12 Σεπ 2008

Τέλος κι αυτή η φούσκα, καιρός για φούσκους



Η αποτυχία των μικρών νησιών να διαχειριστούν τα κοινοτικά κονδύλια είναι πασιφανής και μπορεί να αιτιολογηθεί συγκαταβατικά (έλλειψη τεχνογνωσίας, έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, πολλαπλοί στόχοι με διάσπαση της αφοσίωσης σε ένα έργο) ή καταδικαστικά (απαίδευτοι κυβερνώντες, μίζες-κλίκες-λαμογιές, λάθος ιεράρχηση προτεραιοτήτων).

Φούσκα το πρόγραμμα για τα μικρονήσια λοιπόν, φούσκα σαν τόσες άλλες που μασάμε ηδυπαθώς χρόνια τώρα.
Κι όσο ηδονίζονται οι πολιτικοί να μας κερνάνε φούσκες άλλο τόσο αρέσει στο λαό να βαυκαλίζεται. Έτσι, για να 'χουμε να σχολιάζουμε και για τα επόμενα χρόνια, τότε που η κάνουλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα 'χει στερέψει χειρότερα κι από τον υδροφόρο μας ορίζοντα.


«Φούσκα» το πρόγραμμα για τα μικρονήσια

Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

Το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, που ανακοίνωσε ως αποδεικτικό του ενδιαφέροντός του για τα μικρά νησιά κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη ο ίδιος ο πρωθυπουργός και περηφανεύτηκε γι' αυτό κατά τις προεκλογικές περιοδείες του στα νησιά, αποδείχθηκε... «φούσκα».


Περισσότερα από 35 εκατομμύρια ευρώ για τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων χάνονται μια για πάντα.

Τα χρήματα αυτά διαχειρίστηκαν ή μάλλον δεν διαχειρίστηκαν, με τις ευλογίες του ίδιου του πρωθυπουργού και πρωτοκλασάτων υπουργών της κυβέρνησης, ο τέως υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλης Παυλίδης και στη συνέχεια ο σημερινός υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργος Βουλγαράκης. Επί τρία χρόνια δεν κατάφεραν να απορροφήσουν ούτε ένα ευρώ από τα εκατομμύρια της κοινοτικής χρηματοδότησης που εγκρίθηκε ειδικά για τα μικρονήσια.

Σήμερα, κι ενώ σε τρεις μήνες λήγει η δυνατότητα εκταμίευσης δαπανών από το Γ' ΚΠΣ, τα μικρά νησιά του βόρειου Αιγαίου δεν έχουν απορροφήσει ούτε ένα ευρώ από τα 12 εκατομμύρια που τους αναλογούσαν από το πρόγραμμα. Δεν υπάρχει ούτε καν μια νομική δέσμευση (σύμβαση με ανάδοχο) για έστω ένα έργο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της αρμόδιας Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής κ. Danuta Hubner , απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σταύρο Αρναουτάκη, σημείωσε, από τα 18 εκατομμύρια που είχαν δεσμευθεί για τα μικρονήσια του νοτίου Αιγαίου, έχουν απορροφηθεί μόλις τα τέσσερα.

Το σύνολο των ενεργειών της κυβέρνησης αποδείχθηκαν «κυβερνητική φούσκα», με υπεύθυνο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που καλείται να δώσει εξηγήσεις για το πώς χάθηκαν τόσα λεφτά από τα μικρονήσια. Και φυσικά να αποδώσει ευθύνες στους συνεργάτες του. Αν και δεν το συνηθίζει.

Η είδηση στην Ελευθεροτυπία, στον economist.gr και αλλού

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλα ο παυλιδης δεν ειχε ταξει
στον κοτζαμπαση μας δυο αφαλατωσεις
τωρα τι γινεται?

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί συμπολίτες, προσοχή! Μην πιστέυετε τα λεγόμενα της Επιτρόπου. Είναι πράκτορας του Ρήγα και του Λεβεντάκη με προφανή στόχο να κατασυκοφαντήσουν την πολυαγαπημένη μας Πρόεδρο-ο-θεος-να-την-φυλάει και την αγαπημένη μας κυβέρνηση!