19 Μαρ 2009

Οδυσσέας Ελύτης - 18/3/1996


Αέρας είναι αυτός, δεν πιάνεται. Σύμφωνοι. Ο ίδιος όμως από που πιάνεται; Από την άκρη του σεντονιού της θάλασσας, που τ' ανασηκώνει κάποτε τόσο ψηλά ώστε για μια στιγμή να βλέπεις τη γυμνή πλάτη τ' ουρανού γεμάτη αφρούς και κοχύλια; Απ' τις αυλές και τους φωταγωγούς των παλαιών σπιτιών, όπου λουφάζει και μουγκρίζει ολονυχτίς, ώσπου με το πρώτο ξύπνημα ξεσπά και ξετυλίγει μια σειρά κατάλευκους φλόκους στην Πάρο, την Ίο, τη Μύκονο; Ή μήπως απ' τα ξεχαρβαλωμένα πορτοπαραθυρόφυλλα, όπου μάλιστα αν συμβεί και θυμώσει αρχίζει να μιλά και στην παλιομαραγκική; Μπορεί ωστόσο να να ομιλεί και στην καθαρόαιμο Ελληνική, αν τύχει και επικρατήσει νηνεμία. Οπόταν δεν έχεις παρά ν' αφηγηθείς τα πάθια του Βέλθανδρου και της Χρυσάνζας, για να δεις να απλώνεται γύρω σου μια ζωηρή μικρή θάλασσα, μάϊστρο-τραμουντάνα.
Α τι ωραία που είναι να χαϊδεύεις το χέρι που σε χαϊδεύει και να κρατάς τον αέρα του, για να τον διαθέσεις στο μέλλον, όπως οι παλιές ανθοπώλισσες μέσα σε πανεράκια προσφέροντας σκουλαρίκια γιασεμιά και γαρδένιες βέρες της μιας στιγμής και του πάντοτε. Άνεμε, άνεμε, ο μονογενής της Τήνου και πολύτεκνος των Κυκλάδων, που με λυτό μαλλί κοριτσιών ξέρεις να υπογράφεις και καρένες πλαταγιστές να τυμπανίζεις, κέρνα μας σωφροσύνη απ' αυτήν που διδάσκει ο υιός της Ήρας. Έτσι ώστε ούτε ο κίνδυνος να γίνεται αντίπαλος του πλου ούτε ο πλους αντίπαλος του κινδύνου.

Οδυσσέας Ελύτης, Ο Κήπος Με Τις Αυταπάτες, 1995


ΣΗΜΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΙΗΤΗ. ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΕΙΠΩΘΕΙ. ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ, ΙΔΟΥ ΜΕΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ:

"Τα Δημόσια και τα ιδιωτικά" Οδ. Ελύτης

To Άξιον Εστί εδώ (pdf)

To Μονόγραμμα εδώ (pdf)

Ρένος Αποστολίδης (αναφορά στον Οδ. Ελύτη)




Ακολουθώντας το link του βίντεο θα δείτε και τα υπόλοιπα 8 μέρη

Περισσότερος Ελύτης στο ποστ "χαρταετός" και "άνοιξη παρά τέταρτο" πριν λίγες ημέρες

κι εδώ το όμορφο αφιέρωμα του φιλικού ibisclub

2 σχόλια:

Ibis είπε...

ευτυχώς που είναι και τα blogs να θυμούνται ανθρώπους που προσέφεραν και ακόμα προσφέρουν στον "προσωπικό" και κοινωνικός μας πολιτισμό.....

δυστυχως τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης σφύριξαν αδιάφορα...

Σύντομα και η ibis αναφορά(ολοκληρωμένη) στην δικιά μας blogoφωλιά...

feel the Aegean breeze keep reading greek poetry

Ανώνυμος είπε...

πειράζει που προτιμώ ανεπιφύλακτα την Λαμπέτη??