9 Ιουλ 2008

Τα μέτρα αποδίδουν - Κάτοικοι καμήλες



Στα πλαίσια της μακροχρόνιας άσκησης του πληθυσμού σε αντίξοες συνθήκες, οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με μεγαλοϊδιοκτήτες, ρουσφετολόγους, ωχαδερφιστές και κοινωνικά απροσάρμοστους, πέτυχαν να επιβαρύνουν τόσο βάναυσα τον υδροφόρο ορίζοντα που μπορεί σε λίγο να βγαίνουν και χταπόδια από τις αλμυρές βρύσες μας.

Κι αν το νερό δικτύου, μη πόσιμο έτσι κι αλλιώς, δεν πολυνοιάζει κανέναν που έγινε θαλασσινό (όχι για όλους, βέβαια, καθώς έχουμε και κήπους να φροντίσουμε να είναι ανθηροί στις πλαδαρές βίλλες του νησιού),

Kι αν ακόμη κανείς δεν πτοείται από τις συχνές διακοπές υδροδότησης, αφού είναι πια όλοι εκπαιδευμένοι, χρόνια τώρα, στη συχνή στέρηση νερού ακόμα και για τις λειτουργικές ανάγκες τους,

πλέον καταφέραμε και το σπουδαιότερο.

Μετατρέψαμε την κεντρική, πάλαι ποτέ πόσιμη, βρύση του χωριού σε πετρελαιοπηγή, εδώ και λίγες μέρες (όπως αναφέρεται από πολλούς κατοίκους και ακόμα περισσότερους επισκέπτες). Πλέον μπορούμε να ελπίζουμε και σε ανθεκτικότερους στη λειψυδρία κατοίκους και σε καλύτερες τιμές πετρελαίου για το νησί μας.



Για την ιστορία και μόνο, αφού έτσι κι αλλιώς ελάχιστοι έχουν κινητοποιηθεί:

η κεντρική πόσιμη βρύση ήταν πόσιμη μέχρι την τελευταία τακτική δειγματοληψία πριν από ένα περίπου χρόνο. Οι αναλύσεις τότε έκριναν το νερό ως μη πόσιμο. Από τότε δεν έχει γίνει καμία επίσημη ενέργεια ενημέρωσης των κατοίκων, που ακόμα γεμίζουν δοχεία με νερό, ενώ δεν υπάρχει και κάποια προειδοποιητική επιγραφή.

Ο νόμος είναι σαφής και απαιτεί από κάθε Δήμο ή Κοινότητα να παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την υγιεινή του νερού και να διασφαλίζει τουλάχιστον μία πηγή ποσίμου νερού για τους κατοίκους. Το ΦΕΚ (Ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης) είναι εδώ και είναι σαφές, τα δε πρόστιμα βαρύτατα.

Πληρώνουμε την υπόγεια κόντρα Επαρχείου-Κοινότητας, αφού έχει σταλεί από τις υγειονομικές αρχές του νησιού, εδώ και μήνες, σχετική επιστολή προς το Τμήμα Υγιεινής του Επαρχείου Πάρου για συνδρομή στη διενέργεια δειγματοληψίας, ή πάλι κανείς δεν αναλαμβάνει να κάνει κάτι αφού έτσι κι αλλιώς κανείς σχεδόν δεν αντιδρά; Ο ευρών κερδίζει ένα μπιτόνι βεζινόνερο για να φτιάξει την πρώτη μολότωφ από κοινοτικό δίκτυο ύδρευσης.


Σαν πρατήριο βενζίνης πάντως θα αποκτήσει άλλη οντότητα και το σημείο του πεζοδρόμου, αφού θα μετατραπούν τα υπάρχοντα παρακείμενα καταστήματα σε drive-in φαρμακείο και drive-in σουβλατζίδικο. Και δε θα διαμαρτύρονται πια κι αυτοί οι λίγοι γραφικοί για την ανεξέλεγκτη διέλευση οχημάτων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

οταν εμφανιστηκε στο νησι η προεδρος εταζε φραγματα ανασχεσης αφαλατωσεις
εκτοτε περασαν χρονια εξη ρωτηστε την
ειναι σωστο να περνουμε νερο απο υφαλμυρη γεωτρηση εκανε μια καμπανια
για την εξοικονομηση νερου