28 Φεβ 2010

ΟΤΕ στον κόσμο σου εσύ: κείμενο διαμαρτυρίας ΟΤΕ

Αντίπαρος, 26 Φεβρουαρίου 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για την πλημμελή υποστήριξη του ΟΤΕ προς το δίκτυο ADSL στο νησί μας. Συγκεκριμένα, εδώ και αρκετούς μήνες οι ταχύτητες σύνδεσης είναι διαλείπουσες και απελπιστικά αργές, τόσο που μοιάζει να έχουμε επιστρέψει σε εποχές dial-up σύνδεσης και που οπωσδήποτε δεν ανταποκρίνονται στα 2Mb/s που μας υπόσχεται ο πάροχος (ταχύτητα που επίσης δε συμβαδίζει με την αυτόματη αναβάθμιση στα 4 Kb/s και που δεν αφορά βέβαια όλο το νησί , αφού ελάχιστα χιλιόμετρα έξω από τον οικισμό οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και οι χιλιάδες εποχιακοί κάτοικοι της περιοχής των Γλυφών , Σωρού και Άη Γιώργη στερούνται οποιασδήποτε σύνδεσης).

Είναι ολοφάνερο πως αυτή η δυσκολία στις συνδέσεις των συνδρομητών του ΟΤΕ έχει πολλαπλές συνέπειες, καθώς αφορά μαθητές, επαγγελματίες, και γενικά τον πληθυσμό ενός μικρού νησιού κατά τη χειμερινή περίοδο, που είναι γεωγραφικά συρρικνωμένος και απομονωμένος. Επιπρόσθετα δεν συνάδει με την έξωθεν καλή μαρτυρία και όσα ο πάροχος επικαλείται στις διαφημιστικές του καταχωρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατά καιρούς πολλαπλές κλήσεις πολλών από εμάς προς την υπηρεσία αναφοράς τηλεφωνικών βλαβών (121) δεν έφεραν μέχρι σήμερα ικανοποιητικές ταχύτητες παρά ελάχιστες φορές και μόνο για λίγες ώρες ή ημέρες.

Παρακαλούμε να ενσκήψετε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ και καιρό και να αποδώσετε μόνιμη λύση το ταχύτερο δυνατό.

(Ακολουθούν στα επόμενα φύλλα οι υπογραφές 120 συνδρομητών που προσυπογράφουν

το παραπάνω κείμενο, καθώς και οι αριθμοί της σύνδεσής τους)


διαβάστε σχετικά:

ΟΤΕ – ο απομονωμένος κόσμος μας εσύ!!!

27 Φεβ 2010

Για ένα ευρωδάχτυλο

Bundesarchiv_Bild_101I-165-0412-14A,_Griechenland,_v._Brauchitsch_auf_der_Akropolis   

Και ξαφνικά γίναμε όλοι αντιναζιστές. Κάθε πράγμα στον καιρό του όμως. Γιατί άλλο να θυμάσαι τους ναζί όταν δεν υπάρχουν πια κι άλλο να τα βάζεις μαζί τους όταν τους έχεις μπροστά σου. Άλλο να θυμάσαι αυτούς που τους πολέμησαν κι άλλο να ξεχνάς πως εκείνοι που αργότερα έστειλαν αυτούς τους πολεμιστές στο εκτελεστικό απόσπασμα ή στη φυλακή δεν ήταν οι ναζί. Άλλο να θυμάσαι πως οι ναζί κατέλυσαν τη χώρα κι άλλο να ξεχνάς πως αυτοί που μετά την ήττα τους την κυβέρνησαν δεν ήταν εκείνοι που τους πολέμησαν.

Germans-on-the-acropolis
Τι νόημα έχει λοιπόν να επικαλούμαστε σήμερα τις ναζιστικές δηώσεις; Τι νόημα έχει να ξεθάβουμε τους 125.000 εκτελεσθέντες, τους 500.000 νεκρούς από την πείνα και τις κακουχίες της γερμανικής κατοχής, τους 70.000 δολοφονηθέντες Ελληνοεβραίους; Τι νόημα έχει να οδυρόμαστε για τις 3.700 πόλεις και χωριά που ισοπεδώθηκαν, το Δίστομο, την Κάνδανο;

Τι νόημα έχει να εγκαλούμε για όλα αυτά μια κυβέρνηση και έναν ολόκληρο λαό με τον οποίο τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας τα καλοκαίρια και κάνουμε μπίζνες μαζί του όλη τη χρονιά; Τι νόημα έχει να θυμόμαστε σήμερα εκείνες ακριβώς τις ναζιστικές θηριωδίες τις οποίες είχαμε φροντίσει επιμελώς να ξεχάσουμε, όταν συνομολογούσαμε με τη Γερμανία το σύμφωνο ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Τα θύματα των ανταγωνισμών που οδήγησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα μετρήσαμε.

Bundesarchiv_Bild_101I-164-0368-14A,_Griechenland,_deutsche_Soldaten_in_AthenΑν κάποιοι σήμερα επιμένουν να τα ξαναμετρούν, είναι επειδή δεν θέλουν με κανέναν τρόπο να μετρήσουν τα θύματα ενός άλλου πολέμου: του πολέμου που διεξάγεται στο μέτωπο της καθημερινής επιβίωσης των ανθρώπων. Γιατί, αν τα μετρήσουν, ίσως να τα βγάλουν περισσότερα από τα θύματα του 1940.


Στον πόλεμο αυτό, ο ρόλος της Γερμανίας είναι πράγματι καθοριστικός, επειδή κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η γερμανική εφημερίδα «Junge Welt» τη χαρακτηρίζει ως κύρια υπεύθυνη για τη χρεοκοπία των ευρωπαϊκών λαών: «Η χρεοκοπία είναι Μade in Germany. Η απειλή χρεοκοπίας των χωρών του ευρωπαϊκού νότου είναι άμεση συνέπεια της επιθετικής πολιτικής που ακολούθησε η Γερμανία στο εξωτερικό εμπόριο. Εδώ και δεκαετίες, αυτή η πολιτική σ2τέρησε από αυτές τις χώρες που μετέχουν στο ευρώ τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους υποτιμώντας τα νομίσματά τους. Η τεράστια οικονομική ανισορροπία που προκλήθηκε έτσι, είναι έκδηλη στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου το 2008 οι γερμανικές εισαγωγές ανήλθαν στα 8,3 δισ. ευρώ, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές ήταν μόλις 1,9 δισ. ευρώ». Η στρατηγική που ακολούθησε πάντα η Γερμανία, καταλήγει η εφημερίδα, ήταν μια στρατηγική εξαθλίωσης των χωρών της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς.

Αν πρέπει να εγκαλέσουμε όμως κάποιους για όλα αυτά, αυτοί δεν είναι οι «ναζί». Είναι οι «αντιναζιστές» ηγέτες των μικρότερων χωρών της Ευρώπης που εξέθρεψαν φρούδες ελπίδες στους λαούς τους ότι θα μπορούσαν ποτέ να ξεπεινάσουν τρώγοντας στο ίδιο τραπέζι με τον γίγαντα.

(μετριοπαθής και αποστασιοποιημένος) Ρούσσος Βρανάς στα “ΝΕΑ”

26 Φεβ 2010

Βιβλία για μεγάλους, μια αξιόλογη προσπάθεια στο Δημοτικό Σχολείο – και μία πρόταση

the_bookshelf_

 

(από το ιστολόγιο του δημοτικού σχολείου)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι η βιβλιοθήκη του σχολείου μας εμπλουτίστηκε με αξιόλογα βιβλία,

τα οποία απέκτησε δωρεάν από το ΕΚΕΜΕΛ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας).

Τα βιβλία αυτά, που απευθύνονται σε ενήλικες,  θα είναι στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού

από αυτή την Παρασκευή 26-2-2010.

Για το λόγο αυτό,

κάθε Παρασκευή απόγευμα 5:30-6:30,

η δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου θα είναι ανοιχτή

για να δανείζονται λογοτεχνικά βιβλία και οι γονείς των μαθητών μας.

 

 

Σ’ αυτή τη φιλότιμη προσπάθεια λοιπόν του Δημοτικού Σχολείου κάνουμε μία πρόταση σε όλους: όσοι διαθέτετε βιβλία σε καλή κατάσταση, που κρίνονται άξια να διαβαστούν και από άλλους κατοίκους, μπορείτε να απευθυνθείτε στο προσωπικό του Δημοτικού Σχολείου για να εμπλουτίσετε τη δανειστική βιβλιοθήκη με περισσότερους τίτλους.

Η πρόταση έχει ήδη μεταφερθεί και γίνει δεκτή από τη Διεύθυνση του Σχολείου. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε τίτλους βιβλίων που ήδη διατίθενται από τη Δανειστική Βιβλιοθήκη, ενώ τακτικά η λίστα θα ανανεώνεται, οπότε καλό είναι να την επισκέπτεστε τακτικά.

http://antiparos-dimotiko.blogspot.com/2010/02/blog-post_23.html

22 Φεβ 2010

Οι νέες περιπέτειες του μάγου Γίσσπορ, μέρος 8o: Η Φωτιά στο Λιμάνι του ΝΟΣ…

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ
Ένα πελώριο σύννεφο από την Ανατολή αναστατώνει το φιλήσυχο Σάντα Πόρι - οι διψασμένοι κάτοικοι βγαίνουν στο δρόμο και ανακουφισμένοι από τις σταγόνες που έρχονται από τον ουρανό αναφωνούν: "Αααααααά!..."
the-universe-within-j-w-bakerΔυστυχώς δεν βρέχει. Είναι ο μάγος Γίσσπορ , που έρχεται από τα βάθη της Ανατολής σε μυστική αποστολή καθ' υπόδειξη του Ραμπάχαλου Ροδοκόκκινου. Ο Γίσσπορ καταφθάνει στο λιμάνι, η Βαρβέτα Μανάρα κρύβεται για να αποφύγει τη συνάντηση και ο κόσμος φεύγει διψασμένος, κατουρημένος και απογοητευμένος.
Ο μάγος αντικρίζει τις κίτρινες πλάκες στο λιμάνι και τις περνάει για αλβανικές. Συναντιέται με τον αφιονισμένο Ρήγα Μπαστούνη και αποφασίζει να πεταχτεί ως τον Ακονητό.
Μετά από μία μαγευτική διαδρομή στα κάλλη του νησιού φθάνει στον προορισμό του όπου συναντά τη γνωστή Κουρούνα να τραγουδά ευτυχεσμένη…
Ο μάγος βλέπει τα Μπάζα, το βοθροτόπι και τις πέτρες, συμβουλεύεται την πιστή του κουκουβάγια και προσπερνά ένα ιπτάμενο δελτίο τύπου. Πάνω που αποφασίζει όμως να αλλάξει προορισμό χάνει τη φωνή του…
Την ίδια στιγμή στο Σάντα Πόρι τα πράγματα κυλούσαν κανονικά: η φύλαρχος έπινε το τίλιό της και διάβαζε τα e-mail της, συζητούσε με τον αντιφύλαρχο, πολεμούσε τα μπλογκς, φοβότανε τα γκλομπς και πεταγόταν και για μία απονομή -άμα λάχει- μέχρι τη μακρινή Αντίπαρο... 

Ο μάγος κατεβαίνει στα άδυτα του Σπηλαίου όπου αφού λύνει τα μάγια ξαναβρίσκει όχι μόνο τη φωνή του αλλά και τον καταζητούμενο Χρήστο Καραμέλα. Του αποκαλύπτει ότι είναι μεταδημότης και ο μάγος ανακαλύπτει ότι στο Σάντα πόρι η κατάσταση ίσως έχει γίνει έκρυθμη.   Σφραγίζει την είσοδο του Σπηλάιου και ψάχνει τρόπο να γυρίσει στο χωριό, όταν ένας οξύς διαπεραστικός θόρυβος, σαν σαΐτα, ακούστηκε να ‘ρχεται από το Νότο... Είναι η πασίγνωστη Γκαλερία Κακομοιραράκη, που κάνει λίγο χώρο για να ανεβεί ο Γίσσπορ στη μαγική μπουχάρα και έτσι φτάνει στο χωριό μια ώρα αρχύτερα…
 platmoir8 «…Αγαπημένες μου φίλες, συνεχίζουμε πάλι τη μετάδοσή μας μετά από το μικρό διάλλειμα. Έχουμε λοιπόν αυτό το ιπτάμενο χαλί Μπουχάρα από τη μακρινή χώρα του Ουζμπεκιστάν σε κεραμιδοκαννελοκόκκινο χρώμα με μαργαρίτα ροζέτα στο κέντρο και καρό μπορντούρα... Ας το δείξει η κάμερα λίγο πιο κοντά να αναδείξει τις λεπτομέρειές του μέχρι να φάω εγώ το αγαπημένο μου ρυζόγαλο πριν ζεσταθεί…»
Στο περίφημο οβάλ γραφείο η φύλαρχος Μανάρα Βαρβέτα έπινε το καθιερωμένο της λασπώδες τίλιο και παρακολουθούσε την εκπομπή της κ.Κακομοιραράκη, που ήταν σε απευθείας μετάδοση από μια πλατεία που κάτι της θύμιζε αλλά μόνο μετά από πολλές εργατοώρες σκέψης θα μπορούσε να αναγνωρίσει σαν την πλατεία του Σάντα Πόρι. Το βλέμμα της έπεσε πάνω σε κάτι ξέφτια από το πανάκριβο χαλί του οβάλ γραφείου, που είχε αγοράσει πολλά χρόνια πριν από την εκπομπή της Κακομοιραράκη με κουπόνια που είχε μαζέψει από την αγαπημένη της εφημερίδα, «Τα Νέα Πόρι Σανταπόρι». Το χαλί είχε παλιώσει απ' τα πολλά σούρτα φέρτα των βουλευτάδων, των λιμοκοντόρων, των δημοσιογράφων, των δικηγόρων και των θεληματάδων κι ήταν καιρός να ανανεωθεί, και γρήγορα μάλιστα, γιατί ήταν γνωστό σε όλους ότι σε λίγο δεν θα υπήρχαν λεφτά...
1Έβαλε τις ελβιέλες της και βγήκε μια βόλτα στον καθαρό αέρα του λιμανιού να σκεφτεί καλύτερα. Ένα υπέροχο πλακόστρωτο κοσμούσε το γραφικό λιμάνι. Αλβανοί εργάτες σφυρηλατούσαν εδώ και μήνες στο ιδρωμένο καλοκαιρινό καταμεσήμερο την πέτρα της πατρίδας τους και τώρα πια την είχαν στρώσει με απέριττη μαεστρία σε όλο το πανέμορφο λιμάνι. Το έργο είχε πια τελειώσει, μια σπουδαία κληρονομιά στις επόμενες γενιές του Σανταπόρι..  
Ήταν μία ειδυλλιακή μέρα για το εξωτικό νησί. Στο βάθος, ανοικτά του λιμανιού σκαφάκια ιστιοπλοΐας έμπαιναν αργά, πλησιάζοντας τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Σανταπόρι, γνωστού και ως «ΝΟΣ», συντομογραφία του «ορφανός». Η πιστή ακόλουθος Έλι Φράπα που, κατάκοπη από τα αναγκαία μικρορουσφετάκια, λιαζόταν στα νεόκτιστα παγκάκια, σηκώθηκε και συνόδεψε τη φύλαρχο στη βόλτα της.
-Αυτά τα σκαφάκια είναι δικά μας;
-Μάλιστα.
-Ναι, αλλά εμένα δεν μ' αρέσει η ιστιοπλοΐα. Γιατί δεν με ρώτησαν πρώτα; Κομμένη η χρηματοδότηση.
-Κομμένη είναι έτσι κι αλλιώς.

2- 
-Ευτυχώς που είμαι προνοητική, απάντησε με υπερηφάνεια η φύλαρχος Μανάρα Βαρβέτα. «Όλα καλά, λοιπόν και σήμερα», συμπλήρωσε, καθώς ξεκίνησε μια σύντομη χαρωπή βόλτα στο πλακόστρωτο.

«Ξέρετε, αγαπημένη μου φύλαρχε, μήπως είναι ώρα να συζητήσουμε για εκείνη την αυξησούλα που σας είχα ζητήσει πριν τις εκλογές;
Η φύλαρχος άκουσε μόνο την τελευταία λέξη, αφού στο μυαλό της τριγύριζε αυτή η όμορφη μπουχάρα που διαφήμιζε η Κακομοιραράκη στην εκπομπή της. «Εκλογές» είπε σιγανά και με έκδηλη νοσταλγία. Αμέσως επέστρεψε στο παρόν.

«Έρχονται εκλογές και εκείνη η μπουχάρα μια χαρά θα ταίριαζε στο οβάλ γραφείο, κάνει ομοιοκαταληξία και με το όνομά μου, η Μπουχάρα της Μανάρα». Γύρισε στην πιστή ακόλουθό της:
-Θα αγοράσω όσο όσο τη μπουχάρα. Βάλτη στα έξοδα γραφείου. Κι αν είναι ιπτάμενη βάλτη στα έξοδα κίνησης.

Η ακόλουθος δεν απόρησε για αυτήν την αντίληψη περί ανακατανομής του δημόσιου χρήματος. Ήταν το νέο δόγμα σε όλη την επικράτεια εδώ και καιρό. Αμύνεσθε περί πάρτης, νυν υπέρ πάρτης ο αγών. Παρόλα αυτά ήθελε να ‘ναι καλυμμένη.
-Ξέρετε… Είχε γίνει σάλος όταν είχατε αγοράσει εκείνη την καφετιέρα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Βούιξαν τα μπλογκς, ο τύπος και τα ραδιόφωνα.
-Μη στεναχωριέσαι, πιστή μου Έλι Φράπα, τα' χω σκεφτεί όλα. Όσα χωράνε στο νου μου δηλαδή. Καταρχήν το είχε γράψει η αγαπημένη μου εφημερίδα;
-Τα «Νέα Πόρι-Σάντα Πόρι» εννοείτε; Όχι, ούτε πρόκειται.
-Είδηση που δεν δημοσιεύεται εκεί δεν είναι είδηση. Σιγά μην πιστέψει ο κόσμος τα μπλογκς. Αλλά ακόμα και αν συμβεί αυτό, έχω λύση: θα στείλω κάνα δυο εξώδικα πάλι για αποπροσανατολισμό και το ζήτημα θα ατονήσει. Θα βάλω και το δικαστή Ντρενταγκάνα να γράψει και μία ανοικτή επιστολή προς το σινάφι του Καβλέντεη και του Ρήγα Μπαστούνη. Στην ανάγκη θα ντυθώ πάλι Σούπερ Γούμαν για να επιβάλλω το Νόμο και την Τάξη. Ή θα βάλω τον Ζαν Κλωντ Βαν Ντάμη να βάλει φωτιά στο λιμάνι για αντιπερισπασμό. Έχω πολλά εναλλακτικά σχέδια όπως βλέπεις.


Η φύλαρχος κοίταξε το χάι τεκ ρολόι της, δώρο του Φαυλόπουλου πριν λίγα χρόνια. Ακίνητο κι ασάλευτο σα νεκρό, έδειχνε την ώρα δυο φορές τη μέρα με απαράμιλλη ακρίβεια. Η μία ήταν αμέσως τώρα.
paros-noa-2009-012[3]

Ε-mail και φίλοι  μηδέν… Ήταν η κατάρα των μεγάλων ηγετών, να είναι πάντα μόνοι.

-Πάμε, πέρασε η ώρα, σε λίγο θα αρχίσει η λαϊκή συγκέντρωση για το σχέδιο Καλλιτζάκης και τη συνένωση Πόρι Σάνταπόρι. Πρέπει να στολιστώ, να σουλουπωθώ, να πάω κομμωτήριο... Ίσως να είναι κι η τελευταία μου εμφάνιση... Εξάλλου, πόσες λαϊκές συγκεντρώσεις θα γίνουν ακόμα από τους θολοκουλτουριάρηδες του Σάντα Πόρι αν τελικά συνενωθούμε; Δε μου λες; Επίσημοι θα έρθουν; Αν είναι, να βάψω και τις ρίζες μου, αν και λένε ότι η βαφή της ρίζας καίει τα εγκεφαλικά κύτταρα...
Η Έλι Φράπα άνοιξε το καρνέ της και με την πανάκριβη πένα της, δώρο του Ραμπάχαλου Ροδοκόκκινου, άρχισε να διαγράφει ένα ένα τα ονόματα:
-Γιουσουφλιάς πάει, Βούρτσης πάει δεν πάει, Καβλέντεης αγνοείται, Ρήγας Μπαστούνης ντηλήτ, Τριδαγκάνας σε αποστολή, Δαλάι Λάμβδα σε νιρβάνα, Φαυλόπουλος πάει, Συγκαμμένος πάει, Βαραμόπουλος παραπάει, Μπομπ Βουλγαράκης ανεπιθύμητος. Μείνατε εσείς, εγώ κι ο Γαμσώταυρος, που επίσης λείπει.
-Πού είν' αυτός; Έχω καιρό να τον δω.
-Δεν θυμάστε; Τον έχετε στείλει από το καλοκαίρι σε μυστική αποστολή…
Κοίταξε για μια στιγμή στα μάτια τη φύλαρχο, μέσα στο απόλυτο κενό του βλέμματός της κατάλαβε αμέσως:
-Δεν θυμάστε, είπε με βεβαιότητα.
-Η αλήθεια είναι ότι κάποιες σπάνιες φορές θυμάμαι, αλλά κάνω πως δε θυμάμαι. Συνήθως όμως έχω τόσο λίγα στο κεφάλι μου που έπαψα να θυμάμαι. Αυτή τη φορά κάτι θυμάμαι αμυδρά, νομίζω είναι σε μία αποστολή που έχει να κάνει με τον Αστυνόμο και μια Κινέζα...
-Πινέζα... Του είπατε να στείλει τον Αστυνόμο στην πινέζα για να μη μπλέκει στα πόδια σας. Γι αυτό λείπει ο αντιφύλαρχος. Μυστική αποστολή. Μόνο που έχει περάσει τόσος καιρός κι ακόμα δεν γύρισε…
-Ας είναι. Θα πάμε οι δυο μας.

(συνεχίζεται και πολύ σύντομα μάλιστα…)
Τις δικές τους κουτσουλιές έβαλαν μέσω της τεχνογνωσίας τους και της έμπνευσής τους τα δαιμόνια ibis labs.

Μέχρι το επόμενο μέρος θυμηθείτε τα προηγούμενα φανταστικά αλλά προφητικά σενάρια, που μιμούνται έναν κόσμο πραγματικό μεν, σκληρό, κωμικό και ανυπόληπτο δε.

Οι νέες περιπέτειες του μάγου Γίσσπορ
Οι νέες περιπέτειες του μάγου Γίσσπορ, μέρος 1ο: Το σύννεφο έφερε βροχή
Οι νέες περιπέτειες του μάγου Γίσσπορ, μέρος 2ο: Το σύννεφο ΔΕΝ έφερε βροχή

Οι νέες περιπέτειες του μάγου Γίσσπορ, μέρος 3ο: Πέτρες και Τούβλα

Οι νέες περιπέτειες του μάγου Γίσσπορ, μέρος 4ο: “…Ψηλά κι αγνάντευε…”

Οι νέες περιπέτειες του μάγου Γίσσπορ - μέρος 5ο: “Η μελόντικα θα παίξει Σαλαμπάση"
Οι νέες περιπέτειες του μάγου Γίσσπορ, μέρος 6o: Η καραμέλα του Μάγου


Οι νέες περιπέτειες του μάγου Γίσσπορ, μέρος 7o: Μια μπουχάρα θα μας σώσει…
Η σφήκα και η μελόντικα
Η σφήκα και η μελόντικα (ρίμα με τα εξώδικα): μέρος Α' - η μελόντικα

Η σφήκα και η μελόντικα (ρίμα με τα εξώδικα): μέρος Β' - η σφήκα

Η σφήκα και η μελόντικα και το Τριώδιο: μέρος Γ'

Η σφήκα και η μελόντικα και το Τριώδιο κι η τράπουλα.... (μέρος  Δ’)

Η σφήκα και η μελόντικα και το Τριώδιο κι η τράπουλα και η γιορτή.... (μέρος Ε’): η γιορτή

Το επίσημο "Όχι" στη συνένωση

Αφού η επιστολή έχει φτάσει πια με βεβαιότητα στα χέρια του Υπουργού κ. Ραγκούση μπορεί να δημοσιοποιηθεί πλέον. Οι θέσεις της επιστολής είναι ήδη γνωστές σε όσους παρακολουθούν το ζήτημα "Καλλικράτης" σχετικά με τα δύο νησιά. Ξεκίνησε από ένα κείμενο-πιλότο, που εμπλουτίσθηκε από απόψεις που εκφράσθηκαν στις δύο λαϊκές συνελεύσεις, συνδυάστηκε με απόψεις που εκφράστηκαν από τα τρία τοπικά μπλογκς και τα ΜΜΕ, εναρμονίσθηκε με τις επιταγές πολιτικών (κυριώς του βουλευτή κ.Ρήγα) και κατέληξε σε αυτή την τελική μορφή, που ίσως να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μετα-μεταμανταλενική  ιστορία της Αντιπάρου.

16 Φεβρουαρίου 2010

21 Φεβ 2010

Ταξίδι μέχρι τη γένεση του Σύμπαντος

Ένα διαπλανητικό ταξίδι από τα αρχεία του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που ξεκινάει από τα Ιμαλάϊα και φτάνει στα πέρατα του σύμπαντος σε χώρο και χρόνο.


(το βίντεο είναι σε υψηλή ανάλυση -HD- γι αυτό και αργεί να φορτώσει, ωστόσο αξιζει τον κόπο...)


Περισσότερα εδώ: http://www.amnh.org/news/2009/12/the-known-universe/

20 Φεβ 2010

Ο ΗΧΩ FM έκανε εκπομπή “the Antiparos way”

radio


Στην εκπομπή “ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΗ” στον ΗΧΩ 102,1 τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας για το Αυτοδιοίκητο της Αντιπάρου στα πλαίσια του προγράμματος Καλλικράτης Γ.Τριαντάφυλλος και Ν. Μαριάνος συζήτησαν με τους δημοσιογράφους της εκπομπής (κ. Καραγιαννιώτη κυρίως και κ.Αρκουλή λιγότερο) για τις εκτιμήσεις της επιτροπής για τις μέχρι τώρα εξελίξεις και τις δραστηριότητες που θα αναπτύξουν στο άμεσο μέλλον.
Τη συνέντευξη μπορείτε να την ακούσετε ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ "συνέντευξη" παρακάτω


http://www.mediafire.com/?ntkmzdm5zhn
Μπορείτε να ακούσετε από την επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται στην επιστολή που θα αποσταλεί στον Υπουργό Εσωτερικών και σε άλλους φορείς και την πορεία της συλλογής υπογραφών μέχρι την εκτίμηση για το αν τελικά υπάρχει κι η αντίθετη άποψη και για το ζήτημα της υφαρπαγής των γιατρών για το ΚΥ Πάρου και τον ψαλμό-ύμνο του Ολυμπιακού και τον ύμνο του Απόλλωνα…
Είναι προς τιμή των μελών που δεν παρέκλιναν καθόλου από το θέμα για το οποίο είχαν κληθεί να μιλήσουν ως εκπρόσωποι. Πάντως το μικρόβιο του Ενιαίου Ψηφοδελτίου έχει αρχίζει να επωάζεται…

Απορία: Πόσο επιτρέπει αλήθεια αυτή εδώ η δημοσκόπηση στο ιστολόγιο Νέα Πάρος για να καταλήγουμε σε άκοπες γενικεύσεις;


Ακολουθεί ένα κείμενο του ενός από τα 2 μέλη που μιλήσανε σήμερα στον ΗΧΩ, του κ Ν. Μαριάνου που είναι επίκαιρο (επιλέξτε "full screen" για καλύτερη ανάγνωση):

οι στοχοι του Καλλικρατη

Δημοτικό Σχολείο

DSC03943_thumbαπό την εφημερίδα “Τα Νέα Πάρου Αντιπάρου”

Untitled-1DSC039422 DSC03933_thumb DSC03952_thumb  

περισσότερα εδώ

18 Φεβ 2010

Η επιστροφή του Μάγου…

ribast-magG

Σύντομα κοντά σας το νέο (όγδοο στη σειρά) επεισόδιο με τίτλο

“Ένα ευχέλαιο για την εμμηνόπαυση” .

16 Φεβ 2010

Μια επιστολή κλύσμα…

Φαίνεται πως διανύουμε μια σπάνια περίοδο συσπείρωσης κι ομοψυχίας. Οι κάτοικοι αντιτίθενται σε άλλη μια προσπάθεια κάλυψης των αναγκών του Κέντρου Υγείας Πάρου αποδυναμώνοντας το έμψυχο δυναμικό του ιατρείου της Αντιπάρου. Υπεύθυνη για την απόφαση η διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου, που αντί να νοιαστεί πώς θα θωρακίσει τα μικρά νησιά, κοιτάζει πως θα μπαλώσει δικά της λάθη του παρελθόντος που άφησαν το ΚΥ ερείπιο και έρμαιο κομματικών παιχνιδιών. Κι όπως πολύ σωστά λένε, δεν χαλάς κάτι σωστό για να φτιάξεις κάτι χαλασμένο, εκτός κι αν έρχονται εκλογές. Το ζήτημα αναδείχθηκε από το ποστ της αντιπάριας φωνής και αναπαράχθηκε από πολλά πανελλήνιας εμβέλειας ιστολόγια. Ελπίζουμε να το έχουν δει κι οι πολιτικοί που ακούγεται ότι πίεσαν τη Διοίκηση για μια τέτοια απόφαση.
Περισσότερα σύντομα…


ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
16/2/10

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε την εντονότατη διαμαρτυρία μας σχετικά με την πρόσφατη απόφαση-εντολή της Διοίκησης του Νοσοκομείου Σύρου για κάλυψη εφημεριών από τους γιατρούς του Ιατρείου της Αντιπάρου στο Κέντρο Υγείας Πάρου (και μάλιστα επτά εφημερίες έκαστος). Οι λόγοι που το Κέντρο Υγείας είναι υποστελεχωμένο δεν μας αφορούν. Δεν δεχόμαστε όμως να γινόμαστε θεατές μιας νέας προσπάθειας απογύμνωσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού από το νησί μας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Κέντρου Υγείας. Σας υπενθυμίζουμε ότι το νησί μας αριθμεί πάνω από 1000 κατοίκους, με αρκετούς χρονίως πάσχοντες, ανήκει στα νησιά που από το ίδιο το Νομοσχέδιο για την Υγεία περιγράφεται ως «νησί με ιδιάζουσες γεωγραφικές και κοινωνικές συνθήκες», και είναι επανδρωμένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ως Πολυδύναμο από το 2000. Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι το συμπαθές γειτονικό νησί έχει ελλείψεις και ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό. Αναμφίβολα κατανοούμε την ανησυχία των πολιτών της Πάρου, ωστόσο η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν έγκειται στην αφαίμαξη άλλων νησιών, αφού με το ίδιο σκεπτικό μπορεί κάποια στιγμή κι η Πάρος να βρεθεί διαμαρτυρόμενη για παρόμοια εκμετάλλευση του δυναμικού της από μεγαλύτερο νησί. Εμείς δεν θα υποδείξουμε τη λύση. Καθιστούμε όμως τον κ Πανωηλία (α.α. Διοικητή Νοσοκ. Σύρου) που υπέγραψε την εντολή για τους δύο γιατρούς υπεύθυνο για οτιδήποτε συμβεί στο νησί μας κατά τη διάρκεια απουσίας των γιατρών από την οργανική τους θέση.
Σε μια περίοδο που αναζητούνται κίνητρα για να στελεχωθούν μικρά νησιά και απομονωμένες περιοχές είναι τουλάχιστον κρίμα και άδικο να καταφεύγουν οι αρμόδιοι σε τέτοιες αποφάσεις που λειτουργούν αρνητικά, ως αντικίνητρα.
Ίσως ένας λόγος που η Αντίπαρος είναι άρτια στελεχωμένη οφείλεται στη στήριξη και αμέριστη συμπαράσταση που παρέχουμε οι κάτοικοι και την οποία μας ανταποδίδουν και οι γιατροί, ακόμα και σε παλαιότερες δύσκολες περιόδους (ένας από τους γιατρούς υπηρετούσε ανελλιπώς στο νησί για ενάμισι χρόνο μη λαμβάνοντας καν αναρρωτική άδεια που είχε απόλυτη ανάγκη). Είναι δε γνωστό ότι είναι διαθέσιμοι όλες τις ημέρες του μήνα, γεγονός που προσδίδει σε εμάς και του επισκέπτες του νησιού μία αίσθηση ασφάλειας.
Ευελπιστούμε στην άμεση επίλυση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος με τρόπο που να μη θίγει κανένα αναφαίρετο δικαίωμα ως προς την υγεία των κατοίκων και οπωσδήποτε να μη θέτει σε κίνδυνο την υγεία κατοίκων και επισκεπτών του νησιού μας.
Επιφυλασσόμαστε για την περαιτέρω στάση μας.
· Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Αντιπάρου
· Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Αντιπάρου
· Ναυτικός Όμιλος Αντιπάρου
· Σύλλογος Γυναικών Αντιπάρου
· Αγροτικός Συνεταιρισμός Αντιπάρου
· Σύλλογος Αλιέων Αντιπάρου
· Τοπική Επιτροπή Αντιπάρου της Ελληνικής Εταιρείας

15 Φεβ 2010

Οι καρνάβαλοι της μιας ημέρας σατιρίζουν τους καρνάβαλους μιας χρονιάς

Όσο γελοίο κι αν μοιάζει το θέαμα στις οθόνες ενός PC τόσο διονυσιακό και παλλαϊκό είναι στην πραγματικότητα. Απόκριες. Από βρέφη τιγράκια μέχρι παππούδες βιζιτούδες κι από τον Καλλικράτη μέχρι τα πρωινάδικα, όλα είχαν τη σωστή δόση από κέφι και γιορτινή διάθεση.

Απών ο θίασος Σάντα Πόρι… Του χρόνου θα ντυθούμε όμως σφήκα Καβλέντεης και Μανάρα Βαρβέτα, το υποσχόμαστε…

SONY DSC DSC02284 [800x600]SONY DSCCLEAR MONDAY 448 [1024x768] CLEAR MONDAY 444 [1024x768] DSC04352 [800x600]  CLEAR MONDAY 461 [1024x768] CLEAR MONDAY 439 [1024x768]CLEAR MONDAY 466 [1024x768]    CLEAR MONDAY 482 [1024x768]CLEAR MONDAY 492 [1024x768] CLEAR MONDAY 505 [1024x768]SONY DSC CLEAR MONDAY 497 [1024x768] CLEAR MONDAY 499 [1024x768] CLEAR MONDAY 503 [1024x768]     DSC02285 [800x600]  CLEAR MONDAY 443 [1024x768]kathari deytera (140) [1024x768]   Untitled-2

DSC02280

και του χρόνου…

 

Εδώ το περυσινό καρναβάλι

Θ. και V. ευχαριστούμε για τις φωτό

14 Φεβ 2010

Κοπή πίτας, το φλουρί φέτος το περιμένουμε από την Κοινότητα

marmara 040Σε δυο λιτές εκδηλώσεις τα μέλη και οι αθλητές του ΝΟΑ - Ναυτικού Ομίλου Αντιπάρου «ΜΕΑΣ Ωλίαρος» έκοψαν τις πρωτοχρονιάτικες πίτες των διαφόρων τμημάτων που ασχολείται (ιστιοπλοΐας, χορού, αερόμπικ, ζωγραφικής).

Ακόμη μια φορά πήραμε υποσχέσεις από την Κοινότητα ότι επιτέλους θα προσπαθήσουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την παραχώρηση  κοινοτικής έκτασης στην όποια  ο σύλλογος θα δημιουργήσει τις δίκες του εγκαταστάσεις. Άλλωστε είναι το μοναδικό σωματείο στην Αντίπαρο που ασχολείται με τον αθλητισμό και όχι μονό. Αρκεί να μην μείνουμε μόνο στις υποσχέσεις.

                             ΓΙΑ  ΤΟ  Δ.Σ.

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ     ΦΑΡΟΥΠΟΣ  ΤΑΣΟΣ

 

    Διαβάστε και για την περυσινή κοπή πίτας, τίποτα δεν έχει αλλάξει: Απ' τον καιρό του ΝΟΑ

marmara 031

marmara 035

Το τείχος – γέφυρα στην αρχαία Αντίπαρο

 

Επιτέλους βρέθηκε κι ένα σοβαρό επιχείρημα υπέρ της διοικητικής συνένωσης, πιο διαχρονικό από όλα: Κάποτε η Αντίπαρος κι η Πάρος ήταν ένα ενιαίο νησί. Περισσότερα στο άρθρο της κυπριακής εφημερίδας “Πολίτης” που παρατίθεται παρακάτω. Από τότε βέβαια πέρασαν πολλά χρόνια και τα δύο νησιά χωρίστηκαν. Δεν πειράζει, το μόνο που απομένει είναι μία γέφυρα που θα τα ξαναενώσει.

 gefyra4 gefyra3 

Κυκλάδες: Όταν η θαλάσσια στάθμη ανεβαίνει

Σήμερα μιλούμε για νησιά των Κυκλάδων, κάποτε ήταν ένα ενιαίο κομμάτι γης, που με την άνοδο των νερών, τα χαμηλότερα σημεία βυθίστηκαν και τα ψηλότερα, όπως τα βουνά, παρέμειναν στην επιφάνεια όπου και δημιουργήθηκαν τα νησιά.
Έστω και αν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου όπως είναι και η Κύπρος, τα πρώτα ανθρώπινα κατάλοιπα χρονολογούνται από τη 12η χιλιετία, είναι πλέον δεδομένο ότι η ζωή άρχισε πολύ πριν. Χρειάζονται μόνο οι χειροπιαστές αρχαιολογικές ενδείξεις.

NIKO-2-492


Το στενό ανάμεσα στην Πάρο, δεξιά, και την Αντίπαρο, αριστερά. Οι περιβάλλουσες γραμμές είναι οι ισοβαθείς των 5 μέτρων. Πολύ πρόσφατα στον γεωλογικό χρόνο, 7.200 χρόνια πριν, τα νησιά αυτά ήταν ενωμένα.

Η αρχαία Πρεπέσινθος


Ο Στράβωνας και αργότερα ο Πλίνιος αναφέρονται στην αρχαία Πρεπέσινθο, το σημερινό νησί Δεσποτικό, λέγοντας ότι ήταν ενωμένο με την Αντίπαρο. Στα βόρεια παράλια του νησιού αυτού φαίνονται οι λαξεύσεις στο υπόστρωμα του βράχου που βυθίζονται στη θάλασσα. Πρώτος ο διακεκριμένος αρχαιολόγος Χ. Τσούντας και αργότερα ο Rubensohn μελέτησαν τα αρχαιολογικά κατάλοιπα χωρίς να είναι σε θέση να δώσουν μια απάντηση. Τελευταία, ο ωκεανολόγος-βιολόγος Πέτρος Νικαλαΐδης, σε έρευνές του στην περιοχή με το National Geographic και τη Σχολή Υποβρύχιας Οικολογίας & Καταδύσεων Αιγαίου, «Aegean Diving College», πιστεύει ότι οι εν λόγω λαξεύσεις είναι οδηγοί/ράγες για την ελεγχόμενη κύλιση βαρέων αντικειμένων κυρίως μαρμάρου. Πρόκειται για ένα πολύ ευφυή και ασφαλή τρόπο μεταφόρτωσης μαρμάρου σε πλοία και σχεδίες, μέθοδος που χρησιμοποιείτο εκτεταμένα στην αρχαία Ελλάδα.


Τα κατάλοιπα αυτά θα χρονολογούνται γύρω στο 700 π.Χ., περίοδο κατά την οποία η μεταλλουργία ανθούσε και έτσι γινόταν εφικτή η εξόρυξη και η εξαγωγή τεμαχίων μαρμάρου, κυρίως προς την Αθήνα και άλλους προορισμούς. Η χρονολογία αυτή των λαξεύσεων συνάδει με την τότε επιφάνεια της θάλασσας και συμπίπτει με την εποχή όπου η γνώση στη μεταλλουργία ήταν υψηλή, δηλαδή ήταν δυνατή η δημιουργία τέτοιων καταστάσεων. Οι παράλληλες προς την ακτή λαξεύσεις έχουν όλες κλίση προς τη θάλασσα, ώστε το πλοίο μετά τη φόρτωση να είναι σε θέση να αποπλεύσει με την παλίρροια. Η προτεινόμενη θεωρία του ωκεανολόγου Νικολαΐδη ενισχύεται από την ύπαρξη του ναού του Απόλλωνα στην Πρεπέσινθο -Δεσποτικό- κτισμένος με παριανό μάρμαρο, τόπος όπου δεν υπάρχει λιμάνι ούτε μάρμαρο.
Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο εκτός από την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης, είναι οι ανακατατάξεις λιθοσφαιρικών πλακών που ανασηκώνουν ένα νησί από τη μια πλευρά και το βυθίζουν από την άλλη, όπως στην Κρήτη.


Μεταξύ Πάρου και Αντίπαρου

Εκτός από τις αρχαιολογικές ενδείξεις, οι υποθαλάσσιες έρευνες δεικνύουν ότι μεταξύ Πάρου και Αντίπαρου υπάρχει τείχος, που άρχισε να κτίζεται όταν η στάθμη της θάλασσας ανέβαινε και οι κάτοικοι άρχισαν να χάνουν την επαφή με την «αντίπερα» όχθη. Έτσι δημιουργήθηκε σιγά σιγά μια λιθοδομή, είδος γέφυρας-τείχους.

NIKO-3-400

Το ελαφρά οφιοειδές αρχαίο «τείχος»-γέφυρα, στο μέσο της φωτογραφίας, που ένωνε την Πάρο με την Αντίπαρο, τώρα κάτω από τα νερά του Αιγαίου.Οι περιοχές με πιό σκούρο χρώμα είναι φυκιάδες Ποσειδωνίας. Η φωτογραφία έχει ληφθεί από ελικόπτερο. Το βάθος της θάλασσας εδώ είναι 5,50 - 6 μέτρα. Η διατομή του τείχους είναι σχήματος τραπεζίου. Η στέψη της λιθορριπής αυτής βρίσκεται στα -3 μέτρα. Οι πέτρες κατα μέσο όρο έχουν βάρος, όσο μπορεί να σηκώσει και να κουβαλήσει ένας άνθρωπος, περίπου 25-30 κιλά.

Ποια ήταν όμως τα δεδομένα που οδήγησαν στο κτίσιμο του τείχους αυτού; Γύρω στην 11η χιλιετία, η Πάρος και η Νάξος ήταν ενωμένες. Το μέγιστο βάθος ανάμεσά τους σήμερα είναι 35 μέτρα. Μέχρι την 7η χιλιετία, το στενό που χωρίζει τα δύο νησιά σήμερα ήταν ακόμα ξηρά. Τότε άρχισε να δημιουργείται ένα παλιρροιακό θαλάσσιο ποτάμι παρόμοιο με το στενό του Ευρίπου. Οι ανασκαφές στην περιοχή έγιναν από τον Colin Renfrew, ο οποίος βρήκε κατάλοιπα από μεγάλους τόνους    , φάλαινες και όστρακα. Και ενώ σε άλλους αρχαίους παραθαλάσσιους οικισμούς βρέθηκαν πολλά αγκίστρια, στην περιοχή αυτή βρέθηκαν μόνο αιχμές βελών και δοράτων από οψιανό λίθο Μήλου. Αυτό είναι ένδειξη ότι ο τρόπος ψαρέματος παρομοιάζει με αυτό των ποταμών και όχι με θαλάσσιο.

Σχετικά με την υποθαλλάσια έρευνα του κ. Νικολαΐδη διαβάστε το ποστ στην Αντιπάρια Φωνή (Παραθέτουμε μια εξαιρετική έρευνα για την αρχαία υποθαλάσσια Αντίπαρο!)  ή  εδώ (πηγή).

 

Ελπίζουμε να προσκληθεί κάποια στιγμή ο κ. Νικολαΐδης στην Αντίπαρο για μια ομιλία σχετικά με τα σπουδαία ευρήματα του.

9 Φεβ 2010

Τα βατράχια, οι ελέφαντες και οι πάπιες. Ποιος ήταν ποιος;

apokries 236
Οι σούπερ ήρωες του νησιού μας ήταν όλοι εκεί. Πρόεδροι και προεδρεύοντες, βουλευτές και διαβουλευτές, έπαρχοι κι επαρχιώτες, δύο δημοσιογράφοι και τουλάχιστον τέσσερις bloggers, γλύφτες και αντιεξουσιαστές, ρήτορες και κήνσορες, νενέκοι και ανδρούτσοι, πατριώτες και υπονομευτές, ελέφαντες και βατράχια, ο Βολταίρος κι ο Θεμιστοκλής, δόξασαν όλοι με την αναφορά τους τη χθεσινή εκδήλωση για το ενδεχόμενο διοικητικής συνένωσης της Αντιπάρου με την Πάρο, σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης.apokries 209


Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά… Πάνω από 200-250 πολίτες έδωσαν πάλι το παρόν στην αίθουσα Καλουδά, γεγονός ενθαρρυντικό δεδομένου του βροχερού καιρού και της πολύ πρόσφατης πρώτης εκδήλωσης. Ουσιαστικά εκπροσωπήθηκε όλο το νησί, αφού σχεδόν από κάθε οικογένεια υπήρχε κι ένας εκπρόσωπος.

(σε παρένθεση καταγράφεται το χρονικό σημείο της κάθε ομιλίας στο ηχητικό αρχείο που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης)

Ο βουλευτής ( και blogger) Ρήγας (5:37-25:44), αφού ξεκίνησε από μία δυναμική αφετηρία καταλογίζοντας ουσιαστικά αδράνεια στους πολίτες, που συσπειρώθηκαν σε αυτή την περίπτωση και είναι άφαντοι σε άλλες περιπτώσεις, αφού επικύρωσε την πολλαπλά λεχθείσα άποψή του για την κακή διαδρομή της Αντιπάρου τα τελευταία χρόνια, αφού χαρακτήρισε ως “παραλογισμό” την εμμονή των πολιτών στον όρο “δήμος”  εφόσον δεν υπάρχει ταυτόχρονη απάντηση στο πώς ακριβώς θα καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού μετά τη μεταρρύθμιση, κι αφού, τέλος, τόνισε με παρρησία πως αυτός, με την ευθύνη του πολιτικού ανδρός, δεν ήρθε εδώ να χαϊδέψει αυτιά, κατέληξε και σε προτάσεις. Πρότεινε να υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για τις διαδημοτικές υπηρεσίες , ειδική ρύθμιση για τα μικρά νησιά προκειμένου να απορροφήσουν υπηρεσίες των καταργηθέντων επαρχείων, και εύρεση ενός μηχανισμού ώστε εταιρείες όπως η “Εγνατία” να συνδράμουν για την υλοποίηση έργων στα μικρά νησιά. Βέβαια, αυτά δεν χρειαζόταν να τα πapokries 213ροτείνει στο κοινό, αλλά απλά να δεσμευτεί, καθώς αυτός  είναι ένας από τους εισηγητές του προγράμματος “Καλλικράτης”. Κάπου εκεί χρησιμοποίησε κι ένα ατυχές παράδειγμα μιλώντας για δήμους ελέφαντες και δήμους βατράχια, τασσόμενος προφανώς υπέρ των πρώτων.


Ο βουλευτής Βρούτσης (30:30-47:00)προβληματίστηκε για την ζητούμενη εύρεση πόρων για την εφαρμογή του “Καλλικράτη”, επιβεβαίωσε το κοινό για την αποτυχία της προηγούμενης μεταρρύθμισης πριν 16 χρόνια και έκανε εμφατική την ανάγκη διαλόγου και διαβούλευσης για την επιτυχία της νέας μεταρρύθμισης, δικαιολόγησε τον απόντα συνάδελφο Παπαμανώλη για το δικαίωμα του να έχει την προσωπική του άποψη (κι ας κράτησε ο ίδιος πλήρη κομματική γραμμή στο λόγο του), εξέφρασε ως αντιπολιτευόμενος την καχυποψία του για τις μυστικές διεργασίες του προγράμματος, το σατανικό αριθμό 370 και τις πολιτικές σκοπιμότητες για τα ψηφαλάκια, και στο τέλος ασχολήθηκε και με το ζήτημα της συνέλευσης και πρότεινε κι αυτός διαδημοτικές συνεργασίες και πιθανή απορρόφηση υπηρεσιών του Επαρχείου.

Διαβάστηκε επίσης και μία νέα επιστολή του απόντος βουλευτή κ.Παπαμανώλη (28:08-30:20)

Ξεχάσανε κάτι;…Και βέβαια… Αναφορά στον όρο “δήμος Αντιπάρου” δεν έγινε παρά στη δευτερολογία των δύο βουλευτών κι αφού σχολιάστηκε αυτό από τους πολίτες που πήραν το λόγο. Μέχρι τότε μιλούσαν για “αυτοδύναμες διοικητικές οντότητες”, βάζοντας στη φάρμα των ζώων που σχηματίσθηκε -μαζί με τους ελέφαντες και τα βατράχια- και τις πάπιες…



ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ


Εκεί, στη δευτερολογία τους, ο μεν κ.Ρήγας (92:40-94:50 και 109-120) ανέλυσε λεπτομέρειες για την εκπροσώπηση του νησιού σε μια πιθανή συνένωση και εξήγησε ότι ο αριθμός 370 δεν είναι σατανικός αλλά η διαίρεση των σημερινών δήμων διά του τρία. Τόνισε ότι ο χάρτης των νέων δήμων θα είναι έτοιμος στα τέλη Φεβρουαρίου και κάπου εκεί σεληνιάστηκε: καυτηρίασε τη σπατάλη του χρόνου για διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων και με έκδηλη ταραχή δήλωσε ότι καλός ο διάλογος αλλά φτάνει γιατί “κάποια στιγμή πρέπει αυτός ο τόπος να κυβερνηθεί”. Στο σημείο αυτό σα να ψήλωσε μερικούς πόντους και αφού ξανακατέβηκε στο ύψος των πραγματικών περιστάσεων απαίτησε από την επιτροπή ένα κείμενο μεστό, με επιχειρήματα, κι όχι απλά επιθυμίες. Το γεγονός ότι το κείμενο που έχει ετοιμαστεί είναι ακριβώς έτσι έμοιαζε να μην τον πτοεί. Κλείνοντας, κι αφού είχε ξενερώσει πολλούς διοικητικά αυτονομιστές, ξάφνιασε πάλι δηλώνοντας “θα είμαι μαζί σας”. Εκεί ανέφερε σαφώς και τον όρο “Δήμος Αντιπάρου” βάζοντας τέρμα στην αγωνία των πολιτών κι επιβεβαιώνοντας τη φήμη του καλού ρήτορα που τον συνοδεύει. Παράλληλα αποκάλυψε και τον πλεονασμό “αυτοδιοικητική αυτοδυναμία”, που ως εισηγητής του προγράμματος καλό θα είναι να τον απλοποιήσει σε ένα “αυτό-” λιγότερο. Τέλος, ερμήνευσε τις εύλογες εξαιρέσεις του “κάθε δήμος και νησί” του προγράμματος ως εστιασμένο στα μεγάλα νησιά που θα απαιτήσουν τουλάχιστον δύο δήμους. Αν ήταν όμως έτσι, γιατί ο υπερυπουργός, που όλα τα προβλέπει, το άφησε αδιευκρίνιστο;

Στη δική του δευτερολογία ο κ. Βρούτσης (130:00-136:30) αποκάλυψε ότι επιτέλους έμαθε ότι το νούμερο 370 δεν είναι παγκόσμια μαθηματική σταθερά, αλλά υπόκειται σε συζήτηση, χρησιμοποίησε κι αυτός τον πλεονασμό “αυτοδιοικητική αυτοδυναμία”, γεγονός ήσσονος σημασίας, αφού δεν είναι εισηγητής ούτε κυβέρνηση, και με τη σειρά του είπε κι αυτός το ζητούμενο “Ναι στο Δήμο Αντιπάρου”, επαναδιατυπώνοντας την ανάγκη διαδημοτικής συνεργασίας.

ΑΛΛΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ (κατά σειρά εμφάνισης)


-η Έπαρχος Πάρου κ. Πρωτολάτη (47:00-52:10)ακολούθησε τη γραμμή του βουλευτή Ρήγα και τόνισε την ανάγκη πιστοποίησης των νέων δήμων.P2071197 (Large)

-η Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Μανέττα (52:40-59:00) ήταν η πρώτη χρονολογικά που ανέφερε τον όρο “Δήμος”. Εξάντλησε το χρόνο της στη συγκινητική αναφορά των ανυπέρβλητων δυσκολιών που αντιμετώπιζε για την υλοποίηση των έργων, γεγονός που την έκανε στα μάτια του κοινού σχεδόν ανθρώπινη.


-ο κ.Λεβεντάκης (59:30-60:54) επανέλαβε το αίτημα για Δήμο και εισέπραξε την απόκριση του κ.Βρούτση “όχι δήμο, αυτόνομη αυτοδιοικητική μονάδα”. Ο κ. Λεβεντάκης ήταν πολύ σύντομος και φανερά προβληματισμένος από το νέο άστοχο (και ταυτόχρονα στοχευμένο) άρθρο της εφημερίδας “Τα Νέα Πάρου-Αντιπάρου”, εκπρόσωποι της οποίας, αν και δεν ήταν στην εκδήλωση, ωστόσο θα προβούν “μέχρι την επόμενη εβδομάδα” σε μία νέα ενδελεχή και περισπούδαστη ανάλυση του ζητήματος της συνένωσης Πάρου-Αντιπάρου.


-ο πρώην πρόεδρος κ.Φιλολίας (61:00-67:10)έκανε αναφορά στο παράδειγμα του δήμου Λειψών με 600 κατοίκapokries 227ους, στη διαρκή αύξηση του πληθυσμού της Αντιπάρου τα τελευταία 20 χρόνια (25% αύξηση ανά δεκαετία) και στην ύπαρξη ιδίων πόρων για το νησί που μπορούν να αξιοποιηθούν επωφελώς (κάποτε).


-ο κ.Σκιαδάς (69:00-78:33) αφού χαιρέτισε έναν έναν όλους τους επισήμους, ακόμα και τον απόντα κ.Παπαμανώλη και τον εμπνευστή του Καλλικράτη κ. Ραγκούση, επιτέθηκε στη συντονιστική επιτροπή για το χρόνο που επέλεξε, την ονομασία της και τα άτομα που την απαρτίζουν, συνέχισε κατηγορώντας τους αυτόκλητους σωτήρες και διάττοντες αστέρες, άνοιξε σπαρταριστή στιχομυθία με το κοινό και τον προεδρεύοντα κ. Φαρούπο Παρασκευά, έκανε σαφές το “θα με ακούσετε” και άρχισε μία ιστορική αναδρομή ξεκινώντας από τον Θεμιστοκλή και καταλήγοντας στους Συριανούς διδασκάλους του Γένους μέσω κάποιου Βολτιέρου(!). Μετά την ιστορική αναδρομή συντάχθηκε με το αίτημα του Δήμου Αντιπάρου και –το κυριότερο-πρότεινε τη σύσταση ΕΝΙΑΙΟΥ ψηφοδελτίου. Κι εκεί που τα πήγαινε καλά τα ξαναχάλασε όλα κάνοντας αναφορά στην παλαιότερη απαγόρευση χρήσης της αίθουσας από τους βουλευτές Ρήγα και Ρόβλια για κομματική εκδήλωση και απαιτώντας ούτε λίγο ούτε πολύ η αίθουσα “να αγκαλιάζει όλες τις κομματικές εκδηλώσεις”. Περιέργως ο ίδιος ο κ. Ρήγας δεν αναφέρθηκε στο γεγονός, πιθανώς γιατί ως έμπειρος πολιτικός διακρίνει τη λαϊκή συνέλευση από την κομματική ομιλία.

apokries 214-ο δημοσιογράφος και δημότης κ.Καραγιαννιώτης (82:00-89:51)εστίασε καταρχήν στην ευκαιρία που χάθηκε για τη δημιουργία δήμου Αντιπάρου το 1996 (δυστυχώς από διακριτικότητα(;) πιθανώς δεν αναφέρθηκε και στα συμφέροντα που εξυπηρετήθηκαν τότε), υπενθύμισε ότι και το 1985 ο νεοσύστατος Δήμος Πάρου δεν πληρούσε τα πληθυσμιακά κριτήρια, έθεσε το ερώτημα αν η Πάρος είναι πρόθυμη να δεχτεί το φορτίο ενός άλλου νησιού και δη προβληματικού, ενώ πρώτος καυτηρίασε το γεγονός ότι και οι δύο βουλευτές απέφυγαν επιμελώς την αναφορά στον όρο “δήμος”, γεγονός που τους οδήγησε στην τροποποίηση της πρότασής τους στη δευτερολογία τους.


-ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ.Παπανικολάου (95:10-97:50) υπενθύμισε την παγκόσμια πρωτοτυπία του προγράμματος Καλλικράτης με τους δήμους των 28500 κατοίκων κατά μέσο όρο, όταν σε όλη την Ευρώπη είναι υποπολλαπλάσιοι (οι ελέφαντες του κ.Ρήγα), ενώ δικαιολογημένα αναρωτήθηκε αν οι τοπικές κοινωνίες διαδραματίζουν τελικά κάποιο ρόλο στη μεταρρύθμιση.


-ο πρώην λιμενάρχης κ.Κουντρομιχάλης (98:32-101:20)σε ήπιους τόνους ενέκρινε απόλυτα τις κινητοποιήσεις και προέτρεψε τους κατοίκους να βιαστούν. Παράλληλα έθεσε και το θέμα πιθανού δημοψηφίσματος (αν και οι υπογραφές ίσως το καταστήσουν περιττό).


-τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής που πήραν το λόγο (κατά χρονική σειρά Λεβεντάκης Γιάννης, Φαρούπος Τάσος -90:00-, Τριαντάφυλλος Κώστας –78:52-, Μαριάνος Νίκος –101:30-, Τριαντάφυλλος Γιάννης –120:00-, Σκούρτης Σωτήρης –126:00-, Φαρούπος Παρασκευάς –136:10) υπεραμύνθηκαν του κειμένου της και της απόφασης για διοικητική αυτονομία, κάλεσαν σε δέσμευση τους βουλευτές για την απόφαση του πληθυσμού,  εστίασαν (Τριαντάφυλλος Γ.) σε επίμαχα άρθρα του προγράμματος, ενημέρωσαν (Μαριάνος) για το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον δήμαρχο Πάρου, ενώ νύξη έγινε (Σκούρτης) και για την πιθανότητα ενιαίου ψηφοδελτίου.


-Υπήρχε και μία αντιρρησίας (κ.Καπούτσου Ειρ. – 67:40) που υποστήριξε σθεναρά τη συνένωση των δύο νησιών.
--------

Συμπέρασμα; το νησί μοιάζει συσπειρωμένο για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό και είναι κρίμα η ευκαιρία για αναβάθμιση του πολιτικού επιπέδου να πάει χαμένη. Ελάχιστες φωνές ακούστηκαν μέχρι σήμερα υπέρ της διοικητικής συνένωσης και, αν δεν είναι κρυμμένοι οι αντιρρησίες σε γιάφκες ή στο σπήλαιο, είναι απορίας άξιον πώς ο απών βουλευτής Παπαμανώλης αφουγκράστηκε τόσο επιτυχημένα τον παλμό του νησιού κάνοντας τις ατυχείς δηλώσεις των πρόσφατων ημερών. Οι βουλευτές που εμφανίστηκαν δεν έπεισαν. Δεν είναι τυχαία η καθολική αίσθηση μετά τη συγκέντρωση πως το αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης είναι μάλλον προαποφασισμένο.
Ο διδακτισμός του κ.Ρήγα, η μετριοπάθεια του κ. Βρούτση και η προσπάθεια και των δύο να αποφύγουν σε πρώτη φάση να δεσμευτούν πέρα από ότι είχαν προαποφασίσει δεν άφησαν καλές εντυπώσεις.
Παράλληλα  είναι επιτακτική η ανάγκη  η συντονιστική επιτροπή να συνεχίσει την κινητοποίηση, ειδικά τώρα που έχει για δεύτερη φορά την έγκριση του τοπικού πληθυσμού. Τουλάχιστον, όπως είπε κι ένας φίλος, “όσο πιο σθεναρή είναι η αντίδρασή μας τόσο πιο πολλά μπορούμε να απαιτήσουμε σε μία πιθανή συνένωση”… 
Και βέβαια όλα αυτά είναι προσωπικές εκτιμήσεις και καταγραφές ελαχίστων. Για αντικειμενική ενημέρωση στραφείτε στα κλασικά ΜΜΕ.


-περισσότερες φωτό στον αντιπάριο
-τα σχόλια του προηγούμενου ποστ θα μεταφερθούν εδώ



Το ηχητικό αρχείο στην αντιπάρια φωνή


(ΓΙΑ ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ)

κι επειδή με τον ΟΤΕ δεν μπορείς να είσαι ποτέ ήσυχος...

(ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ)