28 Απρ 2011

H χωματερή της Άνδρου


Πηγή: tvxs.gr
Επαναλειτουργεί η χωματερή της Άνδρου σύμφωνα με απόφαση της δημοτικής αρχής. Η κίνηση αυτή θεωρείται το δήμο ως η καταλληλότερη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι μελέτες και τα σχέδια για την κατασκευή ΧΥΤΥ. Αντιδράσεις εκφράζουν μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος».
Πριν από λίγους μήνες, σημειώθηκε κατολίσθηση στην παράνομη χωματερή της Άνδρου, με αποτέλεσμα τόνοι σκουπιδιών να πέσουν στη θάλασσα προκαλώντας εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή. Τα σκουπίδια έφτασαν σε όλο το κεντρικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, μέχρι και τις ακτές της Ρόδου, ενώ, όπως υποστηρίζουν μέλη της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος», ο βυθός του Αιγαίου έχει υποστεί σημαντική μόλυνση.
Το tvxs.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον διευθυντή της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» Θοδωρή Τσιμπίδη, ο οποίος μίλησε γι’ αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή. «Έχουνε φύγει χοντρικά πάνω από 200.000 κυβικά μέτρα απορριμμάτων, η πλειοψηφία των οποίων είναι πλαστικά, χωρίς ωστόσο να παρθεί ούτε ένα μέτρο από τα αρμόδια όργανα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Αυτό έχει εξοργίσει πια όλο τον κόσμο».
Αναφερόμενος στη νομιμότητα και τη λειτουργία της χωματερής, ο κ. Τσιμπίδης δήλωσε πως «η χωματερή της Άνδρου δεν σταμάτησε ουσιαστικά ποτέ την λειτουργία της, πέρα από κάποια μικρά διαστήματα – ύστερα από αντιδράσεις. Η χωματερή δεν υπήρξε ποτέ νόμιμη, ενώ η Γενική Επιθεώρηση Περιβάλλοντος έχει επιβάλλει αρκετές φορές πρόστιμα για τη λειτουργία της. Έμαθα, μάλιστα, ότι και χθες έριξαν απορρίμματα, παρόλο που περίμεναν βροχές και ήξεραν πολύ καλά που θα καταλήξουν τα σκουπίδια».
Ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους» έκανε λόγο για τραγική αμέλεια από την πλευρά των αρμοδίων, ισχυριζόμενος ότι «πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο. Ξεκινά από το γεγονός ότι το σημείο όπου έχει κατασκευαστεί η χωματερή είναι αρχαιολογικός χώρος. Μάλιστα, δύο φορές ζήτησαν άδεια για τη λειτουργία της από την αρχαιολογική υπηρεσία και φυσικά δεν τους την έδωσε. Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που στοιβάχτηκαν όλοι αυτοί οι τόνοι σκουπιδιών σε τόσο μεγάλες κλίσεις και σε ένα ρέμα, όλοι γνώριζαν –ειδικοί και μη– ότι η χωματερή θα σπάσει και θα καταλήξει στην θάλασσα. Δεν έκαναν κάτι γι’ αυτό, δεν πήραν κανένα μέτρο ώστε να γλιτώσουμε τουλάχιστον αυτή την καταστροφή. Μετά την κατολίσθηση, έβαλαν απλώς τις επόμενες μέρες ένα πρόχειρο πλωτό φράγμα (οποιοσδήποτε καταλαβαίνει τι σημαίνει να βάλεις ένα πλωτό φράγμα σε περιοχές που δημιουργείται κύμα πέντε και επτά μέτρων), ώστε να έχουν μια δικαιολογία ότι κάτι έκαναν και τίποτα παραπάνω. Δεν φρόντισαν να σταματήσει η διαρροή της χωματερής και, όπως καταλαβαίνετε, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα η χρήση της χωματερής».
Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχουν εναλλακτικές για την τοποθεσία της χωματερής. «Φυσικά και υπάρχει άλλο μέρος στο νησί για να κατασκευαστεί η χωματερή, όμως δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για νέα χωροθέτηση» δηλώνει ο κ. Τσιμπίδης. «Δεν πιέζονται τα αρμόδια όργανα και ακολουθούν την εύκολη λύση. Είναι σαν να πηγαίνουμε στην πίσω αυλή του σπιτιού μας και να πετάμε τα σκουπίδια μας. Το κάνουμε εδώ και δεκαετίες, δεν αλλάζουμε εύκολα και αυτό είναι ανησυχητικό. Έχουν ειδοποιηθεί οι πάντες –ο εισαγγελέας Αιγαίου, ο γενικός εισαγγελέας Περιβάλλοντος, η Γενική Επιθεώρηση και το αρμόδιο υπουργείο– και γνωρίζουν τόσο το μέγεθος της καταστροφής όσο και της ζημιάς που θα ακολουθήσει. Εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε νομικό μέσο. Δουλεύουμε με επιστήμονες από δέκα χώρες και πλέον βρισκόμαστε –ως οργάνωση– υπόλογοι για όλη αυτή την κατάσταση. Πώς γίνεται αυτή η χώρα, με αυτή την τεράστια βιοποικιλότητα, την οποία κινδυνεύουμε να χάσουμε πριν καν μάθουμε πια είναι αυτή ακριβώς, να υφίσταται αυτή την καταστροφή;»
Διαβάστε ακόμα:


Το μπαλκόνι στο πέλαγος που ξεπλένει την ασυνειδησία (τι Άνδρος, τι Αντίπαρος)


Οι Σούπερ Ήρωες του νησιού μας (ακόμα ζουν ανάμεσά μας, εκλεγμένοι και δικαιωμένοι)
 Τζίμης Πανούσης για το θέμα: Δούρειος Ήχος 15-4-11 (στο 11'10''-13'15'') και Μάνος Κακλαμάνος-Τζίμης Πανούσης: ΘΕΜΑ ΑΝΔΡΟΣ (13-4-2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια: