7 Απρ 2011

DEBTOCRACY // ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ-ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρης Χατζηστεφάνου:(δημιουργός της ραδιοφονικής εκπομπής Infowar στο Ρ/Σ Σκάι και αρχισυντάκτης του Thepressproject.gr), Κατερίνα Κιτίδη (αρχισυντάκτρια του tvxs.gr και του τηλεοπτικού Infowar). Και μαζί τους πολλοί ακόμη, ανώνυμοι κι επώνυμοι.

από ελευθεροτυπία:
""Οι συντελεστές του Debtocracy Αρης Χατζηστεφάνου και Κατερίνα Κιτίδη αναζητούν τα αίτια της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και συνομιλούν με προσωπικότητες οι οποίες προτείνουν λύσεις που αποκρύπτονται από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. 
 
Στο Debtocracy μιλούν, μεταξύ άλλων, οι ακαδημαϊκοί Ντέιβιντ Χάρβεϊ, Σαμίρ Αμίν, Κώστας Λαπαβίτσας και Ζεράρ Ντιμενίλ, ο φιλόσοφος  Αλέν Μπαντιού, ο επικεφαλής της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του Ισημερινού Ούγκο Αρίας, ο πρόεδρος του CADTM Ερίκ Τουσέν, ο Αργεντίνος σκηνοθέτης Φερνάντο Σολάνας, δημοσιογράφοι όπως  o Άβι Λιούις (συγγραφέας/σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ The Take – Η κατάληψη) και ο Ζαν Κατρμέρ (Liberation). Ακόμη προσωπικότητες όπως ο Μανώλης Γλέζος και η αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke Ζάρα Βάγκενκνεχτ.  
 
Πέραν των 50-90 λεπτών του τελικού μονταρισμένου ντοκιμαντέρ η ομάδα του DEBTOCRACY θέλει να μοιραστεί με τους φίλους της μεγάλο μέρος του υλικού που περιλαμβάνει ώρες συνεντεύξεων με διακεκριμένους επιστήμονες και ακαδημαϊκούς, αποτελέσματα έρευνας για την λειτουργία της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου στον Ισημερινό, στοιχεία για το ελληνικό χρέος κ.τ.λ. 
 
Το κόστος παραγωγής του ντοκιμαντέρ καλύφθηκε εξ' ολοκλήρου από προσφορές πολιτών καθώς οι δημιουργοί του είχαν απευθύνει, μέσω του διαδικτύου, πρόσκληση προς όσους θα ήθελαν να γίνουν συμπαραγωγοί του έργου. 
 
O Αρης Χατζηστεφάνου είναι δημιουργός της εκπομπής Infowar στο Ρ/Σ Σκάι, από τον οποίο απολύθηκε πριν λίγες ημέρες, και αρχισυντάκτης του Thepressproject.gr H Κατερίνα Κιτίδη είναι αρχισυντάκτρια του tvxs.gr και του τηλεοπτικού Infowar.
 
Τη μουσική επένδυση προσφέρει ο Γιάννης Αγγελάκας και επιστημονική επιμέλεια έχει ο δημοσιογράφος και οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης. Το μοντάζ υπογράφει ο Άρης Τριανταφύλλου.
 
Το Debtocracy είναι διαθέσιμο από την Τετάρτη 6 Απριλίου, στις διευθύνσεις xreokratia.gr και debtocracy.gr."



πληροφορίες για το project εδώ

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

και κάτι σχετικό από το "Στάθη":
Πρώτη φορά άκουσα για την υπόθεση του χρέους του Ισημερινού και τη ρύθμισή του από τον Πρόεδρο της χώρας Ραφαέλ Κορέα στην εκπομπή του εκλεκτού συναδέλφου κ. Παπαστεφάνου στον ΣΚΑΪ και πείσθηκα, για μιαν ακόμη φορά, ότι μονόδρομοι, όπως αυτός του Μνημονίου, δεν υπάρχουν. Παρά μόνον αν παραδεχθείς την ήττα…
Περί τίνος πρόκειται;
Ο Ισημερινός, το Εκουαδόρ, βρέθηκε κι αυτός ένα βήμα πριν από τη χρεωκοπία, λόγω υπερδανεισμού, λόγω υπερπλουτισμού των ολίγων, λόγω καταλήστευσης της χώρας από τις εκεί Ζήμενς και, κυριώτατα, λόγω της συνταγής του ΔΝΤ προς θεραπείαν όλων αυτών -συνταγή θανάτου αλά Αρτζεντίνα…
Πριν από τρία χρόνια ο Πρόεδρος της χώρας κ. Ραφαέλ Κορέα, σοσιαλιστής, αλλά σοσιαλιστής κι όχι ανδρείκελο, συνέστησε μιαν Επιτροπή Ελέγχου του Χρέους της χώρας του με εθνική και διεθνική σύνθεση.
Οπως λοιπόν έγραψε η εκλεκτή συνάδελφος κυρία Βασιλική Σιούτη (Κυριακάτικη, 20.ΙΙ.2011) «μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής η κυβέρνηση του κ. Κορέα ανακοίνωσε ότι βάσει των ευρημάτων ήταν υποχρεωμένη να προβεί στην παύση πληρωμών του δημοσίου χρέους. Αιτιολόγησε την απόφαση αυτή υποστηρίζοντας ότι το χρέος δεν ήταν νόμιμο, αλλά προϊόν διαφθοράς» (σ.σ. οι αγορές λύσσαξαν, οι απειλές οργίασαν, αλλά ο Κορέα έμεινε ατάραχος κι ακίνητος σαν βουνό).
«Λίγο καιρό μετά», συνεχίζει η κυρία Σιούτη, «η κυβέρνηση του Ισημερινού απευθύνθηκε στους πιστωτές της με την πρόταση να αγοράσουν όλα τα ομόλογα του χρέους με έκπτωση 65% την οποίαν δέχθηκε το 91% των κατόχων ομολόγων» – δηλαδή όλοι αυτοί που απειλούσαν με θεούς και δαίμονες τον Ισημερινό και τους «κοπρίτες του», τον λαό του, δέχθηκαν ένα «κούρεμα του χρέους» κατά 65%…
Σήμερα ο Ισημερινός έχει ανακάμψει και τρέχει με ανάπτυξη 4% και τον Πρόεδρό του ισόθεον. Αλλά είπαμε, ο Κορέα είναι αριστερός, ουμανιστής, σοσιαλιστής κι όχι ποκοπίκο.
Την ίδια πρωτοβουλία, για τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δικού μας (τρόπος του λέγειν) χρέους έχει αναλάβει η βουλευτής κυρία Σοφία Σακοράφα.
Σκοπός αυτής της επιτροπής θα είναι ο έλεγχος όλων των συμβάσεων, όπως της Ζήμενς, των Ολυμπιακών αγώνων, των εξοπλισμών, των δανείων από τράπεζες όπως η Γκόλντμαν Σακς, των υποδείξεων τραπεζών και χρηματιστικών εταιρειών για δάνεια, για διευθετήσεις δανείων, τον έλεγχο για υπερτιμολογήσεις, τοκογλυφίες, μίζες κι όλα όσα κατέστησαν τον δανεισμό όχι μόνον επαχθή αλλά ειδεχθή για τον ελληνικό λαό, παράνομο, δόλιο και προδοτικό.
Βεβαίως, θα πουν κάποιοι, οι διαφορές μας με τον Ισημερινό είναι σημαντικές, εμείς ανήκουμε στη ζώνη του Ευρώ και σε μια διακρατική Ενωση, την Ευρωπαϊκή.
Οτι επίσης είμαστε εκτεθειμένοι σε απειλές γειτόνων, γειτόνων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας.
Και ο Ισημερινός απειλήθηκε ομοίως, μέσω Κολομβίας, από τις ΗΠΑ αλλά η πάνδημη αντίδραση του λαού του, σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση των διεθνών συμμαχιών της χώρας, εξαέρωσαν την απειλή.
……………………………..
Οσο για το ευρώ και τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ενωση, ένας λόγος περισσότερος για να αντιδράσει ο ελληνικός λαός, αν θέλουμε μια Ενωση των κρατών κι όχι των Τραπεζών, των λαών κι όχι των πληθυσμών, μια Ευρωπαΐκή Ενωση κι όχι ένα Γερμανικό Δ’ Ράιχ.
*****
Αν υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στο Εκουαδόρ και την Ελλάδα είναι αυτή της πολιτικής βούλησης. Και μόνον! Είπαμε, στον Ισημερινό ο Πρόεδρος είναι σοσιαλιστής και πατριώτης, ο Πρόεδρος κινήθηκε, ο λαός βγήκε μπροστά, ο λαός απειλήθηκε, πάνδημος δεν πτοήθηκε – τα στύλωσε
έπαψε να πληρώνει τα χρέη αυτών που τον λήστεψαν, έπεσαν οι τοκογλύφοι στα πόδια του, πήραν ένα 35% και πήγαν στον αγύριστο.
Σήμερα ο Ισημερινός προκόβει και η Ελλάδα χρεωκοπεί…

6 σχόλια:

Tatiana Kontouli είπε...

