26 Ιαν 2009

Μονοπάτι στα παλιά αχνάρια των μεταλλείων


Photobucket
πανοραμική φωτό με θέα στα βόρεια του νησιού (κάντε κλικ να ανοίξει πλήρως)

Εδώ και καιρό η Τοπική Επιτροπή Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς είχε ανακοινώσει την πρόθεση να αναδειχθούν κάποια μονοπάτια και παραδοσιακές διαδρομές του νησιού. Το περασμένο Σάββατο, λοιπόν, μία ομάδα της Επιτροπής μαζί με μερικούς ακόμη που είχαν δηλώσει ενδιαφέρον βάδισαν το παλιό μονοπάτι που ενώνει το Σπήλαιο Αντιπάρου με την περιοχή Μοναστήρια, όπως φαίνεται στο χάρτη (όλες οι φωτογραφίες ανοίγουν σε μεγαλύτερη ανάλυση).

Το μονοπάτι αυτό ακολουθεί τη διαδρομή των εργαζομένων στα παλιά μεταλλεία, ενεργά στις αρχές του περασμένου αιώνα και άπνοα και άσημα σήμερα.

Η ομάδα των περιπατητών βάδισε μέσα σε μια μαγευτική διαδρομή, που άλλαζε διαρκώς: το σεληνιακό έδαφος με τα διάσπαρτα σιδηρομεταλλεύματα και οι σπηλιές των μεταλλείων με τα απύθμενα πηγάδια, οι άνυδρες ποταμιές και οι θαμνώδεις πλαγιές που ανάδιδαν φασκόμηλο, τα ερειπωμένα πέτρινα κτίσματα, και το ξωκλήσι της Αγίας Ζώνης πλάι στην παραλία της θέσης Μοναστήρια.





Οι φωτογραφίες αποδίδουν μέρος μόνο της γοητευτικής διαδρομής: Λίγο μετά την εκκίνηση. Στο βάθος ο Σωρός

Βαδίζοντας προς το ψηλότερο σημείο του νησιού

ο Άη Γιώργης και το Δεσποτικό στο δρόμο για τον προφήτη Ηλία

ο αμαρτωλός Ακονητός,
σαρακοφαγωμένος από την απληστία λίγων και την αδράνεια περισσοτέρων

ένα πέτρινο χάλασμα και στο βάθος η παραλία



Ένα μπράβο σε όλους όσους προσπάθησαν να γίνει αυτή η πρώτη προσπάθεια ανάδειξης μονοπατιού στην Αντίπαρο.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ας είναι ο στόχος η ανάδειξη η ανάπλαση η συντήρηση αυτών των μονοπατιών και ας θυμίζουν την απώλεια ενός δύσκολου αλλά ανθρώπινου τοπίου

Ανώνυμος είπε...

άνθρωπε, πού θα σε βρούμε την επόμενη φορά που θα 'ρθουμε στο νησί; Έρχομαι 10-11 χρόνια, σαν κατασκηνωτής, ριμεμπερίστας και λαλουνίστας (μ' αυτή τη χρονική σειρά), κι ανυπομονώ να καλύψω τα σοβαρά κενά μου.

Antipariafwni είπε...

kapia stigmi antiparos blog prepei na ginei kai ena afieroma stin perivalontiki, tis opias to ergo pragmatika hrizei pollwn sinharitiriwn!!!distihos einai krima teties prwtovoulies na mastigononte apo tous katigorous metamantalenistes tou kafeniou!kai o noon noito!!

Magos Gsisspor είπε...

θα μπει tag με την περιβαλλοντικη. Θα γινει καποια στιγμη και αναφορα στο εργο της, αλλα ειναι νωρις. Σε παρακαλω antipariafwni, αναλυσε λιγο τον σκεπτικισμο σου για την πολιτικη καφενειου ως προς την επιτροπη...

Φιλε imwrong μετα απο 11 χροναι ηρθε η ωρα να καλυψεις τα κενα που σου αφησε ο χρονος. Θα βρεις ευκολα ποιος ειναι τι οταν κατεβεις. Ασε που μαλλον θα υπαρχει και πινακιδα με το χαρτη του μονοπατιου σε κεντρικο σημειο στο λιμανι.

Ανώνυμος είπε...

ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΥΣ,ΟΤΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΑΛΑΡΙΑ ...............
ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΜΑΝΕΤΟΛΕΒΕΝΤΑΚΙΑ
ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΗΘΙΕΣ.
ΑΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΙΔΕΑ??????????
ΤΙ ΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΡΕ ΠΕΖΟΠΟΡΟΙ!!!!!!

Antipariafwni είπε...

vlakies, opos tou oti i perivalontiki eklise to damari, pou kamia shesi!!poli lene oti o rolos tis periavlontikis einai politikos, opos tritos polos kai vlakies kai difora alla kakovoula sholia!!a kai ena neo ipothike apo tin topiki exousia oti de ftanei pou eihan tis efimerides kai tOUS KINIGOUSAN twra ehoun kai afta ta blogs!!!!!!!!!OTI NANAI ME LIGA LOGIA!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΥΤΗ ΘΑ ΒΓΕΙ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΛΟΣ ΚΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΓΡΑΨΤΕ. ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ

ωλιαρος είπε...

ενας ιστοτοπος με περπατηματα Αντιπαρου εδω