16 Ιουν 2009

Αδέσποτο Δεσποτικό ζητά δεσπότη. Πληροφορίες στο Υπουργείο Πολιτισμού

mantra copy

Η αξία του Δεσποτικού είναι γνωστή. Πρόκειται για ένα άγνωστο από τις αρχαίες μαρτυρίες αρχαϊκό ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα, την Άρτεμη και την Εστία, που τοποθετεί το Δεσποτικό, και την Αντίπαρο με την Πάρο, σε κεντρική θέση στον αρχαίο κυκλαδικό πολιτισμό.

Εδώ και δέκα χρόνια διεξάγονται ανασκαφές στο χώρο από τον αρχαιολόγο κ.Κουράγιο και τους συνεργάτες του με σημαντικά ως τώρα αποτελέσματα. Όσοι παρευρέθησαν στην εκδήλωση για το Δεσποτικό πριν λίγους μήνες στην αίθουσα Καλουδά, αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο την επομένη μέρα, θα πρέπει να ένιωσαν ιδιαίτερα τυχεροί και περήφανοι. Και οργισμένοι για όσους έπρεπε να τιμήσουν την εκδήλωση και απουσίασαν…

Κι ενώ θα περίμενε κανένας ότι ένα τέτοιο κόσμημα για την περιοχή θα έβρισκε τη στήριξη και ανταπόκριση όλων, από τους απλούς πολίτες μέχρι την Κοινότητα και το Υπουργείο Πολιτισμού, στην πραγματικότητα πρέπει να μιλάμε για το αδέσποτο Δεσποτικό.

Ο αρχαιολογικός χώρος έχει ως συνήθως εικόνα εγκατάλειψης, χωρίς καν τη στοιχειώδη περίφραξη και φύλαξη του χώρου. 100_0501 [Ανάλυση οθόνης]

αρμονική η συνύπαρξη των αρχαίων μαρμάρων με τις σύγχρονες βερβελιές σε μια παγκοσμίως σπάνια πρωτοτυπία, όπου ένα αρχαίο λατρευτικό μνημείο είναι έρμαιο των αμνοεριφίων

100_0505 [800x600]100_0506 [800x600]

Στα αριστερά, μία αρτιμελής ταμπέλα προσαρμοσμένη στο έδαφος, μια ευγενική εικαστική παρέμβαση των υπευθύνων για να μη χάνουν τα ερπετά το δρόμο τους. Στα δεξιά, ένας μαύρος σωρός από αποκαΐδια διακοσμεί το μονότονο φαιό βραχώδες τοπίο. Άλλη μία ιδιαίτερη εικαστική παρέμβαση που μπορεί να διδάξει σύγχρονα μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Ευχαριστούμε τα ibislabs για τις φωτό.

Είναι δε χαρακτηριστικό της κρατικής απάθειας το ότι ενώ στις 15 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η έναρξη των φετινών ανασκαφών, οπότε και θα επισκεφθούν το χώρο διακεκριμένοι αρχαιολόγοι μαζί με τον κ.Κουράγιο, εντούτοις ακόμα δεν έχει δοθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού η επίσημη άδεια έναρξης των εργασιών στο χώρο. Η επιστολή προς τον Υπουργό έχει σταλεί από τις αρχές Μαΐου, όπως διαβεβαιώνει ο ίδιος ο αρχαιολόγος. Ακόμα ωστόσο δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.

Μήπως θα έπρεπε κάποιοι εδώ γύρω, που τους τίμησαν οι πολίτες με την ψήφο τους, να δείξουν ότι δεν νοιάζονται μόνο για τα οικογενειοκρατικά εφήμερα, αλλά και για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου; Πού είναι οι οργίλες παρεμβάσεις του κ.Ρήγα, οι διθύραμβοι της κ. Μπινοπούλου και του κ. Βρούτση, η πολιτιστική ευαισθησία της κ.Προέδρου και των υπολοίπων κοινοτικών συμβούλων; Πρόσφατα τέθηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο προς υπογραφή ένα έγγραφο από όλους τους τοπικούς συλλόγους περί στήριξης των εργασιών στο Δεσποτικό και απαίτησης από το Υπουργείο να δείξει το στοιχειώδες ενδιαφέρον. Το κείμενο δεν υπογράφηκε και τελικά καταχωνιάστηκε.

Κι αν ακόμα δεν έχετε εξοργιστεί σκεφτείτε ότι ο ψαράς κ.Μαριάνος (“Σαργός”) που έχει αναλάβει την καθημερινή μεταφορά των συνεργείων ανασκαφών, είναι απλήρωτος για τις περυσινές του υπηρεσίες, το δε υπουργείο παρέπεμψε τον κ.Κουράγιο στο να αναζητήσει τη συνδρομή του Ιδρύματος Λάτση που στηρίζει μέχρι τώρα την όλη προσπάθεια, ώστε να πληρωθεί ο κ.Μαριάνος. Είναι φαίνεται πολλά τα έξοδα για το Μουσείο Ακρόπολης.

Θέλετε κι άλλο; Φέτος είναι έτοιμοι κάποιοι σπόνδυλοι και κίονες για να αναστηλωθούν στο φυσικό τους χώρο, σε μια προσπάθεια να προσομοιάσει ο χώρος σε αυτό που ήταν κάποτε. Μόνο που ακόμα καθυστερεί προκλητικά η τυπική έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Κεντρ. Αρχαιολ. Συμβούλιο), με αποτέλεσμα και αυτό το έργο να έχει “παγώσει”.

Υπάρχει κι άλλο. Όπως φαίνεται και στη μία από τις δύο επιστολές παρακάτω, η Εθνική Τράπεζα χρηματοδότησε τις εργασίες με 10.000 ευρώ το 2008, ένα ποσό που εξαιτίας των γραφειοκρατικών υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνο δεν αποδόθηκε, αλλά κινδυνεύει και να χαθεί.

Κι αν νομίζει κανείς ότι πάλι γκρινιάζουμε χωρίς λόγο, ας επισκεφθεί το δυτικό μέρος της Χώρας, στη θέση Σιφνέικο – Αγριόκαστρο. agriokastro

Εκεί διεξάγονται εδώ και λίγες μέρες ανασκαφές, που έχουν φέρει στο φως (παλαιολιθικούς;) τάφους, γεγονός μάλλον κατάπτυστο και επονείδιστο για την κοινοτική αρχή και όλους τους εμπλεκόμενους, αφού δεν υπάρχει ούτε μία πινακίδα στο χώρο που να ενημερώνει σχετικά. Ούτε βέβαια κάποια ανακοίνωση προς τους κατοίκους για τις ανασκαφές αυτές. Δεν πειράζει, έτσι κι αλλιώς οι αρχαίοι προμανταλενιστές δεν ψηφίζουν… Από την άλλη, αν βγει δελτίο τύπου ανορθόγραφο κι ασύντακτο πάλι, μπορεί και να ξυπνήσουν οι αρχαίοι κοιμώμενοι και να μας πάρουν με τις πέτρες

αγριοκαστρο4 αγριοκαστρο1 αγριοκαστρο3 αγριοκαστρο2

Στην ετικέτα Δεσποτικό μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το αδέσποτο νησί

Ακολουθούν κάποιες φιλόδοξες επιστολές του κ.Κουράγιου προς τον πολιτισμένο Υπουργό Πολιτισμού:

eggrafo2eggrafo1

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάτω απο τη μύτη μας συμβαίνουν τέτοια πράγματα και δεν έχουμε ουτε μια ενημέρωση?Πως άρχισαν οι ανασκαφές? Ποιός τις έχει αναλάβει? Ποια ειναι τα ευρήματα?

ΑΠΑΙΤΩ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΚΕΙ.

V.

L.A. woman είπε...

ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ... Αν ακόμα έχετε υπομονή για τους κωφάλαλους άρχοντες του τόπου μας, ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ!
όσοι μπήκαμε στον κόπο να πεταχτουμε μέχρι το Δεσποτικό, έχουμε ζήσει την εγκατάλειψη των αρχαιοτήτων!
Σημείωση: το καλοκαιράκι ΔΕΝ πάει μόνο ο Σαργός Δεσποτικό! Αργά το απόγευμα , πάνε και κάτι φουσκωτά από τα πέριξ κότερα, και γυρίζουν με κάτι μαύρες σακούλες!! ΧΑΛΑΡΑ!!!
Μετά απο καμιά 200αριά χρόνια θα βγαίνουμε στα κανάλια και στα δελτία τύπου και θα τα ζητάμε πίσω, όχι -πάλι- γιατί τα πονάμε και τα αγαπάμε σαν κομμάτι του παρελθόντος μας, αλλά για να γεμίσουμε κανα μουσείο!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι τυχαίο ότι το όνομα του αρχαιολόγου είναι Κουράγιος. Μόνο με πολύ κουράγιο μπορεί να αναταπεξέλθει στην αδιαφορία των υπευθύνων

Ανώνυμος είπε...

Όσο κανένας δεν αντιδρά, τόσο το Δεσποτικό θα είναι αδέσποτο. Όλοι φταίνε, από τον ντόπιο που δεν έχει επισκεφτεί ποτέ το χώρο μέχρι τη Βαρβέτα που θεωρεί τον κ.Κουράγιο αντίπαλό της.

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΒΡΟΝΤΑ!

Ανώνυμος είπε...

και στου ανοϊκού..