8 Αυγ 2015

V for Vasilis, μέρος δεύτερο–κι ένας σχολιασμός γενικότερος

Untitled

Αξίζει να έρχεστε στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Είναι η κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας στην καθημερινότητα μας και ανάμεσα στις εκλογές (κάθε τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια-ενίοτε και κανένα δημοψήφισμα). Γίνεται προσπάθεια να δίνεται ο λόγος σε κάθε είδους αίτημα και σε πολίτες που παλιότερα θα προσέκρουαν σε ένα τείχος αδιαλλαξίας. Και όσο περνάει ο καιρός η προσπάθεια για περισσότερη δημοκρατία θα εμπεδώνεται δια των αποφάσεων και των πράξεων. Φυσικά πάντα θα υπάρχει ένας V for Vasilis, που φορώντας το μανδύα του αδιάφθορου ελεγκτή και του δαιμόνιου ανακριτικού ερευνητή θα αμφιβάλλει, θα ελέγχει (όπως περηφανεύεται ότι πράττει) και θα συμπεραίνει με διαδρομές του νου του αμφίσημες, δυσδιάκριτες και πότε πότε ύποπτες. Και θα συκοφαντεί σε επώνυμους καλοκαιρινούς επισκέπτες τους αιρετούς του δήμου με χαρακτηρισμούς που μειώνουν όλο το νησί κι όχι μόνο τους θεσμούς του, και φυσικά και τον ίδιο. Η στοχοποίησή του ωστόσο προς το πρόσωπό μου, που αμφιβάλλω αν είναι απλώς μια θεσμική αμφισβήτηση ή  μια γενικότερα συμπλεγματική συμπεριφορά προς το άτομο μου, είναι πλέον δεδομένη, με υποχρεώνει να τοποθετηθώ δημόσια και αρχίζει για τους πιο πολλούς που παρακολουθούν τα κοινά από τότε που καταψήφισα την πρόταση του κ.Φαρούπου για λογιστικό έλεγχο στο Δήμο και στα έργα των προκατόχων, λίγους μόλις μήνες πριν, και συνεχίζεται από τότε, με άλλοτε άλλου είδους εξάρσεις και χαρακτηρισμούς, που με αναγκάζουν για δεύτερη φορά να πάρω θέση, κι ας “εκτεθώ πάλι”, όπως αρέσκεται να πιστεύει ο θιασώτης του εαυτού του και -αυτοχριζόμενος ως- "ανεξάρτητος" κ. Β.Φ.


Η αμφισβήτηση λοιπόν του κ Φαρούπου αρχίζει από τότε που ερχόταν ως απλός πολίτης -ενάμιση χρόνο πριν- για να μάθει τα συν και τα πλην του έργου του βιολογικού και της αποχέτευσης από εμένα, που όντας στην αντιπολίτευση είχα καταψηφίσει τις μελέτες λόγω απόλυτης απόκρυψης των στοιχείων της -και επομένως λόγω έλλειψης ενημέρωσης, και για την οποία απόφαση ακόμα κουβαλώ τη ρετσινιά του αρνητή του έργο. Τότε ο κ. Βασίλειος Φαρούπος δήλωνε σε όλους στις δημόσιες συνευρέσεις του-μετά ανακάλυψε το φεησμπουκ και τα tag- την καχυποψία του για την πρόθεση μου να ολοκληρωθεί το έργο. Φυσικά ο καιρός πέρασε, το έργο υπάρχει και ο κάθε ΒΦ όχι απλά διαψεύδεται αλλά είναι καλό να μάθει -γιατί η “εσωτερική πληροφόρηση” ακόμα και μέσω του δήμου για τον κ.Β.Φαρούπο έχει κάποια στεγανά- ότι είμαι ο επίσημος θεσμικός εκπρόσωπος του Δήμου για την πρόταση ένταξης του έργου στο HORIZON 2020 με θέμα “μονάδες επεξεργασίας λυμάτων με φυσικά συστήματα” από την Ερευνητική Μονάδα Διαχείρισης Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Συστημάτων  του Πολυτεχνείου. Λεπτομέρειες έως ψιλά γράμματα για κάποιους και δη για τους αντιρρησίες. Έτσι, ανακαλύψαμε άλλα για να ασχολούμαστε.

Εν προκειμένω, το νεώτερο είναι η περίφημη δημόσια ειδική συνεδρίαση που γίνεται μια φορά το χρόνο, και είναι ο δημόσιος απολογισμός του Δημάρχου για τα έργα και τις ημέρες του και καλούνται όλοι (σύλλογοι, πολίτες, ΜΜΕ) για να ακούσουν και να εκφέρουν άποψη. Μπορεί άραγε αυτή η συνεδρίαση να γίνει μέσα στο καλοκαίρι; Όχι φυσικά, μόνο ο οικονομικός απολογισμός ο οποίος έγινε πριν μια εβδομάδα, με καθυστέρηση που έχει ήδη κριθεί λογική και ανεκτή από τα αρμόδια όργανα που ήδη είχαν ενημερωθεί. Στο τελευταίο λοιπόν συμβούλιο, μονοθεματικό για την έγκριση του οικονομικού απολογισμού, ακούστηκαν τα συμπεράσματα τύπου Κλουζώ του κ Φαρούπου για δήθεν δόλο εκ μέρους μου, αποκρύπτοντας το ανέφικτο της διοργάνωσης μιας τέτοιας συζήτησης αυτή την εποχή, και καλώντας λίγο πολύ να τον ευχαριστήσω που δεν τη συγκαλεί αυτός, όπως προβλέπει ο κανονισμός σε περίπτωση σαν την ανωτέρω. Φυσικά κανείς, ούτε καν ένας ορίτζιναλ Κλουζώ,δεν μπορεί να μαζέψει κόσμο για τέτοιου είδους συνεδριάσεις αυτή την εποχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν συγκεντρώνονται ούτε οι αιρετοί στα πρόσφατα δημοτικά συμβούλια, αφού τέτοια εποχή όλοι ζουν σε ρυθμούς αλλόκοτα ξέφρενους. Την άποψη του κ.Φαρούπου και τα αστυνομικά του συμπεράσματα αναπαρήγαγαν φυσικά οι γνωστοί κυνηγοί ειδήσεων σε Πάρο και Αντίπαρο που -επιμένω- αναπαράγουν χωρίς σχολιασμό ή κριτική και πάλι, και έτσι φαίνεται πως υιοθετούν και πάλι την άποψη του Β φορ Βασίλης. Κι ας μη βγει ο κ.Γουρδούκης ή κάποιος άλλος θιγόμενος να υπερασπιστεί τη στάση του ή να κατεβάσει το Μάγο από τα σύννεφα.  Αν ο κ.Γουρδούκης, που ανεβάζει τακτικότατα έως κατ’ εξακολούθηση, άρθρα και θέσεις της παράταξης με την οποία πολιτεύτηκε πρόσφατα (ΣΥΡΙΖΑ), έχει αντίρρηση, τότε του προτείνω να ανεβάζει και κείμενα του κ.Θεοδωράκη ή του κ.Καμμένου ή και άλλων παρατάξεων. Στην ακρότητα του παραδείγματος σηματοδοτείται το παράλογο, ωστόσο επιμένω πως ό,τι ανεβάζουμε, δημοσιοποιούμε και αναπαράγουμε άκριτα σημαίνει πως το αποδεχόμαστε ως έχει, επομένως ως άκριτο γίνεται και δικό μας στάτους. Αυτό περιγράφουν οι κώδικες της επικοινωνίας γενικότερα.


Όσο για το συγκεκριμένο συμβούλιο: Είναι ενδεικτικό ότι δεν απουσίαζαν μόνο δημοτικοί σύμβουλοι αλλά, επιπλέον, δεν υπήρχαν πολίτες, ούτε εκπρόσωποι ΜΜΕ. Έτσι, φτάσαμε στην πλήρη απαξίωση: από τότε που έγινε σύμβουλος ο κ.Β.Φαρούπος και το θερμόμετρο ανεβαίνει στα συμβούλια, η προσέλευση του κόσμου μειώνεται  σε σταθερή βάση. Φαίνεται ότι οι φωνές, η πολωτική στάση του ΒΦ και η απρεπής  στάση και άλλων, αποδιώχνουν παρά προσελκύουν. Το ίδιο συμβαίνει και στις διαδικτυακές  αναρτήσεις του V for Vasilis, που διαβάζονται πιο λίγο κι από όσους τις αναπαράγουν. Ωστόσο, επειδή αυτή τη φορά η επίθεση του ήταν προς εμένα και πρόκειται για άλλη μια φορά που οδηγεί με τη στάση του όλο το συμβούλιο σε απρεπή στάση, προειδοποιώ προς κάθε κατεύθυνση ότι υπάρχουν θεσμικά μέτρα για να κατευνασθεί κάθε πυρωμένος σύμβουλος. Και θα φροντίσω να το κάνω σαφές αυτό σύντομα.


Σχετικά με τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, που προτείνει ο κ Φαρούπος να τροποποιηθεί ώστε οι δημόσιες ειδικές συνεδριάσεις κάθε χρόνο να γίνονται σε άλλη εποχή: συμφωνώ και τον καλώ να το πράξουμε μαζί με όλους όσους διαπιστώνουν κενά η ανάγκες για αλλαγές. Εφαρμογή πάντως του κανονισμού ευκαιριακή και κατά το δοκούν δεν υπάρχει κι αυτό το καταμαρτυρούν πολλοί, δεν είναι μόνο δική μου θεώρηση. Η μόνη παράκαμψη του κανονισμού που γίνεται τακτικότατα είναι στο δικαίωμα του Β φορ Β να δευτερολογεί, τριτολογεί, μονολογεί, και να αυτοσχεδιάζει, χωρίς να τηρείται αυστηρά χρόνος και τελικά με την ανοχή μου να δημιουργεί την ένταση κάθε φορά στο συμβούλιο.


Τέλος, μια ακρόαση του πρόσφατου ηχητικού θα επιβεβαιώσει στον κάθε αναρωτώμενο ότι αφενός δίνω σαφέστατες απαντήσεις στα ερωτήματα του κ.Φαρούπου, αφετέρου εκείνος  μοιάζει να μην ακούει. Το ίδιο συνέβη και στο πρώτο μου άρθρο-σχόλιο πάνω στο φαινόμενο Β φορ Βασίλης, στο οποίο φυσικά απάντησε σαν να μην το διάβασε πρώτα. Όπως κάνει γενικότερα στη δημόσια παρουσία  του. Η μισαλλοδοξία τυφλώνει και το πάθος κωφεύει και τα δύο περισσεύουν στον V for Vasilis.


Μάλιστα, για την ιστορία, αξίζει να καταγράφει η αρνητική του ψήφος στην πρόσφατη έγκριση του οικονομικού απολογισμού, προκειμένου όπως σαρκαστικά δήλωσε, με την αρνητική ψήφο όλων μας, όπως πρότεινε σε όλους τους συμβούλους να πράξουν, να γίνει άμεσα έλεγχος στα οικονομικά του δήμου, δηλαδή να κλείσει ο δήμος στις αρχές Αυγούστου για να έρθουν ελεγκτές. Αν αυτό δεν είναι τυφλός λαϊκισμός τότε τι είναι;


Κι επειδή η επίθεση στο συμβούλιο προς το πρόσωπο  μου άρχισε με το "ψεύτης" και συνεχίστηκε με την αποστροφή "πληρώνομαι για να δουλεύω" θα κάνω κι ένα σχόλιο σχετικά, αφού ο κ. ΒΦ κατάφερε να βγάλει το μένος του για το ότι πρόσφατα αποφασίστηκε από το ελεγκτικό συνέδριο πως για τη θέση του Προέδρου υπό περιπτώσεις προβλέπεται αντιμισθία: παραμένω σε μια θέση του ΕΣΥ που έχει να πληρώσει εφημερίες εδώ και οκτώ μήνες, κάνοντας υπέρβαση στο διπλό ρόλο που κατέχω στο ΕΣΥ και στο Δήμο, μόνο και μόνο γιατί ήταν επιλογή των πολιτών. Καλό είναι να κρίνομαι και για τα δυο  εκ του αποτελέσματος και όχι από τις προθέσεις για αμοιβή του ενίοτε θεσμού. Κι εν πάσει περίπτωση ας δούμε ποιος δουλεύει νόμιμα, γιατί κάποιες δηλώσεις αγγίζουν τα όρια της χυδαίας θρασύτητας. Τις δε δηλώσεις του για τους προηγούμενους προέδρους που έκαναν καλύτερα τη δουλειά τους απλά θα την αφήσω ασχολίαστη, αφού ο τελευταίος που μπορώ να το κρίνει είμαι εγώ, όντας μόλις 11 μήνες σε αυτή τη θέση, και ο προτελευταίος ένας συνονόματος  και πολιτικός συνδαιτυμόνας του κατά τ' άλλα αξιότιμου πρώην προέδρου.


Η δημόσια συνεδρίαση του Δήμου Αντιπάρου θα γίνει λοιπόν σύντομα, με άνεση χρόνου, πράγματι κατά παρέκκλιση του κανονισμού για λόγους που έχουν εξηγηθεί και σίγουρα  όχι από δόλο, κι εκεί  θα μπορέσει ο καθένας στο νησί να διαπιστώσει αυτό που διαπιστώνεται καθημερινά: πολλά έχουν αλλάξει και σχολιάζονται θετικά από πολίτες κι επισκέπτες, και με παραφωνία κάποια σημεία που ελπίδα όλων είναι ότι θα διορθώνονται χρόνο με το χρόνο, με πρώτο την αίσθηση ασυδοσίας που επικρατεί τους θερινούς μήνες λόγω έλλειψης αστυνόμευσης-για να μην γράψω άλλα σχετικά με αυτό το μείζον θέμα των ημερών. Φυσικά πάντα θα θεωρεί το παρελθόν καλύτερο κάποιος V for Vasilis, άγρυπνος ελεγκτής του Δήμου, αδιάφθορος, και ακούραστος πανόπτη του Κακού. Με μια πρόσφατη εξαίρεση: το τελευταίο του άρθρο-μνημείο στην έντεχνη παραπληροφόρηση για το νερό διαμάντι που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του νησιού εδώ και είκοσι ημέρες χάρη στην αφαλάτωση! Δυστυχώς η αφαλάτωση λειτουργεί πλήρως μόνο τις τελευταίες 6 ημέρες  και μάλιστα όχι σε όλο τον οικισμό, εδώ δε και 20 μέρες λειτουργεί υπό δοκιμή, με βλάβες, διορθώσεις και άλλα τεχνικά δοκιμαστικά ζητήματα, χωρίς αυτό να έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα του νερού του δικτύου (20% το προσδιορίζουν όσοι έχουν αναλάβει τη διαχείριση του έργου), πέρα από ότι ισχυρίζεται  ο κάθε τυχάρπαστος ειδήμων. Αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι ότι πράγματι η ποιότητα του νερού είναι πολύ βελτιωμένη φέτος, ωστόσο αυτό δεν οφείλεται στην αφαλάτωση που μόλις ξεκίνησε (έργο που εγκρίθηκε επί προεδρίας κ.Μανέτα, επικαιροποιήθηκε και ξεκίνησε επί δημαρχίας κ.Λεβεντακη και ολοκληρώθηκε επί δημαρχίας κ.Φαρούπου, ο οποίος οφείλει κυρίως να φροντίσει για τη σωστή συντήρηση του έργου), αλλά στις πρωτοβουλίες του υπευθύνου για τον έλεγχο και τη διαχείριση της κατανάλωσης ύδατος κ.Πατέλη Δημήτρη και όσων άλλων συνέδραμαν στη γενικότερη πολιτική του Δήμου να εξορθολογήσει την κατανάλωση ύδατος και να έχει σε καλό βαθμό συντήρησης τις δημοτικές γεωτρήσεις. Αξιοσημείωτη και η συνεισφορά του κ.Πρίντεζη, που συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Δήμο αν και απλήρωτος -έως  ανεπίστρεπτα φεσωμένος- από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Αντίθετα με άλλες χρονιές που το νερό ήταν απαράδεκτο από το Μάρτιο ή τον Απρίλιο κιόλας κάθε έτους, η φετινή διαχείριση του ξεπέρασε κάθε θετική προσδοκία -μέχρι στιγμής. Και με την προσθήκη του αφαλατωμένου ύδατος (600κυβικα μέτρα στη μέγιστη απόδοση, 400-450 μια λογική καθημερινή απόδοση) θα γίνει ακόμα καλύτερη.


Η σημείωση του ανεξάρτητου συμβούλου για την ποιότητα του νερού κρίνεται ως γενικότερη διαπίστωση για την -τουλάχιστον-προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται θέματα που "πουλάνε", όπως αυτό. Ή μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν κάποιοι ράθυμοι παρατηρητές με τον καφέ στο χέρι την άοκνη προσπάθεια κάποιων άλλων.

Ο κ Βασίλειος Φαρούπος δεν είναι επικίνδυνος, κι αυτό γιατί είναι κωφός στο διάλογο και φλύαρος στο μονόλογο. Είναι ωστόσο τοξικός και ως τέτοιος θα απομονωθεί νομοτελειακά ακόμα κι από όσους ακόμα τον θεωρούν "ανεξάρτητο". Έστω και ψευδεπίγραφο -για λόγους που έχουν αναλυθεί και στο V for  Vasilis #1.


Κι επειδή είναι βέβαιο ότι θα προβεί σε ανταπάντηση μη δίνοντας το δικαίωμα σε κάποιον να έχει τον τελευταίο λόγο, τον αφήνω στην κρίση των αναγνωστών κ τελικά της ίδιας της συνείδησης μας. Έτσι κι αλλιώς αυτό το κείμενο δεν αποτελεί μια απάντηση στον ίδιο τον "ανεξάρτητο" σύμβουλο αλλά μια επεξήγηση σε όσους τυχόν δείχνουν να  πείθονται από την εσκεμμένη ή μη παραπληροφόρηση ή να αρχίσουν να αναρωτούνται ποιος είναι ο καθένας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: