28 Φεβ 2009

Οι Γερμανοί δεν ξανάρχονται....


Το παρακάτω άρθρο, ανταπόκριση από το Βερολίνο, θίγει τρία σοβαρά ζητήματα, που τα βλέπουμε γύρω μας και εθελοτυφλούμε. Την ακρίβεια των τουριστικών υπηρεσιών, την αναλγησία των Ελλήνων για τα ζώα και την έλλειψη καθαριότητας. Παρουσιάζονται ως τρεις βασικοί λόγοι που κάποιοι (Γερμανοί) τουρίστες δεν θα επισκεφτούν τη χώρα μας φέτος.


Πολλή συζήτηση και εξαγγελίες για την τουριστική πολιτική γίνονται τις ημέρες αυτές στην Ελλάδα. Από τη χώρα (Γερμανία) που μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία στέλνει σ' εμάς τους περισσότερους τουρίστες, να κάνουμε ορισμένες διαπιστώσεις:

Η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό συγκριτικό μειονέκτημα τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Εχει γίνει μια πολύ ακριβή χώρα, με υπηρεσίες που χρειάζονται σοβαρή βελτίωση. Σε όλους τους τομείς ο τουρίστας που έρχεται στην Ελλάδα θα δώσει τα διπλάσια χρήματα απ' ό,τι θα έδινε σε άλλους προορισμούς, που προσφέρουν περίπου τα ίδια με εμάς. Αυτό, αν το συνδυάσουμε με τη μεγάλη οικονομική κρίση, που κάνει όλο και πιο πολλούς Γερμανούς να σκέφτονται το πού θα δώσουν τα λεφτά τους, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο θέμα του τουρισμού.

Υπάρχουν όμως και άλλοι τομείς στους οποίους η Ελλάδα υστερεί σημαντικά και για τους οποίους οι ιθύνοντες στην Αθήνα φαίνεται να μη λογαριάζουν στα σοβαρά.

Εχουμε και άλλες φορές γράψει από τη στήλη αυτή ότι η πλειονότητα των παραπόνων που φθάνουν στις διπλωματικές μας αντιπροσωπείες στη Γερμανία, είναι δύο ειδών, εκτός από την ακρίβεια: η μια κατηγορία αφορά την καθαριότητα σε δημόσιους χώρους, στην ύπαιθρο, στις ακτές και τη θάλασσά μας. Η Ελλάδα εκεί, για πολλούς τουρίστες που προέρχονται από βορειοευρωπαϊκές χώρες, παρουσιάζει τριτοκοσμική εικόνα.

Σε πολλά νησιά μας, για παράδειγμα, κυρίως το καλοκαίρι, αλλά και τους χειμερινούς μήνες, η ύπαιθρος είναι γεμάτη με κάθε είδους σκουπίδια. Δρόμοι που οδηγούν προς τουριστικά και αρχαιολογικά αξιοθέατα κατακλύζονται από πλαστικά μπουκάλια, κουτιά αναψυκτικών, πλαστικές σακούλες και άλλα απορρίμματα που συν τοις άλλοις ρυπαίνουν βαριά το περιβάλλον. Βασικό ρόλο στην κατάσταση αυτή παίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τον ρόλο της στην προστασία του περιβάλλοντος και την εικόνα που διαμορφώνουν οι ξένοι που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Ως δικαιολογία, πολλοί τοπικοί άρχοντες προβάλλουν την έλλειψη κονδυλίων για τις υπηρεσίες καθαριότητας. Αν κάποιοι δήμοι είχαν περισσότερη φαντασία θα μπορούσαν να μετατρέψουν τα σκουπίδια αυτά σε κονδύλια. Για παράδειγμα, εάν μάζευαν τους τόνους πλαστικών μπουκαλιών και κουτιών αλουμινίου για αναψυκτικά, θα είχαν τη δυνατότητα να τα ανακυκλώνουν συστηματικά και να κερδίζουν χρήματα από την υπόθεση αυτή, ενώ την ίδια στιγμή θα είχαμε μια πιο όμορφη και περισσότερο καθαρή Ελλάδα.

