20 Μαΐ 2011

Μια άτυπη Σαρακοστή – νηστεία του Δήμου μας


paparounes
πηγη φωτο: http://optiko.wordpress.com/
UPDATE: Στο τέλος του άρθρου μπορείτε να ενημερωθείτε για τη συνέντευξη που έδωσε ο δήμαρχος Αντιπάρου στον ΗΧΩ FM (Γεωργία Πατέ-Καραγιαννιώτη και Δημήτρη Αρκουλή)

Το τελευταίο ανοικτό και επίσημο δημοτικό συμβούλιο έγινε πριν από 39 ημέρες. Η περίοδος που μεσολάβησε ασφαλώς κρίνεται από όλους ως κρίσιμη για πολλαπλά ζητήματα, άλλα που έχουν μείνει μετέωρα, και άλλα που δεν έχουν ακόμα συζητηθεί. Κανείς -πέραν ελαχίστων- δεν γνωρίζει τι έχει γίνει από μέρους του Δήμου όλο αυτό το διάστημα. 
-οι απαγορευμένες προσβάσεις στις παραλίες (το αρχικά έντονο ενδιαφέρον έχει ατονήσει, σα να μας ενδιαφέρει πιο πολύ τι κάνει ο Τσάκωνας από το ποιες παραλίες είναι κλειστές)
-η απελπιστική κατάσταση του περιφερειακού δρόμου (που αρχίζει να δείχνει την κακή ποιότητά του και σε άλλα σημεία του δικτύου, έχουμε δε μείνει χωρίς καμία ενημέρωση, η δε δημόσια ραδιοφωνική δέσμευση του δημάρχου για αποκατάσταση του οδοστρώματος έχει παρέλθει προ πολλού)
-το θέμα του  βυτιοφόρου αλλά και της απόθεσης των αποβλήτων ( η έναρξη συζήτησης τέτοιων θεμάτων ασφαλώς ανοίγει και τον κύκλο των “καυτών” ζητημάτων που απαιτούν και τη λαϊκή συναίνεση)
-η πορεία της (μη) ανακύκλωσης
-το κτίριο που θα μεταστεγάσει τις υπηρεσίες του δήμου
-οι σημαντικές ελλείψεις του ιατρείου, σε αντιστοιχία με το προβληματικό ΕΣΥ της Πάρου
-οι πολλαπλοί “εθελοντές”
-ένα σενάριο που φέρνει στο φως συμφωνίες για ιδιωτική εταιρεία φύλαξης (security) και ιδιωτικό συνεργείο στον τομέα της καθαριότητας
-η κοιμώμενη τουριστική επιτροπή και η ανενεργή Δημοτική Επιχείρηση
-τα συναφή ζητήματα του σπηλαίου και του κάστρου
-ενημέρωση για την πορεία του δημοτικού site
-η μεθοδολογία της διενεργηθείσας απεντόμωσης και τα πενιχρά αποτελέσματα αυτής
-η πορεία των δειγματοληπτικών εξετάσεων ύδατος και οι ενέργειες σχετικά με το δίκτυο ύδρευσης και τις γεωτρήσεις του νησιού
-η λαϊκή συνέλευση (που ήδη καθυστέρησε)
-οι απευθείας αναθέσεις
-το χωροταξικό ζήτημα της πλατείας και το ωράριο λειτουργίας των νυχτερινών καταστημάτων ενόψει θερινής σεζόν
-η ελλιπής αστυνομική παρουσία στο νησί και η αναγκαία σε λίγο νυχτερινή φύλαξη του κάστρου και του σχολικού προαυλίου
-το πιθανό πλέον ενδεχόμενο το κατάστημα της Εθνικής να μη λειτουργεί σε καθημερινή βάση τους καλοκαιρινούς μήνες 
και τόσα άλλα,
έχουν μεταφερθεί ως αντικείμενο συζήτησης σε χώρους κοινωνικής και διαδικτυακής συνάθροισης αντί για το δημοτικό συμβούλιο. Μοιραία ο δήμαρχος χάνει σιγά σιγά τα ερείσματά του και αναρωτιέται κανείς πώς θα μπορέσει να τα χωρέσει όλα σε ένα μόνο συμβούλιο στο οποίο ασφαλώς θα έχει και άλλα θέματα να φέρει προς ψήφιση. Εκτός αν δεν έχει νόημα να συναποφασίζονται τα ζητήματα, καθώς αυτό φέρνει έριδες, σπαταλά χρόνο και κηλιδώνει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Η έλλειψη ενημέρωσης φέρνει και την παραπληροφόρηση, κι αυτή δε μπορεί παρά να κρύβει υπερβολές, πρόσφατα άρχισε να δημιουργεί δε και φαινόμενα ρεβανσισμού και κακοήθειας, αφού με ανώνυμες καταγγελίες και ενέργειες σε δυο τρεις υποψηφίους και νυν δημοτικούς συμβούλους επωάζεται ένα κλίμα που ζημιώνει το κύρος πολύ περισσοτέρων.


