22 Ιουν 2015

Μία διαφορετική προσέγγιση στο “V for Βασ.Χρυ.Φ.”–μέρος πρώτο

vforV

Το να αναπαράγεις μια γραφική και λαϊκίστικη άποψη ενός συμβούλου στο ηλεκτρονικό μέσο σου όταν αυτό θεωρείται δημοσιογραφικό δεν είναι είδηση, καθώς λείπει η δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας, είτε μέσω της κριτικής ματιάς του δημοσιογράφου, είτε μέσω κατάθεσης άλλων απόψεων (το ζητούμενο εδώ είναι η κριτική ματιά του μέσου και η προσπάθεια για προσπέλαση της αλήθειας).

Ας το λάβουν υπόψη τους τα -συμπαθέστατα κατά τα άλλα- ηλεκτρονικά μέσα(παριανή ενημέρωση, παριανός δρόμος, παριανός τύπος, πολίτης Πάρου, antiparosnews, cyclades24, κ.ά.) που αναπαράγουν άκριτα τα γραφόμενα κάθε φορά του θέσει αλλά όχι και φύσει "ανεξάρτητου" δημοτικού συμβούλου κ.Βασίλη Χρυ.Φαρούπου του δήμου Αντιπάρου, απλά και μόνο επειδή “πουλάει”.

Θα κάνω ωστόσο παρακάτω κι ένα εκτενές σχόλιο επάνω στο φαινόμενο “Βασίλειος Χρυ. Φαρούπος” και στη γενικότερη πολιτική σκηνή στο νησί όπως την αντιλαμβάνομαι, ως πολίτης, blogger, και ασφαλώς ως συμμετέχων στα του Δήμου του μικρού νησιού μας από τη θέση που κατέχω. Αφορμή; οι θέσεις που διατυπώθηκαν πρόσφατα, αλλά και παλιότερα, από τον κ.Β.Φαρούπο, καθώς και η άκριτη αναδημοσίευση των θέσεων αυτών, που οδηγούν σε παραπληροφόρηση, ενδεχομένως και σε συγκάλυψη της αλήθειας.

Με πρόσχημα την αποκάλυψη της αλήθειας που τάχα αποκρύπτεται και μια υποκειμενική -και μη ανταποκρινόμενη στα όσα κάθε φορά διαμείβονται- ο κ.Β. Φαρούπος επιχειρεί, όχι να ενημερώσει την κοινή γνώμη για αυτά τα οποία πιστεύει ότι έγιναν, αλλά να την πείσει ότι έγιναν όπως ακριβώς μας τα καταθέτει ή λέει Αυτός και μόνον Αυτός. Ο Εξερευνητής της Γνώσης, ο Ντετέκτιβ που περιμέναμε να λάμψει η Αλήθεια, ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλειος Χρυ. Φαρούπος.

Σχετικά με το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο αρκεί κάποιος να ανατρέξει στο ηχητικό αρχείο που –ως συνήθως τους τελευταίους μήνες- ανέβηκε λίγα λεπτά μετά το τέλος της συνεδρίασης. Τα πρώτα λεπτά είναι αποδεικτικά των εξηγήσεων που δόθηκαν από μέρους μου για το συγκεκριμένο έκτακτο συμβούλιο, καθώς και των ποικίλων κινήτρων μελών της αντιπολίτευσης που πυροδότησαν τη λάβρα στάση τους. Τα άκουσαν άραγε όσοι υιοθετούν το V for Vasileios Faroupos;

Υπενθυμίζω σε όλους ότι υπήρξα φλογερότερος και πολυγραφότερος κειμενογράφος και αντιπολιτευόμενος του κ Β. Χρυ. Φαρούπου και άλλων ομοϊδεατών του, με κάποιες σημαντικές διάφορες: δεν μεταλλάχτηκα σε “ανεξάρτητος” εγκαταλείποντας την παράταξη ενός πρώην δημάρχου, αλλά τόλμησα και εκτέθηκα πριν τέσσερα χρόνια -μαζί με άλλους 13- σε ένα συνδυασμό (“Μένουμε Αντίπαρο”) που έφερε αλλαγές και οδήγησε στη συνιστώσα του σημερινού συνδυασμού που διοικεί το δήμο (ας θυμίσω επίσης ότι η αποπολωτική προσπάθεια ενός ενιαίου ψηφοδελτίου είχε υποδαυλιστεί από τον πρώην δήμαρχο τον οποίο υποστήριξε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ο κ.Βασίλειος Χρυ. Φαρούπος).

Σα συνδυασμός με έναν εκπρόσωπο επί δημαρχίας Λεβεντάκη εφαρμόσαμε στο συνδυασμό “Μένουμε Αντίπαρο” ένα σχήμα διαδοχής που έφερε διαδοχικά τρεις υποψήφιους στη θέση του συμβούλου: Παν.Σφαλαγκάκος, Σωτ. Σκούρτης και Γιάν. Παντελάκης. Ο καθένας μας θα μπορούσε να κάτσει στην καρέκλα για όλη την τετραετία αλλά δεν το έκανε, εφαρμόζοντας την οριζόντια και συμμετοχική δημοκρατία για πρώτη (ελπίζω όχι και τελευταία) φορά στο νησί.

Θυμίζω επίσης ότι, για λόγους δεοντολογικούς, όταν κάποιος παραιτείται από την παράταξη με την οποία εξελέγη δεν πορεύεται μόνος και ανεξάρτητος αλλά παραιτείται κι από τη θέση του. Αυτά είναι όμως ψιλά γράμματα δεοντολογίας για τον αμετροεπή κ.Βασίλειο Χρυ. Φαρούπο, που θεωρώντας ότι δεν προδίδει κανέναν (αντίθετα τιμά όσους τον ψήφισαν τότε για τα ανεξάρτητα προσόντα του) κράτησε τη θέση του και προσπαθεί να μονοπωλήσει και το ενδιαφέρον μας. Αναρωτιέμαι, ωστόσο, ποιον θα ήθελε να βρίσκεται στη δική μου θέση, ώστε να σιγούσε η λυσσαλέα του κριτική θίγοντας με βασανιστική επαναληψιμότητα δίκην καραμέλας το ζήτημα της “ενημέρωσης” των συμβούλων και της “νομιμότητας” των συμβουλίων.

Επιλέχθηκα από το δήμαρχο Αντιπάρου για τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ως θεματοφύλακας της διαφάνειας, της δημοκρατίας και της νομιμότητας, που καταπατήθηκαν βάναυσα κατά την προηγούμενη δημαρχία και αυτό ήταν κάτι που το βίωσα πολλές φορές. Ας μη μένουμε λοιπόν μόνο στους τύπους διαμαρτυρίας περί εκτάκτων συνεδριάσεων και άλλα φληναφήματα. Και ας μάθουν όλοι αυτό που αποκρύπτεται: ότι οι σύμβουλοι λαμβάνουν e-mail με όλα τα θέματα αναλυτικά τρεις μέρες πριν τα συμβούλια, κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά του νησιού.

Ας θυμίσω επίσης ότι δίνεται για πρώτη φορά ο λόγος στους πολίτες κ ότι υπάρχει συζήτηση και πλήρης ενημέρωση για όποιο ζήτημα θέλει κάποιος να αναδείξει, είτε σύμβουλος είτε δημότης. Όποιος έζησε τα συμβούλια επί δημαρχίας του κ Λεβεντάκη ίσως θυμάται τις ύβρεις από μέρους του προς εμένα αλλά κ τις απειλές του, ακόμα κι όταν ήμουν εκεί ως απλός πολίτης. Φυσικά ο μόνος που αποβλήθηκε ποτέ σε συμβούλιο, όπου ακόμα και μεθυσμένοι πολίτες φώναζαν, ήταν ο πολίτης και φίλη κ.Βίκυ Κυριακοπούλου. που τόλμησε να αναφωνήσει "αίσχος" σε μια τέτοια αήθη επίθεση του πρώην δημάρχου προς το πρόσωπο μου. Πόσο βραχεία μνήμη έχουμε τελικά;