Επίσης, ένας άλλος βασικός τομέας ο οποίος σοκάρει Γερμανούς -και όχι μόνο- που επιλέγουν τη χώρα μας για τουρισμό, είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα αδέσποτα, αλλά και γενικότερα τα ζώα. Εχουμε ήδη γράψει ότι δύο φορές έχουν γίνει διαδηλώσεις έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο τα τελευταία χρόνια και οι δύο αφορούσαν τη μεταχείριση των αδέσποτων. Καμιά ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού δεν έχει μέχρι στιγμής λάβει μέτρο στον τομέα αυτό.

Η εικόνα των πεινασμένων, διψασμένων και άρρωστων αδέσποτων που σέρνονται στους δρόμους των ελληνικών πόλεων και της επαρχίας, τείνει να γίνει σήμα κατατεθέν της χώρας μας. Και για τον λόγο αυτό, πολλοί δηλώνουν ότι δεν θέλουν να επισκεφθούν ξανά τη χώρα μας, ενώ κάποιοι πιο ευαίσθητοι -τους οποίους εμείς πολλές φορές αντιμετωπίζουμε εχθρικά- βάζουν λεφτά από την τσέπη τους και χρόνο πολύτιμο από τη ζωή τους για να στήσουν ειδικά καταφύγια, προκειμένου να περιθάλψουν και να φροντίσουν τα δικά μας αδέσποτα.

Γεύση από Βερολίνο-Ελευθεροτυπία

14 σχόλια:

Magos Gsisspor είπε...

http://antiparios.blogspot.com/2009/02/blog-post_28.html

http://antipariafwni.blogspot.com/2009/02/video.html

Σαν συνεννοημένα τα τρία μπλογκς του νησιού ανεβάσανε θέματα σχετικά με το μέλλον του.

Ανώνυμος είπε...

Η ισχύς εν τη ενώση!!!

V.

Ανώνυμος είπε...

APO TA SHMERINA NEA (POY EXOUN GINEI MAGKAZINO FTHNHS YLHS TELEFTAIA)

To σεξ δεν ενδιαφέρει τους Γερμανούς


Συζητούν για το θάνατο και τις ασθένειες, τους αρέσει να κουτσομπολεύουν αλλά, προς Θεού, μακριά από το σεξ. Το απεχθάνονται. Ηθικό συμπέρασμα: ο έρωτας «δεν θέλει τον Γερμανό του».

Οι προτιμήσεις των βόρειων εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφονται μέσα από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, η οποία καταδεικνύει ότι το σεξ στις συζητήσεις τους είναι μάλλον ανύπαρκτο.

Σε ποσοστό 64% οι Γερμανοί αποφεύγουν να το θίγουν επειδή ελάχιστα κεντρίζει το ενδιαφέρον τους.

Προτιμούν το θάνατο και τα κουτσομπολιά

Η έρευνα διεξήχθη σε 2.000 άτομα από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Allensbach. Στον κατάλογο με τα δυσάρεστα έως και απεχθή θέματα συζήτησης συμπεριλαμβάνονται τα μετρητά και οι σχέσεις.

Προτιμούν να μιλούν, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της έρευνας, για το θάνατο, τις ασθένειες (παρ’ ότι θεωρούν μάταιες τέτοιες συζητήσεις) και, γενικά, για τα οικονομικά τους προβλήματα.

Αναλυτικότερα, ο ένας στους τρεις Γερμανούς προτιμούν ως θέμα το θάνατο. Ο ένας στους πέντε δηλώνει ότι οι συζητήσεις για τις ασθένειες είναι μάταιες.

Όσο για τα αγαπημένα τους: προηγούνται τα κουτσομπολιά για φίλους και ακολουθούν οι αυξήσεις στα καταναλωτικά προϊόντα.

Στην τρίτη θέση, με μικρή διαφορά από τα δύο προηγούμενα, βρίσκεται η «καθημερινότητα» και το πώς αισθάνονται για τους εαυτούς τους.


KALYTERA LOIPON NA MHN ERTHOUN...

Ανώνυμος είπε...

