5 Φεβ 2011

Παιδιά και άσκηση

 
Στο πλαίσιο του υγιούς τρόπου ζωής των παιδιών, άλλη μία σημαντική παράμετρος υγείας είναι και η σωματική δραστηριότητα.
Είναι εξαιρετικής σημασίας η ενασχόληση του παιδιού με κινητικές δραστηριότητες και αθλοπαιδιές, σε ερασιτεχνικό επίπεδο, χωρίς το άγχος και την πίεση για διάκριση.
Η φυσική δραστηριότητα στα παιδιά και στους εφήβους έχει ευεργετικά οφέλη σε πολλούς τομείς.
Πρώτα απ' όλα στην καλή υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, οι έφηβοι που κάνουν αεροβική άσκηση έχουν καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και δεικτών αντίστασης ινσουλίνης. Επίσης, βοηθά στην καλύτερη ανάπτυξη του σκελετού και των μυών. Θετικά δρα και στην πνευματική και ψυχική υγεία. Βελτιώνει τη διάθεση, την αυτοπεποίθηση και σχετίζεται με καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις. Τέλος, με την άσκηση επιτυγχάνεται έλεγχος του σωματικού βάρους. Οι έφηβοι που κάνουν αρκετή αερόβια κίνηση έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες. Αλλά το πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν αφορά πλέον μόνο τους ενήλικες. Τα τελευταία χρόνια τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τα παιδιά της Μάλτας.
Για την ανάπτυξη και διάδοση της φυσικής δραστηριότητας στα παιδιά υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει 60 λεπτά εντατικής σωματικής δραστηριότητας τις περισσότερες (κατά προτίμηση όλες) ημέρες της εβδομάδας. Η παρακολούθηση τηλεόρασης και η ενασχόληση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή ηλεκτρονικά παιχνίδια καλό είναι να μην ξεπερνά τις 2 ώρες την ημέρα, συνολικά.
Αλλά υπάρχουν και εύκολες και πρακτικές ιδέες για να αυξήσετε την κίνηση στην οικογένεια:
* Απομακρύνετε την τηλεόραση από τα υπνοδωμάτια.

* Εφοδιάστε το σπίτι με βιβλία, περιοδικά, επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ και μπάλες.

* Πραγματοποιήστε μαζί τις εργασίες του σπιτιού, την προετοιμασία φαγητού, το πλύσιμο του αυτοκινήτου ή τις εργασίες στο μπαλκόνι ή στον κήπο.

* Χρησιμοποιήστε τις σκάλες και πηγαίνετε με τα πόδια σε κοντινές αποστάσεις (σχολείο, σούπερ μάρκετ).

* Επιτρέψτε στα παιδιά να μετακινούν έπιπλα ώστε να δημιουργούν χώρο για κίνηση.

* Ενημερωθείτε για τις αθλητικές δραστηριότητες του δήμου σας και προτρέψτε τα παιδιά σας να τις δοκιμάσουν παρέα με ένα φίλο τους.

* Επιτρέψτε και προτρέψτε το παιχνίδι των παιδιών σε εξωτερικό χώρο παρέα με φίλους.

* Παίξτε μαζί με τα παιδιά σας!
Και πάνω απ' όλα, μην ξεχνάτε το σημαντικό ρόλο του γονέα τόσο ως ρυθμιστή του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνει το παιδί όσο και ως προτύπου, όχι απλά σε επίπεδο λεκτικής οδηγίας ή συμβουλής αλλά με την υιοθέτηση της συμπεριφοράς από τον ίδιο και στην πράξη.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ

Προέδρος ΕΟΦ, Αν. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής. (Τα καλοκαίρια επισκέπτεται τακτικότατα το νησί μας)


Ας ελπίσουμε ότι το νέο δημοτικό συμβούλιο θα δώσει βάρος τόσο στη λειτουργία του ΝΟΑ, όσο και στη βελτίωση των εγκαταστάσεων του Γυμνασίου (γήπεδο μπάσκετ) και της Β' Ψαραλυκής  (γήπεδα μπάσκετ, τένις, ποδοσφαίρου, όλα σε παρακμή). Μοιάζει βέβαιο ότι το πρώτο γήπεδο που θα φτιαχτεί θα αποτελέσει και την αφετηρία για την πρώτη αθλητική ομάδα σε ομαδικό άθλημα στο νησί μετά από χρόνια (μπάσκετ, βόλεϋ ή ποδοσφαίρου).

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας ελπίσουμε ακόμα ότι ο δήμος όχι μόνο θα ενυσχήσει τον ΝΟΑ αλλά θα βρεί τρόπο να αθλούνται όλα τα παιδιά και χωρίς οικονομικό κόστος και διακρήσεις.Το μαγαζάκι του ΝΟΑ να είναι ανοιχτό για όλους σε περίοδο οικ. κρίσης, για παιδιά και για γυναίκες.Ακόμα και εκεί αυτοί που έχουν το καρπούζι έχουν και το μαχαίρι.Πάντως πέρα από τον ΝΟΑ στο νησί χρειάζονται και άλλα κίνητρα τα παιδιά για άθληση, χορό, γυμναστική κάθε είδους δραστηριότητα. Είμαστε σε αδράνεια γενικώς.

Ανώνυμος είπε...

φιλε αγνωστε ανωνυμε των 8.56 δεν καταλαβαινω το υπονοουμενο σου σχετικα με τον ΝΟΑ.
ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΑΝ ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΝΟΑ ,ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΧΑΡΙΣ ΣΤΑ ΛΙΓΟΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΤΑ ΨΙΛΟΧΩΝΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ.
ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ 50 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ.ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΣΚΑΦΩΝ, ΠΑΝΙΩΝ,ΕΝΟΙΚΙΟ ΑΙΘΟΥΣΑΣ Κ.Τ.Π.ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ..
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΕΣ ΑΓΟΡΕΣ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΩΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ......ΕΥΡΩ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΩΝ ΑΜΟΙΡΩΝ ΓΟΝΕΩΝ.
ΟΠΟΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ?????????
ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ!!!!ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ,Ο ΟΜΙΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΛΑΜΠ, ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΑ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΑΣ, ΓΙΤΙ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΝΟΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ.
ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΝΑ ΣΤΙΣ ΔΩΣΩ. ΕΙΜΑΙ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΝΟΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ.ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ.

ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΥΤΗ ΤΤΗΝ ΦΟΡΑ.

Magos Gsisspor είπε...

Έτσι είναι. Έχουμε αναφερθεί εδώ πολλές φορές στη μοναχική διαδρομή του ΝΟΑ, που αποτελεί ΤΟ ΜΟΝΟ αθλητικό σύλλογο στο νησί, και μάλιστα με όλο και περισσότερες διακρίσεις. Αγωνιστικές διακρίσεις, γιατί άλλου τύπου διακρίσεις δεν κάνει. Ένα ελιτίστικο, ακριβό άθλημα ο ΝΟΑ το έχει κάνει προσιτό.
Ίσως το σχόλιο του ανώνυμου να χρειάζεται επαναδιατύπωση, καμιά φορά υπάρχει παρεξήγηση χωρίς πρόθεση...

Ανώνυμος είπε...

Ο ΝΟΑ είναι χωρίς αμφιβολία μία αξιέπαινη προσπάθεια. Μια προσπάθεια όμως που είναι προσητή σε 'λίγους' οικονομικά, γιατί έτσι είναι,δεν σημαίνει πως είναι κακή. Ομως, κακά τα ψέματα χωρίς να θέλω να θίξω την υπόληψη κανενός, το γεγονός παραμένει οτι δηλαδή υπάρχουν οικογένειες με πολλά παιδιά που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και στην συνδρομή των μελών και στη πληρωμή των γυμναστών-προπονητών και του εξωπλισμού που είναι απαραίτητη. Γιατί δεν είναι μόνο αυτά τα έξωδα των παιδιών, είναι το σχολείο ,το φροντιστήριο κ.α.Συνεπώς ο ΝΟΑ δεν είναι προσητός σε όλους.Μπορεί εσύ Κε Τριαντάφυλλε και αρκετοί άλλοι να έχετε μια οικονομική άνεση (και καλά να είσαι να την έχεις)αλλά δεν την έχει η πληοψηφία του νησιού.¨Οσο για τα μέλη του ΔΣ του ΝΟΑ θέλουν και είναι σε αυτή την θέση και καλά κανουν γιατί προφανώς πιστεύουν σε αυτό αλλά δεν είναι τυχαίο ότι ότι πάντα αυτοί.Οχι γιατί δεν ενδιαφέρεται κανείς άλλος αλλά γιατί ίσως δεν μπορεί.Οι πόροι του ΝΟΑ είναι γνωστοί σε όλους και γι'αυτό είπα ότι πρέπει να ενδιαφερθεί ο δήμος όχι μόνο για τις εγκαταστάσεις αλλά και για ''δωρεάν υπηρεσίες''.
Μην βιάζεσαι Κε Τριαντάφυλλε να δείξεις τα νύχια σου, αν τα δεις τα πράγματα και από άλλη σκοπιά θα καταλάβεις τι λέω.
Ελπίζω με αυτή την επαναδιατύπωση μάγε μου να έγινα σαφείς.
Πάντως Γιάννη μου χαίρομαι που υποστηρίζεις το έργο σου με πάθος γιατί έτσι κρατάμε τις αξίες μας σε αυτή την κοινωνια. Το όνομα μου όμως δεν θα στο πω γιατί δεν είμαι ένας, είμαι πολλοί μαζι.-

hamomilaki Anthemis είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση
:)
Την επαναλάβαμε εδώ:
http://hamomilaki.blogspot.com/2011/02/paidia-kai-askisi.html
Να έχετε ένα καλό απόγευμα

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΝΑ ΜΙΛΑΩ ΜΕ ΣΚΙΕΣ- ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ,(ΣΕΒΟΜΑΙ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΣΟΥ),ΑΛΛΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.
ΛΟΙΠΟΝ Ο ΝΟΑ ΠΕΡΥΣΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΙΘΑΡΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΚΡΙΒΑ ΣΠΟΡ.ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.
ΤΩΡΑ ΑΝ ΕΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΑΣΤΟ ΝΑ ΤΟ ΚΡΙΝΩ ΕΓΩ ΑΥΤΟ....ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΑ..
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΤΙ ΠΡΩΤΕΤΑΙΟΤΗΤΕΣ ΒΑΖΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ.ΓΙΑΤΙ ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΡΙΚΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΡΑΠΟΝΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΠΟΙΑΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΒΡΑΔΥ ΑΝΟΙΓΑΝ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΟΥΙΣΚΥ (70-80 ΕΥΡΩ)ΣΤΑ ΜΠΙΛΙΑΡΔΑ.ΟΠΟΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ..........ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΩ.
ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ.. ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Η Ο ΔΗΜΟΣ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΜΑΣ??????? ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΧΟΡΟΥ ΓΚΟΛΕΜΗ ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ??????????
ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΝΑΝΤΙΩΘΗΚΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ.
ΦΙΛΕ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ.
ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΝΟΜΙΖΩ!!!!!!!!!
ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ.
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΕΣΕΝΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ??????? Η ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ??
ΤΡΑΒΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΣΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΑΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΣΑΣ.
ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΜΗΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΕ ΚΑΚΟΒΟΥΛΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ.

ΦΙΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Magos Gsisspor είπε...

@hamomilaki: καλή συνέχεια στην αισιόδοξη καταγραφή σας