26 Δεκ 2008

Το δικαίωμα στο κυριακάτικο κωλόχαρτο και την εφημερίδα είναι αδιαπραγμάτευτο

Ανοικτά τα μαγαζιά την Κυριακή, στην υπηρεσία του πολίτη το κράτος και πάλι
-σκίτσο του Γ.Ιωάννου-


Τελειώσανε τα προβλήματά μας. Μετά την επανίδρυση του παρακράτους το μέγα θέμα των ημερών και των μπερντεντέρηδων είναι αν τα μαγαζιά θα είναι ανοικτά την Κυριακή στην Αθήνα. Μετουσιώνεται αυτόματα η Αθήνα στην πόλη κράτος που δεν αφήνει άλλες ειδήσεις και γεγονότα να παρεισφρύσουν. Ανάγεται το άνοιγμα των μαγαζιών στο κέντρο σε μείζον πολιτικό θέμα. Σα να πρόκειται η ζωή όλων των μικροεμπόρων να γίνει καλύτερη μεμιάς, ενόψει μάλιστα του ζοφερού 2009.

Ας είναι έτσι, όμως, δεν είναι αυτός ο λόγος που το αναφέρουμε. Η σύγκριση με το νησί μας είναι που εξοργίζει, γιατί κανείς ως τώρα δεν έχει δείξει την απαραίτητη ευαισθησία στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται όλες τις Κυριακές του χειμώνα. Τότε που οι Κυριακές βρίσκουν όλα τα σούπερ μάρκετ κλειστά και το χωριό, που ήδη θυμίζει χωριό-φάντασμα, γίνεται και αφιλόξενο. Αποστερεί δηλαδή τα στοιχειώδη που θα χρειαστεί ένας επισκέπτης του διημέρου: πόσιμο νερό, φαγώσιμα, χαρτί υγείας και κυριακάτικη εφημερίδα.Εφημερίδα; Μα από εκεί ξεκίνησαν όλα. Κάποιοι προτιμούν, και κάποιοι κατέχοντες υπακούουν και επιβάλλουν, να είναι όλα τα μαγαζιά κλειστά, παρά να χάνουν κάποια έσοδα από τους πελάτες που μαζί με την κυριακάτικη εφημερίδα θα αγοράσουν έστω και ένα νερό. Και κανείς δεν βλέπει ότι έτσι το νησί απομονώνεται ακόμα περισσότερο.

Από την άλλη είναι φανερό ότι εδώ προηγούμαστε των εξελίξεων: προστατεύουμε τον εργαζόμενο και το δικαίωμά του στην αργία και την ανάπαυση. Κι ας μην αργεί η ώρα που κάποιος αγανακτισμένος θα πάει να αφοδεύσει έξω από κανένα σούπερ μάρκετ, μάταια αναζητώντας αυτό.

Θα επανέλθουμε για το θέμα. Βαρεθήκαμε να μπαίνουμε σαν τους κλέφτες μέσα στο σκοτάδι να πάρουμε κυριακάτικη εφημερίδα, μην τυχόν και μας δει κανένας καταδότης.

ο χαφιές που καρφώνει τον μαγαζάτορα που άνοιξε κυριακάτικα
(η φωτό είναι αφιερωμένη στο φίλο του blog ibis)