27 Μαΐ 2009

Γεωτρήσεις και το Πρόβλημα του Νερού


Οι γεωτρήσεις είναι μια αμφιλεγόμενη μέθοδος εύρεσης νερού. Προκαλούν ποικίλα περιβαλλοντικά και εν τέλη κοινωνικά προβλήματα, μιας και σχετίζονται άμεσα με το στέρεμα των υδάτινων πόρων του νησιού.
Μπορούν να συνεχίσουν οι γεωτρήσεις στην Πάρο? (και στην Αντίπαρο)
Ναι, αλλά μόνο μετά από σοβαρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές μελέτες, απαραίτητα ελεγχόμενες, όπου πραγματικά χρειάζεται και οπωσδήποτε ομαδικές. Γιατί το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Ανήκει σε όλους.

Γεωτρήσεις στην Πάρο (και στην Αντίπαρο)? Ναι, αλλά μόνο μετά από σοβαρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές μελέτες, απαραίτητα ελεγχόμενες, όπου πραγματικά χρειάζεται και οπωσδήποτε ομαδικές.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Ανήκει σε όλους. Ακόμα και το νερό από το πηγάδι ή τη γεώτρηση κλπ. στο χωράφι μου, κι αυτό ανήκει σε όλους - ρέει στον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού μας, της Πάρου, που άνετα χαρακτηρίζεται πλέον σαν "τρυπητήρι" εξαιτίας των ανεξέλεγκτων γεωτρήσεων.

Το νερό από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα είναι κι αυτό ένα είδος υπό εξαφάνιση.
Και έτσι πρέπει να το χειριστούμε.

Αυτόν τον καιρό είναι αναζωπυρωμένο το θέμα των γεωτρήσεων στο νησί μας. Γιατί? Διότι είναι από τα μεγαλύτερα πλήγματα στον υδροφόρο ορίζοντα, από όπου παίρνουμε σε μεγάλο ποσοστό, το νερό που πίνουμε και ποτίζουμε εάν δεν έχουμε δεξαμενή. Επίσης γιατί τα καινούρια σπίτια που συνεχώς χτίζονται εντός ή εκτός σχεδίου (δηλ. αυτά που έχουν νερό από το δίκτυο ΔΕΥΑΠ και αυτά που δεν έχουν), δημιουργούν ούτως ή άλλως αυξημένη ανάγκη για νερό ύδρευσης και άρδευσης.

Πολλοί, για λόγους χαμηλού κόστους και ευκολίας και ενδεχομένως και άγνοιας, καταφεύγουν στη μέθοδο της γεώτρησης: κάνοντας τρύπες στη γη, ρουφούν αφειδώς το νερό όλων μας, χωρίς να ενδιαφέρει πώς θα το αντικαταστήσουν, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται ο υδροφόρος ορίζοντας, να χαλάει η ποιότητα του νερού ή να εισχωρεί αλμυρό νερό εκεί που από πάντα υπήρχε πόσιμο. Τη στιγμή που υπάρχουν νέες αλλά και παραδοσιακές εναλλακτικές λύσεις για μερική ή ολική ύδρευση κτηρίων και χωραφιών, και τη στιγμή που πλέον είναι γνωστά τα καταστροφικά αποτελέσματα των αυξανόμενων γεωτρήσεων, πολλοί κάτοικοι ή άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Πάρο, ζητούν να τους δοθεί άδεια για γεώτρηση στο κτήμα τους. Οι περιβαλλοντικές συνέπειες παραβλέπονται από ιδιώτες και διάφορους φορείς μιας και δυστυχώς δεν υφίσταται πλέον επίσημο διαχειριστικό σχέδιο υδάτων για το νησί και την περιφέρεια.

Οι τελευταίες 11 αιτήσεις γεωτρήσεων που κατατέθηκαν για γνωμοδότηση στο Δήμο Πάρου απορρίφθηκαν - είτε αυτές είναι για οικιακή υδρευτική χρήση είτε για αγροτική άρδευση. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτή η απόφαση θα προκαλέσει αντιδράσεις. (Α! εμείς δεν έχουμε τέτοια προβλήματα...Δεν ζητάμε καν άδεια...)

Παρόλα αυτά, με μαθηματική ακρίβεια, εάν συνεχίσουν έτσι οι γεωτρήσεις και γενικότερα οι τρόποι άντλησης νερού ως έχει σήμερα, θα έχουμε καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα στο νησί μας σε πολύ λίγα χρόνια.

Επιστήμονες, Δήμος και σχετικοί φορείς πλειοψηφικά συμφωνούν στο ότι για να συνεχίσουν να γίνονται γεωτρήσεις και οι σχετικές αιτήσεις να έχουν θετική γνωμοδότηση, θα πρέπει απαραίτητα να έχουν γίνει τα ακόλουθα:

Σαφής καταγραφή των υπαρχουσών γεωτρήσεων, νόμιμων και μη, σε μια βάση δεδομένων.

Δημιουργία κανονιστικής διάταξης από την περιφέρεια που να είναι σαφής και να καθορίζει περιοριστικά μέτρα (αποστάσεις από άλλες ιδιωτικές & δημοτικές γεωτρήσεις και πηγάδια, περιοχές όπου μπορούν να γίνουν γεωτρήσεις με βάση το είδος των πετρωμάτων και το φυσικό πλούτο, σαφή όρια για την ποσότητα αντλούμενου νερού κ.α.)