Τα παρακάτω αφορούν τη χτεσινή συνέντευξη του Δημάρχου Αντιπάρου. Κατατίθενται εδώ ως συνέχεια των ζητημάτων που τέθηκαν στο ίδιο άρθρο: 
Βιολογικός - Αποχέτευση: είχε απενταχθεί επί προεδρίας Μανέτα, οι προηγούμενες μελέτες ήταν ελλιπέστατες. Με νέες μελέτες και την υποστήριξη Ρήγα, Ραγκούση, Εγνατίας, κ.ά. (τους οποίους και ευχαρίστησε θερμά δημοσίως) ο δήμος πήρε δημόσιο έργο πρώτος από πολλούς άλλους δήμους, γεγονός ασφαλώς ενδεικτικό της δουλειάς που γίνεται. Ο δήμαρχος συμπλήρωσε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί και «δεν το σταματά κανείς». Υπάρχει φυσικά ένα δικαστήριο που έχει πάρει αναβολή για τα τέλη Οκτώβρη, αλλά ο δήμαρχος δήλωσε ότι κανείς δεν θα σταματήσει το έργο κατόπιν εορτής, αφού θα έχει τελειώσει (;) σε 4 μήνες. Ασφαλώς υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις και ερωτήματα, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν αξίζουν συγχαρητήρια σε όποιον καταφέρει να κάνει πράξη ένα τέτοιο έργο.
Ανακύκλωση: αναζητείται χώρος διαλογής, αδειοδοτημένος και με μελέτες, όχι «φούμαρα» όπως χαρακτήρισε προτάσεις της αντιπολίτευσης. Με βάση αυτά που είπε δεν πρέπει να περιμένουμε την ανακύκλωση στο νησί μας σύντομα, αφού όπως είπε, η εύρεση χώρου διαλογής θέλει τρία(;) χρόνια.
Λαϊκή συνέλευση: πιθανότατα στις αρχές Ιούνη, με χαρακτήρα απολογισμού και πεπραγμένων περισσότερο (σσ: στην περίπτωση αυτή δεν θα είναι λαϊκή συνέλευση, αλλά ομιλία).
Ύδρευση: Δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της δειγματοληψία νερού είναι καλά (σσ: καλό είναι να τα μάθουμε κι όλοι εμείς). Θα επιδιωχθεί να γίνει ταυτόχρονη αλλαγή των σωλήνων του προβληματικού δικτύου μαζί με το έργο της αποχέτευσης και μαζί με την υπογείωση καλωδίων (το τελευταίο έργο, κόστους 300χιλ. ευρώ  συγχρηματοδοτείται κατά 50% από τη ΔΕΗ). Η ταυτόχρονη διενέργεια των έργων αποτελεί ένα λόγο παραπάνω να ανατεθούν όλα στην αξιόπιστη “Εγνατία”, δήλωσε. Στο πρόγραμμα είναι και η άμεση αλλαγή των ρολογιών ύδρευσης.
Τουριστική επιτροπή: έκανε μία ωραιότατη ντρίμπλα στην ερώτηση του κ. Αρκουλή και δεν απάντησε.
Σπήλαιο: κληρονομώντας τα προβλήματα της πρώην Κοινότητας, τουλάχιστον μπορεί και εκδίδει εισιτήρια. Δεσμεύτηκε για λειτουργία μέχρι τις 6μμ κι ότι θα βρεθεί λύση με την καντίνα, ακόμα κι αν χρειαστεί να μπει μία φορητή.
Εθελοντές: Το προσπέρασε με ένα και μόνο επιχείρημα, ότι το νησί είναι καθαρό. “Δουλεύουμε κι αυτό φαίνεται” δήλωσε με άνεση.
Απεντόμωση: τα παράπονα για τα κουνούπια και την απεντόμωση είναι μόνο στα μπλογκς, δήλωσε. Πάντως η αρχική εταιρεία δεν προσκόμισε τα χαρτιά που απαιτούσε η σύμβαση και το έργο ανέλαβε άλλη, που θα ξεκινήσει την πρώτη φάση στις 25 Μαΐου. (σσ: μα μόνο στα μπλογκς;)
Σεκιούριτι: Είναι υπό σκέψη. Αναλύοντάς το περαιτέρω φάνηκε ότι είναι αρκετά προχωρημένη η σκέψη, αφού τεκμηρίωσε την ανάγκη λόγω αδυναμίας των λιμενικών να ελέγξουν την κυκλοφορία και τις λοιπές ανάγκες του λιμανιού. Δεν θα γράφουν κλήσεις, δεν θα έχουν κατασταλτικό ρόλο (λογικό, αφού δεν έχουν τέτοιες δικαιοδοσίες). Ο Δήμος δεν μπορεί να προσλάβει πάνω από ένα δημοτικό αστυνόμο. Έκανε δημόσια έκκληση να μην περνάνε οι συμπολίτες μέσα από τον πεζόδρομο, γιατί από σήμερα θα μοιράζονται κλήσεις που δεν θα τις σβήνει(;) κανείς.
Περιφερειακός δρόμος: το καλοκαίρι θα είναι «αεροδρόμιο». Αναρωτήθηκε γιατί εξοφλήθηκε με βιασύνη ο εργολάβος στα τέλη του 2010 κι ενώ το οδόστρωμα είχε ήδη εκδηλώσει βλάβες, καθώς και για ποιον λόγο δεν απευθύνθηκαν στην περιφέρεια και την τεχνική υπηρεσία. Για τις ευθύνες της τότε αντιπολίτευσης δήλωσε ότι δεν υπήρχε ενημέρωση και διαφάνεια, όπως σήμερα. Για τη σημερινή κατάσταση: μετά τις 60 μέρες που έδωσε προθεσμία η Τεχνική Υπηρεσία στον εργολάβο για αποκατάσταση του έργου και με δεδομένο ότι αυτός «μας κορόιδευε», αφού ήρθε απλά να κάνει μία πισσόστρωση, ο δήμος προσέφυγε στον Εισαγγελέα Σύρου για αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα. Το σημαντικό είναι ότι δρόμος θα επισκευαστεί με έξοδα του δήμου που θα τα διεκδικήσει στη συνέχεια από τον εργολάβο. Το κόστος; όχι 40χιλ. ευρώ, όπως αρχικά είχε εκτιμήσει ο δήμαρχος, αλλά 90χιλ (σσ: αυτή είναι η αρχική μόνο εκτίμηση). Ακριβώς λόγω του κόστους δήλωσε μάλιστα ότι ο δρόμος «έφαγε» το νέο δημοτικό κατάστημα.
Πέρα από τον εαυτό του έδωσε εύσημα και στην αντιπολίτευση, που τον στηρίζει, όπως δήλωσε, εκτός από κάποια “χτυπηματάκια”.
σσ: Καταγράφηκαν εδώ τα κυριότερα μόνο σημεία της συνέντευξης. Δεν θα σχολιαστούν παραπάνω. Κάποια ζητήματα που απασχολούν πολλούς δεν θίχτηκαν, γεγονός λογικό εκτιμώντας το σε μεγέθη ραδιοφωνικού χρόνου. Μπορεί να γίνει ολόκληρη συζήτηση για τη συνέντευξη του Δημάρχου εδώ, όμως ας γίνει καλύτερα εκεί που πρέπει, να ενημερωθούν πρώτιστα οι δημότες κι όπου πρέπει να πούνε μπράβο στο Δήμο για τα σημαντικά που έχει καταφέρει να το κάνουνε κι όπου πρέπει να αποσαφηνίσουνε ζητήματα θολά να το κάνουνε επίσης. Ο δήμος, στα πρώτα βήματά του κάνει ουσιαστικές προσπάθειες, αλλά και κάποια ολισθήματα. Στο επικοινωνιακό κομμάτι, ωστόσο, είναι φανερό ότι δεν υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας του Δήμου με τους πολίτες, είτε με ουσιώδη δελτία τύπου, είτε με ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών (κάτι σαν την “ώρα του Δημάρχου”) πριν από δημοτικά συμβούλια.

