26 Μαΐ 2011

Έστω και σαν ομαδική ψυχοθεραπεία αξίζει



   IMG_0270 IMG_0273





Μέχρι να σχηματοποιηθεί η ετερόκλητη μάζα που πλημμύρισε το Σύνταγμα σήμερα, δηλαδή μέχρι να ξεχωρίσουνε οι αντιμνημονιακοί από τους δραχμόφιλους, οι απογοητευμένοι συμβασιούχοι από τους συνδικάλες, οι κλέφτες από τους μη έχοντες άλλα, οι αριστεράντζες από τους φασίστες και οι θιγόμενοι στα μικροσυμφέροντά τους από όσους πήγαν εκεί γιατί απλά ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο χωρίς την ξένη κατοχή που μας ετοιμάζουνε, μπορούμε να λέμε ότι και οι Έλληνες ξυπνήσανε. Γροθιά στα ΜΜΕ που είτε προσπεράσανε (όπως το ΜΕΓΚΑ) το θέμα είτε παρουσίασαν μια εικόνα αναντοίστιχα μικρή σε μέγεθος με την πραγματική. Τη στιγμή που ακόμα είναι αμφίβολο αν οι Ισπανοί σήκωσαν ποτέ πανό με το σύνθημα που τάχα μας προσέβαλλε, το ετερόκλητο μείγμα από νέους, μεσήλικες και συνταξιούχους μπορεί να μην έδωσε μια απάντηση, έδωσε ωστόσο μια προειδοποίηση. Κι όταν σχηματοποιηθεί το τι ακριβώς ζητάει η μάζα των διαμαρτυρομένων μπορεί όλο αυτό να διαλυθεί το ίδιο άξαφνα όπως σχηματίστηκε. Μέχρι τότε ας το διογκώσουμε. Απλά και μόνο σαν μια λαϊκή ψυχοθεραπεία που μπορεί να βγάλει και κάπου. Σε ένα γιουχάισμα, ένα “ουστ!” μια παραίτηση, ένα ελικόπτερο, μια πυρπόληση.

Την ίδια στιγμή στη μικρή Ψαροκωστούλα μας δεν μπορούμε ακόμα να μάθουμε να τηρούμε στα δημοτικά συμβούλια, όπου υπάρχουν και κανόνες ασφαλώς, τους στοιχειώδεις κώδικες του διαλόγου, της διαφάνειας, του αλληλοσεβασμού, της ευθυκρισίας. Αυτά όμως είναι δευτερεύουσα είδηση σε σχέση με τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Επομένως έπονται για αργότερα. Έτσι κι αλλιώς στην Αντίπαρο δεν φαίνεται να απασχολεί πολύ κόσμο το Μνημόνιο, η δανειακή σύμβαση και τα κυβερνητικά μέτρα. Ό,τι πει ο Πρετεντέρης και μερικοί ακόμα... Μήπως θα ήταν καλή ιδέα οι δύο δήμοι, Πάρου και Αντιπάρου, να βγάλουν και ένα ψήφισμα κόντρα στην σκληρή αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική; Ή έτσι θα σπάσουμε τα αυγά που τόσο καιρό τα φυλάγαμε άθικτα πιστεύοντας ότι είναι χρυσά; 

ΥΓ: Στο δημοτικό συμβούλιο ήταν ελάχιστοι, στην αιμοδοσία αύριο θα έχει περισσότερη συμμετοχή; Εννοείται ότι πρώτοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και υπάλληλοι πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα…

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι Indignados διδάσκουν

Tου Ν. Γ. Ξυδακη

Το κίνημα των Indignados της Ισπανίας, σαν έκφραση και σαν δυναμική, προβληματίζει ήδη τους Ελληνες. Η ανεργία, η ύφεση, η διαφθορά, η ανικανότητα των κυβερνώντων, το έλλειμμα δικαιοσύνης, υπάρχουν και εδώ, με την ίδια ή σφοδρότερη ένταση. Πώς αντιδρά εδώ η κοινωνία, πώς αντιδρά στην Ισπανία; Ο καθείς με τον τρόπο του και με την παράδοσή του.

Στη μεταφρανκική περίοδο, οι Ισπανοί δεν έχουν παράδοση άγριων απεργιών και συγκρουσιακών διαδηλώσεων, όπως οι γείτονές τους Γάλλοι και Ιταλοί. Μετά σαράντα χρόνια σιδηράς και σταθερής δικτατορίας, που επεβλήθη ύστερα από έναν τρομακτικό εμφύλιο, η ισπανική βασιλευομένη δημοκρατία διήγε βίο συγκρατημένο, ίσως και μελαγχολικό, με απόλυτη κυριαρχία ενός παντοδύναμου δικομματικού συστήματος. Αυτό το σύστημα, που οδήγησε τη χώρα σε βαθιά οικονομική και ηθική κρίση, αμφισβητείται τώρα από τις νεότερες γενιές, οι οποίες δεν έχουν αναμνήσεις δικτατορίας, φοβικά σύνδρομα και πολιτική μελαγχολία. Εξ ου και η αντίδραση των νεαρών Indignados είναι μεν σφοδρή, αλλά είναι αχρωμάτιστη κομματικά, είναι καθολική, και είναι δυναμική, αλλά όχι τυπικά βίαιη. Φαίνεται ότι Indignados δεν θεωρούν παράδοσή τους τη μοναχική βία των αυτονομιστικών κινημάτων, της ΕΤΑ λ.χ. Αντιθέτως, στις πλατείες φαίνεται να επανεμφανίζεται η παράδοση κοινοτισμού και αυτοδιεύθυνσης, από τον καιρό της δημοκρατίας του 1936.

Η δική μας παράδοση διεκδικήσεων είναι πιο συγκρουσιακή, πλησιέστερη στην ιταλική και τη γαλλική παράδοση. Δεν είναι καλύτερη ή χειρότερη, είναι ιστορικά άλλη. Αλλωστε, και στις δύο διαφορετικές περιπτώσεις, την ισπανική και την ελληνική, το αποτέλεσμα της διακυβέρνησης είναι κοινό: κρίση και χρεοκοπία. Το κίνημα των Indignados, ωστόσο, φέρνει την ισπανική κοινωνία σε συγχρονισμό με παρόμοιες εκδηλώσεις διεθνώς – κυρίως με το άτυπο αιγυπτιακό κίνημα του κογκνιταριάτου, που οδήγησε στην πλατεία Ταχρίρ, αλλά και με άλλα άτυπες κινήσεις στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, που αναζητούν εναγωνίως αναστήλωση των θεμελίων της δημοκρατίας: Ελευθερία και Δικαιοσύνη.

Το κοινό στοιχείο είναι παραδόξως καινοφανές: οι νέοι εξεγείρονται με παρόμοια αιτήματα και παρόμοιους τρόπους, τόσο στη φτωχή, τριτοκοσμική Αίγυπτο, όσο και στην ευρωπαϊκή, βιομηχανική Ισπανία. Ζητούν ηθική επανάσταση και αξιοπρεπή διαβίωση. Και οργανώνουν τα κινήματά τους αντιιεραρχικά, με εναλλαγές αντιπροσώπων, με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, με μέριμνα για αυτοοργάνωση και αυτάρκη επιμελητεία. Εφαρμόζουν στην πράξη, επιτόπου και ακαριαία, μορφές αυτοδιεύθυνσης, σκαρώνουν την κοινωνία της επαγγελίας. Εδώ και τώρα.

Από αυτή την αναδυόμενη παράδοση δυναμικής αλλά μη βίαιης διεκδίκησης είναι πιθανό να βλαστήσουν νέοι ηγέτες, νέες ιδέες, νέες προτάσεις οργάνωσης του δημόσιου χώρου, νέα νοηματοδότηση του κοινού καλού και του λαού, μια επανηθικοποίηση του βίου.

Magos Gsisspor είπε...

Το σύνθημα που άκουσαν μόνο τα ελληνικά ΜΜΕ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ

Ζητάμε να «ξυπνήσει ολόκληρη η Ευρώπη» και σε καμιά περίπτωση «δεν κάνουμε ησυχία για... να μην ξυπνήσουμε τους Ελληνες», δηλώνουν στην «Ε» μέλη του κινήματος «15 Μ», που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις στην Ισπανία, αλλά και δημοσιογράφοι της «El Pais», διαψεύδοντας αναφορές των ελληνικών ΜΜΕ που υποστηρίζουν ότι με εμπνευσμένα συνθήματα οι Ισπανοί χλευάζουν την ελληνική απάθεια στην πολιτική κρίση.

