Στην πρώτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής μετά την έγκριση του προϋπολογισμού έγινε και το σοβαρότερο λάθος, πιο σοβαρό κι από την απόφαση για τα βοσκοτόπια με την τιμή ασανσέρ που τελικά αποσύρθηκε: ο κ. Σφαλαγκάκος, θεσμικός εκπρόσωπος μιας ολόκληρης παράταξης, δημοτικός σύμβουλος και εκτοπισμένος από όλες τις επιτροπές (με μόνη θέση αυτήν του αναπληρωματικού μέλους της Οικονομικής Επιτροπής) ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΛΗΘΗΚΕ στη χτεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Μαζί του και πολλοί ακόμα που δεν έτυχε να ενημερωθούμε σχετικά. Ίσως κάποιος παρατηρήσει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, δηλαδή “βιαστικά” συμβούλια. Η πρόσκληση όμως των μελών της Επιτροπής έγινε στις 24/3 και η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου φέρεται να έγινε στις 29/3 (κι έτσι πρέπει να είναι γιατί δεν υπάρχει απόφαση αναρτημένη νωρίτερα, αλλά και γιατί, σε μια τυχαία περιήγηση στις 28/3, διαπιστώθηκε ότι η ιστοσελίδα ήταν χωρίς αναρτήσεις). Επομένως δεν μπορεί να ευσταθεί ότι μέσα στη βιασύνη "ξεχάστηκε" ο εκπρόσωπος του 13%, που έχει απαιτήσει (κι έχει γίνει δεκτό) να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, παρότι δεν είναι τακτικό μέλος. Κανένας δεν αναρωτήθηκε κατά τη διάρκεια του συμβουλίου που είναι οι "Μένουμε Αντίπαρο"; Διαβάστε για τις λεπτομέρειες το δελτίο τύπου που ακολουθεί. Αναμένεται πιθανώς και η απάντηση-εξήγηση εκ μέρους του Δήμου εντός της ημέρας…
αναδημοσίευση από το menoumeantiparo.wordpress.com
31-3-2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετά τις μεγαλόπνοες δηλώσεις του δημάρχου Αντιπάρου για μεγαλόκαρδο «άνοιγμα» προς τους πολίτες και την επιθυμία του να έχει αρμονική συνεργασία με τις παρατάξεις της μειοψηφίας, θα περίμενε κανείς ότι η κατάσταση της δυσαρμονίας ανάμεσα στις τρεις παρατάξεις θα αμβλυνόταν με τον καιρό. Ακριβώς όμως στη φάση που η συνεργασία αλλά και η κριτική για την πορεία του Δήμου απαιτείται να γίνει εντονότερη, καθώς οδεύουμε προς την τουριστική περίοδο, ενώ παράλληλα έχει εγκριθεί και ο προϋπολογισμός -άλλοθι στη μέχρι σήμερα κριτική- του τρέχοντος έτους, ο δήμαρχος υπέπεσε στο σοβαρότερο μέχρι σήμερα ολίσθημα: στη σημαντικότερη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο δήμαρχος θεώρησε περιττό να ενημερώσει το δημοτικό σύμβουλο και εκπρόσωπο του συνδυασμού μας κ. Σφαλαγκάκο για τη χτεσινή συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να μην παρευρεθεί ούτε ο ίδιος ούτε κάποιο από τα μέλη του «Μένουμε Αντίπαρο». Ασφαλώς η χτεσινή συνεδρίαση ήταν η σημαντικότερη μέχρι σήμερα, αφού είναι η πρώτη μετά την έγκριση του προϋπολογισμού, περιλάμβανε 19 θέματα και είχαν δικαίωμα να ενημερωθούν ώστε να παραστούν όχι μόνο όσοι ψήφισαν τον προϋπολογισμό (όπως ο κ. Σφαλαγκάκος) αλλά και κάθε πολίτης που το επιθυμούσε.