ΣΣ:  Οι απόψεις του "Μάγου" είναι απόψεις ενός ατόμου μόνο και δεν πρέπει να ταυτίζονται με τις θέσεις του "Μένουμε Αντίπαρο", όπως ακριβώς δεν ταυτίζεται ο "αντιπάριος" με τον Δήμαρχο, η "μπουρού" και ο "parospress" με τη μείζονα αντιπολίτευση και η "αντιπάρια φωνή" με το αναρχικό κίνημα.
Οι απόψεις σας στα σχόλια, αλλά με σοβαρότητα και –ει δυνατόν- επωνυμία ή ψευδωνυμία.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολλά καυτά θέματα που απαιτούν λύση και για τα πιο πολλά εκ των οποίων έχει δεσμευτεί προσωπικά ο δήμαρχος.Μακάρι να διαψευστώ αλλά σε ένα εξάμηνο για τα ίδια θέματα θα συζητάμε.

Ανώνυμος είπε...

θα παίρνατε 10 αλλά σας διέφυγαν οι διαφημιστικές ταμπέλες και η κυκλοφοριακή ρύθμιση της παραλίας
καλή τύχη

Magos Gsisspor είπε...

Σίγουρα είναι αρκετά ακόμα. Και αυτά που αναφέρθηκαν αξίζουν μιας ανάρτησης έκαστο.

