17 Οκτ 2008

Μια σπάνια και φέρελπις συνάντηση φορέων και πολιτών

Η ανακοίνωση - πρόσκληση έγραφε:

Η ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ,

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ,

ΕΓΓΡΑΦΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ.

Προσκαλεί επίσης

και τους Προέδρους των τοπικών Συλλόγων

για να συζητήσουμε όλοι μαζί

τα προβλήματα που μας απασχολούν

και να αναζητήσουμε τρόπους επίλυσής τους



Σπάνια συγκυρία ή επιτέλους διάθεση να αναλάβουν οι πολίτες τις τύχες τους;

Όπως και να 'χει ήταν μια ενδιαφέρουσα συγκέντρωση αυτή που διοργάνωσε η Τοπική Επιτροπή για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς την Τρίτη το απόγευμα. Πρόεδροι και μέλη των τοπικών συλλόγων (σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων δημοτικού και γυμνασίου, ναυτικός όμιλος, σύλλογος γυναικών, σύλλογος αλιέων, τοπική επιτροπή της Ελληνικής Εταιρείας, κ.α.), αιρετοί και πολίτες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί αλλοδαποί (Αλβανος, Άγγλοι, Αμερικανοί, Νορβηγοί, Σουηδοί, Ολλανδός), συνέθεσαν ένα πρωτότυπο μωσαϊκό απόψεων και ιδεολογιών πενήντα περίπου ατόμων, από όπου τελικά σταχυολογούμε τα εξής κύρια:

-
ΝΕΡΟ
Για όλους τους παρευρισκομένους μείζον θέμα για την καθημερινότητα αλλά και για το μέλλον του νησιού αποτελεί η διασφάλιση επαρκούς, αλλά και ποιοτικά ασφαλούς νερού. Παρότι τα φράγματα, η αφαλάτωση και η αντικατάσταση σωλήνων αποτελούν έργα που μόνο κεντρικά (δηλαδή μέσω Κοινοτικής αρχής) μπορούν να ευοδοθούν, ειπώθηκε και κρίθηκε ως εφικτή μία παρέμβαση αφενός στους δημότες ως προς την οικονομία στην κατανάλωση νερού, αφετέρου στην Κοινότητα ως προς την γενικότερη πολιτική στο θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων (όπου παίρνει κάτω από τη βάση).

Κάποιοι πολίτες, επιπλέον, έχουν ήδη προβεί σε παραγγελία ποιοτικής δειγματοληψίας του δικτύου ύδρευσης αλλά και του φερόμενου ως "πόσιμου" νερού (μικροβιολογικός έλεγχος, χημική ανάλυση, αναζήτηση βαρέων μετάλλων). Ίσως η συνολική παρέμβαση προς την Κοινότητα, με υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων, να καταφέρει το αυτονόητο: να αναδείξει τη σοβαρότητα του προβλήματος και να καταστήσει ιεραρχικά στη συνείδηση όλων ως απόλυτη προτεραιότητα τη διασφάλιση επαρκούς, καθαρού, και, ει δυνατόν, ανάλατου νερού.

-
ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ
Ως θέμα έχει συζητηθεί πολλάκις, επομένως δεν θα έπρεπε να δημιουργεί εντάσεις. Ωστόσο, η χρόνια ασυδοσία των οχημάτων στον κεντρικό πεζόδρομο, αυτόν που αποτελεί έξοδο του δημοτικού σχολείου, ζέστανε τον κόσμο και άναψε τα αίματα. Διαφωνίες για το αν έχει νόημα ή όχι να κινηθούν οι τοπικοί φορείς δικαστικά κατά της αστυνομίας και της κοινότητας, έριδες αν είναι ντόπιοι ή αλλοδαποί οι παραβάτες (αστείο ερώτημα και αυτόματοι συνειρμοί-υπανιγμοί, που οδήγησαν το μοναδικό Αλβανό κάτοικο της συγκέντρωσης να δηλώσει πως θα προτιμούσε να μην ξανακληθεί σε παρόμοια συγκέντρωση στο μέλλον), ποιος ακριβώς ευθύνεται για την ολιγωρία τόσων χρόνων και πόσο επιθετικοί δικαιούνται να είναι στις πρακτικές τους οι πολίτες μιας ευνομούμενης (!!!) δημοκρατίας.

Είναι τυχαίο άραγε; λίγες μέρες αφού κατρακύλησε μια "γουρούνα" στο δρόμο του Άη Γιώργη στήθηκαν προστατευτικές μπάρες στο επικίνδυνο σημείο.
Λίγες μέρες μετά το θανατηφόρο τροχαίο (που οφειλόταν στην είσοδο στο αντίθετο ρεύμα) έγινε διαγράμμιση όλου του οδικού άξονα (λιμάνι - Άη Γιώργης).
Μήπως η απαγόρευση της διέλευσης στον πεζόδρομο θα περιμένουμε να γίνει λοιπόν λίγες μέρες μετά από ...
Δε θέλει κανείς να το σκέφτεται.

Πάντως σ' αυτό το σημείο έγινε ξεκάθαρη η μεταμανταλενική σταρχιδιστική συνείδηση των κατοίκων που θεωρούμε τον πεζόδρομο δρόμο μας και νομιμοποιούμαστε να τον περιδιαβαίνουμε απτόητοι όσο τον περιδιαβαίνουν και οι υπόλοιποι μεταμανταλενιστές (και φωνάζουμε μαινόμενοι στον πρώτο απρόσεχτο τουρίστα που θα μπει με το δίτροχό του στον πεζόδρομο).

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι εδώ και δεκαπέντε χρόνια γίνεται συζήτηση για να απαγορευθεί η διέλευση των ΙΧ οχημάτων χωρίς αποτέλεσμα, όπως και οι κατά καιρούς αστείες αιτιάσεις για να μην κλείσει. Πέρυσι, μόλις, ο Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου ήρθε σε επαφή με Αστυνομία και Κοινότητα και για άλλη μια φορά φάνηκε η διάθεση τους να κλείσουν τα μάτια.
Τελικά αποφασίστηκε να γίνει άλλη μία σύσταση στις αρχές, χωρίς ωστόσο να αφεθούν μεγάλα χρονικά περιθώρια εφαρμογής των διατάξεων (ήδη οι πιο επιθετικογενείς ετοιμάζουν εξώδικα και μηνύσεις).

-
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Καθώς η ανακύκλωση είναι ακόμα στα πρώτα της βήματα εκφράστηκαν απορίες και υποδείχθηκαν σωστές κυρίως προτάσεις που θα μεταφερθούν προς τους υπευθύνους, ως προς τη θέση των κάδων, τη συχνότητα αποκομιδής τους, τη σύμβαση με την Εταιρεία Ανακύκλωσης, το χρόνο έλευσης των υπολοίπων κάδων, τον τρόπο περαιτέρω ενημέρωσης του πληθυσμού (και ιδιαίτερα του μαθητικού), τη λειτουργία της νυν χωματερής (επίσημα "κλειστή" από 1/10) και του ΧΥΤΑ της Πάρου, την εύρεση χώρου απόρριψης των μπάζων και λοιπών οικοδομικών υλικών (που αποτελεί γενικότερο πρόβλημα στην ελληνική επικράτεια), και άλλα.

-
ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ
Αποφασίστηκε η ανάληψη δράσης από τους παρευρισκομένους για δενδροφύτευση παραλιών αλλά και άλλων κοινοτικών (και μη) χώρων.

Αποφασίστηκαν και άλλα, πιο ακτιβιστικά, που θα τροφοδοτήσουν μελλοντικές σελίδες του ιστολογίου...


Τα υπόλοιπα σημαντικά που ειπώθηκαν δε θα αναφερθούν εδώ, καθώς αν δεν είσαστε μόνιμοι κάτοικοι δεν σας απασχολούν άμεσα, αν, από την άλλη, είσαστε τότε κακώς δεν ήρθατε στη συνάντηση, οπότε και δεν σας αξίζει να μάθετε περισσότερα. Αν πάλι είσαστε Πάριοι καλύτερα να μη μάθετε περισσότερα για να μη θεωρήσετε τον εαυτό σας τυχερό που ζει σε μια κάπως πιο λειτουργική κοινωνία από τη μεταμανταλενική δική μας, τη μεταραγκουσική (μη χαίρεστε, αστείο ήταν...)

Και μια υποσημείωση για τους Καλχίζοντες πολιτικάντηδες: αναφορά σε τρίτο πόλο δεν έγινε...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

αλήθεια το κοινοτικό συμβούλιο
με τι ασχολείται?