Τα δημοτικά συμβούλια γίνονται διαρκώς καλύτερα, διαφανέστερα και δημοκρατικότερα. Μόνο ένας μισαλλόδοξος δεν το βλέπει αυτό. Σχετικά με την αποστροφή "Χρυσαυγίτης", που είναι το τσιτάτο αλλά όχι το ουσιαστικό της πρόσφατης δημοτικής συνεδρίασης: πράγματι ελέχθη, απευθυνόμενο στον αχαλίνωτο κ.Βασίλειο Χρυ. Φαρούπο, ήταν ατόπημα και πράγματι ανακλήθηκε αμέσως ως απρεπές, αμέσως μόλις διαπιστώθηκε. Υπάρχουν χειρότεροι χαρακτηρισμοί που διαμείβονται σε άλλους δήμους, ακόμα και στη Βουλή. Χαίρομαι που υπάρχει τόση ευαισθησία για τον όρο και ελπίζω να φανούν τα αντίστοιχα δημοκρατικά και υπέρ της κοινωνίας φρονήματα όλων μας και στις δράσεις του δήμου ή των συλλόγων που καλούν σε συμμετοχή και αληθινό εθελοντισμό, καθώς και στις κατά καιρούς αντιφασιστικές εκδηλώσεις (σε Πάρο και Αντίπαρο). Όσο για τον κ Δημ. Πατέλη (Ζομπός): μπορεί να βρίσκεται στο άλλο άκρο στο φλυαρόμετρο συγκρινόμενος με τον ανεξάρτητο υποψήφιο κ.Βασίλειο Χρυ. Φαρούπο, ωστόσο, στο κομμάτι της εργατικότητας και συνεισφοράς εργατοωρών στο δήμο για τα ζητήματα της διαχείρισης του νερού -τα οποία βρίσκονταν παραδομένα στη φθορά του χρόνου κ της ασυδοσίας-, διαπρέπει και απέχει έτη φωτός από τον αδρανή στα έργα και τη συνεισφορά και πρωταθλητή στην κριτική –κακοπροαίρετη πλην όμως ανεξάρτητη- κ. Φαρούπο.

Για το σκεπτικό της προέγκρισης του καταστήματος του πρώτου θέματος της χτεσινής συνεδρίασης, για το οποίο όλοι έχουν άποψη αλλά κανείς δε ρωτά να μάθει, ας ακούσει, όποιος επιθυμεί ενημέρωση, το ηχητικό αρχείο. Εκεί είμαι σαφής. Εν συντομία: έπρεπε ο δήμος να πάρει θέση κι όχι να αφήσει να λήξει η προθεσμία απάντησης -από μέρους του δήμου- στην αίτηση προέγκρισης που έγινε στις αρχές του μήνα, γιατί δεν είναι στην τακτική του νέου Δήμου να δίνει σιωπηρές βεβαιώσεις. Χαίρομαι που ακούστηκαν αυτά που αφορούν το συγκεκριμένο χώρο, ο κ. Βασίλειος Χρυ. Φαρούπος ωστόσο “παρέλειψε” να σημειώσει στα πομπώδη σχόλια του ότι δεσμεύτηκα πως το θέμα των πιθανών πολεοδομικών κ.α. τύπου παραβάσεων ή κακοτεχνιών που συζητήθηκαν εκτενώς θα συζητηθεί επίσημα στο επόμενο συμβούλιο. Είναι μια ευκαιρία να φανεί και ο πιθανώς σκοτεινός ρόλος μιας οικονομικής επιτροπής που έγινε πριν τρία χρόνια για ευόδωση κατασκευής του συγκεκριμένου κτιρίου.

Αυτό ήταν όμως το θέμα που ψηφίσαμε ή μόνο ή προέγκριση μιας επιχείρησης, όπως πολύ σωστά τόνισε ο πολίτης και γνώστης του θέματος μηχανικός κ. Κ.Γρίσπος; Πράγματι κληθήκαμε να εγκρίνουμε μια προέγκριση και μόνο. Δέχτηκα όμως να γίνει εκτενέστερη συζήτηση του θέματος χάριν της διαφάνειας. Για αυτά όμως καμιά αναφορά κι ας είναι πρωτόγνωρα για παλαιά δημοτικά συμβούλια στην Αντίπαρο.

Ήδη όσα έγραψα είναι πολλά κ ίσως κουραστικά ή και ενοχλητικά για πολλούς, αποτελούν όμως μία ανάγκη αποδόμησης της παραπληροφόρησης που αρχίζει να επωάζεται. Πρόκειται για Παρελθοντολογία; Όχι για τους λόγους ακριβώς που εξηγώ και γιατί χρωστάω μια απάντηση καιρό τώρα. Επαναλαμβάνω την άποψή μου: αναπαράγοντας τους λαϊκισμούς του κάθε συμβούλου χωρίς κριτική διάθεση προάγουμε την παραπληροφόρηση και την πόλωση και όχι τη διαφάνεια.

Έστω κ υπό αυτά τα δεδομένα ο ρόλος του “ανεξάρτητου” κ.Βασίλειου Χρυ. Φαρούπου είναι χρήσιμος. Έχει κατά καιρούς διατυπώσει θέσεις εποικοδομητικές, αλλά και άλλες ανάξιες σχολιασμού. Αρκεί να αποτινάξει τη βραχεία πολιτική μνήμη που δήθεν τον καθαίρει από τα αμαρτήματα της πρώην δημοτικής αρχής που ακόμα φρενάρουν τις προσπάθειες όλων μας και να οπλιστεί με πολιτική εμπειρία καθώς ως νεόκοπος σύμβουλος ρέπει προς τη δημαγωγία κ τη καχυποψία επί παντός επιστητού σε συμβούλια που βαφτίζει πότε ως "ντροπή", πότε ως "για γέλια και για κλάματα", άλλοτε ως σκάνδαλα κι άλλοτε πάλι ως ικεσία για “έλεος” χάριν της "ανευθυνότητας".

Αργά αλλά σταθερά σε όλα μπαίνει μια τάξη πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του νησιού, γαλουχημένο στις αρχές της εντοπιότητας και της οικογενειοκρατίας και προσκολλημένο σε ένα καθεστώς διπολικής κομματολατρείας, ρουσφετολογίας και ασυδοσίας τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτή η αποκατάσταση της τάξης, κόντρα στην καθιερωμένη κοινωνική νόρμα του νησιού αφορά πολλά: από τις υπηρεσίες του Δήμου, που ξεκίνησαν λειψές κι ακόμα είναι σοβαρότατα υποστελεχωμένες, ως την καθαριότητα, την αισθητική και χωροταξία εντός του οικισμού (πχ τραπεζοκαθίσματα, προστασία-σεβασμός του πεζόδρομου, κά), τη συνέχιση με διαφάνεια και ενημέρωση των έργων της αποχέτευσης –βιολογικού, της αφαλάτωσης και όσα συνοδεύουν τα έργα, τη θέσπιση κανόνων και κανονισμών (δημοτικού συμβουλίου, καθαριότητας, αποχέτευσης, ύδρευσης), την γόνιμη και αμφίδρομη συνεργασία με συλλόγους και φορείς, αλλά και ιδιώτες που επιτέλους βρήκαν ένα αξιόπιστο δήμο ως συνομιλητή και πολλά άλλα.

Αν κάποιος θέλει να εστιάσει στα προβλήματα που υπάρχουν είναι βέβαιο πως θα βρει χώρο για κριτική. Υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να κρίνουν αυστηρά ένα δήμο εννέα μηνών ζωής, ακόμα και πολίτες που πίστεψαν και στήριξαν την όλη προσπάθεια. Κρίνω ωστόσο ότι τέτοιου είδους κριτικές, που κατά καιρούς ακούω ακόμα κι από ανθρώπους λιγότερο προκατειλημμένους και μισαλλόδοξους από τον κ.Βασίλειο Χρυ. Φαρούπο, στερούνται ουσίας, προσκολλημένες στον τύπο, και επιδιώκουν ένα παιχνίδι καφενειακής πολιτικής, αφισοκόλλησης σελίδων Α4, εντυπωσιασμού και δημαγωγίας ή ακόμα και προσωπικής πικρίας. Μέχρι και δημοψήφισμα κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες για την πορεία του Δήμου κι ενώ φανερά έχει τρολαριστεί (αν συνεχίσει έτσι σε λίγο θα ψηφίζουν και τα ψάρια, ενώ και η κατανομή των ψήφων είναι χαρακτηριστική) παραμένει χάριν της επισκεψιμότητας (και του χαβαλέ) που προσφέρει. Σε αυτή την περίπτωση η επισκεψιμότητα είναι αντιστρόφως ανάλογη της ποιότητας και το γράφω αυτό σαν συμβουλή ενός blogger που είχε αναρριχηθεί κάποτε πολύ υψηλά. Φυσικά θα βρεθούν και ανορθογραφίες στο δήμο και εκεί όλοι πρέπει να τις καταδείξουμε για να μην επαναληφθούν. Άλλο όμως αυτό -στο οποίο είμαι υπέρ του να σημειώνεται για να διορθώνεται- κι άλλο η στάση που περιέγραψα παραπάνω. Κρινόμαστε από τις προθέσεις μας, αν έχουν δόλο δηλαδή, και φυσικά κι από τις πράξεις μας. Όλοι.

Σε αυτό το blog έγραφα κάποτε: “Κάποιοι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς να υπάρχει ο Εχθρός. Υπάρχει άφθονο πάθος, ίσως και μίσος στο τοπικό διαδίκτυο. Τόσο που φαίνεται να ισχύει η επίκαιρη ρήση του Αριστοφάνη στους Βατράχους («το κακό νόμισμα διώχνει το καλό») ή απλούστερα ο νόμος του Gresham (“το κακό τελικά εκτοπίζει το καλό”)”. Πριν διαλέξουμε με ποιους είμαστε ας σκεφτούμε ποιοι είμαστε εμείς οι ίδιοι και ποιοι ακριβώς είναι οι άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: