1 Ιουν 2010

Νεκρό από νεκρό νου

 

Οι εικόνες δεν είναι λιγότερο σκληρές από την κοινωνία που ζούμε. Το δολοφονημένο δελφίνι βρέθηκε σε νοτιοανατολική ερημική ακτή του νησιού σε κατάσταση αποσύνθεσης. Με μία τρύπα από σφαίρα στα πλευρά του δεν είχε και πολλή τύχη στη συνάντησή του με τον υπάνθρωπο που βρήκε τον πλέον πολιτισμένο τρόπο να εκτονωθεί για τα τρύπια του δίχτυα ή την ψαριά που δεν τελεσφόρησε. Επιβεβαιώνοντας τους νόμους της ηθικής εντροπίας πως από νεκρό νου μόνο θάνατος και σαπίλα ξεχύνεται. Η ιστορία επαναλαμβάνεται πανηγυρικά, πότε δελφίνι και πότε χελώνα, πάντα ένας υπάνθρωπος νομίζει ότι διαφεντεύει πολλά περισσότερα από αυτά που του ανήκουν: τη θάλασσα, τον ουρανό, τις βουνοκορφές, τις ζωές των άλλων. Αυτή η κουλτούρα του νεοτσιφλικά, είτε απαίδευτος ψαράς, είτε επικίνδυνος αιρετός, είτε νεοέλληνας κροίσος λέγεται αυτός, έρχεται σαν εφιάλτης σε κάθε ονειροπόληση ότι ο κόσμος αλλάζει. Κι όπως γραφόταν εδώ, δυο χρόνια πριν, στα γεννοφάσκια αυτού του ιστολογίου:

“Είναι άραγε ο ίδιος ψαράς που ξεχύθηκε πριν λίγα χρόνια στη θύελλα να σώσει ανθρώπινες ψυχές του "Σάμινα"; Πώς γίνεται στην καθημερινότητά τους οι άνθρωποι να είναι μεταξύ τους συγκαταβατικοί, υπομονετικοί, ανεκτικοί, ανθρώπινοι και στην επαφή τους με τα ζώα να είναι άξεστοι, αχόρταγοι, άπληστοι, χυδαίοι, μοβόροι, σωστά κτήνη;”

dolfin2  dolfin

Μη νομίζει κανείς ότι η περιγραφή αυτής της δολοφονίας απέχει πολύ από την άλλη, πιο τραγική, των ημερών…

 

για περισσότερα σχετικά με τα εγκλήματα του Αιγαίου εδώ:

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=332722&dt=20/05/2010

κι αν νομίζετε ότι είναι εξαίρεση όλα τα παραπάνω, ακολουθεί η φωτογραφία ενός άλλου , μικρότερου δελφινιού, που βρέθηκε στα βόρεια του νησιού το Σάββατο. Νεκρό επίσης. Από νεκρό νου επίσης…05042010425

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θέλω να φύγω από αυτόν τον σκατότοπο

δε θέλω ούτε να πεθάνω εδώ

ούτε εδώ να μεγαλώσουν τα παιδιά μου

Ανώνυμος είπε...

Καλό μήνα εύχομαι.
Επίσης εύχομαι να μη το ξαναδούμε αυτό το περιστατικό.
Εύχομαι να καθαρίσει αυτό το άρρωστο μυαλό διότι είμαι σίγουρος ότι υποφέρει και ο ίδιος απο αυτό που εχει ξεχειλίσει μέσα στο μυαλό του και τον κάνει να λειτουργεί έτσι.
ΥΠΟΦΕΡΕΙ και κάνει και τους άλλους να υποφέρουν.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως οσο υπαρχουν αρρωστα και απαιδευτα μυαλα, θα εξακολουθουμε να βλεπουμε εικονες ντροπης οπως αυτες με τα δυστυχα αυτα δελφινια, με νεκρα παπακια προς τερψιν εκκολαπτομενων μεταμανταλενιστων, με νεκρους ειρηνιστες, και αλλες πολλες.
Good night and good luck...
ΚΑΤΙΑ.

Magos Gsisspor είπε...

ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΑΔΙΚΟΣ Ο ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ή / και ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΨΑΡΑ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΖΩΕΣ, ΜΕ ΤΟΝ "ΨΑΡΑ" ΠΟΥ ΣΚΩΤΩΣΕ ΤΟ ΚΑΗΜΕΝΟ ΔΕΛΦΙΝΙ???
ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ (ΣΑΜΙΝΑ - ΔΕΛΦΙΝΙ) ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ (ΨΑΡΑΣ ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ), Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΣΧΕΤΗΣΗ. ΑΝ "ΟΧΙ", ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΓΕΝΙΚΟΙ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ, ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΨΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΖΩΕΣ.


Αυτό το σχόλιο εστάλη μέσω email από γνωστό blogger http://avragioz.blogspot.com/
και αποτελεί την ευκαιρία να αποσαφηνιστεί ότι δεν στοχοποιούνται όλοι οι ψαράδες, ειδικά από τη στιγμή που λαμπροί άνθρωποι έχουν δείξει το μεγαλείο τους στο ναυάγιο του Σάμινα. Απλά υπάρχουν και οι άλλοι...

Για την ιστορία η απάντηση στον φίλο blogger:

"Χαίρομαι γιατί τέτοια σχόλια είναι πραγματικά γόνιμα. Πέρα από την υποκειμενικότητα του γράφοντος, που πραγματι συσχετίζει δύο εκ πρώτης όψεως διαφορετικές ομάδες, το συμβάν δεν είναι πρωτόγνωρο. Για κάθε δελφίνι που βρίσκεται εκβρασμένο αντιστοιούν περιπου άλλα 20 φονευθέντα που δεν ανευρίσκονται. Ο παραλληλισμός για το γεγονός του Σάμινα δεν γίνεται τυχαία: πολλοί ψαράδες σε Πάρο και Αντίπαρο, έφτασαν εκείνη τη βραδιά στο ζενίθ του ανθρώπινου μεγαλείου τους. Αρκετοί από αυτούς (κι αυτό δεν είναι γενίκευση ή εικασία) είναι πολύ πιο σκληροί και ωμοί στην καθημερινότητά τους, είτε αυτό αφορά τη συμεριφορά τους στα ζώα είτε πάλι την περιβαλλοντική τους συνείδηση. Δεν πάει καιρός που σε καθαρισμό του λιμανιού βγάλαμε από μέσα βερνίκια, μπαταρίες και (!) βέσπα..."

ωλιαρος είπε...

έχοντας ζήσει την νύχτα του Σάμαινα
καταθέτω το μεγαλείο του Αντιπαριώτη και Παριανού Ψαρά
ας μην στοχοποιουνται
λόγω ενός νεκρού νου όπως σωστα αναφέρεται όσο για τους σκατότοπους αυτά είναι αδηφάγοι λεονταρισμοί χωρίς αντίκρυσμα στην προσωπική παρέμβαση του καθενός

Ανώνυμος είπε...

Τελικά ρε παιδιά αποφασίστε ή είναι μεγαλειώδεις (κάποιοι από αυτούς) και τους λέμε έυγε ή όχι (κάποιοι από αυτούς) και τους τα χώνουμε δικαίως. Γιατί η πιο επικίνδυνη γενίκευση είναι να τους βγάλουμε όλους ή μεγαλειώδεις διασώστες ή καθάρματα.

ωλιαρος είπε...

ούτε μεγαλειώδεις διασώστες όλοι
ούτε καθάρματα όλοι
απλά άνθρωποι σαν εμάς που πίσω από πληκτρολόγια ψάχνουμε υγείες που μας βολεύουν

Magos Gsisspor είπε...

Σωστά. Κι ας μη σκοτώνουμε δελφίνια εμείς οι πληκτράδες...

ωλίαρος είπε...

για να δούμε τι είναι ο άνθρωπος σε άλλους σκατότοπους πιο
http://tinyurl.com/37swsou
http://tinyurl.com/y2s4qs6
http://tinyurl.com/y25nh8

ωλιαρος είπε...

και στη ΣΑΜΟ
νεκρά δελφίνια
νεκροί νόες
http://www.newsit.gr//default.php?pname=Article&art_id=26506

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή επειδή εκεί σφάζουν τα δελφίνια, δίνουμε χαρη στους φονιάδες του Αιγαίου; Δεν πάτε καλά παιδιά...

ΝΕΜΕΣΙΣ είπε...

Tα δελφίνια ενίοτε πεθαίνουν από φυσιολογικά αίτια και ατυχήματα.
Οι τρύπες που εμφανίζονται στα πλευρά τους είναι από τους γλάρους.
Όταν τα βρουν νεκρά στην επιφάνεια (πάντα γυρισμένα στο πλάι), αφού φάνε τα μάτια που είναι το εύκολο μετά ανοίγουν τρύπα για να περάσουν στα εντόσθια.
Εάν έχετε απορία γιατί αυτό δεν συμβαίνει και σε άλλα ψάρια θα πρέπει να σας θυμίσω οτί τα δελφίνια είναι θηλαστίκα και λίγες ώρες μετά τον θάνατο παθαίνουν τυμπανισμό και μένουν στην επιφάνεια για πολλές μέρες.
Επειδή έχω δει σκοτωμένα δελφίνια από όπλο πρέπει να σας πω οτί κανείς δεν είναι τόσο σίγουρος για το αποτέλεσμα της βολής του ωστέ να ρίξει μόνο μία.
Συνήθως τα τουφεκισμένα δελφίνια είναι "σουρωτήρια".

Υ.Γ. Δεν είμαι ψαράς, λατρεύω τα δελφίνια, απλά δεν μ' αρέσει η οικολογικη ευαισθησία με την δημιουργία εντυπώσεων να μετατρέπεται σε "κυνήγι μαγισσών"...................

Magos Gsisspor είπε...

Επειδή δεν είστε ψαράς λοιπόν, κι επειδή δεν είναι πρέπον όλοι εμείς να βγάζουμε αβίαστα συμπεράσματα για κυνήγια μαγισσών ή φόνους δελφινιών σας παραθέτω την άποψη ενός ειδικού. Κι άμα θέλετε το ξανασυζητάμε:

Πολλές δεκάδες σπάνια και απειλούμενα θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες «δολοφονήθηκαν» τον τελευταίο χρόνο από ανθρώπινο χέρι. Μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες καταγράφηκαν 12 θανατώσεις φωκιών Μonachus monachus- από τις συνολικά 250 που ζουν στις ελληνικές θάλασσες και στα τουρκικά παράλια. Το αποκορύφωμα όμως ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν μέσα σε μόλις 24 ώρες καταγράφηκαν πέντε σκοτωμένα δελφίνια: τρία στη Σάμο, ένα στις ακτές της Χαλκιδικής και άλλο ένα στη Μαγνησία. Τα τέσσερα από αυτά βρέθηκαν με κομμένη την ουρά και μαχαιρωμένα στην κοιλιά- συνηθισμένη τακτική που στοχεύει στην απευθείας βύθισητων ζώων και στον μη εκβρασμό τους στις ακτές με στόχο τη συγκάλυψη του εγκλήματος.

«Η κατάσταση είναι πλέον οριακή για το κατά πόσον θα μπορέσουν να επιβιώσουν αυτά τα σπάνια είδη» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών «Αρχιπέλαγος» κ. Θ. Τσιμπίδης. Σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση- και ορισμένες εποχές ακόμη και σε καθημερινή βάση- οι επιστήμονες του «Αρχιπελάγους», οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας, καταγράφουν νεκρά δελφίνια, χελώνες και φώκιες, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν βρει τον θάνατο από ανθρώπινο χέρι.

Οι εκβρασμοί θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών δεν είναι καινούργιο φαινόμενο.

Αποτελούσε ανέκαθεν μια φυσιολογική διαδικασία η οποία μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά ή ακόμη και φυσικά αίτια. Τελευταία όμως η κατάσταση έχει αλλάξει. «Τα περισσότερα από τα ζώα που εκβράζονται νεκρά στις ελληνικές ακτές έχουν εμφανή σημάδια από ηθελημένη θανάτωση, ενώ λιγότερα είναι αυτά που πεθαίνουν από ασθένειες ή από τη ρύπανση των θαλασσών» επισημαίνει η συντονίστρια Επιστημονικής Ερευνας και Δράσεων Προστασίας του «Αρχιπελάγους», υδροβιολόγος κυρία Αναστασία Μήλιου.

Οι ηθελημένες θανατώσεις, σύμφωνα με τον κ. Τσιμπίδη, συμπίπτουν με τη δραστηριοποίηση στις συγκεκριμένες περιοχές μεγάλων αλιευτικών σκαφών (μηχανότρατες) απ΄ όλη την Ελλάδα (Λαύριο, Πειραιάς, Β. Ελλάδα κτλ.). «Οι μηχανότρατες, εκτός των άλλων, σαρώνουν από άκρη σε άκρη και σε 24ωρη βάση τον βυθό, αφανίζοντας αλιεύματα την εποχή της αναπαραγωγής τους, καθώς και σπάνιας σημασίας θαλάσσια οικοσυστήματα» τονίζει ο κ. Τσιμπίδης.

Η θαλάσσια ερευνητική ομάδα του «Αρχιπελάγους» γίνεται καθημερινά μάρτυρας της πολύπλευρης παραβατικής δραστηριότητας των μεγάλων αλιευτικών σκαφών.

Για κάθε θαλάσσιο θηλαστικό ή χελώνα που βρίσκεται εκβρασμένο υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν περίπου άλλες 20 περιπτώσεις που δεν εντοπίζονται. «Με αυτό το δεδομένο, εύλογα συμπεραίνουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η συνέχιση αυτής της πρακτικής διαταράσσει σημαντικά τις ισορροπίες της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, απειλεί με εξαφάνιση σπάνια είδη και αμαυρώνει την εικόνα της χώρας μας, δυσφημώντας ταυτόχρονα το σύνολο των ελλήνων αλιέων» αναφέρει η κυρία Μήλιου.


