5 Οκτ 2008

Ένα παραμύθι: Το Ωσάλ Ιόρ κι οι διοξίνες



Σα γνώριμοι από παλιό φλέρτ σκίρτησαν όλοι καθώς ο ιερός καπνός της αθάνατης χωματερής τρύπωνε στα σοκάκια του χωριού Ωσάλ Ιόρ, στα σπίτια τους, στα ρουθούνια τους. Γεύσεις ξεχασμένες από καιρό: τα λάστιχα από το τρακτέρ του παππού, οι παντόφλες οι άρρηκτα δεμένες με την ποδαρίλα του παλιού γείτονα, τα σκατάκια του μωρού και η βράκα της θειάς, τα μπουκάλια που τους μεθύσανε κι αυτά που τους ξεδιψάσανε, όλα ηρθαν με μιας στο νου και ξύπνησαν στους χωρικούς αναμνήσεις μαζί με ένα ρίγος, ίδιο με πυρετό.Την ίδια στιγμή κάπου πιο μακριά, ένα χωματουργικό μηχάνημα ατάραχο απολάμβανε μαζί με το χειριστή του τα αγαθά της περίφημης μεταμανταλενικής σταρχιδιστικής δημοκρατίας (που πρώτη την είχε αναλύσει κάποτε η Osaliwrfwni) προσφέροντας στους αυτόπτες γηγενείς λίγες ώρες ακόμα κατανυκτικής μέθεξης. Σε λίγο βρέθηκε κι άλλος ένας, ο Αλ' Αρίμπε, που τα έξυνε: γίνανε δύο.Εκείνη την ίδια ακριβώς στιγμή ακούστηκε ένας βόμβος στα βάθη της Ανατολής: ο θρυλικός Γίσσπορ, ο μάγος του χωριού Αλ Σοώρι (αδελφοποιημένο με το Ωσάλ Ιόρ) στη μακρινή Μογγολία, διάβαζε μεγαλόφωνα μια παλιά περγαμηνή του ΚΕΔΚΚΕ (Κανενός Εδώ Δεν Καίγεται Καρφί Επιτέλους;): "όταν αυτοί που τα ξύνουν γίνουν δύο" βροντοφώναξε σείοντας τη γενειάδα του, "τότε θα πάψει το έδαφος να παράγει διοξίνες και η χωματερή θα πάψει να καίει"."Και τι θα απογίνουμε εμείς άμα σβήσει η φωτιά..." μουρμούρισε χαμηλόφωνα ο αντιβεζίρης Αβέντ Κησλέ, κοιτώντας παράλληλα με την άκρη του ματιού του μήπως το φιλμ είχε καεί από την ιερή φωτιά.
Είχαν όμως περάσει είκοσι τόσες ώρες κι η φωτιά δεν έσβηνε. Κάποιο λάθος υπήρχε στο χρησμό του
Γίσσπορ. Αφήσανε όλοι τη φωτιά, βεζίρηδες, βεζιροπούλες, αντ' αυτής, πυροσβέστες, αυλικοί, πραξικοματίες, κι άρχισαν όλοι να προβληματίζονται για τον χρησμό: Ώστε ο μάγος του Αλ Σοώρι έπεσε έξω;
Νύχτωσε, η φωτιά καταλάγιασε και αποκαμωμένοι πήγαν όλοι στα σπίτια τους. Το επόμενο πρωί μια νέα μέρα ξεκίνησε. Ο λαός και οι βεζίρηδες συνέχισαν ανύποπτοι τις ζωές τους, συνειδησιακά εφησυχασμένοι και σίγουροι ότι η φωτιά δε θα πάψει να μας καπνίζει τις ζωές, αφού δεν είναι μόνο δύο αυτοί που τα ξύνουν, αλλά πολλοί περισσότεροι...

Και ζήσαν αυτοί καλά και μετά όλοι πεθάνανε, αλλά καλύτερα...
*κάθε ομοιότητα με πραγματικά γεγονότα ή καταστάσεις είναι εσκεμμένη.
The names have been changed to protect the innocent (ψάξτε για τους ενδιαφέροντες αναγραμματισμούς)
(Ωσάλ Ιόρ και Αλ Σοώρι, Osaliwrfwni, Αλ' Αρίμπε, Γίσσπορ, Αβέντ Κησλέ είναι όλοι γνωστοί μας)

1 σχόλιο:

Magos Gsisspor είπε...

Καλή η πλάκα, γιατί δε μένει και τίποτα άλλο.

Όποιος και αν ευθύνεται πρέπει να βρεθεί υπόλογος.

Είτε είναι οι περίφημοι πυρομανείς, είτε καποιοι άλλοι.

Παραθέτουμε την καταγγελία που μας εστάλη:
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Από χθες τα ξημερώματα και μέχρι αργά το βράδυ, η χωματερή της Αντιπάρου φλεγόταν ανεξέλεγκτη. Νέφος καπνού γεμάτο καρκινογόνες διοξίνες καταστάλαζε πάνω από το χωριό. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με μόνο μέσο το νερό και τις αγωνιώδεις προσπάθειες των Πυροσβεστών της, έδινε από τα ξημερώματα άνιση μάχη με τα φλεγόμενα πλαστικά, λάστιχα αυτοκίνητων και λοιπά απορρίμματα, τη στιγμή που ήταν απαραίτητη η παρέμβαση χωματουργικού μηχανήματος. Η κατά τη σύμβασή της Υπεύθυνη Χωματερής κα. Αρμπελιά άφαντη.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ κ. ΦΑΡΟΥΠΟΥ ΜΑΝΕΤΑ:

 Για νέα επίδειξη ανευθυνότητας και αδιαφορίας για την υγεία των Αντιπαριωτών.
 Για τη συστηματική έλλειψη πρόνοιας να φυλάσσεται ο χώρος της χωματερής και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την αποτροπή των πυρκαγιών στη χωματερή.
 Για την ανευθυνότητα – ανικανότητα να σταλεί έγκαιρα χωματουργικό μηχάνημα για την πυρόσβεση της πυρκαγιάς (το μηχάνημα το έστειλε τουλάχιστον 12!!! ώρες μετά την έναρξη της φωτιάς).
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:
 Τι μέτρα έχει λάβει μέχρι σήμερα η Πρόεδρος για την αποτροπή των πυρκαγιών που συστηματικά γίνονται στη χωματερή;
 Έχει ποτέ καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για τις πυρκαγιές;
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
για το κατ' εξακολούθηση έγκλημα εις βάρος της υγείας του λαού της Αντιπάρου, εις βάρος της υγείας των παιδιών μας, εις βάρος του περιβάλλοντος, εις βάρος της τοπικής οικονομίας μας.

Ίσως η Πρόεδρος Αντιπάρου να θέλει να κρατήσει για υστεροφημία το
"η Πρόεδρος που έβλαψε περισσότερο την Αντίπαρο"

Για τον συνδυασμό «Ενότητα Ανάπτυξη Δημιουργία»
Αντίπαρος 2/10/2008
Γιάννης Λεβεντάκης




Τα σχόλια θα κλείσουν και πάλι αμέσως μετά την καταχώρηση αυτή.
Κι ανοιχτά που είναι μόνο αναμυρηκασμούς προσφέρουν και εκτόνωση των επισκεπτών.