Και 9,5 να μας βάλετε καλό είναι...

Η καλή τύχη στο Δημ.Συμβούλιο και το Γολγοθά του.

Ανώνυμος είπε...

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Φώτη Χατζημιχάλη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013, το έργο «Αποχέτευση και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Αντιπάρου» με προϋπολογισμό 6,5 εκ. ευρώ.


Το έργο περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και βοθρολυμάτων, τους αγωγούς συλλογής και μεταφοράς λυμάτων συνολικού μήκους 8,2 χλμ., τρία αντλιοστάσια, δίκτυο απορροής ομβρίων συνολικού μήκους 2 χλμ., καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στη θέση των εγκαταστάσεων.

Το έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., έχει πολύ μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι ο οικισμός της Αντιπάρου δεν διαθέτει δίκτυο αποχέτευσης και η διάθεση των λυμάτων γίνεται σε ιδιωτικούς βόθρους. Η αποχέτευση σε βόθρους και η ανεξέλεγκτη διάθεση των βοθρολυμάτων στο έδαφος δημιουργούν περιβαλλοντική επιβάρυνση στο νησί, ενώ το πρόβλημα γίνεται ακόμη οξύτερο κατά τη θερινή περίοδο, λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης.

Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά είναι νέα! ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑΝΝΗ!

Magos Gsisspor είπε...

Αυτό θα πει επιλεκτική ανάγνωση...

Ανώνυμος είπε...

για ποιο Γολγοθά του Δημοτικού Συμβουλίου μιλάτε?ποιο έργο παράγει?άκου σαράντα μέρες να συνεδριάσει και η αντιπολίτευση γιατί δεν ζητάει σύγκλιση?ο πρόεδρος τι λέει?

Magos Gsisspor είπε...

Δεν είναι Γολγοθάς όλα αυτά τα ζητήματα; Ή θα λυθούν σε ένα συμβούλιο με συνοπτικές διαδικασίες;

Έργο μπορεί να παράγει, την ποιότητά του όμως και τον όγκο αυτού δεν μπορούμε να τον ξέρουμε, γιατί δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, πέρα από τα κείμενα που ανεβαίνουν στο διαύγεια, τα μπλογκς και τα κους κους. Κι αν παράγεται είναι κρίμα που δεν το μαθαίνουμε επίσημα, αλλά διαστρεβλωμένα.

Ίσως τώρα με την αποχέτευση στα χέρια και πριν γλιστρίσει από το νησί μας για αλλη μια φορά (το απευχόμαστε όλοι) γίνει ένα Δημοτικό Συμβούλιο με πανηγυρικό(;) χαρακτήρα.

Η αντιπολίτευση; Ρωτήστε τη στο επόμενο συμβούλιο.

Ανώνυμος είπε...

Μάγε μου τα μπερδεύεις
Γολγοθάς είναι όταν ανεβαίνεις το βουνό με τον σταυρό όχι όταν κάθεσαι στους πρόποδες
Άρα και το δημοτικό συμβούλιο για να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα πρέπει να συνεδριάζει συχνά να προβληματίζεται να αποφασίζει και τις αποφάσεις του να τις εκτελεί ο Δήμαρχος.
Τώρα έργο μπορεί να προσπαθεί να παράγει η Δημοτική Αρχή αλλά πως χωρίς το Δημοτικό Συμβούλιο.
Οι ευθύνες που δεν συνεδριάζει ανήκουν σε όλους και ειδικά στον Πρόεδρο και την Αντιπολίτευση.

Magos Gsisspor είπε...

Δεν διαφωνούμε. Ο Γολγοθάς είναι εμπρός μας.

Magos Gsisspor είπε...

Κι αν ακούσετε και τη σημερινή συνέντευξη του δημάρχου στον ΗΧΩ θα το επιβεβαιώσετε.

Ανώνυμος είπε...

πως μπορούμε να την ακούσουμε?

Magos Gsisspor είπε...

Νομίζω δεν μπορείτε. Κι είναι κρίμα, γιατί αυτά που μας αφορούν και κατονομάζει κι αυτό εδώ το ποστ, δεν αρκεί να λέγονται σε μία μόνο εκπομπή...

Magos Gsisspor είπε...

Αν σας ενδιαφέρει να σας μεταφέρω εδώ τα σημαντικότερα από τα χτεσινά λεχθέντα του δημάρχου στον ΗΧΩ FM αφήστε σχετικά σχόλια

Ανώνυμος είπε...

telika oLebentakhS htane o kaluteros mathiths ths Manetas

Magos Gsisspor είπε...

Δε συμφωνώ. Νομίζω πως δημιουργεί τη δική του Σχολή. Κι αυτό περιλαμβάνει και θετικά και αρνητικά βεβαίως.