Πολύ καλό το βίντεο, αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!

Ανώνυμος είπε...

Αυτά είναι τα θετικά της... μαύρης εποχής μας. Πολλά γιατί βρίσκουν απάντηση σε τέτοιες προσπάθειες που είναι τόσο απλές και κατανοητές. Τελικά υπάρχει φως στο τούνελ. Ενα μεγάλο μπράβο στα παιδιά που απλά έκαναν τη δουλειά τους.
Ο Βορειοθεσσαλονικιός

Ανώνυμος είπε...

πολυ καλο ντοικιμαντερ δινει τροφη για σκεψη, μάγε επειδή θέλει να το δει και ο πατέρας μου αλλα δεν μπορεί να κάτσει μπροστά απο pc.πως γινεται να το γραψω σε dvd ?

Magos Gsisspor είπε...

στο http://vimeo.com/22036773 υπάρχει δυνατότητα να κατεβάσεις το βιντεάκι (1GB). Ή κανε copy paste τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://vimeo.com/download/video:45585413?v=2&e=1302290333&h=fafd5c4fc300e280b203009d05cf7039&uh=1b57bcb60de10e7e595182b54a9e8089

Ένα εύκολο πρόγραμμα για να κάνεις το βίντεο σε DVD είναι το convertxtodvd. Μπορείς να το βρεις σε torrents (ή ενδεικτικά εδώ: http://www.fileserve.com/file/tMUyRf6)

Μην ξεχάσεις να του δείξεις και τη συνέντευξη του Δημ. Καζάκη.

Ανώνυμος είπε...

Και έχουμε μείνει ακόμα στα "ΘΑ".. Μακάρι η επιτροπή λογιστικού ελέγχου να κάνει τη δουλειά της. Ωστόσο και να κριθεί το χρέος παράνομο, τα προβλήματα της Ελλάδας ήταν και είναι εξαρχής δημοσιονομικά.. Δεν μεταλάχτηκαν από νομισματικά σε δημοσιονομικά μετά την κρίση.. Αυτό ήθελα να προσθέσω.. Καλή Συνέχεια..

Μαριονέτα..

Ρώσσης Καίσαρ είπε...

Αξιόλογο και διαφωτιστικό το ντοκιμαντέρ. Πράγματι υπάρχουν και άλλες λύσεις ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ. Εξ ίσου καλό είναι και ένα παλιότερο ντοκιμαντέρ με τίτλο Το Πείραμα της Αργεντινής.
Η σύσταση επιτροπής λογιστικού ελέγχου ακόμα και ΑΝ ΦΕΡΕΙ αποτέλεσμα στην διερεύνηση των σκανδαλωδών συμβάσεων Ζημενς, Ολυμπιακοί Αγώνες, εξοπλισμών, χρηματιστήριο, ομόλογα κ.λ.π. δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι υπεύθυνοι γι αυτά τα σκάνδαλα έχουν ήδη απαλλαγεί από την πλειοψηφία της βουλής ή έχουν παραγραφεί. Δηλαδή όταν η βουλή διερευνούσε το όποιο σκάνδαλο (έφτασε το μαχαίρι στο κόκαλο) αλλά δεν βρήκε τίποτα και τους απήλλαξε.
Αν δεν καταλάβουμε που οφείλεται η κρίση, πολύ φοβάμαι ότι στην καλύτερη περίπτωση ένα, δυο λαμόγια θα καταλήξουν στην φυλακή, είναι άλλωστε αίτημα του καιρού και του αποπροσανατολισμού, και αφου ικανοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα οι δανειστές και οι ντόπιοι υπηρέτες τους θα συνεχίζουν να τρώνε τις σάρκες του λαού μας και να ληστεύουν τον πλούτο της χώρας μας.