Η πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης γεμάτη νεολαίους διαδηλωτές. Η Ελλάδα, αντίθετα, με το «σύνθημα» που επικαλέστηκαν ελληνικά ΜΜΕ, εμπνέει τους διαδηλωτές, όπως το πλακάτ που κρατάει διαδηλωτής, πάνω, και αναγράφει «Εδώ είναι Σπάρτη» (φωτ. Ass. Press, Reuters, ΑΠΕ) Η πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης γεμάτη νεολαίους διαδηλωτές. Η Ελλάδα, αντίθετα, με το «σύνθημα» που επικαλέστηκαν ελληνικά ΜΜΕ, εμπνέει τους διαδηλωτές, όπως το πλακάτ που κρατάει διαδηλωτής, πάνω, και αναγράφει «Εδώ είναι Σπάρτη» (φωτ. Ass. Press, Reuters, ΑΠΕ) Αντιθέτως, φαίνεται ότι η Ελλάδα μάλλον... εμπνέει τους Ισπανούς, καθώς στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης ακούγεται το σύνθημα: «Γάλλοι και Ελληνες μάχονται, οι Ισπανοί κερδίζουν στο ποδόσφαιρο». Για το κεντρικό τους σύνθημα «Pueblos de Europa - Levantaos», μέλη του «15 Μ» (από την 15η Μαΐου), υποστηρίζουν ότι είναι η ισπανική εκδοχή του «Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε», που είδαν σε ελληνικά πανό στην Ακρόπολη.

«Γιατί να λέμε κάτι τέτοιο για τους Ελληνες; Τα προβλήματά σας είναι και δικά μας προβλήματα. Εμείς τους θέλουμε μαζί μας, γιατί ζητάμε αληθινή δημοκρατία και ζητάμε να κινητοποιηθεί ολόκληρη η Ευρώπη για να πετύχουμε κάτι σπουδαίο, κάτι μεγάλο», μας λέει η Μπεατρίτσε Πέρες, φοιτήτρια και μέλος του κινήματος «15 Μ» που μας μιλά ενώ βρίσκεται στην Πουέρτα ντελ Σολ.

Το «σύνθημα»

«Ποτέ δεν ακούσαμε το σύνθημα "Κάντε ησυχία... να μην ξυπνήσουμε τους Ελληνες από τους διαδηλωτές"», λέει στην «Ε» ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Νέλσον της «El Pais», που καλύπτει εθνικά θέματα και τις διαδηλώσεις στη Μαδρίτη. Και εξηγεί: «Ούτε εγώ ούτε συνάδελφοί μου της "El Pais", που καλύπτουν τις διαδηλώσεις (και σε άλλες πόλεις) ακούσαμε τέτοιο σύνθημα, μαζικά τουλάχιστον. Προφανώς και δεν μπορούμε να απορρίψουμε την περίπτωση να το φώναξε... ένας διαδηλωτής, αλλά να ξέρετε ότι τίποτε σχετικό δεν αναφέρεται στα ισπανικά ΜΜΕ».

Ο 35χρονος μαδριλένος Χάιμε Τολεδάνο, που εργάζεται ως βοηθός παραγωγού σε σίριαλ για την ισπανική τηλεόραση, υποστηρίζει ότι οι διαδηλωτές εάν τα βάζουν με κάποιον είναι με τις κυβερνήσεις και την απληστία και όχι τους γείτονες λαούς. «Δεν υπήρχε σύνθημα για τους Ελληνες», λέει στην «Ε» και για να... είναι κατοχυρωμένος μάς δίνει και την ιστοσελίδα http://www.democraciarealya.es/?page_id=356, στην οποία αναφέρονται δεκάδες συνθήματα των διαδηλωτών, αλλά κανένα για «Ελληνες που κοιμούνται».

Σύντροφοί του από την πλατεία επισημαίνουν ότι πολλά συνθήματα ακούγονται για την Ισλανδία, καθώς η χώρα θεωρείται μοντέλο, επειδή αρνήθηκε να πληρώσει τα χρέη της. Και αναφέρουν χαρακτηριστικά το σύνθημα: «Οταν μεγαλώσω θέλω να γίνω... Ισλανδός».

Ανώνυμος είπε...

μαγε οι φωτογραφιες ειναι δικες σου?

Magos Gsisspor είπε...

Υπάρχει πηγή. Άμα θέλετε να μπουνε και προσωπικές κανένα πρόβλημα, αλλά προς τι η απρόσεκτη ερώτηση;

Ανώνυμος είπε...

απλα ειναι πολυ καλες και ηθελα να ξερω αν ειναι δουλεια του φικοπυ μου

Magos Gsisspor είπε...

του φίλου μου θα εννοείς...

Ίσως να βγάλω κάποια καλή αυτό το ΣΚ από εκεί και να την ανεβάσω