Το ατόπημα του δημάρχου είναι σοβαρότατο και η παρουσία του κ. Σφαλαγκάκου στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής απαραίτητη καθώς:
-Ο ίδιος ο δήμαρχος έχει δημόσια δεσμευτεί, κατόπιν επιθυμίας του κ. Σφαλαγκάκου μετά τον κατακριτέο αποκλεισμό του από όλες τις επιτροπές του Δήμου, ότι ο τελευταίος μπορεί να παρακολουθεί όλες τις συνεδριάσεις τις Οικονομικής Επιτροπής, ακόμα και αυτές που τυχόν χρειαστεί στο μέλλον να διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Παράλληλα είναι γνωστές οι κατά καιρούς δημόσιες δεσμεύσεις του για αίτημα συνεργασίας και καλού πνεύματος από όλους τους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης, κλίμα που ασφαλώς πρέπει να λειτουργεί και αντίστροφα. Φαίνεται όμως ότι, μετά την απαξίωση του εκπροσώπου του συνδυασμού μας από την «Ενωτική Κίνηση Προόδου» στην κατάρτιση της Οικονομικής Επιτροπής, απαξιώνεται εκ νέου από τον ίδιο το Δήμαρχο.
-Υπενθυμίζουμε σε όλους ότι ο κ. Σφαλαγκάκος πέρα από δημοτικός σύμβουλος φέρει και ένα θεσμικό ρόλο: είναι ο μοναδικός εκλεγμένος εκπρόσωπος μιας παράταξης που έλαβε το 13% των ψήφων στην τοπική κοινωνία, επομένως αντιπροσωπεύει με την παρουσία του 114 πολίτες που με την ψήφο τους απαίτησαν ένα νέο ύφος εξουσίας και διακυβέρνησης. Παράλληλα, αποτελεί το πρώτο αναπληρωματικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, αξίωμα που ατυχώς κρίθηκε ως το μέγιστο με το οποίο μπορεί να τιμηθεί ένας νέος πολιτικός που διεκδικεί δικαίωμα γνώμης στα κοινά. Δε νοείται, επομένως, να μην ενημερώνεται για τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, στις οποίες διακυβεύονται σοβαρότατα θέματα και σεβαστά οικονομικά ποσά.
-Στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής ο κ. Σφαλαγκάκος ειδοποιήθηκε εγκαίρως και εγγράφως (με πρόσκληση). Μάλιστα, αν και αναπληρωματικός, είχε τελικά δικαίωμα ψήφου, καθώς κάθε φορά απουσίαζε και κάποιο τακτικό μέλος εκ μέρος της μείζονας αντιπολίτευσης. Επομένως δεν μπορεί να ερμηνευτεί καλοπροαίρετα η αλλαγή αυτής της πρακτικής στη –μη- ενημέρωση του δημοτικού μας συμβούλου.
-Κάθε δικαιολογία εκ μέρους του Δημάρχου καταργείται από τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Σφαλαγκάκος έχει αιτηθεί εγγράφως (αρ.πρωτ 93/12-01-2011, εικ.1) στο Δήμο προκειμένου να λαμβάνει ηλεκτρονικά κάθε πρόσκληση, αλλά και κάθε απόφαση των συμβουλίων και επιτροπών, εν προκειμένω της Οικονομικής Επιτροπής. Το αίτημά του μάλιστα έγινε αποδεκτό στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, κι επιπλέον ο ίδιος ο δήμαρχος κάλεσε και άλλα μέλη του συνδυασμού μας να παραστούν. Τίποτα από αυτά δεν έγινε χτες, γεγονός που δημιουργεί απορίες για τη λειτουργία των επιτροπών και προβληματισμό για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις παρακάμπτοντας τη βούληση μιας σημαντικής μερίδας της τοπικής κοινωνίας. Η –δικαιολογημένη πολλές φορές- βιασύνη δεν απέχει πολύ από τη χωρίς ελαφρυντικά προχειρότητα.
-Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν αρκετά αιτήματα του συνδυασμού μας που αν και κατατέθηκαν για συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια, κανένα δεν τέθηκε μέχρι σήμερα στην ημερήσια διάταξη (απεντόμωση, δειγματοληψία νερού, βυτιοφόρο και απόρριψη βοθρολυμάτων, στέγη κτιρίου δημοτικού σχολείου). Θα ισχύει εφεξής ένας γενικότερος αποκλεισμός του συνδυασμού μας από τα δημοτικά δρώμενα; Αν είναι έτσι, ίσως ο νυν δήμαρχος θα πρέπει να θυμηθεί τις τακτικές της πρώην Κοινότητας (κλειστά συμβούλια, έλλειψη ενημέρωσης, απόκρυψη εγγράφων), που ο ίδιος με τόσο στόμφο κατά καιρούς υπενθυμίζει και στηλιτεύει, κάθε φορά που εμείς του υπενθυμίζουμε την ευθύνη που του αναλογεί κατά τις προηγούμενες τετραετίες ως αντιπολιτευόμενος δημοτικός σύμβουλος.
Παραπέμπουμε όσους θεωρούν νομότυπη τη χτεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στο άρθρο 75 του νόμου 3852 (Καλλικράτης), που προβλέπει ότι «η πρόσκληση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του δήμου» -θα μας αρκούσε και μία απλή τριήμερη τοιχοκολλημένη ανάρτηση-, καθώς και ότι «η πρόσκληση επιδίδεται ή γνωστοποιείται στα μέλη τρεις (3) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα που ορίζεται για τη συνεδρίαση» (εικ.2). Θεωρούμε ότι εννοούνται στην παραπάνω διάταξη και τα αναπληρωματικά μέλη, ειδικά από τη στιγμή που η πρότυπη διαδικασία ακολουθήθηκε για αυτά στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά αγνοήθηκε στην πιο σημαντική συνεδρίαση.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που ένα ζωντανό μέρος της τοπικής κοινωνίας περιθωριοποιείται μέσω του θεσμικού εκπροσώπου της με τόσο προκλητικό τρόπο. Αναμένουμε τις διορθωτικές κινήσεις του δημάρχου και απαιτούμε την επανασύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής, με την ίδια ακριβώς θεματολογία και τηρώντας τη νόμιμη διαδικασία.
Εκ του συνδυασμού «Μένουμε Αντίπαρο»
επισυναπτόμενα:
(εικόνα 1)
(εικόνα 2)
6 σχόλια:
Σημειωτέον ότι το antiparos.gr τελεί υπο κατασκευή και δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση ότι ξεκίνησε να ανεβάζει αποφάσεις...
ν είναι μια φορά λάθος η παράλειψη του προέδρου (και είναι) να κοινοποιήσει την πρόσκληση συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής προς τα αναπληρωματικά μέλη της, τότε είναι δυο φορές λάθος τα γραφόμενα στο παραπάνω δελτίο τύπου.
Και εξηγούμαι
Α.ΟΙ Μένουμε Αντίπαρο εκπροσωπώντας το 13% της Αντιπαριωτικης κοινωνίας δικαιούνται αναλογικά και δημοκρατικά μια θέση στην επταμελή Οικονομική επιτροπή η οποία διαχειρίζεται τόσο σοβαρά θέματα του Δήμου .Το ότι δεν έχει είναι ελέω του ελλείμματος δημοκρατίας της Καλλικρατικης νομοθεσίας και της στάσεως της μείζονος μειοψηφίας και όχι του Δημάρχου και της πλειοψηφίας οι οποίοι πρότειναν να δοθεί θέση και στην ελάσσονα μειοψηφία .
Β.Το ότι οι προσκλήσεις μέχρι σήμερα κοινοποιούνταν κανονικά αλλά και η συμμετοχή των Μένουμε Αντίπαρο σε πολλές επιτροπές του Δήμου μάλλον αποδεικνύει ότι προς το παρόν (και ελπίζω και στο μέλλον) δεν υπάρχει καμία πρόθεση παραγκωνισμού η αποκλεισμού από τις αποφάσεις και την πληροφόρηση
Γ. Όσον αφορά τα αναφερόμενα θέματα ο κάθε πολίτης (πόσο μάλλον ο κΣφαλαγκακος) που θα ζητούσε πληροφόρηση θα μάθαινε ότι
1.Ψηφίστηκε η διάθεση πίστωσης για την απεντόμωση
2.Έγινε αυτοψία στο δώμα του σχολείου και συντάσσεται μελέτη επισκευής
3. Εντος των ημερών θα γίνει η δειγματοληψία του νερού
Η εκλογή στην Αντίπαρο κρίθηκε το αν θα δημιουργηθεί Δήμος που να μπορέσει να λύσει τα προβλήματα του νησιού όχι, προϋποθέτοντας τη μεγαλύτερη δυνατή καλοπροαίρετη συμμετοχή και βοήθεια όλων για αυτό. Επομένως τα αντιπολιτευτικά πυροτεχνήματα και κορώνες στερούμενα σοβαρής βάσης δεν συμβαδίζουν με το ζητούμενο.
ΥΓ Η Οικονομική επιτροπή πρέπει να συνεδριάζει στην Αίθουσα Καλουδα ώστε εκτός από τον κΣφαλαγκακο να μπορούν να την παρακολουθούν και οι ενδιαφερόμενοι Πολίτες .
Θέμα ακυρότητας και επανάληψης της συνεδρίασης δεν τίθεται εφόσον τα τα τακτικά μέλη προσκλήθηκαν κανονικά, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και υπήρχε απαρτία (η πρόσκληση κατά πάγια τακτική απλά κοινοποιείται προς τα αναπληρωματικά)
Η "παράλειψη", όπως την κατονομάζεις, του Προέδρου και η μη έγκαιρη (τριήμερη) ανάρτηση στην ιστοσελίδα -ας μην σχολιαστεί το ότι η σελίδα θεωρείτο ανενεργή μέχρι πολύ πολύ πρόσφατα και ακόμα γράφει "υπό κατασκευή", μαζί με την μη απαντηθείσα επιστολή Σφαλαγκάκου από τριμήνου δεν θίγουν ζήτημα νομιμότητας; Εντάξει, δεν θίγουν σύμφωνα με σένα, κι ας πούμε ότι είναι έτσι... Ζήτημα αξιοπιστίας θίγουν;
Επειδή στο ίδο νησί ζούμε, πώς εσύ γνώριζες για την επιτροπή και ο κ. Σφαλαγκάκος (θεσμικός εκπρόσωπος, δις προσκεκλημένος, αιτούμενος από τριμήνου να ενημερώνεται και να καλείται) όχι; Και όταν είδατε προχτές ότι λείπαμε, εμείς που άλλες φορές μας αναζητάτε χάριν της συνεργασιας, κανείς σας δεν αναρωτήθηκε ¨μα που είναι αυτα τα παιδιά του Μ.Α."; Ή πάλι θα θυμηθούμε ότι ο κ. Σφαλαγκάκος είναι στην Αγγλία;...γιατί οι απουσίες του είναι λιγότερες άλλων συμβούλων, ευρισκόμενος εδω τον περισσότερο καιρό. Ή συντασσόμαστε με τη μπουρού και τον ντετέκτιβ της, ή αναγνωρίζουμε καποια πράγματα όπως έχουν.
Ο καθένας μπορεί να προβάλλει τα επιχειρήματά του και επίσης να γράφει για εντυπώσεις ή "αντιπολιτευτικά πυροτεχνήματα και κορώνες", όπως λές αντιπάριε, ωστόσο ελπίζω να μην αναγνωρίζεις το είδος αυτό από προηγούμενη πολιτική εμπειρία, αλλά από κριτική στον παρόν και μόνο δελτίο τύπου. Ατάκες του ύφους "η εκλογή κρίθηκε" μαλλον ανηκουν σε προηγούμενες τετραετίες.
Το δελτίο τύπου, όμως, πέρα απο εντυπώσεις, έχει και επιχειρήματα. Δεν είναι "κορώνες στερούμενες σοβαρής βάσης". Αν θέλεις να το βλέπεις έτσι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ας απαντησει όποιος θέλει, κατά προτίμηση ο δήμαρχος για τα λογικά ερωτήματα του δελτίου τύπου, κι άμα θέλει ας απαντήσει και για τις εντυπώσεις. Δήμαρχος είναι, δεν μπορεί μια παραταξούλα να τον προσβάλλει...
Οσο για την απεντόμωση, αίτημα του κ. Σφαλαγκακου που δεν ευδοκίμησε στο δημοτικό συμβούλιο, ίσως να είχε την ευτυχία να έβλεπε πως εγκρίθηκε σχετική πίστωση στην προσχτεσινή συνεδρίαση, αν είχε προσκληθεί (όπως τις προηγούμενες φορές).