Επίσης,
να σταματήσουν να δίνονται άδειες για φυσικά πρόσωπα (απλή ύδρευση από ιδιώτες), και να επιτρέπονται μόνο σε πραγματικούς αγρότες που ζουν από αυτή τη δουλειά και παρουσιάζουν σοβαρό αγροτικό εισόδημα. Ακόμα κι εδώ, να γίνονται πλέον ομαδικές γεωτρήσεις που θα διευκολύνουν ένα σύνολο ανθρώπων, μιας και το νερό είναι κοινωνικό αγαθό.

Να τηρούνται αυστηρά όλες οι προϋποθέσεις χρήσης και
όλες οι γεωτρήσεις να ελέγχονται 1 φορά το χρόνο.

Να υπάρχουν αναγκαστικά και
ατομικές εγκαταστάσεις συλλογής νερού (πχ. δεξαμενές) για εξοικονόμηση του αντλούμενου νερού.

Για να λυθούν τα σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα που προκαλούν οι γεωτρήσεις αλλά και η έλλειψη παροχής νερού σε ιδιοκτησίες, οι διοικητικές αρχές και σχετικοί τοπικοί φορείς θα πρέπει να δράσουν όχι μόνο αποφασιστικά αλλά κυρίως γρήγορα, και οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν σεβασμό στους υπόλοιπους κατοίκους της Πάρου, με το να ενημερώνονται για την τρέχουσα περιβαλλοντική κατάσταση, να σταματήσουν να επιμένουν για γεώτρηση προσωπικής χρήσης και να εφαρμόσουν οικειοθελώς άλλες βατές μεθόδους για παροχή νερού στις ιδιοκτησίες τους.

Πηγές:
- Εισηγήσεις από την ημερίδα "Διαχείριση Υδάτινων Πόρων" - 16 Μαΐου 2009, αίθουσα Αρχίλοχου, Παρος.
- Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Πάρου, 22 Μαΐου 2009.

τροποποιημένη αναδημοσίευση ενός εξαιρετικού άρθρου από το blog της Εleni Grammatikaki (http://community.parosweb.com/)


Προτρέπουμε τον επισκέπτη να διαβάσει και τις τρεις σχετικές αναρτήσεις του antiparos-blog, με τα εξαιρετικά σχόλια που παρατέθηκαν και το αποτέλεσμα που επέφεραν. Κατά χρονολογική σειρά:

Ημερίδα για το νερό στην Πάρο; Μα κανείς δεν ξέρει το θέμα καλύτερα από εμάς...

Κουνούπια ήρθε η ώρα σας...Παρεμβάσεις πολιτών

Για την ημερίδα με θέμα "διαχείριση υδάτινων πόρων"

Τρία ποστ που ξεκίνησαν σατιρίζοντας το σοβαρό θέμα της κακοδιαχείρισης των υδάτινων πόρων και κατέληξαν στην απόφαση από τη Νομαρχία να διενεργείται αυτόνομα από κάθε κοινότητα ή δήμο η ετήσια απεντόμωση.

Ήδη σήμερα ειδικό κλιμάκιο επισκέφθηκε τους υποψήφιους προς απεντόμωση χώρους και σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει ο ψεκασμός έναντι των κουνουπιών, που μαστίζουν τις νύχτες μας.

Έστω και καθυστερημένα, τουλάχιστον φαίνεται πως βρέθηκε ένας τρόπος να υλοποιείται κάθε χρόνο η συγκεκριμένη διαδικασία νωρίτερα (γύρω στο μήνα Μάρτιο).

Κι είναι μια ακόμη απόδειξη ότι
ο διάλογος, ακόμα και μέσα από τα "μιαρά" ιστολόγια, είναι πιο αποτελεσματικός από πολλά άνοστα κοινοτικά συμβούλια και υπερφίαλες πολιτικές αερολογίες.

διαβάστε το πρώτο (ασιχτιρίκ) σχόλιο να καταλάβετε

4 σχόλια:

Π.Φ. είπε...

ΣΗΜΕΡΑ ( 26/05/2009 ) ΑΠΟ ΤΙΣ 3 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΕΧΕΙ ΣΠΑΣΕΙ ΜΙΑ ΣΩΛΗΝΑ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΥΝΑΛΑΚΙ . ΕΩΣ ΤΙΣ 12 :30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΤΡΕΧΕ ΜΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ ! ΠΟΥΘΕΝΑ Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ............! ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ Η ΦΗΜΗ ΟΤΙ Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ !!!!!!!!!!!!!! . ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΡΟ .ΑΛΛΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ . ΕΝΤΑΞΕΙ ! Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ ΦΗΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΤΩΣΗ . ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ . ΜΕΣ ΤΗΝ ΒΡΟΜΑ ΕΙΝΑΙ . ΚΑΡΑΒΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΠΕΣ ΤΕ ΜΟΥ ΤΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΟ ? ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΝΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΣΟΥ ! ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ !!!!!!!!!! ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ

ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΗ είπε...

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΤΡΕΧΕ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 9 ΚΑΙ ΜΙΣΗ ΣΗΜΕΡΑ . ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΚΩΣΤΑΣ Ο ΒΙΑΖΗΣ ΘΑ ΕΤΡΕΧΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ . ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΕΧΩ : ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥ ?

Eleni Grammatikaki είπε...

Γεια σου,
γράψε σε παρακαλώ:
"τροποποιημένη αναδημοσίευση..."

Ευχαριστώ για το "εξαιρετικό"!
Φιλικά
Ελένη

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΗ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΗ . ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΕ ΑΚΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 29/05/2009 Ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΑΖΗΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ .