29 Μαΐ 2009

Ποινικό αδίκημα η ρύπανση της θάλασσας...

συγκομιδή από το χθεσινό επιτυχημένο καθαρισμό

Ενόψει της επόμενης ανάρτησης που αφορά τον χθεσινό καθαρισμό του βυθού του λιμανιού ας διαβάσουμε μία πρόσφατη σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία:

Η πρόκληση σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης θα θεωρείται ποινικό αδίκημα, σύμφωνα με οδηγία που ενέκρινε χθες η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο ακόμη και η ήσσονος σημασίας ρύπανση θα διώκεται ποινικά, εφόσον επαναλαμβάνεται. Στόχος των ευρωβουλευτών είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη ρύπανση, με τη θέσπιση υψηλών προστίμων ώστε πλέον να μην είναι οικονομικότερη για κάποιον η καταβολή του προστίμου απ’ ό,τι η λήψη μέτρων. Η απόρριψη ρύπων από πλοία θα θεωρείται ποινικό αδίκημα εφόσον γίνεται από πρόθεση ή σοβαρή αμέλεια και έχει αποτέλεσμα τη σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων. Εφόσον δεν έχουμε σοβαρή μόλυνση, δεν θα στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα, παρά μόνο στην περίπτωση που η πράξη έχει επαναληπτικό χαρακτήρα. Η οδηγία δεν προσδιορίζει το είδος ή το ύψος των ποινών για τη ρύπανση της θάλασσας, θέμα για το οποίο θα αποφασίζουν τα κράτη-μέλη. «Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης, καθώς για πρώτη φορά είναι υποχρεωτική η επιβολή ποινικών κυρώσεων σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών», δήλωσε ο εισηγητής της έκθεσης Ισπανός ευρωβουλευτής κ. Λουίς ντε Γκραντ. Οι κυρώσεις δεν αφορούν πλοιοκτήτες και εμπλεκόμενους στις θαλάσσιες μεταφορές (π.χ. ιδιοκτήτες του φορτίου). Δεδομένης της συμφωνίας μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου η τελική έγκριση της οδηγίας θεωρείται τυπικό ζήτημα. Θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη θα έχουν περιθώριο 12 μηνών προκειμένου να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της.

Κωστας Καρκαγιαννης

από την Καθημερινή
(http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_06/05/2009_313542)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καταλαβαίνουμε όλοι από ποιους προήρθαν τα σκουπίδια που μάζεψαν οι εθελοντές.Ποιά ήταν η συμμετοχή του συλόγου αλιέων γιατί δεν νομίζω να παρεβρέθηκε κανένας ψαράς.