1 Δεκ 2008

Μια ξεχωριστή εκδήλωση για το Δεσποτικό

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ.ΚΟΥΡΑΓΙΟΥ

Αν και η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν ικανοποιητική κατά την προγραμματισμένη ώρα (7μμ) έναρξης της ομιλίας του κ.Γιάννου Κουράγιου, εντούτοις μέχρι τις 7.20 η αίθουσα είχε γεμίσει από 100-130 άτομα, ντόπιοι, νέοι και ηλικιωμένοι, αλλοδαποί που ζουν στο νησί και επισκέπτες του διημέρου. Άλλοι ήρθαν για να μάθουν, άλλοι για να θυμηθούν και να δακρύσουν κι άλλοι -λίγοι ευτυχώς- για να κριτικάρουν ή να γκρινιάξουν. Και κάποιοι δεν ήρθαν αν και ώφειλαν.

όλες οι φωτό με κλικ εμφανίζονται σε μεγαλύτερη ανάλυση
Το Δεσποτικό σε χάρτη του 1485

Ο κ.Κουράγιος έκανε μία 50λεπτη ομιλία για την ιστορία του Δεσποτικού από την αρχαιότητα ως σήμερα, την πρόοδο των ανασκαφών από το 1997, και τα σημαντικότερα ευρήματα του ιερού νησιού, όπως αυτά βρέθηκαν μέσα στα χώματα κι όπως ανασυστάθηκαν ή αναστηλώθηκαν και εκτίθενται σήμερα σε σημαντικά μουσεία, με πρώτο αυτό της Πάρου, στο οποίο μάλιστα αναφέρθηκε ως "ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο".


Οι πρώτες έρευνες στο Δεσποτικό το 1997



πανοραμική άποψη του αρχαιολογικού χώρου

ευρήματα των ανασκαφών

Ακολούθησε μία τρισδιάστατη αναπαράσταση του χώρου σε ένα μικρό βίντεο που έκανε κατανοητό σε όλους πως ήταν ο ναός στην αρχαιότητα, καθώς και μια δεκάλεπτη ταινία για το Δεσποτικό και τις ανασκαφές.


Ακολούθησε διάλογος μεταξύ του αρχαιολόγου και πολιτών. Εκεί ο κ.Κουράγιος κατέστησε σαφές ότι το νησί, αν και ανήκει μόνο κατά το ήμισυ στο Δημόσιο, δεν ανήκει στις επίμαχες ομάδες του Χωρο-α-ταξικού, καθώς είναι ολόκληρο δηλωμένο ως αρχαιολογικός χώρος. Διαθέτει μάλιστα και σχετικά έγγραφα που το αποδεικνύουν.
Σε παρέμβαση πολίτη για το ποιες είναι οι προτεραιότητες αυτή τη στιγμή ανέφερε πως είναι απαραίτητη η πλήρης περίφραξη του χώρου, αφού αυτή τη στιγμή είναι τελείως προσβάσιμος στα αιγοπρόβατα, καθώς και η φύλαξή του. Δεν παρέλειψε να κάνει σαφές ότι δεν έχει καμία βοήθεια απο τις τοπικές αρχές, ούτε υλική ούτε καν ηθική. Μάλιστα, σε πρόσφατο έγγραφό του την άνοιξη του 2008 προς την Κοινότητα Αντιπάρου σχετικά με τη συνεργασία των δύο πλευρών δεν έλαβε καμία απάντηση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η παρουσία της Κοινοτικής Αρχής ήταν πενιχρή (μόλις δύο σύμβουλοι), της δε αντιπολίτευσης μηδαμινή, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικότατα από όλους, αφού δικαιολογίες δεν υπάρχουν: ήταν η πρώτη ομιλία του κ.Κουράγιου εδώ και πάρα πολλά χρόνια για ένα θέμα που το γνωρίζει -και το "πονάει" περισσότερο από τον καθένα.




Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΕΣΠΟΤΙΚΟ
ο Γιάννος Κουράγιος και ο Γιώργος Μαριάνος (που μετέφερε τους επισκέπτες αφιλοκερδώς)

στην αρχαιότητα υπήρχε αποχετευτικό σύστημα αντίθετα με σήμερα


Για όσους βρέθηκαν στο Δεσποτικό μαζί με τον αρχαιολόγο ήταν μια μαγική ημέρα. Έχοντας νωπές τις παραστάσεις από τη χθεσινή ομιλία η ξενάγηση του κ.Κουράγιου ήταν ταξίδι βαθιά στο χρόνο. Μπράβο σε όσους βοήθησαν. Κι ένα μπράβο κυρίως στον κ.Κουράγιο (κι ένα ευχαριστώ για τις φωτό που πρόθυμα μας παραχώρησε).


Τα δύο βίντεο της ομιλίας θα μπορέσουν να παρουσιαστούν στο blog με την άδεια των πνευματικά δικαιούχων σύντομα. Το ίδιο ισχύει και για όλη την ομιλία που βιντεοσκοπήθηκε και θα "ανεβεί" από τους δύο συλλόγους που ήταν υπεύθυνοι για τη διοργάνωση (Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου και Τοπική Επιτροπή Αντιπάρου της Ελληνικής Εταιρείας).


Για την εκδήλωση του εορτασμού της επετείου της Εθν. Αντίστασης στον Άη Γιώργη (εκεί οι της Κοινότητας εμφανίστηκαν, μάλιστα υπήρχε και η καθιερωμένη ομιλία -με ανακρίβειες, όπως λέγανε αυτοί που ξέρουν τα γεγονότα). Για τα υπόλοιπα σας παραπέμπουμε στον Αντιπάριο που παρουσιάζει πρωτοϊστότυπο εκτεταμένο υλικό για το χρονικό και τους πρωταγωνιστές.


5 σχόλια:

dzach είπε...

Ευχαριστούμε για την διαδικτυακή περιήγηση. Η πυκνότητα των αρχαίων στο νησί, τουλάχιστον όπως φαίνονται στις φωτογραφίες, θυμίζει (τηρουμένων των αναλογιών) τη Δήλο.

Αναμένουμε και την αναφορά σην ομιλία και τα βίντεο :-)

Magos Gsisspor είπε...

ο κ.Κουράγιος ανέφερε ότι το νησί είναι κατάσπαρτο από αρχαία. Μάλιστα στη θέση Λειβάδι υπάρχει τειχίο 40 μέτρων που αποδίδεται σε πιθανό οικισμό. Ωστόσο δήλωσε πως είναι πια μεγάλος για να ξεκινήσει ένα τόσο εκτενές εγχείρημα. Παρόμοια αρχαία ευρήματα υπάρχουν και στο Στρογγυλό.

Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι πως το νησί μελετάται κα από ηφαιστειακής απόψεως, αφού έχουν διαπιστωθεί 8 κρατήρες και ηφαιστειακά πετρώματα

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΤΟ 1997, ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ 2008 ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΣΠΟΤΙΚΟ?????????
ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ??????
ΓΙΑΤΙ ΠΑΛΙ Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΥΣΕΣ ΣΕ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ?????????
ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙ ΞΕΡΟΛΕΣ ΤΩΝ ΚΑΦΕΝΕΙΩΝ
ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΠΕΥΘΗΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ??????????
ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ....
ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΟΝ ΚΟΥΡΑΓΙΟ , ΑΛΛΑ ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ,ΣΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ, ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!!
ΦΙΛΙΚΑ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ
Γιάννης Τριαντάφυλλος.

Magos Gsisspor είπε...

Φιλικά και αιχμηρά...

parospress είπε...

Ελπίζω αυτή η εκδήλωση που προήλθε από την πρωτοβουλία των συλλόγων να γίνει εφαλτήριο ελπίδας για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αντίπαρο