11 Μαρ 2009

Μπαμπά, να ένας κουμπαρας...






Ο Νέμο μένει στο Παγκράτι

«Τρως τον Ντόναλντ»; Το κοριτσάκι στο διπλανό τραπέζι έχει σχεδόν δακρύσει. Ο μπαμπάς της στέκει έντρομος με τα ξυλάκια να αιωρούνται μεταξύ στόματος και πιάτου. Δεν έπρεπε να της πω ότι παρήγγειλα πάπια Πεκίνου...

Ευτυχώς που υπάρχουν και τα καρτούν και τα πιτσιρίκια των πόλεων αναγνωρίζουν και άλλα ζώα εκτός των κατοικιδίων, τα οποία φαντάζομαι θεωρούν πλέον αξεσουάρ κάθε νοικοκυριού, όπως η δεύτερη τηλεόραση ή η ελληνική σημαία στο μπαλκόνι. Παρότι δεν έχουν δει πάπια, γάιδαρο, λύκο ή ψάρια ωκεανού ποτέ ζωντανά, τουλάχιστον ξέρουν τον Ντόναλντ, τον σύντροφο του Σρεκ, τους μουργόλυκους και το Νέμο.

Μάταια προσπαθούν τα σχολεία να κάνουν περιβαλλοντική εκπαίδευση από τις τάξεις. Τα παιδιά έχουν χάσει κάθε επαφή με τον φυσικό κόσμο και δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν συνηθισμένα ζώα και φυτά, σύμφωνα με έρευνα του BBC Wildlife Magazine του 2008 στη Βρετανία. Οι μισοί πιτσιρικάδες μεταξύ 9 - 11 ετών δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν μια βελανιδιά ή έναν υάκινθο -και τα δύο πολύ διαδεδομένα στη Βρετανία-, ενώ το να παίζουν στη Φύση αναδείχθηκε ο λιγότερο δημοφιλής τρόπος για να περνούν την ώρα τους. Προτιμούν να βλέπουν φίλους ή να παίζουν στον υπολογιστή τους.

«Τα παιδιά που δεν έχουν σχέση με τη Φύση δεν θα γίνουν ενήλικοι που θα ενδιαφέρονται για το περιβάλλον. Κανείς δεν πρόκειται να νοιαστεί για τον πλανήτη, αν δεν τον γνωρίσει», προειδοποιεί ο Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο ντοκιμαντερίστας του BBC.

Εγκλωβισμένα σε αστικά περιβάλλοντα που όλο και λιγότερο θυμίζουν τον φυσικό χώρο, όπου η άνοιξη μπαίνει χωρίς μυρωδιές και το καλοκαίρι περνάει δροσερό μέσα σε υπερ-κλιματιζόμενους παιδότοπους, τα παιδιά των μεγαλουπόλεων μένουν μισά, ανολοκλήρωτα, ατελή χωρίς τη συμμετοχή της Φύσης στο μεγάλωμά τους και κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε ακόμη βαρβαρότερους κατακτητές του φυσικού περιβάλλοντος από τους γονείς τους. Αν δεν σας φαίνεται εύκολο να κάνετε τίποτα εσείς προσωπικά για τον πλανήτη, γνωρίστε τουλάχιστον στα παιδιά σας τη Φύση, τα ζώα και το μεγαλείο τους. Κάτι μαγικό συμβαίνει όταν παιδιά και φυσικό περιβάλλον αναμειγνύονται και τα κάνει καλύτερους ανθρώπους. Και αυτός ο κόσμος έχει τόσο ανάγκη από τέτοιους.


της Μανίνας Ντάνου, από εδώ

εδώ η έρευνα του BBC Wildlife: http://www.bbcwildlifemagazine.com/newsRead.asp?id=44994
κι εδώ σχετικό άρθρο στην Guardian: Have children lost touch with nature?

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μου θύμισε ένα περιστατικό σε Παιδικό Σταθμό(Αθήνας) όπου ρωτάει η Νηπιαγωγός:Απο που παίρνουμε το γάλα παιδιά?
και η απάντηση ήταν:
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΛΤΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ!!!
(εκείνη την εποχή,έπαιζε πολύ αυτο το σπότ)

Ανώνυμος είπε...

Ki o koumparas pou leei to paidi stin exohi vlepontas ena gourouni...

Mpampa mpampa koita...Enas koumparas...

To provlima einai genikotero ki ohi mono elliniko. Eseis malista isws eiste kai tyheroi se shesi me emas.
Kali syneheia apo Belgio.

Ανώνυμος είπε...

Θα θελα να σας πω ενα παραδειγμα απο
την δικη μου ζωη.
Καποιο πρωι καλεσα εναν καλο φιλο
στο σπιτι μου για να του δειξω
την καινουργια(και πανακριβη) καρτα γραφικων που εβαλα στο pc μου
οπως και μερικα βιντεοπαιχνιδια
τελευταιας γενιας που αγορασα μαζι με αυτη.
Καμαρωνοντας λοιπον για τα απιστευτα γραφικα της νεας μου καρτας εβαλα ενα καταπληκτικο παιχνιδι και εδειχνα στον φιλο μου ενθουσιασμενος την εξαιρετικη απεικονιση της φυσης...
Την λεπτομερεια στα δεντρα, την φυσικοτητα στην κινηση, την πιστοτητα του ηχου στο θροισμα των φυλλων...
-Δεν ειναι καταπληκτικο?
(του λεω)
-Με κοιταει με ενα απορημενο υφος και μου λεει...
-Οταν σε πηρα τηλεφωνο το πρωι σου ζητησα να παμε καμια εκδρομη με την μηχανη μιας και ειχε υπεροχη μερα σημερα και συ με εχεις βαλει μπροστα σε αυτην την κολοοθονη να βλεπω πολυγωνα αντι για δεντρα και pixel αντι για φυλλα και θελεις και να μ αρεσει και απο πανω?
Εισαι εντελως ανωμαλος!!!
Δεν βρηκα να απαντησω κατι...

Ανώνυμος είπε...

νορβηγέ κόψε τις καλές παρέες