ΠΗΓΗ: το ΒΗΜΑ


Αν πάλι νομίζετε ότι όλο το ζήτημα αποτελεί μια φανφάρα οικολογικης ευαισθησίας , τότε ίσως είναι καλύτερο να θεωρήσετε εσείς από τη μεριά σας ότι τα δελφίνια αυτοκτόνησαν, κι εμείς ό,τι μας επιτάσσει η διαστρεβλωμένη μας οικο-πραγματικότητα...

Γιάννης Κουτελίδας είπε...

Αγαπητοί φίλοι,

Διαβάσαμε με απογοήτευση την αναφορά που έχετε αναρτήσει στο blog σχετικά με τον εκβρασμό δολοφονημένου δελφινιού στη νοτιοανατολική πλευρά της Αντίπαρου.

Η δολοφονία αυτή επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά την καθημερινή σφαγή που βιώνουν τα θαλάσσια θηλαστικά στις ελληνικές θάλασσες. Τους τελευταίους μήνες συγκεκριμένα ο αριθμός των θανάτων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και επιτείνει την οριστική εξαφάνιση ειδών, όπως το κοινό δελφίνι.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθεί μία επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που ενδιαφέρονται πραγματικά για τη διαφύλαξη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, με κεντρικό στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την προστασία των θαλασσών.

Το Ινστιτούτο του Αρχιπελάγους (www.archipelago.gr) βρίσκεται καθημερινά στο θαλάσσιο πεδίο και συγκεντρώνει δεδομένα για τα οικοσυστήματα του Αιγαίου, τα σπάνια είδη και τους παράγοντες που τα απειλούν, ώστε μέσω της ερευνητικής μας δραστηριότητας και την βοήθεια των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου να ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις χωρίς άλλη χρονοτριβή.

Πληροφορίες σχετικά με:

· Παρατηρήσεις/εκβρασμούς θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών (ζωντανών ή τραυματισμένων/νεκρών)

· Καταγραφή καρχαριοειδών που αλιεύονται στην εκάστοτε περιοχή

· Καταγραφή μεδουσών ή άλλων ασυνήθιστων θαλάσσιων ειδών που μπορεί να παρατηρήσετε στην περιοχή,

· Καταγραφή περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης

είναι πάρα πολύ χρήσιμες στο έργο μας και κάθε πληροφορία ιδιαίτερα σημαντική.

Ο εκβρασμός του δελφινιού που αναφέρετε στο blog σας καθώς και οι συνθήκες θανάτου έχουν ήδη καταγραφεί από την θαλάσσια ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους.

Θα θέλαμε να έρθουμε σε επαφή με τον κάτοικο που έκανε την καταγραφή για κάποιες περαιτέρω πληροφορίες που θα εμπλούτιζαν την έρευνα μας. Γι’ αυτόν τον λόγο θα σας παρακαλούσαμε να μας αποστείλετε στοιχεία ώστε να έρθουμε σε επικοινωνία.

Από την πλευρά μας βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για να σας αποστείλουμε οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να χρειαστείτε, σχετικό ενημερωτικό υλικό, καθώς επίσης θα μπορούσαμε να εκπαιδεύσουμε πολίτες που ενδιαφέρονται για προσφορά πρώτων βοηθειών σε θαλάσσια θηλαστικά ή γενικότερα για την αντιμετώπιση άλλων σημαντικών προβλημάτων/ περιβαλλοντικών εγκλημάτων.

Ευελπιστούμε πραγματικά να συνεργαστούμε μαζί στην προσπάθεια που κάνουμε στο θέμα της συλλογής πληροφοριών καθώς και με κάθε κάτοικο από την Αντίπαρο που μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες.



Με φιλικούς χαιρετισμούς,


Γιάννης Κουτελίδας



Υ.Γ: Email επικοινωνίας για την αποστολή πληροφοριών: a.miliou@archipelago.gr
Τηλ. επικοινωνίας για την παροχή πληροφοριών: 22730 37533, 22750 41070
Τηλ. επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης: 6974744949

________________________________________
Συντονιστής Επικοινωνίας Αρχιπελάγους, Ι.Θ.Π
Τ.Θ 1, 83 301, Ράχες - Ικαρία
Τηλ: 22750 41070, 22757 70638
Φαξ: 22750 41070
yannis@archipelago.gr
www.archipelago.gr