστεύει κανείς ότι άνθρωποι που κατοικούν γύρω από την πλατεία και το κάστρο έρχονται σε δεύτερη μοίρα από τους ιδιοκτήτες των νυχτερινών μαγαζιών: θα πήγαινε κανένας να μείνει με την οικογένεια του καλοκαιριάτικα δίπλα στη Λα Λούνα και θα διεκδικούσε κατόπιν να κλείσει η θρυλική after ντίσκο; Ασφαλώς όχι, το ότι κάποιος προηγήθηκε στο χώρο αυτό, και με τα ντεσιμπέλ του δίνει το στίγμα του θα απέτρεπε οποιονδήποτε λογικό να κατοικήσει δίπλα. Πώς λοιπόν μπορεί να απαιτεί κάποιος να θέσει τους δικούς του όρους σε μία ζώνη του χωριού που κατοικείται πολύ πριν αρχίσουν τα μπαρ να δημιουργούν την εικόνα της πλατείας που μόνο για πέρασμα προσφέρεται τον καιρό της τουριστικής αιχμής; Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν μία μικρή νίκη των κατοίκων που ύψωσαν τη φωνή τους, πρόβαλλαν τα νόμιμα δικαιώματα τους (τουλάχιστον νομιμότερα της πρότασης που παρουσίασε ο Δήμαρχος) και έδειξαν ότι πέρα από λίγους κανένας δεν επιθυμεί μία πλατεία Βαβέλ και χωνευτήρι μουσικών. Αντίθετα, θα ήταν σκόπιμο να παρουσιαστεί μία πιο υγιής πρόταση, προσανατολισμένη προς το όφελος των γύρω κατοίκων, και σε συνεργασία με τους μαγαζάτορες, με το χώρο της ανοικτής πλατείας να μειώνει τα ντεσιμπέλ του μετά τη 01.00 και τα μαγαζιά να κλείνουν οριστικά στις 03.00 ή έστω και αργότερα. Πάντα όμως μετά από συνεννόηση, όχι έτσι υπόγεια… Ποιος αλήθεια πιστεύει ότι θα μειωθεί ο τουρισμός στην Αντίπαρο αν τα μπαράκια κλείνουν στις 3 αντί στις 7; Μόνο όποιος ζει στον αστερισμό του τουριστικού μοντέλου των 80s. Αν υπήρχε τόλμη για τομές προς όφελος των κατοίκων και ενός άλλου είδους τουρισμού θα υπήρχε μια πλατεία με χώρους δημόσιας χρήσης (κάποια παγκάκια τουλάχιστον) και χωρίς ηχορρύπανση. Αν… Εξάλλου χωρίς αστυνομία πώς θα ελεγχθεί το ωράριο; Μόνο αν προσληφθεί η περίφημη εταιρεία σεκιούριτι… Μια πρόταση πάντως είναι η αντίστροφη: στη 01.00 να κλείνουν τα παράθυρα οι κάτοικοι και στις 03.00 να φεύγουν από τα σπίτια τους… Ό,τι κι αν αποφασιστεί ας υπάρχει συνεννόηση μεταξύ κατοίκων και ιδιοκτητών bars πρωτίστως κι όχι αβάντες σε κάποιους.

Εντελώς πρόσφατα κυκλοφόρησε και η “ανοιχτή επιστολή- καταγγελία” του αρχηγού της Ενωτικής Κίνησης Προόδου. Απορρίφθηκε ως θέμα προς συζήτηση στο χθεσινό συμβούλιο, νομότυπα ως προς τη διαδικασία (αφού η θεματολογία αλλά κυρίως ο χρόνος για τη συζήτηση γύρω από τα θέματα που θίγονται στην επιστολή ξεφεύγει από τα πλαίσια των προ ημερησίας θεμάτων). Η επιστολή θίγει με μικρές αποκλίσεις ζητήματα που πράγματι απασχολούν την τοπική κοινωνία. Άλλωστε παρουσιάστηκαν εδώ σε μία εκτενή λίστα που βρήκε ανταπόκριση, ενώ κάποια από τα ερωτήματα αυτά προς το Δήμαρχο αποτελούν υλικό που παρουσιάστηκε σε ένα μπλογκ που δεν τιμά αυτούς που στήριζε, αλλά τουλάχιστον πρόλαβε να θίξει κάποια θέματα για τα οποία είχε δίκιο (μόνο που κανείς δεν το έπαιρνε στα σοβαρά, αφού επρόκειτο για ένα “άθλιο” εν πολλοίς μπλογκ). Ας μάθουμε πάντως επίσημα από το Δήμαρχο πότε είναι αυτή η περίφημη ‘Ώρα του Δημάρχου’  που επικαλέστηκε, όπου θα μπορούν να απαντηθούν όλα αυτά που μας απασχολούν τόσο καιρό χωρίς καμία ουσιαστική απάντηση. Κι ας δούμε αν θα απαντήσει με την ίδια χυδαία αλαζονεία, όπως τον συμβούλεψαν τα πολύ κοντινά του άβαταρ στην παλαιότερη καταγγελία του “Μένουμε Αντίπαρο” ή αν έχει μάθει (;) από τα λάθη του.
Επίσης αξίζει να μάθουμε που έχει γίνει η απευθείας ανάθεση της δημοτικής ιστοσελίδας. Αν κρίνει κανείς από το ότι απόψε το βράδυ είναι χακαρισμένη, ίσως να είναι συγγενής του εργολάβου του περιφερειακού δρόμου ή της εταιρείας απεντόμωσης. 


Οι απόψεις του "Μάγου" είναι απόψεις ενός ατόμου μόνο και δεν πρέπει να ταυτίζονται με τις θέσεις του "Μένουμε Αντίπαρο"

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ταύτηση απόψεων, αντικειμενική και περιεκτική περιγραφή της πραγματικότητας και οχί της εικονικής στην οποία ζουν οι "άρχοντες" του νησιού.
Ο βασιλιάς είναι γυμνός.
TF

Ανώνυμος είπε...

Μάγε πιστεύεις ότι ο Δήμαρχος θα έδινε άδεια στα μπαράκια να παίζουν μέχρι το πρωι προκειμένου να τονώσει την τουριτική κίνηση ή είναι μια προεκλογική δεσμευση?Γιατί πρέπει να γίνεται όλος αυτός ο χαμός κάθε καλοκαίρι που με πρόσχημα την τουριστική κίνηση και ανάπτυξη επωφελούνται μόνο 4-5 επιχειρηματίες, οι οποίοι έρχονται τον Ιούνιο και φεύγουν τον Σεπτέμβριο?Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να καταπατούν για τα ουσιώδη δικαιώματα των περιοίκων?

Magos Gsisspor είπε...

Η τουριστική κίνηση δεν τονώνεται από την παραταση του ωραρίου των μπαρ. Ούτε το είδος του τουρισμού που έρχεται στο νησί είναι αποκλειστικά ή στην πλειοψηφία του τέτοιο (μάλιστα όλοι περηφανευόμαστε συχνότατα για το ότι στο νησί έρχονται πολλές οικογένειες), ούτε η παράταση φέρνει τουρίστες. Είναι σαν να πιστεύει κάποιος ότι άμα τα μπαρ κλείνουν στις 3 αντί στις 7 οι τουρίστες θα πάνε σε άλλο νησί. Μόνο αδαής μπορεί να εκφέρει τέτοια άποψη, και αδαής ο δήμαρχος δεν είναι. Την εποχή Παπαθεμελή με την αυστηρή τήρηση του ωραρίου θα θυμάστε ασφαλώς ότι ούτε οι τουρίστες μειώθηκαν ούτε η διασκέδαση στερηθηκε κάτι.

Μπορεί και να γερνάμε και να τα βλέπουμε έτσι. Ίσως να μην έχουν δίκιο λοιπόν οι θιασώτες της τήρησης ενός πιο αυστηρού ωραρίου και να οφείλουν να σεβαστούν μια άλλη, εξίσου νομότυπη και λογική όμως άποψη. Ας ακουστεί αλλά όχι με διάθεση να εισακουστεί όπως και να' χει.

Το άσχημο είναι ότι ακόμα και στο δημοτικό συμβούλιο οι σύμβουλοι αποφασίζουν κάποιες φορές με κριτήρια προσωπικά κι όχι κοινωνικά. Αυτό φάνηκε προχθές ξεκάθαρα.

Ανώνυμος είπε...

Κύριοι για να επιβιώσει το νησί τουριστικά αλλα να μπορει να ζεί και ο κάτοικος του νησιού μαζι με το τουρισμό θέλει ισσοροπία.
Για να υπάρξει ισορροπία απαιτείται οργάνωση και πρωτίστως ΣΕΒΑΣΜΟΣ.
Σεβασμός σημαίνει πολλά και μικρά.

Απο το να έχω χαμηλά τη μουσική τη στιγμή που ΔΕΝ χρειάζεται. Αυτός ο ανόητος ανταγωνισμός σε ώρες που δεν υπάρχει λόγος κανέναν δεν ωφελεί.
Το να κλέινω τη πόρτα την ώρα που πρέπει και να κλείνω τη μουσική την ώρα που θα συμφωνηθεί.
Το να αφήνω το χώρο μου καθαρό για την επόμενη το πρωί, σκουπίζοντας τον και κλείνοντας τα σκουπίδια μου επιμμελώς, το ίδιο επιμμελώς όπως φτιάχνω τα κοκτέιλς μου.
Το να αφήνω χώρο για διάβαση πεζών.

Τώρα απο τη πλευρά των κατοίκων δεν θεωρώ κομψό να ακούγεται εμείς είμαστε πρώτοι εδώ.Φυσικά ήταν πρώτοι και πρώτοι νοίκιασαν τα σπίτια ώστε να γίνουν μαγαζιά.
Τα καταστήματα είναι και αυτά αρκετά χρόνια πίσω στη πλατεία, δυστυχώς ή ευτυχώς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουριστικού μοντέλου του νησιου. Δεν είναι κακό αυτό.
Ολοι επωφελούνται απο τον τουρισμό, απο τον ιδιοκτήτη του μπάρ ώς τον ψαρά τον ιδιοκτήτη, ταβέρνας, ξενοδοχείου, κτίστης κτλ.
Σέβομαι όμως απόλυτα, τον εκνευρισμό τους τη στιγμή που ξέρουν ότι το ωράριο φεύγει εκτός ελέγχου. Και δεν φεύγει εκτός ελέγχουν 5 φορές μέσα στο καλοκαίρι αλλα φεύγει καθημερινά.
Είμαι σίγουρος πως θα έδειχναν και εκείνοι κατανόηση (τουλάχιστον για το μήνα του Αυγούστου) αν ήξεραν πως αυτο που συμφωνηθεί θα τηρηθεί.
Επειδή λοιπόν υπάρχει αυτο το παρελθόν πως να δεχτούν τη πρόταση που έγινε και πόσο μάλλον με τον τρόπο που έγινε.

Ας πάμε και στη πλευρά του πελάτη τώρα.
Γνωρίζοντας πως τα καταστήματα της πλατείας λειτουργούν μετα τις 11,30 το βράδυ δηλαδή και οι καταστηματάρχες ανοίγουν αργά, επόμενο είναι όλο το ωράριο να μεταφέρεται αργά.
Αργά για το πρώτο ποτό, αργά θα "φτιαχτούν", αργά θα ουρλιάξουν, αργά θα πάνε στη λαλούνα, αργά θα ξυπνήσουν, αργά θα πάνε για πρωινό, αργά για μπάνιο, αργά για φαγητό
και θα καταλήξουν αργά στα μπάρ και πάλι.
Θυμίζω επίσης πως υπάρχει και ο πελάτης που θέλει να κάτσει στη καρέκλα του, να απολαύσει το ποτό του στη πλατεία ΣΥΖΥΤΩΝΤΑΣ. Πράγμα αδύνατον.
Αν όλοι βάζουν τσίτσα μουσική ούτε τα μαγαζιά τζιράρουν, ούτε οι κάτοικοι κοιμούνται μα ούτε και ο πελάτης μένει ευχαριστημένος.

Για να μη θεωρηθώ ότι ασκώ κριτική εκ του ασφαλούς θα κάνω και εγώ μία πρόταση.

Η αγορά του πάνω χωριού απο το πρωί ώς και τις απογευματινές ώρες είναι υποτονική όπως έχουν σχολιάσει επιχειρηματίες.
(έμαθα πως νέοι επιχειρηματίες του νησιού έχουν ζητήσει να γίνει κάτι γιαυτό απο τον Δήμαρχο). Καλή η παραλία αλλα δεν είναι μόνο αυτή.
Υπάρχει η παραδοσιακή πλατεία του χωριού και το Κάστρο ώς επισκέψιμος χώρος.

1. Διαφήμιση στο λιμάνι και σε καίρια σημεία του χωριού ότι υπάρχει το Κάστρο και η πλατεία για επίσκεψη. (Χάρτης σωστός στο λιμάνι και στη πλατεία που θα δείχνει που είσαι
και πώς μπορείς να πάς στη πλατεία και σημεία πάρκινγκ). Χρόνια πίσω θα θυμηθεί κανείς τη πλατεία με κόσμο πρωινές και απογευματινές ώρες.
2. Δημιουργία πάρκινγκ κοντά στο χώρο της πλατείας ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε αυτή και απο τα πούλμαν που επισκέπτονται το Σπήλαιο ώς μονοήμερες εκδρομές.
3. Κολωνάκια στα στενά ώστε να απαγορεύεται η διελευση στα μηχανάκια παρα μόνο σε ειδικές περιπτώσεις κατοίκων ή ανθρώπων που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
4. Ελευθερος χώρος στη πλατεία για ανθρώπους που θα θελήσουν να ξαποστάσουν χωρίς να είναι απαραίτητο να πληρώσουν γιαυτό.
5. Φωτισμός του Κάστρου κατόπιν συνεργασίας με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
6. Ωράριο μουσικής με ανοικτές πόρτες μέχρι τις 2.00 μετα κλείσιμο πόρτες ΡΗΤΑ και κλείσιμο στις 3.30. Το μήνα αύγουστο ώς 25/8 να παίρνει παράταση όλο μία ώρα.
7. Διακριτικός μα και ουσιαστικός έλεγχος απο την Αστυνομία.



Ευχαριστώ

Magos Gsisspor είπε...

Ποιοτική και πλήρης τοποθέτηση. Αν ο δήμαρχος την είχε διαβάσει έγκαιρα ή τουλάχιστον τη διαβάσει σήμερα ή τέλος πάντων αν όλα τα λογικότατα που αναφέρετε τα έχει σκεφτεί (που οφείλει να το έχει κάνει ως δήμαρχος όλων) ας το δείξει . Σεβασμός στο ωράριο, συνεννόηση πριν ληφθούν αποφάσεις και μια απόφαση με γνωμονα το κοινωνικό κι όχι το ατομικό συμφέρον. Το ζήτημα της πλατείας είναι σημαντικότατο, το γιατί φτάσαμε να το συζητάμε τώρα, αρχές Ιουνίου κι όχι μήνες νωρίτερα -τότε που ο Δήμος έκανε νηστεία στα δημοτικά συμβούλια- είναι απορίας άξιο...

Ανώνυμος είπε...

οι τοποθετησεις του ανωνυμου των 9.15 ειναι μπουσουλας για τον νεο δημο και μακαρι καποιος να το διαβασει στο δημοτικο συμβουλιο σημερα.
βεβαια υπαρχουν και οι καχυποπτοι που ισχυριζονται οτι ο νεος δημαρχος απλα προσπαθει να εξωφλησει προεκλογικα γραμματια δικων του ψηφοφορων.. και αυτο αν ισχυει ειμαστε για κλαματα.