τι να πω? σε μια χώρα που είναι ακριβότερη απ'όσο μπορώ να αντέξω, που το δήθεν φτηνό φυσικό αέριο -μονοπωλιακά, οπως συνηθίζεται- εφτασε ήδη να έχει την ίδια τιμή με το πετρέλαιο!, που σκοντάφτω στα τενεκεδάκια ενώ περπατάω στο δρόμο, που βλέπω τα πλαστικά μπουκάλια καθώς πάω στη δουλειά μου, που οι απανταχου δήμαρχοι καρατομούν ο,τι δεντρο έχει απομείνει, που για να αναπνευσω πρέπει να πάρω τα βουνά - και αν-, που καθημερινά βλέπω σκοτωμένα "αδέσποτα" στους δρόμους, που φοβάμαι ότι σύντομα πολλοί θα καταντήσουν αδέσποτοι, πεινασμένοι και διψασμένοι στον τόπο τους, που...., που...., που
Λέτε να με απασχολεί που οι Γερμανοί δεν θα'ρθουν??? Μήπως πρέπει να με απασχολεί γιατί δεν παώ εγώ στο Βερολίνο??

Magos Gsisspor είπε...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Τελικα το "Λονδινο Άμστερνταμ ή Βερολίνο" από τις Τρύπες μιλάει για την οικονομική κρίση κι όχι για τα τριπακια:

Λονδίνο-Άμστερνταμ ή Βερολίνο
(γιατί δεν είναι μόνο οι Γερμανοί που περνάνε κρίση)

Έχεις ξεχάσει που ακριβώς θέλεις να πας
(είναι εξακριβωμένο-η φτώχεια αποπροσανατολίζει)

Όσα κι αν έχω δανεικά πια δε σου δίνω
(μέσω της υπόθεσης -κι αν έχω- υποδηλοί την ανυπαρξία ρευστού)

Να ταξιδευεις με το Ματζικ Μπας
(της ανίκανης εξουσίας)

Ανώνυμος είπε...

paidia kai edo kato anatolika stin asia pou etihe na vriskomai tora i krisi einai omologoumeni apo olous edo.
isos telika mas kanei kai ligo kalo na sfixoume ligo tis times mas san hora giati to eihame parakanei nomizo.
xeretismata se olous tous sholiastes kai toys blogers tou nisiou mas.
y.t.

Magos Gsisspor είπε...

Λονδίνο Άμστερνταμ ή Ταϊλάνδη
λοιπόν

Ανώνυμος είπε...

symplirwnw sto sxolio tou y.t.
i shesi poiotitas me tin timi na min apexei oso i Antiparos me tin Taylandi.
V.
:)

Ανώνυμος είπε...

KAΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
Ε Ε Ε ΕΡΧΕΤΕ Η ΑΝΟΙΞΗ!!!!

V.

Ανώνυμος είπε...

ναι... έρχεται η άνοιξη!!! (και είναι τσάμπα!!!)

ωλιαρος είπε...

Καλό μήνα
Κύριε y.t μην ξύνετε πληγές με ονόματα όπως Ταϊλάνδη κλπ
Χαιρετισμούς στην Πατ Πονγκ
Κατά τα άλλα το καλό αυτό post βάζει σοβαρά ζητήματα όπως τα συγκριτικά μειονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού η σχέση της ανταγωνιστικότητας του με την ποιότητα και την τιμή των προσφερόμενων υπηρεσιών ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τομέα του τουρισμού και το θέμα των αδέσποτων.
Καιρός για συζητήσεις….
Η άνοιξη μπαίνει …τα χελιδόνια θα έλθουν?…

Magos Gsisspor είπε...

Εδώ κολλάει το:

Ένα το χελιδόνι
κι η Άνοιξη πανάκριβη

Ανώνυμος είπε...

Γιαυτο λοιπόν, η κοινότητα οργανώνει συνάντηση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στις 5 Μαρτιου για να πέσουν προτάσεις για το καλοκαίρι!!!

Υ.Γ.19 Απριλίου είναι το Πάσχα

V.

Magos Gsisspor είπε...

http://secret-music-box.blogspot.com/2008/04/atomica-metropolitan.html


ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΡΒΗΓΟ