20 Μαΐ 2008

Τοπική Επιτροπή Αντιπάρου για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Δελτίο Τύπου



"Συστάθηκε στις 2 Μαΐου 2008 η Τοπική Επιτροπή Αντιπάρου της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΛΛΕΤ). Εξελέγη διοικούσα επιτροπη και συντονιστικό συμβούλιο και τέθηκαν κάποιες προτάσεις και θέματα προς συζήτηση για άμεση και απώτερη κινητοποίηση και εφαρμογή, μεταξύ των οποίων κινητοποίηση για τον καθαρισμό του λιμανιού (24 Μαϊου, 11πμ), καμπάνια για εξοικονόμηση στην κατανάλωση νερού και υδατίνων πόρων, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού με προβολή ντοκυμαντέρ και άλλες εκδηλώσεις (29-31 Μαϊου), ανάδειξη πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς (βυζαντινά μνημεία, ξωκλήσια, Κάστρο, υδροβιότοπος Ψαραλυκής, μονοπάτια και περιπατητικές διαδρομές),καθώς και συνεργασία με τις τοπικές αρχές για περιβαλλοντικά θέματα, όπως προστασία και καθαρισμό των παραλιών.

Πρόθεσή μας είναι η ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αντιπάρου.

Η Αντίπαρος είναι ένα νησί με μοναδικής ομορφιάς τοπία, ιστορικά μνημεία και περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας. Τα τελευταία χρόνια το νησί αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς, ακολουθώντας τις δραματικές αλλαγές στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου. Η δόμηση παραθεριστικών κατοικιών τροποποιεί τα τοπία, μειώνει τα υδάτινα αποθέματα στα δίκτυα και τις υποδομές, περιορίζει την πρόσβαση σε κοινούς πόρους, με δυσοίωνα συχνά αποτελέσματα για το μέλλον του νησιού.

Σκοπός της Τοπικής Επιτροπής Αντιπάρου (ΤΕΑ) είναι η συνεχής παρακολούθηση και μελέτη θεμάτων προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, καθώς και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αντιπάρου και των γύρω νησίδων με στόχο την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Για την υλοποίηση του παραπάνω βασικού σκοπού, η ΤΕΑ ενημερώνει με κάθε πρόσφορο τρόπο και δραστηριοποιεί τους κατοίκους. Η ΤΕΑ αναλαμβάνει επίσης παρεμβάσεις και νόμιμες πρωτοβουλίες προς τους αρμόδιους, κατά περίπτωση, δημόσιους ή/και ιδιωτικούς φορείς για την παρουσίαση θέσεων και προτάσεων σχετικά με την επίλυση των σχετικών προβλημάτων. Τέλος, μελετά και προτείνει τεκμηριωμένες λύσεις των προβλημάτων που ανακύπτουν σε συνεργασία, εφόσον χρειαστεί, με ειδικά στελέχη της ΕΛΛΕΤ, και η δραστηριοποίηση των κατοίκων της."

από το δελτίο τύπου και το ενημερωτικό σημείωμα προς τους κατοίκους


1 σχόλιο:

Κόμη είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.