16 Φεβ 2010

Μια επιστολή κλύσμα…

Φαίνεται πως διανύουμε μια σπάνια περίοδο συσπείρωσης κι ομοψυχίας. Οι κάτοικοι αντιτίθενται σε άλλη μια προσπάθεια κάλυψης των αναγκών του Κέντρου Υγείας Πάρου αποδυναμώνοντας το έμψυχο δυναμικό του ιατρείου της Αντιπάρου. Υπεύθυνη για την απόφαση η διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου, που αντί να νοιαστεί πώς θα θωρακίσει τα μικρά νησιά, κοιτάζει πως θα μπαλώσει δικά της λάθη του παρελθόντος που άφησαν το ΚΥ ερείπιο και έρμαιο κομματικών παιχνιδιών. Κι όπως πολύ σωστά λένε, δεν χαλάς κάτι σωστό για να φτιάξεις κάτι χαλασμένο, εκτός κι αν έρχονται εκλογές. Το ζήτημα αναδείχθηκε από το ποστ της αντιπάριας φωνής και αναπαράχθηκε από πολλά πανελλήνιας εμβέλειας ιστολόγια. Ελπίζουμε να το έχουν δει κι οι πολιτικοί που ακούγεται ότι πίεσαν τη Διοίκηση για μια τέτοια απόφαση.
Περισσότερα σύντομα…


ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
16/2/10

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε την εντονότατη διαμαρτυρία μας σχετικά με την πρόσφατη απόφαση-εντολή της Διοίκησης του Νοσοκομείου Σύρου για κάλυψη εφημεριών από τους γιατρούς του Ιατρείου της Αντιπάρου στο Κέντρο Υγείας Πάρου (και μάλιστα επτά εφημερίες έκαστος). Οι λόγοι που το Κέντρο Υγείας είναι υποστελεχωμένο δεν μας αφορούν. Δεν δεχόμαστε όμως να γινόμαστε θεατές μιας νέας προσπάθειας απογύμνωσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού από το νησί μας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Κέντρου Υγείας. Σας υπενθυμίζουμε ότι το νησί μας αριθμεί πάνω από 1000 κατοίκους, με αρκετούς χρονίως πάσχοντες, ανήκει στα νησιά που από το ίδιο το Νομοσχέδιο για την Υγεία περιγράφεται ως «νησί με ιδιάζουσες γεωγραφικές και κοινωνικές συνθήκες», και είναι επανδρωμένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ως Πολυδύναμο από το 2000. Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι το συμπαθές γειτονικό νησί έχει ελλείψεις και ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό. Αναμφίβολα κατανοούμε την ανησυχία των πολιτών της Πάρου, ωστόσο η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν έγκειται στην αφαίμαξη άλλων νησιών, αφού με το ίδιο σκεπτικό μπορεί κάποια στιγμή κι η Πάρος να βρεθεί διαμαρτυρόμενη για παρόμοια εκμετάλλευση του δυναμικού της από μεγαλύτερο νησί. Εμείς δεν θα υποδείξουμε τη λύση. Καθιστούμε όμως τον κ Πανωηλία (α.α. Διοικητή Νοσοκ. Σύρου) που υπέγραψε την εντολή για τους δύο γιατρούς υπεύθυνο για οτιδήποτε συμβεί στο νησί μας κατά τη διάρκεια απουσίας των γιατρών από την οργανική τους θέση.
Σε μια περίοδο που αναζητούνται κίνητρα για να στελεχωθούν μικρά νησιά και απομονωμένες περιοχές είναι τουλάχιστον κρίμα και άδικο να καταφεύγουν οι αρμόδιοι σε τέτοιες αποφάσεις που λειτουργούν αρνητικά, ως αντικίνητρα.
Ίσως ένας λόγος που η Αντίπαρος είναι άρτια στελεχωμένη οφείλεται στη στήριξη και αμέριστη συμπαράσταση που παρέχουμε οι κάτοικοι και την οποία μας ανταποδίδουν και οι γιατροί, ακόμα και σε παλαιότερες δύσκολες περιόδους (ένας από τους γιατρούς υπηρετούσε ανελλιπώς στο νησί για ενάμισι χρόνο μη λαμβάνοντας καν αναρρωτική άδεια που είχε απόλυτη ανάγκη). Είναι δε γνωστό ότι είναι διαθέσιμοι όλες τις ημέρες του μήνα, γεγονός που προσδίδει σε εμάς και του επισκέπτες του νησιού μία αίσθηση ασφάλειας.
Ευελπιστούμε στην άμεση επίλυση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος με τρόπο που να μη θίγει κανένα αναφαίρετο δικαίωμα ως προς την υγεία των κατοίκων και οπωσδήποτε να μη θέτει σε κίνδυνο την υγεία κατοίκων και επισκεπτών του νησιού μας.
Επιφυλασσόμαστε για την περαιτέρω στάση μας.
· Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Αντιπάρου
· Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Αντιπάρου
· Ναυτικός Όμιλος Αντιπάρου
· Σύλλογος Γυναικών Αντιπάρου
· Αγροτικός Συνεταιρισμός Αντιπάρου
· Σύλλογος Αλιέων Αντιπάρου
· Τοπική Επιτροπή Αντιπάρου της Ελληνικής Εταιρείας

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

MHΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ????
ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ????!!!!!
ΓΙΑΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

Magos Gsisspor είπε...

Το θέμα θα είναι στο επίκεντρο μέχρι το τέρμα της εβδομάδας σίγουρα. Σε εφημερίδες, Blogs, ραδιόφωνο. Οπότε αναλόγως τι δεν θα έχει αποκαλυφθεί θα αναρτηθεί στα μπλογκς.

ωλιαρος είπε...

το θέμα της υποστελέχωσης των ιατρικών μονάδων στις Κυκλάδες είναι χρόνιο και ένα από τα ζητήματα που θα κριθεί η Πολιτική του Πασοκ στο τομέα της Υγείας
Ευκαιρία να αναρτηθούν πολλές πληροφορίες και πραγματικότητες
η φράση ...Οι λόγοι που το Κέντρο Υγείας είναι υποστελεχωμένο δεν μας αφορούν....είναι ατυχής

Magos Gsisspor είπε...

@ωλίαρος: Περιμένουμε ήδη πολλά από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ακόμα κι αν υπάρξει η καλή θέληση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι συνένοχοι στο προβλημα, τουλάχιστον μέχρι να αποδειχθούν λύτες του...

Εδώ όμως υπάρχει ένα ζήτημα εσκεμμένης υποστελέχωσης του ΚΥ. Εσκεμμένης με το σκεπτικό ότι κάποιοι αλλάξανε το αργανόγραμμα του ΚΥ προς εξυπηρέτηση καποιων, με πλήρως προβλέψιμο αποτέλεσμα που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.

Αυτό πιθανώς σημαίνει η φράση "Οι λόγοι που το Κέντρο Υγείας είναι υποστελεχωμένο δεν μας αφορούν". Ακομα κι έτσι, είναι μία επιστολή προσανατολισμένη στο πρόβλημ ατου νησιού και στην κανιβαλιστική διάθεση από την απέναντι πλευρά για μια ακόμη φορά.

Ατυχές; Έστω κι έτσι. Καμιά φορά η διαμαρτυρία κρύβει κι ατυχίες, αλλιώς θα ήταν πάντα ευτυχής...

ωλιαρος είπε...

πριν τις εκλογές η Υποψήφια Βουλευτής
Θεολογίτου Σοφία του ΠΑΣΟΚ blogger
ΚΑΙ ΝΥΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΗΛΩΝΕ
...Το Σάββατο συμμετείχα στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ως μέλος του, στο νησί της Ιου, στο οποίο εισηγήθηκα δύο θέματα. Επίσης είχα συναντήσεις με κατοίκους και φορείς του νησιού.
Τα θέματα που εισηγήθηκα αφορούσαν προβλήματα ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και στην ακτοπλοΐα. Ζήτησα τη στελέχωση όλων των μονάδων υγείας στο Νομό και όχι την αποστελέχωση των Περιφερειακών Ιατρείων των μικρών νησιών για την κάλυψη των κενών μεγαλύτερων μονάδων υγείας, την ανανέωση της θητείας του επικουρικού ιατρού στο Κέντρο Υγείας Αμοργού και πρότεινα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, μετά τις εκλογές, σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ Κυκλάδων να προβεί σε σύσκεψη για τα θέματα υγείας στο Νομό, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς της υγείας και η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύη...