5 Φεβ 2009

Aρνητική η γνωμοδότηση για το Ειδικό Χωροταξικό

Aρνητική η γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης στο σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό
Στη σημερινή συνάντηση το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ έλαβε μόνο 7 θετικές γνωμοδοτήσεις επί συνόλου 19 μελών

περισσότερα εδώ
κι εδώ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

«Οχι» στο φαγοπότι εργολάβων

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Μετέωρο βρίσκεται πλέον το χωροταξικό για τον τουρισμό, που προωθεί παρά τη γενική κατακραυγή το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, που χαρακτηρίστηκε από τα εννέα «όχι» αλλά και την πρωτοφανή συμπεριφορά του γενικού γραμματέα Ευάγγελου Μπαλτά.

Σε σύνολο 18 παρόντων μελών του συμβουλίου, ψήφισαν κατά του σχεδίου εννέα που εκπροσωπούν τους σημαντικότερους επιστημονικούς φορείς της χώρας (ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, σύλλογοι αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων), τις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ), καθώς και τους δέκα πανελλαδικής εμβέλειας οικολογικούς φορείς. Κατά του σχεδίου έχει ταχθεί το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αλλά ο εκπρόσωπός του δεν παραβρέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση και, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, έχει υποβάλει την παραίτησή του κάνοντας λόγο για πιέσεις. Αλλες πηγές ανέφεραν ότι πρότεινε αναβολή της συνεδρίασης.

Υπέρ ψήφισαν επτά μέλη, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του συμβουλίου και δύο καθηγητές από τα πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Αιγαίου που έχουν οριστεί από τον κ. Σουφλιά. «Ναι» με προϋποθέσεις είπαν οι εκπρόσωποι του Εθνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) και της οργάνωσης Synergy.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν οι εννέα εκπρόσωποι των φορέων θέλησαν να διατυπώσουν με χωριστή αναφορά την αρνητική τοποθέτησή τους, με αποκορύφωμα την επίθεση του κ. Μπαλτά προς την εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες είχε επικοινωνήσει με μέλη του συμβουλίου και είχε επιχειρήσει να τους πείσει για να ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου.

Το «όχι» όμως ήρθε και από την αντιπολίτευση. Ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, σε δήλωσή του αναφέρει: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο άτυπος αντιπρόεδρός της κ. Σουφλιάς έχουν απλώσει πάνω από ολόκληρη τη χώρα ένα τεράστιο πανό που γράφει "πωλείται". Η άνευ όρων και ορίων εκχώρηση όλης της φυσικής ομορφιάς σε μεγαλοκατασκευαστικά συμφέροντα πρόκειται να καταβαραθρώσει τον ελληνικό τουρισμό». Ζητεί την απόσυρση του σχεδίου και δεσμεύεται πως θα το κάνει το ΠΑΣΟΚ όταν θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Την απόσυρση ζητά και η βουλευτής Αννα Φιλίνη από τον ΣΥΝ, που θεωρεί ότι «το σχέδιο του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ δεν έχει επιστημονική και κοινωνική στήριξη». Επί της ουσίας αναφέρει ότι το σχέδιο «αποβλέπει στην εξυπηρέτηση μεγάλων εργολαβικών και κτηματομεσιτικών συμφερόντων, προωθεί στρεβλό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης και θα υποβαθμίσει ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο της ελληνικής υπαίθρου».

Ο κ. Μανιάτης μάς ενημέρωσε ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ μαζεύουν υπογραφές για να γίνει συζήτηση στη Βουλή, με την παρουσία των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Τουρισμού. Είπε επίσης ότι στο αίτημα αυτό συμφωνεί και το ΚΚΕ. Στο κείμενο των οικολογικών φορέων έχουν υπογράψει πάνω από 8.000 πολίτες και 160 φορείς. *

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

! Σήμερα αναμένεται να καθορίσει τη στάση του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Συνεργάτες του ενημέρωσαν ότι οι αντιρρήσεις αφορούν τα άρθρα 9 και 10 (εκτός σχεδίου, condo hotels κ.λπ.), αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών. «Μετρούν» διαφορετικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με εννέα υπέρ και τον σύλλογο αρχιτεκτόνων να εκφράζει επιφυλάξεις.