8 Φεβ 2011

Τώρα που γυρίζει να ανοίξουμε καμιά παραλία

Untitled-1psar-pan (2) psar-pan (3) psar-pan (4) psar-pan (5) psar-pan (6) psar-pan (7) 

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί την επιστολή “ανησυχίας”, που προσυπογράφουν 9 πολίτες, σχετικά με την οικοδομική δραστηριότητα στη θέση “Παναγιά”. 

Η πρωτοβουλία ανήκει στον κ. Γιάννη Τριαντάφυλλο, που μετουσίωσε τις πρωτόλειες ανησυχίες συμπολιτών και κατέθεσε χθες την επιστολή, που θα συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο (Παρασκευή 11/2, 5.30μμ). Ο δήμαρχος έχει επικοινωνήσει με τον κ. Τσάκωνα, ο οποίος πιθανώς θα εκπροσωπηθεί μέσω του δικηγόρου του.

Το θέμα βέβαια δεν είναι να καταδείξουμε μία μόνο περίπτωση πιθανής παρανομίας και την ίδια στιγμή να αγνοήσουμε συνειδητά όλες τις άλλες, μικρές και μεγάλες, που ελάχιστοι έχουν θίξει. Είναι ευκαιρία να αρχίσει η συζήτηση για πολλές παραλίες που έχουν γίνει ιδιωτικές, από τη μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη.

Σημ. (Επειδή κάποιοι ρώτησαν σχετικά:) η επιστολή έχει σταλεί εδώ και δύο μέρες, ήδη δημοσιοποιήθηκε προχθές σε blogs και ΜΜΕ πριν κατατεθεί επίσημα. Σήμερα δημοσιεύεται στο blog, στην ώρα της.

 

Αντίπαρος 06/02/2011

Προς Δημοτικό Συμβούλιο Αντιπάρου
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, αξιότιμοι κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας εκφράσουμε τις ανησυχίες μας για τα κάτωθι θέματα:
Όλοι γνωρίζουμε ότι η περιοχή πάνω από την δεύτερη Ψαραλυκή μέχρι την περιοχή που έχει κατασκευαστεί το ελικοδρόμιο (ΓΑΛΑΝΤΑΡΙΕΣ) ανήκει στον Δήμο Αντιπάρου. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή μέχρι την παραλία της Παναγιάς οικοδομική δραστηριότητα η οποία αρχίζει και αλλάζει επικίνδυνα την γύρω περιοχή. Έτσι δειλά-δειλά οι ιδιοκτήτες των νέων κατοικιών τοποθετούν πόρτες και μάντρες εκεί που λίγα χρόνια ήταν ελεύθερη η διάβαση προς τις παραλίες.Οι ίδιοι βέβαια ισχυρίζονται ότι αυτές οι περιφράξεις είναι νομότυπες.Τους δε τελευταίους μήνες είχαν τοποθετηθεί σημάδια με κορδέλες πολύ κοντά στον αιγιαλό, μάλλον για οριοθέτηση νέων οικοδομών. Έπειτα από παράπονα και διαμαρτυρίες κατοίκων τα όρια μεταφέρθηκαν λίγα μέτρα παραπάνω. Σε αυτό το σημείο λοιπόν υπάρχει άμεσος κίνδυνος αποκλεισμού του μονοπατιού που ενώνει τις παραλίες Ψαραλυκή- Παναγιά. Μήπως θα πρέπει ο Δήμος να καθαρίσει το μονοπάτι; και να τοποθετηθούν καλαίσθητες ενδεικτικές σημάνσεις;
Πιστεύουμε ότι ο Δήμος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός σε τέτοια ζητήματα που αφορούν τους δρόμους που οδηγούν στις παραλίες του νησιού μας.Όπως όλοι γνωρίζουμε στο παρελθόν έχουν γίνει παρόμοιες ενέργειες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση σε διάφορες αξιόλογες παραλίες του νησιού.Στην συγκεκριμένη περιοχή είναι αναγκαία η καταμέτρηση και οριοθέτηση της Δημοτικής έκτασης έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος καταπάτησης της. Ίσως επίσης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κατάλληλα η περιοχή προς όφελος του Δήμου μας, ή διαφόρων τοπικών συλλόγων όπως ο Ναυτικός όμιλος Αντιπάρου για αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Η παρούσα επιστολή επιθυμούμε να τεθεί θέμα στο επόμενο σας Δημοτικό συμβούλιο, και να δοθεί λύση πριν είναι πολύ αργά. Θα ήταν και μια καλή αρχή για να βρεθεί λύση και σε άλλες αποκλεισμένες παραλίες.
Σας επισυνάπτουμε και πρόσφατες φωτογραφίες της περιοχής.
Με εκτίμηση οι κάτωθι κάτοικοι
(ακολουθούν υπογραφές 9 πολιτών)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κι επειδή υπάρχουν πολλά στραβά στο νησί, όχι μόνο επικείμενα, αλλά εγκατεστημένα, ας δούμε και κάτι ακόμα που εστάλη εδώ σήμερα κιόλας:

 

P1130272P1130274P1130277

Θέση: Γλυφά

Ας ανοίξουν τέτοια ζητήματα, επίσημα αυτή τη φορά, κι όχι πάλι μέσω των μπλογκς

12 σχόλια:

Magos Gsisspor είπε...

Όροι όπως “αιγιαλός”, “δουλεία οδός” και άλλοι θα απασχολήσουν σίγουρα όσους παρευρεθούν, ακόμα και τους μουγγούς σχολιαστές άλλων μπλογκς που στο πρόσωπο του Τσάκωνα βρήκαν τον αποκλειστικό κακό της μοντέρνας μεταμανταλενικής ιστορίας που κλείνει παραλίες. Έχετε πάει καμιά βόλτα πέρα από το χωριό τα τελευταία πέντε χρόνια;

Ανώνυμος είπε...

Gia na doume, tha ginei kati epitelous!? Mou fainete pos exoume arxisei na ksypname! Eat the rich!

Magos Gsisspor είπε...

Το πρώτο σχολιο ασφαλώς αφορά συγκεκριμένο άνθρωπο, όχι όλους. Ξέρει αυτός, τον ξέρουμε κι εμείς.

Τα θέματα του επόμενου συμβουλίου είναι εδώ

Ρώσσης Καίσαρ είπε...

Η επισ΄τολή προσπαθεί να ανοίξει ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό, ένα θέμα που έχει να κάνει και με το μέλλον του νησιού. Ένα θέμα όμως πολύ δύσκολο από πολλές απόψεις π.χ. νομικές ατέλειες, ανυπαρξία κτηματολογίου δημόσιας έκτασης, τα κακός νοούμενα συμφέροντα κ.λ.π.
Απαιτείται δημοτική βούληση και οργάνωση, συνεπικουρούμενη απο τοπικούς φορείς και πολίτες.
Επιβάλλετε (γιατί θα ακουστούν πολλά) ο στόχος να είναι ξεκάθαρος όπως περιγράφετε στην επιστολή <>
Για μένα το θέμα δεν είναι καλός ή κακός επενδυτής αλλά νόμιμος ή παράνομος (ξεκαθαρίζω επίσης ότι το νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό).
Συγχαίρω τους 9 υπογράφοντες την επιστολή, αντιπροσωπεύουν το κοινό αίσθημα και δηλώνω ότι επιθυμώ να συμμετάσχω σε αυτήν την προσπάθεια.

Ανώνυμος είπε...

αν και....«ο πλούτος συχνά εξουσιάζει τις περιστάσεις», είναι αλήθεια ότι «ελπίδα είναι το όνειρο κάποιου που δεν κοιμάται» ..!άλλωστε..."Την ισχυρότερη μνήμη την έχουν,ως επι το πολύ, εκείνοι που αντιλαμβάνονται βραδέως" Αριστοτέλης 384-322π.χ

Unknown είπε...

Free the beaches, free willie (το “willie” των γυμνιστών εννοώ...). Εντάξει, μπορούμε πάντα να ξεβρακωνόμαστε στις παράνομες αυλές τους, την ώρα που αμέριμνοι θα παίρνουν το μεσημεριανό τους. Αναρωτιέμαι μόνο, εάν όταν θα μας συλλαμβάνουν για προσβολή της δημόσιας αιδούς (η ιδιωτική αιδώς προφανώς δεν είναι υποχρεωτική), θα μας αφήνουν να ρίχνουμε κάτιτις πάνω μας ή εάν θα μας περιφέρουν με την αδαμιαία μας περιβολή και μια ταμπέλα που θα γράφει «τεντιμπόυς», προς παραδειγματισμό και συμμόρφωση.

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΣΩΝΑ ΤΣΑΚΩΝΑ ΣΤΟ FACEBOOK:
http://www.facebook.com/profile.php?id=1721364469

Den yparxei logos anysixias! Den kanume kamia peramvasi stis paralies, oute xtizoume ston agyalo, oi tanies pou proxenisan tis anysixies topohetithikan apo tous meletites Topiou parallila Me ton agyalo Gia na sxediasoun zoni fytematos. Odo ...Gia tin porta, autos anekathen itan idiotikos dromos k xakathara sta symvolaia, kai o enas Apo tous ypografontes, prospathei na apoktisei dikaiomata prosvasis sto abeli tou Me to autokinito tou k oxi stin paralia, eno sta xartia exei douleia Apo allou. Se auton ton idiotiko dromo ebenan, k etrexan me ta autokinita k mixanes, perastikoi, otan epaizan stous kipous tous Ta paidia. Emeis proteinoume na anoixtei monopati prosvasis stis paralies Apo to dimotiko oikopedo pu alloi topothetoun Ta Xyla tous, kotetsia klp. Me Xara na synisferoume stin perifraxi tou, ston Sxediasmo k Ylopoiisi tou monopatiou.

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ Η ΤΩΡΙΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΥΜΠΟΥΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΡΧΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΟΜΩΣ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΑΠΟ ΤΩΡΑ.ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΣΑΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΤΙ.ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΟΠΩΣ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ.

Μπουρούχα είπε...

γιατί κανένας δεν μιλάει για τα Γλυφά(ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ) που τόσο ανάγλυφα φαίνονται οι παρανομίες και οι αποκλεισμοί
Μάγε ανέβασε από το google ρως ήταν το 2002

Magos Gsisspor είπε...

Δυστυχώς φάνηκε και στο τελευταίο συμβούλιο ότι το βάρος για τις ποικίλου τύπου παραβάσεις, αυθαιρεσίες και αποκλεισμούς στο νησί είναι μία καυτή πατάτα που ο δήμος πετάει στους πολίτες.

Το ζήτημα είναι γενικότερο, όχι μόνο στα Γλυφά, αλλά και στο Σωρό, και στον Άη Γιώργη, και στον Ακονητό, κσι στα Λιβάδια, και στην Ψαραλυκή, και στο Κάμπιγκ και στο Μπουτάρι. Το να ανεβασουμε ένα αρχείο που θα δείχνει πως ήταν μία περιοχή πριν την επέλαση των βαρβάρων (αλήθεια πώς βρίσκεις περιοχή στο google earth πριν το 2002;) είναι απλά για αυτοεκτόνωση προς το παρόν.

Το ζήτημα είναι πρωτοβουλίες πολιτών και συμβούλων που θα αναδεικνύουν τέτοια ζητήματα πριν αυτά επισυμβούν.

Unknown είπε...

Και αφού συμβούν μάγε μου? Περίφραξη-περίφραξη τελικά θα φτάσουν μέχρι την πλατεία? Και άμα εμείς οι υπόλοιποι είμαστε στην πλατεία, θα είμαστε μέσα ή απ’ έξω απ’ τις περιφράξεις? Και πώς θα μπαινοβγαίνουμε? Μπερδεύτηκα τώρα...

Unknown είπε...

Μπραβο για την πολυ ωραια προσπαθεια αναδειξης των προβληματων της Αντιπαρου και κυριως αυτο το θεμα των παραλιων και το κλεισιμο τους.Δυστυχως εχει δικιο ο Ανωνυμος.
Καμμια αρχη δεν ασχοληθηκε ζεστα με το συγκεκριμενο.