Κι αυτό το "αναρτήθηκε στο διαδίκτυο" ας μην επαναλαμβάνεται συνέχεια, γιατί είναι ακυρο με τον τρόπο που έγινε.
Κανείς δεν ακυρώνει την προσπάθεια του Δήμου. Τα κρίσιμα λάθη όμως θα τονίζονται, αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης όταν πιστεύει ότι οφείλει να προστατεύσει την πολυφωνία και το δικαίωμα της στην ενημέρωσης και συμμετοχή. Όταν καλείται να συνδράμει σε συνεργασίες οφείλει να το κάνει επίσης. Και τα δύο τα κάνει μέχρι σήμερα.
AΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ. ΣΦΑΛΑΓΚΑΚΟΥ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΟΥ:
"Πολλές υποθέσεις και καμία επίσημη απάντηση"
1/3
Δυστυχώς, το έλλειμμα όλο και μεγαλώνει.
Και δεν αναφέρομαι στο οικονομικό έλλειμμα εδώ, αλλά στο δημοκρατικό.
Ο νόμος «Καλλικράτης», σε πολλά από τα σημεία του, είναι υπέρ των μεγάλων παρατάξεων και κατά των μικρών, όπως γνωρίζουμε—και παραδεχόμαστε—όλοι.
Ωστόσο, από ένα σημείο και μετά, είναι στο χέρι όλων μας να εκμεταλλευτούμε όποια περιθώρια μας δίνει ο αυτός ο νόμος και να τον μετατρέψουμε, εμείς οι ίδιοι, σε κάτι δικαιότερο και δημοκρατικότερο, στην πράξη.
Από την αρχή—και στο χρονικό πλαίσιο αυτό συμπεριλαμβάνω και την προεκλογική περίοδο—και οι τρεις παρατάξεις αναγνωρίσαμε την επιτακτική και άμεση ανάγκη του εκσυγχρονισμού και της εκδημοκράτησης της πολιτικής ζωής της Αντιπάρου και της γενικότερης αναβάθμισης της καθημερινής ζωής των Αντιπαριωτών.
Και οι τρεις παρατάξεις αναφερθήκαμε επανειλημμένως σε έννοιες όπως «συνεργασία», «συναίνεση», «ομοφωνία», «πολυφωνία», «σεβασμό» προς συμπολίτες και συναδέλφους, «σεβασμό» προς όλες τις απόψεις—άσχετα αν αυτές διαφέρουν ή συγκρούονται με του καθενός μας—, και, μάλιστα, δηλώσαμε πως ήμασταν υπέρ της «ενθάρρυνσης» της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων. Όλοι θα «χωρούσαν» στο νέο αυτό εγχείρημα και ξεκίνημα, και κανείς δεν θα «περίσσευε», διότι η Αντίπαρος βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή στην ιστορία της, και μας «χρειάζεται» «όλους».
Τα παραπάνω βέβαια βασίζονται στην ευρύτερη, βαθύτερη και προπάντων ουσιαστικότερη συμμετοχή όσο περισσότερων κατοίκων—και αιρετών—στα κοινά και στους θεσμούς—είναι βασική προϋπόθεση στο δρόμο προς τη εφαρμογή αυτών των ιδεών και ιδανικών, προς τη μετατροπή τους από θεωρητικό επίπεδο σε πρακτικό.
Στη σύλληψη ήμασταν καλοί. Ωστόσο, κάπου εδώ, στην πράξη, στη φάση της εφαρμογής, στην εκτέλεση και πραγματοποίηση, κάτι δεν έχουμε κάνει καλά.
Η πρώτη μεγάλη «δοκιμασία» εφαρμογής της θεωρίας ήρθε, όπως γνωρίζουμε όλοι πλέον, με την εκλογή των μελών της (υψίστης σημασίας) Οικονομικής Επιτροπής. Έμεινε η παράταξή μας εκτός Επιτροπής, και αντί μίας μόνιμης θέσης, σε ένδειξη καλής θέλησης, η παράταξη του κ. Μαριάνου αποφάσισε να μας παραχωρήσει μια από τις θέσεις των αναπληρωτών.
Ακολούθησε μια γενική κατακραυγή, με τα μέλη του Μένουμε Αντίπαρο, της παράταξης του Δημάρχου κ. Λεβεντάκη και πολλά από τα τοπικά ΜΜΕ να κατακρίνουν την απόφαση του κ. Μαριάνου, ο οποίος, με τη σειρά του δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι το Μένουμε Αντίπαρο δεν ήθελε να συνεργαστεί με τη δική του ομάδα προεκλογικά.
Αν και, όλοι, ανεξαρτήτως, επιρρίψαμε εν μέρει τις ευθύνες στις «άδικες» και «αντιδημοκρατικές» διατάξεις του νόμου «Καλλικράτης», οι προσωπικές μας επιλογές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο—ήταν ολοφάνερο πως κάποιοι κατευθύνονταν από ιδιοτελείς πολιτικούς και άλλους σκοπούς.
Μια αχτίδα ελπίδας όμως υπήρχε, με τη «δημοκρατικότερη» στάση που τηρούσε η νέα Δημοτική αρχή. Η τελευταία πρότεινε λοιπόν μέλη του Μένουμε Αντίπαρο (πολίτες) για θέσεις σε άλλες επιτροπές, όπως τις Σχολικές, και σε άλλα συμβούλια, όπως της ΚΕΤΠΑΑ. Στο Δημοτικό Συμβούλιο δε, τα μέλη της Πλειοψηφίας υποστήριξαν με την ψήφο τους την υποψηφιότητά μου για μόνιμη θέση στο Λιμενικό Ταμείο.
Ωστόσο, το θετικό κλίμα σύντομα αντιστράφηκε, μόλις αρχίσαμε ως παράταξη να θέτουμε περισσότερες ερωτήσεις, να ζητούμε διευκρινήσεις, να υποβάλλουμε αιτήσεις με προτάσεις σημαντικών θεμάτων προς συζήτηση στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν μπει ως θέματα, και είναι άγνωστο αν και πότε θα μπουν.
Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν να γίνονται ακόμα εντονότερες και πιο προσωπικές οι επιθέσεις, εκρήξεις, προσβολές και λαϊκισμοί εις βάρος μου στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, από τον ίδιο τον Δήμαρχο δυστυχώς, όποτε έθετα ερώτημα ή ζητούσα ενημέρωση ή διευκρίνηση.
Πιστεύω ότι είναι αυτονόητο πως ο εκάστοτε εκλεγμένος εκπρόσωπος και αντιπρόσωπος όλων των κατοίκων του νησιού μας οφείλει να επιδεικνύει μια κόσμια συμπεριφορά προς όλους, που να αρμόζει στη θέση του.
2/3
Οι δυσμενείς εξελίξεις συνεχίζονται έκτοτε, με αποκορύφωμα τη μη πρόσκλησή μου σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 30 Μαρτίου. Η Συνεδρίαση τελικά ήταν επίσημα προγραμματισμένη από τις 24 Μαρτίου. Δεν ήταν κατεπείγουσα, και συνεπώς, η Δημοτική Αρχή ήταν υποχρεωμένη να αναρτήσει την πρόσκληση τρεις ημέρες πριν, κάτι που δεν έγινε.
Δεν θα σταθώ σε αυτό, όμως, στο τι λέει ο νόμος «Καλλικράτης» σχετικά με τις προσκλήσεις και τις αναρτήσεις. Αντί αυτού θα επικεντρωθώ στο γεγονός ότι παρευρέθηκα στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της εν λόγω Επιτροπής—και ενημερώθηκα διά ζώσης επί των σημαντικών θεμάτων της Επιτροπής, και μάλιστα κατέληξα να ψηφίσω επί τούτων, καθώς και στις δύο συναντήσεις απουσίαζαν μόνιμα μέλη από το συνδυασμό του κ. Μαριάνου και τους αναπλήρωσα.
Μετά τη μη εκλογή μου στην Οικονομική Επιτροπή, στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου ψηφίστηκαν τα μέλη της παραπάνω Επιτροπής, ζήτησα δημοσίως τη δέσμευση του κ. Δημάρχου και του Σώματος να έχω το δικαίωμα παράστασης στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, ακόμα και όταν αυτές πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών. Την έλαβα. Επίσης, έκανα αίτηση στο Δήμο με ημερομηνία 12-01-2011 και Αρ. Πρωτ. 93, στην οποία, μεταξύ άλλων, ζητούσα να λαμβάνω προσκλήσεις στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής. Εφόσον δεν έχω λάβει απάντηση σχετικά με την αίτησή μου έκτοτε, σχεδόν τρεις μήνες αργότερα, θεωρώ ότι έχει γίνει αποδεκτό το αίτημά μου. Εξ’ άλλου, έλαβα πράγματι προσκλήσεις για τις δύο πρώτες συνεδριάσεις της Επιτροπής.
Το σημαντικότερο όλων, ωστόσο, είναι ότι η μη πρόσκλησή μου στη συνεδρίαση της Τετάρτης συνιστά σοβαρότατο πλήγμα για τους δημοκρατικούς θεσμούς του νησιού.
Δεν είμαι απλά ένας δημοτικός σύμβουλος. Είμαι ο επικεφαλής μιας παράταξης που εκλέχθηκε και αντιπροσωπεύεται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είμαι ο εκπρόσωπος 114 ψηφοφόρων, του 13% του συνόλου, είμαι η φωνή τους. Το να μην με προσκαλούν, το να μη λαμβάνουν γνώση μιας επικείμενης δημόσιας συνεδρίασης όλοι οι πολίτες, το να μην ενημερωνόμαστε για τις όποιες αποφάσεις από πρώτο χέρι, οδηγούν στην υπονόμευση της δημοκρατικής διαδικασίας και στην καταστρατήγηση βασικών δικαιωμάτων, όπως της συμμετοχής στα κοινά, της ελεύθερης έκφρασης και της πληροφόρησης.
Συνεπώς, δεν αρκεί—εξ’ άλλου, δεν έχουμε πλέον το δικαίωμα—να μιλούμε για «συνεργασία», «συναίνεση», «ομοφωνία», «πολυφωνία», «σεβασμό» προς συμπολίτες και συναδέλφους, «σεβασμό» προς όλες τις απόψεις, έννοιες στις οποίες αναφερθήκαμε παραπάνω.
3/3
Όλα—και όλοι—κρίνονται στην πράξη, και μόνο.
Εμείς, από πλευράς μας, προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς στα ιδανικά μας, στις πεποιθήσεις μας, σε όλους τους κατοίκους του νησιού, και όχι μόνο στους ψηφοφόρους μας, και να εφαρμόζουμε όλα αυτά στην πράξη.
Ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα των προθέσεών μας ήταν το Σάββατο 26 Μαρτίου, όταν αμέσως πριν την πρώτη συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής, ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε εμένα και τον κ. Μαριάνο ότι του ζήτησε ο Δήμαρχος της Πάρου, κ. Βλαχογιάννης, την προηγούμενη ημέρα να πει στους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων της Αντιπάρου ότι θα μπορέσουν να μιλήσουν, εφόσον το επιθυμούν, στη συγκέντρωση στο Κέντρο Υγείας, προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή.
Αμέσως, και χωρίς βλέψεις προσωπικές ή πολιτικές, αγνοώντας την ευκαιρία προβολής για εμένα και την ομάδα μας που πρόσφερε η πρόσκληση αυτή, πρότεινα στον Δήμαρχο κ. Λεβεντάκη να μιλήσει μόνο αυτός, ως εκπρόσωπος όλων των Αντιπαριωτών λόγω αξιώματος. Έτσι, τόνισα, θα έβλεπαν όλοι ότι είμαστε ενωμένοι πάνω σ’ ένα τόσο κρίσιμο θέμα όπως η δημόσια υγεία. Πρόσθεσα ότι το μόνο που θα του ζητούσα θα ήταν να πει, στο λόγο του, ότι είμαστε ενωμένοι και μιλά εκ μέρους όλων των Αντιπαριωτών, όλων των παρατάξεων, και των επικεφαλής αυτών, και επίσης να αναφερθεί συγκεκριμένα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί στον τομέα της υγείας. Ο κ. Μαριάνος συμφώνησε με την πρότασή μου, όπως και ο κ. Δημάρχος. Δυστυχώς, την επόμενη ημέρα, στο λόγο του, ο κ. Δήμαρχος δεν αναφέρθηκε στα παραπάνω, όπως είχε συμφωνήσει.
Παραθέτω το παραπάνω ως μία μικρή, πρόσφατη ένδειξη της πραγματικής και ουσιαστικής μας θέλησης για συνεργασία, η οποία μπορεί μόνο να είναι προς όφελος του νησιού και των κατοίκων του.
Δυστυχώς, αντί να αξιολογείται και να υπολογίζεται θετικά η προσπάθειά μας να εφαρμόσουμε τη θεωρία στην πράξη, γίνονται όλο και εντονότερες προσπάθειες αποκλεισμού και «φίμωσής» μας, από μερικούς.
Ο κ. Δήμαρχος και όλοι μας, ανεξαιρέτως, οφείλουμε να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε, να αποδεχτούμε, και να προασπίσουμε το θεσμικό ρόλο της κάθε εκλεγμένης ομάδας και των μελών που τη συνιστούν.
Η αντιπολίτευση είναι αναγκαίο στοιχείο όλων των δημοκρατικών συστημάτων ανά τον κόσμο. Σε κάθε λόγο πρέπει να υπάρχει και ο αντίλογος, ή τουλάχιστον το έμπρακτο δικαίωμα ύπαρξής του αντιλόγου.
Οι εκλογείς πρόσφατα αποφάσισαν να αναλάβουμε εμείς αυτό το ρόλο της αντιπολίτευσης, μαζί με την παράταξη του κ. Μαριάνου, και έχουμε υποχρέωση να αντιπροσωπεύσουμε τους ψηφοφόρους μας, και όλους τους Αντιπαριώτες, όσο το δυνατόν καλύτερα. Η καλοπροαίρετη κριτική, μέσα στο πλαίσιο αυτό, είναι ωφέλιμη και αναγκαία αν είναι να λειτουργήσει σωστά ολόκληρο το σύστημα, και πρέπει—στην πράξη—να ενθαρρύνεται, ως μέσο βελτίωσης, και όχι να τιμωρείται, αδίκως.
Συνεπώς, η εικόνα που παρατηρείται, ειδικά το τελευταίο διάστημα, κρίνεται πάρα πολύ απογοητευτική.
Δεν προσκλήθηκα στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της προηγούμενης Τετάρτης.
Όντας καλοπροαίρετοι, υποθέτουμε ότι ήταν οργανωτική παράβλεψη.
Δεν αναρωτήθηκε, ωστόσο, κάποιος από τους παρευρισκόμενους πού βρισκόμουν (έχοντας παραστεί στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις); Είχα ειδοποιηθεί; Γιατί δεν εμφανίστηκε έστω ένας από το Μένουμε Αντίπαρο;
Ας υποθέσουμε ότι ξέχασαν να το τοιχοκολλήσουν. Ας υποθέσουμε ότι έγινε παράβλεψη και δεν προσκαλέστηκα. Ας υποθέσουμε ότι δεν αναρωτήθηκε κανείς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αν έχω ειδοποιηθεί. Μετά όμως;
Χθες αναρτήσαμε σχετικό Δελτίο Τύπου. Γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι τις απόψεις μας. Όμως μέχρι τώρα που γράφω, δύο 24ωρα μετά τη συνεδρίαση, δεν μου έχει τηλεφωνήσει κάποιος να μου πει ότι ήταν παράβλεψη, ότι δεν ήταν εσκεμμένο, ότι δεν θα επαναληφθεί, ότι πραγματικά επιζητούν τη συμμετοχή όλων και υπολογίζουν τους πάντες.
Πολλές υποθέσεις. Καμία επίσημη απάντηση.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν δεν πράττουμε αυτά που λέμε, το δημοκρατικό έλλειμμα δεν μπορεί παρά να βαθαίνει.
Δημοσίευση σχολίου