14 Σεπ 2008

Η δύναμη της θέλησης



Για να μην ξεχνάμε τα εμπόδια που μπορεί να υπερνικήσει ο ανθρώπινος νους.

(Αλήθεια αχολήθηκε κανείς με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες;)

Τις φωτογραφίες χωρίζουν 30 χρόνια. O Ρικ σε ηλικία 15 ετών και ο τότε 38χρονος πατέρας του.
Πριν από 46 χρόνια, η Τζούντι Χόιτ γέννησε τον Ρικ. Ο τοκετός ήταν δύσκολος γιατί ο ομφάλιος λώρος είχε μπλεχτεί γύρω από τον λαιμό του εμβρύου, σταματώντας για λίγο την αιμάτωση του εγκεφάλου. Το αγοράκι έζησε, αλλά εξαιτίας της επιπλοκής δεν θα μπορούσε ποτέ να περπατήσει, ούτε να μιλήσει. Μπορούσε μόνο να κουνά το κεφάλι του. Οταν ο μικρός έγινε 9 μηνών, οι γιατροί πρότειναν στους γονείς του να τον βάλουν σε ειδικό ιατρικό κέντρο για παιδιά με παρόμοια προβλήματα, ώστε να έχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Η Τζούντι και ο Ντικ Χόιτ αρνήθηκαν κατηγορηματικά. Δεν ήθελαν να αποδεχτούν ότι το παιδί τους θα έμενε για πάντα «φυτό» και ότι θα είχε καλύτερη φροντίδα μακριά τους. Αποφάσισαν, χωρίς δεύτερη κουβέντα, να τον μεγαλώσουν σαν φυσιολογικό παιδί μαζί με τ' αδέρφια του.

O Ρικ 45 και ο Ντικ 68. Για δεκαετίες ο ένας δοκιμάζει τα όρια του άλλου. Για να ανακαλύψουν και οι δύο ότι στη θέληση δεν υπάρχουν όρια...
Οταν ο Ρικ ήταν 11 ετών, οι γονείς του τον πήγαν στο Πολυτεχνείο Tufts της Βοστόνης προσπαθώντας να ανακαλύψουν κάποιον τρόπο ώστε να επικοινωνούν μαζί του.

Μόλις ο επικεφαλής καθηγητής είδε το παιδί, αποφάνθηκε ότι οποιαδήποτε επικοινωνία είναι «αδύνατη». Ο πατέρας του μικρού όμως επέμενε: «Σας παρακαλώ. Πείτε του κάτι. Πείτε του ένα αστείο!» Ο καθηγητής είπε στον Ρικ ένα ανέκδοτο και το παιδί γέλασε. Λίγους μήνες αργότερα οι μηχανικοί τού Tufts δημιούργησαν ένα πρόγραμμα με το οποίο ο Ρικ, κουνώντας το κεφάλι του, μετακινούσε έναν κέρσορα, επέλεγε γράμματα, σχημάτιζε λέξεις και τελικά ολόκληρες φράσεις στην οθόνη του υπολογιστή. Ηταν η αρχή μιας μεγαλειώδους πορείας!

Η πρώτη πρόταση που «έγραψε» ήταν ένα σύνθημα υπέρ της αγαπημένης του ομάδας χόκεϊ. Ο πιτσιρικάς λάτρευε τα σπορ!

Ο Ρικ πήγε σχολείο. Στην ηλικία των 15 κάποιος συμμαθητής του τραυματίστηκε σε τροχαίο και το σχολείο οργάνωσε αγώνα δρόμου 8 χιλιομέτρων προς τιμήν του. Γυρίζοντας στο σπίτι ο Ρικ έγραψε: «Μπαμπά, θέλω να τρέξουμε για τον Στιβ».

Ο Ντικ τα έχασε. Του φαινόταν αδιανόητο πως ένας τελείως αγύμναστος άνθρωπος σαν και αυτόν, που στο παρελθόν δεν είχε τρέξει ποτέ περισσότερο από ένα χιλιόμετρο μονομιάς, να έτρεχε σπρώχνοντας μάλιστα και το αναπηρικό καροτσάκι με τον γιο του για 8 ολόκληρα χιλιόμετρα! Ο δισταγμός ήταν στιγμιαίος. Ο Ντικ έκανε το χατίρι του μικρού. Και τα κατάφεραν. Μετά τον τερματισμό ο Ντικ δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του για δύο εβδομάδες! Ο Ρικ όμως ένιωσε πως ξαναγεννήθηκε! «Μπαμπά, όταν τρέχαμε, ένιωθα ότι δεν είμαι πια παράλυτος. Ενιωθα πως έτρεχα κι εγώ μαζί σου!» έγραψε.

Οι δυο τους άρχισαν εντατική προπόνηση και 2 χρόνια αργότερα ήταν έτοιμοι για τον Μαραθώνιο της Βοστόνης του 1979. Παρ' ότι απέτυχαν να πάρουν επίσημη συμμετοχή, έτρεξαν και τερμάτισαν!

Επόμενη πρόκληση, το τρίαθλο. Τρέξιμο, ποδηλασία και κολύμπι. Οι ολυμπιακές αποστάσεις για το τρίαθλο είναι: τρέξιμο 10 χλμ., ποδηλασία 40 χλμ. και κολύμπι 1,5 χλμ. Ο Ντικ τα δοκίμασε όλα. Και τα κατάφερε σε όλα. Οσο ο πατέρας ανέβαζε τον πήχη των δυσκολιών τόσο ο γιος ένιωθε φυσιολογικός και ελεύθερος από την τετραπληγία του. Η κορυφαία δοκιμασία, παγκοσμίως, για υπεραθλητές ψυχής είναι το λεγόμενο Ironman τρίαθλο που διεξάγεται στη Χαβάη: 3,8 χλμ. κολύμπι, Μαραθώνιος (42 χλμ. τρέξιμο) και 180 χλμ. ποδηλασία! Δεκαπέντε εξαντλητικές ώρες επίπονης προσπάθειας.

Ο Ντικ συμμετείχε 6 φορές. Τερμάτισε και τις 6! Κολύμπησε 3,8 χλμ. σέρνοντας μια φουσκωτή βάρκα μέσα στην οποία καθόταν ο Ρικ, έτρεξε 42 χλμ. σπρώχνοντας το αναπηρικό καροτσάκι και ποδηλατούσε μαζί με τον γιο του για 180 χλμ.

Μετά τη συμμετοχή τους στον μαραθώνιο της Βοστόνης το 1979 ο Ντικ και ο Ρικ Χόιτ, η ομάδα Χόιτ όπως ονομάζεται, συμμετείχαν σε 958 αθλητικά γεγονότα (!) Πέρσι ο Ντικ σε ηλικία 67 ετών με τον 45χρονο Ρικ τερμάτισαν για 25η φορά στον Μαραθώνιο της Βοστόνης στην 5.083η θέση μεταξύ 10.000 αθλητών!

Ο Ρικ κατάφερε και πέρασε στο Πανεπιστήμιο. Οταν αποφοίτησε δέχτηκε πρόταση να εργαστεί στις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, όπου και δουλεύει μέχρι σήμερα.

Ο Ντικ ανακηρύχτηκε πατέρας του αιώνα και συνεχίζει να λαμβάνει μέρος σε μαραθώνιους και τρίαθλα, όποτε οι υποχρεώσεις τού Ρικ το επιτρέπουν. Πρόσφατα, σε κοινή τηλεοπτική συνέντευξη πατέρα και γιου, ρώτησαν τον Ρικ τι δώρο θα ήθελε να κάνει στον πατέρα του, που σήμερα είναι 68 ετών. Ο Ρικ έγραψε: «Θα ήθελα, έστω και για μία φορά, να καθήσει ο πατέρας μου στο καροτσάκι και να τον σπρώχνω εγώ».

Διαβάστε ακόμα:

http://en.wikipedia.org/wiki/Team_Hoyt

http://www.teamhoyt.com/

http://www.teamhoyt.com/history.shtml

http://video.google.com/videoplay?docid=4642920755415594672

της ΜΑΡΙΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ από τη Ελευθεροτυπία

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

με αφορμή αυτο το καλό post
πρέπει να προβληματιστούμε
για το τι προσφέρει η αντιπαρος
στα ΑΜΕΑ

Ανώνυμος είπε...

για να δουμε μια εγκυκλιο
που πηραν οι δημοι και οι κοινοτητες απο το υπουργειο εσωτερικων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΔΗΜ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤ/ΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑμεΑ Αθήνα 19 Απριλίου 2007

Αρ. Πρωτ. 21826


Ταχ. Δ/νση Ταχ. Κώδικας Πληροφορίες
Τηλέφωνο Fax.
e-mail
:
:
::::
Σταδίου 27
101 83
Σ. Σύρκου - Ασπρούδα
210-3744703
210-3235836
prosvasiamea.dty@ypes.gr
ΠΡΟΣ :
Τις Περιφέρειες της Χώρας
α) Δ/νσεις Αυτ/σης & Αποκ/σης
Έδρες τους στις Περιφέρειες
β) Δ/νσεις Τοπ. Αυτ/σης & Δ/σης
Έδρες τους στους Νομούς



Αριθμ. Εγκυκλίου : 31


ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Σχετικά:
1) Υ.Α..52488 ΦΕΚ 18 B/ 15.01.02
2) Ν.2971 ΦΕΚ 285 A/1 9.12.01, άρθρο 2
3) ΓΟΚ Ν.2831/ 2000, ΦΕΚ 140 A’/13.6.2000
4) Σχεδιάζοντας για Όλους www.minenv.gr
5) Όλοι στην Άμμο, Υπουργείο Ανάπτυξης, Ιούνιος 2003, http://www.disabled.gr/polis/paralies.pdf


Όπως γνωρίζετε, κατά την θερινή περίοδο, είναι ιδιαίτερα έντονη η ανάγκη ισότιμης συμμετοχής των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στη χαρά και την ψυχαγωγία που παρέχουν οι ακτές και οι παραλίες τις χώρας μας.
Ως εκ τούτου, προκειμένου να εξασφαλιστεί μία λειτουργική, άνετη και φιλική παραλία για το σύνολο των επισκεπτών της αλλά και το περιβάλλον, σας υπενθυμίζουμε τις διατάξεις περί “Ειδικών ρυθμίσεων για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε κοινόχρηστους χώρους” (σχετικό 1) και το άρθρο 2 του νόμου “περί αιγιαλού και παραλίας” (σχετικό 2), όπου «αιγιαλός, παραλία, όχθη ή παρόχθια ζώνη, είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται».

Επισημαίνουμε ότι οι Δήμοι και οι Κοινότητες έχουν υποχρέωση, κατά την σύνταξη συμβάσεων παραχώρησης της χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης, να περιλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, δεσμευτικό όρο για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε όλες τις δραστηριότητες της επιχείρησης.



Π.χ. θα πρέπει να προβλέπονται :

1. Χώροι στάθμευσης αποκλειστικά για ΑμεΑ, με ειδική επιδαπέδια και επιστήλια σήμανση (βλέπε σχετικό 4).
2. WC και Αποδυτήρια, όπου τουλάχιστον ένα (1) να διαθέτει διαστάσεις που να εξασφαλίζεται η κίνηση αμαξιδίου εντός αυτού (βλέπε σχετικό 5).
3. Ψύκτες και Τηλέφωνα σε κατάλληλη θέση και Ύψος (σχετικό 4).
4. Διάδρομοι πρόσβασης που θα επιτρέπουν την είσοδο στο νερό των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων. Για το σκοπό αυτό επιδιώκεται η προσφορότερη τεχνική λύση, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις υποδομές της κάθε παραλίας, όπως αποσυναρμολογούμενες – λυόμενες κατασκευές από ξύλο, αλουμίνιο ή από συνθετικό πλέγμα, (βλέπε σχετικό 5).

Παρακαλούμε για την άμεση κοινοποίηση των ανωτέρω στους Δήμους και Κοινότητες της Περιφέρειάς σας και την παρακολούθηση της εφαρμογής τους.




ΚΟΙΝ.:
1. ΥΠΕΧΩΔΕ
Γραφείο Μελετών για ΑμεΑ O Γεν. Γραμματέας
Αμαλιάδος 17, 11523 ΑΘΗΝΑ
2. ΕΟΤ
Τσόχα 24, 11521 ΑΘΗΝΑ Πάτροκλος Γεωργιάδης
3. ΕΣΑμεΑ
Ελ. Βενιζέλου 236
τ.κ. 16341 Ηλιούπολη

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ
Γραφείο Γεν. Γραμματέα
Γεν. Δ/νση Τοπικής Αυτ/σης
Δ.Τ.Υ., ΣΤ’

εκτος απο κοτερα στην αντιπαρο ερχονται και ΑΜΕΑ

Magos Gsisspor είπε...

Η λέξη ΑΜΕΑ στην Αντίπαρο (και με εξαιρέσεις στην Πάρο)παραμένει άγνωστη.
Καμία διευκόλυνση, καμία μέριμνα. Ακόμα και τα καροτσάκια των ΑΜΕΑ στο νησί ελήφθησαν με πρωτοβουλία των συγγενών.

Αυτό που δεν έχει αντιληφθεί κανείς είναι ότι πρώτα διασφαλίζουμε το βιοτικό επίπεδο των ΑΜΕΑ και μετά των υπολοίπων.
Εδώ γίνεται το αντίθετο.

Ανώνυμος είπε...

εδώ είναι δυο προσπάθειές δημων
ένας στοιχειώδης πολιτισμός
http://www.disabled.gr/lib/?p=13609
http://news.disabled.gr/?p=17621

Antipariafwni είπε...

Apistefto!

Ανώνυμος είπε...

ενα πρωι κατεθεσα αιτηση στη κοινοτητα αντιπαρου προσκομιζοντας
την εγκυκλιο του υπουργειου
και ρωτωντας ποια ειναι η πολιτικη
της κοινοτητας απεναντι στα ατομα με ειδικες αναγκες ιδου η απαντηση

Οι παραλίες μας είναι παραδοσιακές και προσβάσιμες για άτομα με ανάγκες , με εξαίρεση μία κατηφορική είσοδο προς την παραλία του Αγίου Γεωργίου [κατηφόρα] που κατασκευάσαμε ράμπα.
Η Πρόεδρος της κοινοτητας
οσοι εχετε την αναγκη σας
ωρα για χεσιμο αλλα δεν ξερω που