4 Ιουν 2011

Αρχαιολογικά ερωτήματα

Στη θέση της Αγίας Κυριακής (προς τα Γλυφά) ανακαλύφθηκαν πρόσφατα κάποια αρχαιολογικά ευρήματα. Στους παλιότερους είναι γνωστό ότι μέχρι και τον παρακείμενο λόφο προς τα δυτικά υπήρχαν αρχαία ευρήματα, πιθανώς από τάφους της εποχής. Σχετικά με τις ανασκαφές αυτές αναρτήθηκε πρόσφατα άρθρο στον αντιπάριο, αντληθέν από το υπουργείο Πολιτισμού. Στο σημερινό άρθρο της Ελευθεροτυπίας μαθαίνουμε ότι οι off-shore που ανθούν στο νησί συνεργάζονται αρμονικότατα με το Υπουργείο Πολιτισμού και τον επικεφαλής αυτού -ατσαλάκωτο και μονίμως ολίγων ημερών γενειοφόρο- κ. Γερουλάνο. Επίσης στο άρθρο αναφέρεται μία επιστολή του δημάρχου Αντιπάρου προς τον Υπουργό, που κατήγγειλε το ζήτημα. ±³Á¹¿º±ÃÄÁ¿4_thumb[2][3]Αξίζει να θέσει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο  κάποιος από τους φίλους που διαβάζουν το ιστολόγιο, την εξής ερώτηση: τι ακριβώς περιλαμβάνει η εν λόγω επιστολή και, επιπλέον, τι σκοπεύει να κάνει ο Δήμος επ’ αυτού, δηλαδή την προάσπιση της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς.

Υπενθυμίζουμε ότι σε αυτό το άρθρο, πριν δύο χρόνια, αποκαλύφθηκε η αρχαιολογική έρευνα στη θέση Αγριόκαστρο που θάφτηκε ταχύτατα και για άγνωστο λόγο. Η θέση Αγριόκαστρο εκτιμάται ως μείζων αρχαιολογικός χώρος, εφάμιλλος του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη, στην περιοχή δε αυτή εμφανίζεται να έχει συμφέροντα και μεγάλος κτηματομεσιτικός όμιλος της περιοχής.

Δεν χρειάζεται να βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα, έτοιμη τροφή σας προσφέρει το blog. Μακάρι να ασχοληθούν με το θέμα και άλλοι, αφού πρώτα περατώσουν την ερμηνεία του όρου ‘εθελοντής’

Διαχρονικοί προστάτες (Ελευθεροτυπία, 3/6/20110)

Από τη ΝΙΝΕΤΤΑ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ - ΡΑΣΣΙΑ

Όταν η κυβέρνηση κατήγγειλε τους φοροφυγάδες που κρύβονται πίσω από 10.000 off shore εταιρείες, διατηρώντας βίλες με πισίνες, πολυτελή σκάφη και αυτοκίνητα, είπαμε όλοι μας μπράβο.

Δεν μπορεί κάποιοι να διακινούν μιάμιση φορά το χρέος της Ελλάδας (500 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης) και να συνεχίζουν να απολαμβάνουν τη φορολογική τους ασυλία. Επειτα από αυτή τη διαπίστωση, δεν θα περίμενε κανείς από ένα κράτος που ευαγγελίζεται τη διαφάνεια, την πάταξη της φοροκλοπής και του μαύρου χρήματος, να παίρνει κι αυτό «μαύρα» από μια υπεράκτια εταιρεία για την προστασία της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

ΟΧΙ πως δεν είναι νόμιμο μια off shore εταιρεία να χρηματοδοτεί ανασκαφές, αλλά δεν φαίνεται ηθικό να συνεργάζεται το κράτος με αυτόν που καταγγέλλει ως φοροκλέπτη. Δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια και να απλώνει το χέρι, χωρίς να γνωρίζει την ταυτότητα και τις δραστηριότητες αυτού από τον οποίο τα «παίρνει». Δεν αποκλείεται βέβαια να πρόκειται για έναν ευυπόληπτο επιχειρηματία, αλλά και για οποιονδήποτε άλλο που μαζί με τις «καθαρές» δουλειές του έχει και φυτείες στην Κολομβία (λέμε τώρα).

ΠΡΙΝ από δύο χρόνια σε ένα οικόπεδο στην Αντίπαρο άρχισε μια σωστική ανασκαφή και καθώς δεν περισσεύουν στο υπουργείο Πολιτισμού χρήματα για αρχαιολογικές έρευνες, ιδίως εκείνες που συναρτώνται με άδειες οικοδόμησης ιδιωτικών οικοπέδων, τη δαπάνη ανέλαβε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου όπως επιτρέπει ο νόμος.

ΠΡΟΣΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ωρομίσθιος αρχαιολόγος και εργάτες και η έρευνα ξεκίνησε με την επίβλεψη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Ιδιοκτήτης όμως του ακινήτου δεν ήταν ένα φυσικό πρόσωπο, αλλά μια υπεράκτια εταιρεία. Οταν ήρθε η ώρα της πληρωμ ής, τους επισκέφθηκε στο σκάμμα κάποιος που δεν δήλωσε όνομα και ιδιότητα -εκπρόσωπος της εταιρείας, υπέθεσαν οι εργαζόμενοι-, τους μοίρασε τα χρήματα και εξαφανίστηκε. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Κανείς τους δεν κατάφερε να μάθει την ταυτότητα του εργοδότη.

ΤΟ μυστήριο αυτό πήρε διαστάσεις στην κλειστή κοινωνία του μικρού νησιού. Εφθασε στ' αυτιά του δημάρχου Αντιπάρου, ο οποίος το κατήγγειλε με επιστολή του στον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο. Του ανέφερε πως «με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι σε οικόπεδο ιδιοκτησίας off shore εταιρείας στην Αγία Κυριακή Αντιπάρου, από τον μήνα Οκτώβριο άρχισε ανασκαφή από ωρομίσθια αρχαιολόγο που πλήρωνε η εταιρεία, καθώς επίσης και τους εργάτες, ένας εκ των οποίων καταζητείται για κλοπές, όπως πρόσφατα πληροφορηθήκαμε από το αστυνομικό τμήμα του νησιού μας».

ΗΤΑΝ ένας άγνωστος στο νησί εργάτης που όταν εξαφανίστηκε ευτυχώς δεν είχε πάρει μαζί του και αρχαία. «Τα ευρήματα φυλάσσονται στο μουσείο της Πάρου» ενημερώθηκε ο δήμαρχος κι έμεινε ήσυχος ότι έχουν γνώση οι φύλακες. Μήπως όμως και οι off shore έχουν... διαχρονικούς προστάτες;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οπωσδήποτε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβουλιο
οπωσδήποτε να γίνει γραπτή ερώτηση στον Δήμο από πολίτες
οπωσδήποτε να ερωτηθεί το Υπουργείο Πολιτισμού για την Υπόθεση

Ανώνυμος είπε...

"Δεν χρειάζεται να βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα, έτοιμη τροφή σας προσφέρει το blog"
Ποιανών τα συμφέροντα άραγε εξυπηρετεί το blog??
Μήπως των μεγάλων κτηματομεσιτκών που δεσπόζουν στο νησί και θέλουν τις ανασκαφές υποχείρια τους???
Η' μήπως πρέπει να ελέγχει καλύτερα τα δημοσιεύματα του???

Magos Gsisspor είπε...

Ναι, αγαπητέ, του κοντού ή καλύτερα του κοντόφθαλμου νου του φταίει το μπλογκ. Μήπως έχετε και πειστήρια για το οτι το μπλογκ παραδόθηκε άνευ όρων και αμετάκλητα στα μεγάλα κτηματομεσιτικά συμφέροντα; Γιατί φοβάμαι πως είστε ο ιδιος αρουραίος πάλι που ηδονίζομαι να απαντώ. Αλλά μην απαντήσετε πάλι ως ανώνυμος, θα διαγραφείτε...