30 Μαΐ 2008

Το Δημοτικό Σχολείο σε Αη Γιώργη και Δεσποτικό: καθαρισμός ακτών

Όπως δηλώνει και το κείμενο-δελτίο τύπου, η ελπίδα για ένα μέλλον καθαρότερο ξεκινάει από την περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών.



"Με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης, το Δημοτικό Σχολείο Αντιπάρου διοργάνωσε την Τετάρτη 28 Μαϊου εξόρμηση καθαρισμού ακτών. Οι μαθητές των Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεων ανέλαβαν την περιοχή του Αη-Γιώργη στην Αντίπαρο, ενώ οι μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης μεταφέρθηκαν με καραβάκι στο κοντινό νησάκι του Δεσποτικού, νοτιοανατολικά της Αντιπάρου, που αποτελεί κάθε καλοκαίρι πόλο έλξης για δεκάδες επισκέπτες.



Όπως διαπιστώθηκε, η αδιαφορία και η έλλειψη παιδείας πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα οδηγούν πολλούς ασυνείδητους στο να διογκώνουν τα προβλήματα της ρύπανσης των ακτών, που όχι μόνο αλλοιώνουν την αισθητική του τοπίου των όμορφων νησιών μας, αλλά και επιβαρύνουν το θαλάσσιο και παράκτιο οικοσύστημα, συμβάλλοντας στην «περιβαλλοντική κρίση» για την οποία τόσα πολλά ακούγονται τον τελευταίο καιρό.



Εφοδιασμένοι με ειδικά γάντια και μεγάλες σακούλες απορριμάτων, οι μαθητές σκορπίστηκαν στις παραλίες και συνέλεξαν μία εντυπωσιακή, αλλά και αποθαρρυντική ποσότητα σκουπιδιών. Ωστόσο, την ενθάρρυνση, τη χαρά και την ικανοποίηση τούς έδωσε η προσφορά τους στην επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων του νησιού και το γεγονός ότι χάρη σε αυτούς ομόρφυνε αισθητά ένα τοπίο αδικαιολόγητα μολυσμένο από τον ίδιο τον άνθρωπο.

Αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας ήταν να προβληματιστούν τα παιδιά και να κατανοήσουν πόσο απλό είναι για τον καθένα, αν έχει τη θέληση και αν νοιάζεται για το περιβάλλον να βοηθήσει με τον τρόπο του να γίνει ο κόσμος μας πιο όμορφος και καλύτερος για όλους. Ας απαλλαγούμε λοιπόν από τον εφησυχασμό και την απαισιόδοξη αντίληψη ότι «κανείς δε μπορεί να αλλάξει τον κόσμο», ας παραδειγματιστούμε από τα παιδιά και ας μην ξεχνάμε ότι το μέλλον αυτού του πλανήτη τους ανήκει.

Ευχαριστούμε την Κοινότητα Αντιπάρου για τη μεταφορά μας στον Αη Γιώργη και τον κ. Μαριάνο Γιώργο (Σαργός )για την πολύτιμη συνεισφορά του σ’ όλη την προσπάθεια αλλά και τη βόλτα προς τις σπηλιές του Αη Γιώργη."

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

o kyrios marianos pou anafereis fantazomai oti einai o idioktitis tou karaviou pou kanei to dromologio sto despotiko. Loipon autos o kyrios kala tha kanei na arxisei na kovei apodeikseis gia ta 20eura pou pairnei apo ton kathe epivath pou paei sto despotiko. an akouei kapoios apo thn eforia as epilifthei tou thematos parakalo dioti thn exoun patisei poly. O kyrios autos ektos tou oti listeuei ousiastika ton kosmo me ta lefta pou zitaei gia thn diadromi despotiko-ah giorgis DEN KOVEI APODEIKSEIS ara vgazei maura lefta