10 Νοε 2009

Κλασικός Μαραθώνιος Αθήνας: μια ιστορική διαδρομή χωρίς αναγνώριση

 DSC00126 [1024x768]           

Στην κλασικότερη διαδρομή μαραθωνίου στον κόσμο, αυτή που ονειρεύονται να τρέξουν έστω και μία φορά ερασιτέχνες και επαγγελματίες δρομείς κάθε εθνικότητας, η πολιτεία, τα ΜΜΕ και οι πολίτες ήταν απόντες. Παρά την καλή διοργάνωση του αγώνα αυτού καθεαυτού, αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μία δύσκολη διαδρομή ως προς τη διοργάνωση της, αφού δεν είναι κυκλική γύρω από την πόλη, όπως οι άλλοι μαραθώνιοι, αλλά γραμμική, δηλαδή μία ατελείωτη ευθεία που διασχίζει την Αθήνα, η προώθηση και διαφήμιση της εκδήλωσης ήταν ελλιπέστατη.

Ελάχιστες αφίσες, λειψές καταχωρήσεις στον τύπο, μηδαμινές αναφορές στα ΜΜΕ, ακόμη και στα ιστολόγια, ας μη μιλήσουμε για αεροπανό ή άλλους τρόπους προώθησης της πιο σημαντικής αθλητικής εκδήλωσης που έχουμε να επιδείξουμε διαχρονικά. Τρόπους και τεχνογνωσία θα μπορούσαμε να δανειστούμε από τους  κουτόφραγκους στο εξωτερικό, που προσελκύουν δεκάδες χιλιάδες δρομείς, όταν εδώ μόλις που έσπασε το φράγμα των 10000.

Κι αν δεν ήταν κι οι αξιοθαύμαστοι εθελοντές που μέσα στη βροχή βοηθούσαν έμπρακτα και ηθικά τους δρομείς, ίσως να χώλαινε και το αμιγώς αθλητικό κομμάτι.

Όταν η πολιτεία δεν διατυμπανίζει το μεγάλο αθλητικό της προϊόν, είναι επόμενο και οι πολίτες να δυσανασχετούν DSC00124 [1024x768]στα φανάρια και να διαπληκτίζονται με τους αστυνομικούς που δεν μπορούν να πάνε για την κυριακάτική τους βόλτα λόγω του ευτελούς μαραθωνίου. Τι κι αν κάθε δρομέας είχε φορτωμένους στην πλάτη του 2 και 3 μήνες σκληρής προετοιμασίας με πειθαρχία και προσήλωση στη συγκεκριμένη μέρα; Τι κι αν ανάμεσα στους συμμετέχοντες υπήρχαν ηρωικές μορφές: ένα πολυDSC00123 [1024x768]άριθμο γκρουπ διαβητικών ασθενών από τον Καναδά, ημιπληγικοί μεσήλικες που έσερναν σχεδόν το ένα πόδι στην άσφαλτο, παιδιά με αναπηρίες, μητέρες με κούνιες, δρομείς ντυμένοι με εξάρτηση αρχαίου πολεμιστή, υπέρβαροι που έδιναν τον προσωπικό τους αγώνα…

Όλοι αυτοί και μαζί τους πολλοί άλλοι έδωσαν το δικό τους αγώνα και κάλυψαν με τα ρυθμικά τους βήματα και τις κοπιώδεις αναπνοές τα 42.195 μέτρα της διαδρομής.

Το βράδυ στην ΤιΒι, οι μεγάλοι καναλάρχες έκριναν, όπως  φαίνεται, το γεγονός ως αντιεμπορικό και προτίμησαν να μας βομβαρδίσουν για άλλο ένα βράδυ με Ντόρα και Σαμαρά, μετά να διανθίσουν το δελτίο με λίγο τείχος Βερολίνου και λίγο από γρίπη, να μας δείξουν και τα γκολ της αγωνιστικής κι αυτό ήταν...

Μάταια περιμέναμε να ακούσουμε μία απλή αναφορά στον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών.

Φαίνεται πως η πραγματικότητα των μήντια είναι διαφορετική από αυτή της αληθινής ζωής

DSC00127 [1024x768]

DSC05920 [1024x768]

ACAG0818Όσο για τη συμμετοχή από το νησί μας, αξίζουν συγχαρητήρια στους 3ACAG0255 συμμετέχοντες (Γιάννης Παντελάκης, Σωτήρης Σκούρτης και Γιώργος Δανιηλίδης) που αν και ακόμα αμφισβητούνται από κάποιους μονίμως στρεβλά σκεπτόμενους (μέχρι και το θέμα των παράνομων μεταδημοτεύσεων θυμήθηκαν κάποιοι, σε μια στιγμή ολωσδιόλου ακατάλληλη), εντούτοις, διαφήμισαν το νησί μπαίνοντας με το πανό της  φωτογραφίας στο Παναθηναϊκό Στάδιο, έχοντας ήδη εμπνεύσει κι άλλους, πιθανώς και γηγενείς, για να λάβουν μέρος του χρόνου, στον επετειακό Μαραθώνιο των 2500 ετών από τη γέννησή του.

ACBE1411

Αντίστοιχα συγχαρητήρια αξίζουν ασφαλώς και στους Μαρία Σιφναίου και Φώτη Σκιαδά  που τίμησαν και φέτος την Πάρο με τη συμμετοχή τους.

Και του χρόνου περισσότεροι…

πηγή των παραπάνω φωτό: αντιπάρια φωνή, Vicky’s, das boot, και βέβαια οι δρομείς…

adena-gr athens classic marathon 41 

(πηγή των 2 φωτό: adena.gr)

3 σχόλια:

Tatiana Kontouli είπε...

Συγχαρητήρια στα παιδιά που πήραν μέρος.
Τους αξίζουν χίλια μπράβο!

Σίγουρα του χρόνου με αφορμή την επέτειο και ένεκα νέας κυβέρνησης θα πάρει ο μαραθώνιος την αναγνώριση που του αξίζει. Ωστόσο είναι κρίμα να συμβαίνει αυτό κατόπιν συμφερόντων και ματαιοδοξίας των κυβερνήσεων και να μην τιμώνται πραγματικά όλοι αυτοί οι άνθρωποι που συμμετέχουν ο καθένας όπως μπορεί.

Του χρόνου πιστεύω να υπάρχουν περισσότερες συμμετοχές :D

πι.ες. Όσο για το ποιός θεωρείται Αντιπάριος ή όχι, αυτό που νιώθεις στην ψυχή σου είναι που μετράει. Όλα τα υπόλοιπα είναι μπούρδες και κομπλεξισμοί.

Antipariafwni είπε...

Bravo sta paidi gia ton athlo tous kai toy xronou me igia kai kali proetimasia na trexoume kai emeis oi ithageneis!

:-)

P.S:Gia na trexeis me to xrisma tou nisiou xriazete test DNA.

ωλιαρος είπε...

και πάλι συγχαρητήρια!!!!!!!
εδώ http://www.athensclassicmarathon.gr/
όλα τα αποτελέσματα