Το ποδόσφαιρο δεν είναι η απλή αντανάκλαση, έστω και διαστρεβλωμένη, της παγκοσμιοποίησης. Εχει γίνει ένα σχέδιο παγκοσμιοποίησης, ένας από τους πιο προνομιακούς φορείς της μαζικής διανομής προϊόντων και υποπροϊόντων της ψευδοκουλτούρας του ποδοσφαίρου με τους παγκόσμιους προμηθευτές του εξοπλισμού (Nike, Adidas, Puma...) που κατακλύζουν τον πλανήτη με τα εμπορεύματά τους, τα οποία έχουν γίνει φετίχ: παπούτσια, μαγιό, μπάλες, κατασκευασμένα όλα στις πιο φτωχές ζώνες του πλανήτη, που πουλιούνται όμως στις πλούσιες χώρες.
H παγκοσμιοποίηση του ποδοσφαίρου, ευτυχής συγκυρία για μια χούφτα ανθρώπους, έχει τρομακτικές συνέπειες για πάρα πολλούς άλλους: την ένδεια και την απογοήτευση όσων έχουν αφομοιώσει αυτή την κατάσταση χωρίς να μπορέσουν να της αντισταθούν. Εξ ου και η παγκόσμια πανδημία της αποβλάκωσης των μαζών.
Ενας κόσμος χωρίς πάθος γέννησε ένα παγκοσμιοποιημένο πάθος: το ποδόσφαιρο. Ο πλανήτης έχει κατακλυστεί από μια μάστιγα της συγκίνησης.
Σε εκείνους, τους κυνικούς, που φαντάζονται το ποδόσφαιρο σαν το τελευταίο στάδιο της παγκοσμιοποίησης, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τα κυριότερα χαρακτηριστικά αυτής της παγκοσμιοποίησης της δυστυχίας και της καταπίεσης, που αποτελούν την καρδιά του ποδοσφαίρου:
* Ο βαθύς κατακερματισμός της κοινωνίας (ο τεράστιος πλούτος κάποιων παικτών και των ομάδων τους που επιδεικνύεται).
* H ψευδαίσθηση μιας πολιτικής ενότητας (όλοι μαζί πίσω από την εθνική μας ομάδα).
* H διαφθορά σε κάθε βαθμίδα της πυραμίδας (στημένα ματς, ξέπλυμα χρήματος, απάτες).
* Το μόνιμο θέαμα-καρναβάλι στις οθόνες γκροτέσκων παικτών που φορούν τις φανέλες της Εθνικής του σπόνσορα.
H πανδημία της αποβλάκωσης - JEAN-MARIE BROHM - MARC PERELMAN
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου