29 Αυγ 2009

Τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν εμβόλιο που δεν έχει κλινική εμπειρία

Τα σχολεία θα ανοίξουν, οι μαθητές δεν θα εμβολιαστούν, η γρίπη θα «θερίζει». Αυτές είναι οι οδηγίες και οι επιστημονικές εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες, οι οποίες προκαλούν, εύλογα, ανησυχία στους γονείς. Η κ. Θεοδωρίδου, διευθύντρια της μεγαλύτερης και πιο οργανωμένης μονάδας για τη νέα γρίπη, και καθηγήτρια του τομέα παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων, δίνει «ψύχραιμες» απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που απασχολούν τους γονείς.


Εάν εμφανιστεί κρούσμα στον παιδικό σταθμό ή το σχολείο, τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς;
Να μην πανικοβληθούν. Είναι αναμενόμενο αφού είμαστε σε καιρό πανδημίας. Θα παρουσιαστούν κρούσματα τα οποία θα αντιμετωπιστούν όπως όλα τα ιογενή νοσήματα στα παιδιά.


Πότε να ξαναβγεί το παιδί από το σπίτι;
Το άρρωστο παιδί να παραμείνει στο σπίτι του τουλάχιστον ένα 24ωρο αφού μείνει τελείως απύρετο.

Εάν μολυνθεί παιδί ή γονέας, τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν στο σπίτι;
Αυστηρότερη τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, καλός και συχνός αερισμός του χώρου, όχι κάπνισμα, αποφυγή φιλιών και εναγκαλισμών.

Πότε να φέρουν το παιδί στο νοσοκομείο;
Το άρρωστο με πιθανή γρίπη παιδί το φέρνουν για εκτίμηση οι γονείς όταν παραταθεί ο πυρετός πέραν των τριών 24ώρων ή εμφανίζει πρόβλημα από την αναπνοή του (δύσπνοια) ή έχει έντονα συμπτώματα μυϊκής αδυναμίας ή αφυδάτωσης. Θα πρέπει να αναγνωρίσουν οι γονείς όταν τα συμπτώματα του παιδιού είναι πιο σοβαρά.

Πότε να του δώσουν αντιγριπικά με δική τους πρωτοβουλία;
Αντιιικά φάρμακα όπως και αντιβιοτικά δεν πρέπει να δίνονται ποτέ με πρωτοβουλία των γονέων.

Μετά τις τελευταίες επιστημονικές ανακοινώσεις, χορηγείτε στο νοσοκομείο τα αντιγριπικά;
Στο νοσοκομείο τα αντιιικά χορηγούνται μόνο σε επιλεγμένες περιπτώσεις με βάση την ηλικία και την κλινική εικόνα.

Εμφάνισαν αρκετά παιδιά στο Νοσοκομείο Παίδων συμπτώματα διάρροιας και εμετού;
Σπάνια, και πάντα αποτελούσαν συνοδά συμπτώματα της αναπνευστικής λοίμωξης.
image04

Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν προβλήματα υποδιάγνωσης, εάν «χτυπήσουν» μαζί μηνιγγίτιδα και γρίπη;
Μόνο σε πολύ αρχικό στάδιο.
Όμως στη μηνιγγίτιδα υπάρχει συμπτωματολογία από το κεντρικό νευρικό σύστημα (έντονη κεφαλαλγία, ανησυχία, ευερεθιστότητα, εξάνθημα), δηλαδή στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται στην κλινική εικόνα της γρίπης.
Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει οι γονείς να ενημερώσουν τον παιδίατρο.

Πόσο επικίνδυνη κρίνετε την τηλεφωνική διάγνωση, ειδικά για παιδιά;
Τηλεφωνική διάγνωση δεν πρέπει να γίνεται σε καμία περίπτωση, ιδιαίτερα στα παιδιά που τα συμπτώματα μπορεί να είναι άτυπα και η εξέλιξη ταχεία.

Κινδυνεύει η ζωή του παιδιού από αυτό;
Θεωρητικά μπορεί να κινδυνεύσει. Πρακτικά όμως οι Έλληνες γονείς και παιδίατροι είναι τόσο ευαισθητοποιημένοι που δεν εφησυχάζουν αν κάτι τους ανησυχεί.

«Ευνοείται» το παιδί που μπήκε με διάγνωση νέας γρίπης στο νοσοκομείο;
Μπορεί κατά την εισαγωγή να ήταν ήπια η συμπτωματολογία και στην εξέλιξη να παρουσιάσει επιβάρυνση, επιπλοκή και να χρειαστεί τροποποίηση της αντιμετώπισης (π.χ. προσθήκη αντιβιοτικών αν διαπιστωθεί πνευμονία). Άρα ευνοείται, διότι αντιμετωπίζεται πρόωρα και άμεσα.

Τι προβλήματα μπορεί να προκληθούν στο σπίτι;
Όπως πάντα ένα άρρωστο παιδί που πρέπει να μείνει στο σπίτι θα απορυθμίσει το πρόγραμμα των ατόμων (γονέων) που εργάζονται και δεν θα μπορούν να πάνε στη δουλειά τους για να το φροντίσουν.

Ποιες ελλείψεις διαπιστώνετε στην ειδική οργάνωση του νοσοκομείου σας σε σχέση με τη νέα γρίπη;
Είμαστε νοσοκομείο αναφοράς και έχει προηγηθεί πολύμηνη προσπάθεια οργάνωσης και ενημέρωσης. Υπάρχει επίσης ειδικό ανεξάρτητο τμήμα νοσηλείας που διαθέτει και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Έχει προβλεφθεί αυξημένος αριθμός παιδιατρικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ);
Ναι, είναι ήδη αυξημένος ο αριθμός κλινών ΜΕΘ από το ειδικό τμήμα ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό των παιδιών;
Θα εμβολιαστεί το περιβάλλον τους. Τα παιδιά δεν ανήκουν σε ευαίσθητη ομάδα, αλλά ούτε και μπορούν να λάβουν εμβόλιο που δεν έχει κλινική εμπειρία.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σας;
Ο πανικός που προκαλείται από την παρανόηση ή την επιπόλαιη ερμηνεία των οδηγιών που δίνονται από τις επίσημες αρχές.
image30

Τι θα πρέπει να γίνει για να είμαστε, ως κράτος, πανέτοιμοι εν όψει της σχολικής χρονιάς;
Να τηρηθούν οι οδηγίες που ήδη αποστέλλονται στους υπεύθυνους των σχολείων αλλά και από τους μαθητές όλων των βαθμίδων.

Θα κάνετε μαζικό εμβολιασμό εφόσον το προτείνει το υπουργείο Υγείας;
Η εφαρμογή των εμβολιασμών δεν είναι θέμα προσωπικών επιλογών. Εάν υπάρξει σύσταση θα στηρίζεται σε στοιχεία που θα υπαγορεύουν την εφαρμογή του εμβολιασμού.

Είναι ψύχραιμοι οι Έλληνες γονείς;
Οι Έλληνες γονείς είναι απόλυτα ψύχραιμοι όταν ενημερωθούν σωστά και από ανθρώπους που εμπιστεύονται.

Θα πρέπει να αποφεύγονται τα παιδικά πάρτι σε κλειστούς χώρους;
Θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί εκεί ανταλλάσσονται μεταξύ των παιδιών μικρόβια και ιοί με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ
ΠΗΓΗ (ΤΑ ΝΕΑ)

και εδώ ένα άρθρο που περισσότερο πανικό προκαλεί παρά ενημερώνει στην Κυρ. Ελευθεροτυπία

28 Αυγ 2009

Τζίμης Πανούσης, ο Βασιλιάς του Σωρού, μέρος ΤΡΙΤΟ (και τελευταίο)

Το πρώτο μέρος μπορείτε να το διαβάσετε εδώ
και το δεύτερο μέρος εδώ


Τα 4 blogs (αντιπάριος, antipariafwni, ibis, antiparos-blog) σας ΠΑΝΟΥΣΙάζουν το Τζιμάκο στην τρίτη και τελευταία πράξη της μαραθώνιας παράστασης για ένα ρόλο “Ο Βασιλιάς του Σωρού”
Παίζουν:
Τ.Π. (Τζίμης Πανούσης - στο ρόλο του βασιλιά)
Α.Κ. (Αθανασία Κουρέτα - στο ρόλο του ρεπόρτερ)
BL. (οι τέσσερις Bloggers - στο ρόλο τους)




Α.Κ.: Κοιτώντας πίσω, πιστεύεις ότι έχεις καταφέρει πλήγματα σε αυτά στα οποία αντιτάσσεσαι και καταδικάζεις;
Τ.Π.: Δεν είμαι πληγματολόγος. Καμία σχέση. Ούτε θέλω να καταφέρω πλήγματα σε οτιδήποτε. Εγώ αυτό που αισθάνομαι αυτό κάνω.
ΒL.: Έχεις επιρροή όμως, ένα στίχο διαχρονικό από τη δεκαετία του 80, τα «σώβρακα και φανέλες» ας πούμε ακόμα υπάρχουν. Ακόμα ακούς τραγούδια σου και λες «κοίτα πως τα ‘λεγε τότε ο Τζιμάκος». Έχει αλλάξει κάτι μετά από όλα αυτά;
Τ.Π.: Νομίζω δεν έχει αλλάξει τίποτα. Και αισθάνομαι άσχημα κάθε φορά που μου λένε “τότε η Αντίπαρος ήταν έτσι”. Αρχ…, τώρα είναι καλύτερα. Και “τότε που έπαιζες στο Skylab ήσουν καλύτερος”. Χειρότερος ήμουν. Τώρα είμαι καλύτερος. Έτσι πιστεύω δηλαδή. Απλά πιστεύω ότι είναι λίγο ρομαντική και εξωπραγματική αυτή η κριτική, γιατί, ενώ αλλάζει η ζωή μας και γερνάμε, τα προσωπικά μας θέλουμε να τα κάνουμε αντικειμενικά. Δεν είναι έτσι όμως. Δηλαδή ούτε εγώ έχω αλλάξει, αυτός που ήμουν είμαι, αυτά που έκανα τότε, αυτά ακριβώς που πίστευα πιστεύω και τώρα και υπάρχει μια τάση γενικά στο δικό μας χώρο, να έχουμε αυτή τη μεμψιμοιρία ότι τότε ήταν καλύτερα και η Αντίπαρος τι ωραία που ήτανε. Μαλακίες. Τώρα είναι καλύτερα.
Α.Κ.: Τον εαυτό σου μετά από 25 χρόνια στην Αντίπαρο θα τον χαρακτήριζες μανταλενιστή, υστερομανταλενιστή ή μεταμανταλενιστή;
Τ.Π.: Μεταμανταλενιστή. Δεν έχω πάει σε καμιά προβολή της Μανταλένας εδώ στο σινεμά, ρε γαμώτο, θα είχε ενδιαφέρον. Αλλά μου ‘κανε εντύπωση που δεν θυμούνται τον Χατζιδάκι. Το περιμένατε αυτό; Ο Χατζιδάκις είχε έρθει εδώ, είχε φέρει και πιάνο εδώ, το ‘χει πει ο ίδιος. Κι εδώ δεν τον θυμάται κανένας. Δηλαδή θυμούνται όλοι τη Βουγιουκλάκη, τη Διαμαντίδου, τον Παπαμιχαήλ και δεν θυμούνται τον Χατζιδάκι. Αυτό δεν είναι λίγο περίεργο; Το ερώτημα λοιπόν είναι «ποιον θα θυμούνται μετά από τόσα χρόνια στην Αντίπαρο»;
BL.: Τον Πανούση ή τον Καραβέλα;
Τ.Π.: Νομίζω τον Καραβέλα.
BL.: Τον θυμούνται τον Χατζιδάκι εδώ μερικοί.
Τ.Π.: Ναι; Γιατί εγώ είχα παιδιά που δουλεύανε στο σπίτι και δεν τον ξέρανε τον Χατζιδάκι ποιος είναι. Μου έκανε εντύπωση. Κι άλλους που έχω ρωτήσει δηλαδή.
Α.Κ.: Κατά τη διάρκεια του εμπάργκο στα καρτέλ γάλακτος, εθεάθης πολλάκις να πίνεις γάλα δημοσίως. Υπάρχει κάποια πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την πράξη αυτή; Κάποιος συμβολισμός;
Τ.Π.: Με αυτό θα κλείσουμε την συνέντευξη γιατί έχουμε ξεφύγει και μπερδεύουμε τους ρόλους. Γιατί τα αστεία θα πρέπει να τα λέω εγώ, αυτός που παίρνει την συνέντευξη πρέπει να ρωτάει σοβαρά για να απαντάω εγώ αστεία…
B.L.: Ωραία, αφήνουμε την ερώτηση.P1010486-(Medium)
Α.Κ.: Πιστεύεις κάπου;
Τ.Π.: Πιστεύω κάπου.
Α.Κ.: Πού;
Τ.Π. ( Γέλιο )
Α.Κ.: Τι συμβουλή θα έδινες στους νέους του νησιού, στους αιρετούς και στους vips;
Τ.Π.: Στους αιρετούς;
Α.Κ.: Στις Αρχές εδώ…
Τ.Π.: Α, δεν μπορώ να δίνω συμβουλές, δεν είναι αυτή η δουλειά μου.
Α.Κ.: Στους νέους;
Τ.Π.: Ακόμα χειρότερα.
Α.Κ.: Και στους VIPs;
Τ.Π.: VIPs είμαι εγώ. Να βγω στον καθρέφτη μου να μιλάω; Δεν πάει.
Α.Κ.: Ποιους συναναστρέφεσαι εδώ;
Τ.Π.: Τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου και μερικούς γείτονες.
Α.Κ.: Τι διαβάζεις;
Τ.Π.: Διαβάζω κυρίως παραφιλολογία, δηλαδή χαμηλού επιπέδου επιστημονική φαντασία.
Α.Κ.: Ποια ταινία σου άρεσε περισσότερο;
Τ.Π.: Ποια μου άρεσε; Έχω πολλές που δεν μου άρεσαν και με εκνεύρισαν. Αυτή που δεν μου άρεσε και είδα εδώ ήταν « Ο Δημόσιος Κίνδυνος».P1010506-(Medium)
Α.Κ.: Δεν ήταν καλή αυτή;
Τ.Π.: Όχι.
BL.: O “Bruno” σου άρεσε;
Τ.Π.: O “Bruno” μου άρεσε, αλλά δεν έχει ιδεολογία, δεν έχει κορύφωση, δεν έχει κάθαρση. Ξέρεις, σ’ αυτή τη δουλειά της σάτιρας πρέπει να έχεις μία θέση κι έναν αυτοσαρκασμό που δεν τον έχει αυτός. Εδώ πήγε στην Παλαιστίνη να μιλήσει μ’ έναν Ισραηλινό κι έναν της Χαμάς και ήταν πολύ επιδερμικό, δηλαδή όταν πας σ’ ένα μέρος όπου βομβαρδίζουν παιδιά, πρέπει να το δεις κάπως αλλιώς το πράγμα, πρέπει να ανατινάξεις κι εσύ κανένα παιδάκι, να κάνεις κι εσύ καμιά χοντράδα, ανάλογη του πράγματος. Δεν μπορείς να το περνάς μόνο από χαβαλέ αυτό γιατί είναι πολύ σκληρό. Οπότε αυτός πιστεύω δεν έχει ιδεολογία, δεν έχει αυτοσαρκασμό.
Α.Κ.: Στην εκπομπή σου έπαιζες μουσικές κάθε είδους. Από τις «Μπαλάντες του κυρ Μέντιου» μέχρι «της ταβέρνας το ρολόι». Ποια μουσική σε εκφράζει περισσότερο;
Τ.Π.: Με εκφράζουν τα αληθινά τραγούδια. Αυτά που έχουν γραφτεί με αλήθεια, αυτά που εκφράζουν κι εσάς. Ο Βαμβακάρης, ο Τσιτσάνης, το λεγόμενο γύφτικο ή σκυλάδικο της δεκαετίας του 60, το ελληνικό ροκ ας πούμε, Μενιδιάτης, Ζαγοραίος, ο Τάκης ο Σούκας μετά, όλοι αυτοί του 60 οι μουσικοί, η βαριά λαϊκή μουσική.
Α.Κ.: Σου αρέσει το ραδιόφωνο;
Τ.Π.: Πάρα πολύ, πιο πολύ από όλα.
Α.Κ.: Θα επιστρέψεις;
Τ.Π.: Κατά πάσα πιθανότατα ναι.
Α.Κ.: Θεωρείς ότι προσκυνάμε ακόμα σώβρακα και φανέλες;
Τ.Π.: Βέβαια.
Α.Κ.: Υπάρχει σήμερα μουσική ροκ σκηνή ικανή να καλλιεργήσει όχι μόνο τον ήχο αλλά και τον στίχο; Ή είναι όλα τύπου Πλιάτσικα που σατιρίζεις και στην εκπομπή σου;P1010492-(Medium)
Τ.Π.: Δύσκολα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουν να ακούνε… Αυτόν τον Πλιάτσικα δεν μπορώ καθόλου. Αυτή τη σκηνή τη θεωρώ ό,τι χειρότερο, δηλαδή αυτό το δήθεν χιπισμό, τη δήθεν μαγκιά. Χάλια.
Α.Κ.: Νιώθεις παγιδευμένος στην εικόνα που έχεις δημιουργήσει; Που είσαι αθυρόστομος, έχεις μούσια, μαλλιά;
Τ.Π.: Μαλλιά;! Μα δεν έχω δημιουργήσει τίποτα, αυτό είναι από μόνο του, δεν είναι…
Α.Κ.: Είσαι απόγονος του Ρασπούτιν;
Τ.Π.: Ρασπούτιν είναι ο Πούτιν με ράσα. Α, μοιάζω πολύ με τον Ρασπούτιν…Και με τον Κάστρο μοιάζω. Αλλά δεν είμαι εγγονός του.
Α.Κ.: Στη προσωπική σου ζωή είσαι χαμηλών τόνων. Σχεδόν ταπεινός, ευγενικός. Ο Τζίμης είναι το alter ego;
Τ.Π.: Νομίζω ότι δεν μπορείς να τα μπερδέψεις αυτά τα δύο. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Όπως μου είχε πει και ένας συνάδελφος στην παραλία του Σωρού, ότι μπορώ να κάθομαι στην παραλία με το μωρό μου και τα κουβαδάκια του αλλά να μην μπερδέψω την ζωή μου με τη σκηνή. Κι είχε δίκιο γιατί κάποια στιγμή τα μπέρδεψα και είχα άσχημες εμπειρίες. Δεν μπερδεύονται αυτά τα δύο δηλαδή.
Α.Κ.: Μπούρκα ή…
Τ.Π.: Μπούρκα, δε χρειάζεται «ή».
Α.Κ.: Η ερώτηση είναι κουκούλα ή μπούρκα;
Τ.Π.: Μπούρκα! Είμαι φανατικός της μπούρκας. Είμαι μπουρκομανής.
Α.Κ.: Και τι είναι πιο επικίνδυνο;
Τ.Π.: Τι πιο επικίνδυνο καλέ; Για ποιον; Για μας;
Α.Κ.: Τελικά το παπάκι θα πάει στην ποταμιά ή όχι. Δεν ξέρουμε αν στο στίχο υπάρχει ερωτηματικό ή όχι.
Τ.Π.: Κάτσε να το σκεφτώ λίγο… Τι λέει…(τραγουδάει το τραγούδι γρήγορα να θυμηθεί τον επίμαχο στίχο)… Θα πάει.
Α.Κ. Είναι μεγάλη η ανησυχία…
Τ.Π. Πάει, πάει το παπάκι στην ποταμιά.
BL: Θα μας πεις τώρα το πρότζεκτ που ετοιμάζεις;
Τ.Π.: Το πρότζεκτ που ετοιμάζω τώρα… Κάνω μπεμπέκικα. Γράφω τραγούδια μπεμπέκικα, για την μπέμπα μου που είναι 3,5 μηνών. Και φτιάχνω μπεμπέκικα τραγούδια.
Α.Κ.: Και ποιο είναι το συμπέρασμά σου για τη ζωή;
Τ.Π.: Για τη ζωή; Δε θα απαντήσω σ’ αυτό. Άμα ήξερα τέτοιες αλήθειες εδώ θα ήμουνα τώρα;
Α.Κ.: Τζίμη σ’ ευχαριστούμε πολύ.
Τ.Π.: Κι εγώ ευχαριστώ.
Η συνέντευξη όμως δεν τελειώνει εδώ. Οι bloggers κάνουν στον Τζίμη Πανούση μία σύντομη περιήγηση στην αντιπάρια μπλογκόσφαιρα μπροστά σε ένα laptop, κατά τη διάρκεια της οποίας προλαβαίνουν να συνεχίσουν τη συζήτηση με τον βασιλιά του Σωρού.synent4
BL: Με βάση τον τρόπο που εκφράζεσαι στις εκπομπές σου έχεις δημιουργήσει κάτι σαν σχολή. Με τις νεολεξίες, τους λεκτικούς πειραματισμούς και τις ακροβασίες. Συντάκτες σε free press, bloggers, τηλεοπτικοί θαμώνες σε αντιγράφουν ή απλά εμπνέονται. Αναγνωρίζεις εσύ τριγύρω σου «πανουσάκια»;
Τ.Π.: Δεν το έχω δει. Εντάξει, βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο, αλλά νομίζω ότι γινότανε και παλιότερα.
Ψάχνουμε να του δείξουμε το video με τον Καραβέλα, που τον εκπλήσσει ευχάριστα:
Τ.Π.: Αυτά είναι αλήθεια, για το αντιπυρηνικό καταφύγιο και το εκκλησάκι, αλλά κυρίως για τις γλάστρες. Ήταν ένας Κρητικός εκεί πέρα που κουβάλαγε γλάστρες και τα πούλαγε σε εμάς κι ήρθε σ’ εμένα και διάλεξα κάποια, αλλά δεν είχα λεφτά πάνω μου και του λέω έλα αύριο να σε πληρώσω και τις άφησα στον Κώστα, στην ταβέρνα, και έρχεται ο Καραβέλας και τα βλέπει και λέει πόσα θες για όλα, και του λέει ο Κρητικός δεν μπορώ, πολλά είναι πουλημένα, και βγάζει ένα πακέτο χαρτονομίσματα τόσο (ανοίγει τα χέρια σε μέγεθος τούβλου), δραχμές ήταν τότε, χιλιάρικα, πεντοχίλιαρα. Δεν τα πήρε όμως ο Κρητικός, μου ‘κανε πολύ καλή εντύπωση…
Κι αυτό με το αντιπυρηνικό καταφύγιο είναι αλήθεια. Ξέρεις πού το ‘χει; Εκεί πέρα είναι ένα πηγάδι που επικοινωνεί με το σπήλαιο, είναι από τις λίγες διόδους που έχει το σπήλαιο προς τα έξω. Οι ντόπιοι λοιπόν μου έχουν πει ότι μία έξοδος είναι στο σπίτι του Καραβέλα, εκεί δεξιά όπως το κοιτάς. Αυτό που λέγανε για ένα κριάρι που είχανε ρίξει από το σπήλαιο και βγήκε από ένα πηγάδι…
BL: Ναι ναι
Τ.Π.: Ε, από κει έχει βγει το κριάρι. Το σπίτι του Καραβέλα το έχει φτιάξει ένας φίλος μου και τα ξέρω αυτά. Το εκκλησάκι δεν μπορείτε να το φωτογραφήσετε για το blog; Όντως είναι ο ίδιος στις αγιογραφίες, η γυναίκα του η Μάρθα είναι η Παναγία – η οποία είναι κουμπάρα της Μαριέττας Γιαννάκου και κολλητή της φίλη… Το μεγάλο ερώτημα όμως που συζητάμε εκεί στο Σωρό είναι γιατί έρχονται όλοι αυτοί εδώ…
A.K.: Ίσως θεωρείται το μέρος πιο εναλλακτικό. Χτες ο Κωστόπουλος έλεγε «ποια Μύκονος, ήμουνα στην Άνδρο πριν και τώρα εδώ είναι όλα τα Βου Που»
Τ.Π.: Σου ‘πε τίποτα για την Άνδρο;
BL: Άμα πάει στην Άνδρο πρέπει να αλλάξεις πάλι νησί.
Τ.Π.: Πρέπει να φύγουμε από τα Α. Βήτα, Βόρνεο. Αυτός ο Κωστόπουλος είναι επικίνδυνος πάντως. Άμα το αποφασίσει θα γράψει το τέλος για την Αντίπαρο, όπως έκανε για τη Μύκονο.
A.K.: Ναι, το έγραψε και το Big Fish προχτές. «Η εναλλακτική Μύκονος.»
Τ.Π.: Αυτό σημειώνεται όμως ως επακόλουθο, η ουσία είναι γιατί έχει γίνει αυτό, δεν έχει γίνει για τέτοιους λόγους, δεν κάθεται να σκεφτεί ο άλλος. Αυτοί έχουν έρθει μιλημένα, ο ένας έφερε τον άλλο και για κάποιο λόγο τον έφερε.
BL: Ξεπλένουν λεφτά εννοείς;
Τ.Π.: Σίγουρα αυτό, αλλά γιατί να το κάνουν εδώ; Ας το κάνανε κάπου αλλού που να ήταν πιο γκλαμουράτο. Βέβαια ξεκάρφωτο δεν είναι, μου κάνει εντύπωση πάντως…
Βλέπει το βίντεο…


Ωραίο είναι, πολύ ωραίο… Τον καημένο τον Καραβέλα.
BL: Αυτά τα κείμενα των εκπομπών πάντως δεν έβγαιναν εύκολα έτσι, πρέπει να δούλευες αρκετά
Τ.Π.: 6 με 6μιση ώρες τη μέρα, τέσσερις ώρες στην εκπομπή για να κάνω τη συνέντευξη και 3 με 3μιση ώρες στο σπίτι.
BL: Θα τα βγάλεις αυτά;
Τ.Π.: Ναι, τώρα το ετοιμάζω..
A.K.: Την εκπομπή την κάνεις απ’ το σπίτι;
Όχι, τη γράφω στο σπίτι, αλλά την κάνω πάνω, στο σταθμό. Την έκανα δηλαδή, γιατί τώρα συνελεύσεις. Αυτό το κλείσιμο ήταν πολύ περίεργο, πολύ ξαφνικό, τρομακτική εμπειρία. Βλέπεις ένα πράγμα να καταρρέει ξαφνικά και πως αντιδρά ο κόσμος.
BL: Ένα πράγμα που φαινόταν απαστράπτον..
Τ.Π.: Ναι, με υψηλούς μισθούς και αυτά και κόλπα και high μέσα και όλα ωραία… Και μια μέρα “Τζίμη τσάμπα ήρθες σήμερα, το κλείσανε το μαγαζί…” Από την άλλη όμως είναι τόσο τραγικό να βλέπεις τους χαμηλόμισθους εκεί, τις τηλεφωνήτριες, τις καθαρίστριες, να κλαίνε. Σου κόβονται τα πόδια, να σου λένε έχετε καμιά δουλειά για μας γιατί έχουμε δάνεια… Κι αυτό είναι ένα πράγμα που θα το ζήσουμε σε αλυσίδα, ντόμινο θα γίνονται συνέχεια…
A.K.: Δεν μας είπες, είσαι παράνομη μεταδημότευση στο νησί;
Τ.Π.: Όχι, αλλά θα τα φέρω όμως, έπρεπε να τα έχω φέρει. Κάθε φορά για μια ψήφο δεν κρίνεται;
A.K.: Θα θελες να γίνεις δήμαρχος;OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Τ.Π.: Δεν θέλω. Δεν έχετε έναν άνθρωπο σοβαρό να κατεβάσετε;
BL: Άμα είχαμε εσένα θα ρωτάγαμε;
Α.Κ.: Πας Λα Λούνα;
Τ.Π.: Δεν έχω πάει φέτος, μπορεί να πάω σήμερα. Το κάνουν όμως τόσο πολύ αργά για να μη γαμηθούν μετά. Αυτός είναι ο λόγος. Υπάρχει ένας φόβος… Να μη γαμηθούνε.
BL:Τζιμάκο τι σου χρωστάμε;
Τ.Π.: 6 ευρώ είναι παιδιά…

Τα έξι ευρώ προσέφεραν στο Τζίμη από κοινού οι μπλόγκερς
αντιπάριος, antipariafwni, ibis, antiparos-blog
και η φίλη Αθανασία Κουρέτα
jimmis-sparrow-web

27 Αυγ 2009

Τζίμης vs bloggers part ΙΙΙ

jimmis-sparrow- Ο Τζίμης Πανούσης κόντρα στους πρωτόγονους bloggers υποβάλλεται για τρίτη και τελευταία φορά στο μαρτύριο της εξαντλητικής συνέντευξης και  ομολογεί όσα δεν πρόλαβε στα δύο προηγούμενα μέρη.

Στις 11μμ απόψε σε ένα από τα 4 αμαρτωλά blogs.

24 Αυγ 2009

Η υφαρπαγή της φλόγας

24-8-2009 5-20-04 ¼¼[3] 
12-13f4-3-thumb-large  

Η προαιώνια ανακωχή ανάμεσα στους ανθρώπους και τη φωτιά έχει σπάσει- αυτό είναι πια φανερό. Όμως, η αιτία δεν είναι το ίδιο φανερή. Άδικα την αναζητούμε αποκλειστικά στο κλίμα. Οι μαζικές πυρκαγιές δεν μοιάζουν πια με φυσική καταστροφή, αλλά με συντριβή του χρηματιστηρίου. Γιατί η παγκόσμια οικονομία συμβάλλει σε αυτές όπως και το κλίμα. Ο καύσωνας και η ξηρασία είναι απλώς μερικές από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την εκδήλωσή τους. Η χρήση της γης είναι όμως μια βασική αιτία. fires12thumblarge3

Η λεκάνη της Μεσογείου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, έγραφε πριν από δύο χρόνια στο περιοδικό «Αμέρικαν Σκόλαρ», όταν καιγόταν η άλλη μισή Ελλάδα, ο Στίβεν Πάιν, καθηγητής των Επιστημών της ζωής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας. Το κύμα φυγής των ανθρώπων από την ύπαιθρο στα αστικά κέντρα άφησε πίσω του στο έλεος της φωτιάς τεράστιες 1-23-thumb-largeεκτάσεις, που μονάχα η απασχόληση των ανθρώπων στη γεωργία μπορούσε και την κρατούσε σβηστή. Μετά την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την προγραμματισμένη περιστολή της γεωργίας, παραδοσιακές αγροτικές χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα βρέθηκαν αντιμέτωπες με μαζικές πυρκαγιές. «Στο παρελθόν, τέτοιες φωτιές ξεσπούσαν σε περιοχές που είχαν χάσει τον πληθυσμό τους από πολέμους ή επιδημίες», γράφει ο καθηγητής Πάιν. «Σήμερα, οι φωτιές ακολουθούν τις αλλαγές στην οικονομία: υπάρχει περισσότερο υλικό που μπορεί να καεί, λιγότεροι άνθρωποι που μπορούν να σβήσουν τη φωτιά και περισσότερες φωτιές που γίνονται ανεξέλεγκτες».

Η αστυφιλία προκάλεσε ένα αντίθετο μεταναστευτικό κύμα αστών προς την ύπαιθρο, σε εξοχικές κατοικίες. Αυτό το κύμα άλλαξε ριζικά και το καθεστώς της δασικής πυροπροστασίας. Μπορεί να μην υπάρχουν διαθέσιμες μπουλντόζες για να σταματήσουν τις φλόγες, αλλά εμφανίζονται στη στιγμή όταν πρόκειται να ισοπεδώσουν τις ακόμη αχνιστές στάχτες για να ρίξουν τα μπετά. Το ίδιο συμβαίνει σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο, από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική και την Αυστραλία, γράφει ο καθηγητής Πάιν, καθώς η αγροτική οικονομία εκτοπίζεται γοργά από τη σύγχρονη οικονομία των υπηρεσιών και η αγροτική γη εποικίζεται από αστούς. Οι μαζικές πυρκαγιές ακολουθούν τις μαζικές αλλαγές στη χρήση της γης. Κι ας στέλνουν οι κυβερνήσεις φανταχτερές πτητικές μηχανές που θυμίζουν τον «Πόλεμο των κόσμων». Η χρησιμότητά τους είναι πιο πολύ ψυχολογική. Γιατί, όπως σε κάθε πόλεμο, έτσι και 1-34-thumb-largeστον πόλεμο της φωτιάς είναι γνωστό πως η τελική έκβαση κρίνεται από τις χερσαίες δυνάμεις. Όμως, τα κίνητρα για να ανάψει μια φωτιά έχουν αυξηθεί, ενώ οι δυνατότητες για να αναχαιτιστεί έχουν περιοριστεί. Γιατί οι πολιτικοί έχουν να κερδίσουν πολύ περισσότερες ψήφους από την αστείρευτη δεξαμενή των αστών παρά από τους φθίνοντες πληθυσμούς της υπαίθρου.

Η αιτία των μαζικών πυρκαγιών είμαστε λοιπόν εμείς. Δεν ανακαλύψαμε τη φωτιά, την υφαρπάξαμε από τη φύση. Και περιφέρουμε τις φλόγες της από την πόλη στην εξοχή ανάλογα με τις «ανάγκες» μας.

Κείμενο: Ρ.Βρανάς (Τα Νέα)

Φωτογραφίες: Σπύρος Τσακίρης, Μάριος Βαλασόπουλος (Ελευθεροτυπία), Αντιπάριος

Αφιερωμένο στο φίλο “Νορβηγό” που πυρώνει από τη φωτιά και από την αναλγησία

22 Αυγ 2009

Παιδιά κατ΄εικόνα και ομοίωση…

kat eikona

ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ

Ανάμεσα στη ματαιοδοξία και τον κυνισμό του σύγχρονου τρόπου ζωής κρύβεται και ένα παιδί που αντιγράφει λαίμαργα συνήθειες, τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς, κουβέντες, χειρονομίες και τελικά μία ολόκληρη προσωπικότητα που προσομοιάζει σε αυτή των γονιών του.

Άρθρο στα ΝΕΑ που τεκμηριώνει το φαινόμενο και βραβευμένο βίντεο που το περιγράφει γλαφυρά

18 Αυγ 2009

Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω Μάϊκονος…

Απλά για να μην ναρκισσευόμαστε μέσα στη ματαιοδοξία της τουριστικής ακμής ότι έχουμε γίνει Myconos. Αφιερωμένο εξαιρετικά στους νεοκροίσους που δίνουν αρχαιοπρεπή ονόματα στα παιδιά τους βαυκαλιζόμενοι ότι περιφέροντας  το πολύτιμο λιπαρό σαρκίο τους  στα σοκάκια του νησιού αναβαθμίζουν την Αντίπαρο ή σωστότερα την αναβαπτίζουν σε μικρή Μύκονο. “Οφσόρες” που λέει και ο καλλιτέχνης…
Θα επανέλθουμε σύντομα με τις στοιχειοθετημένες ανακρίβειες που πλασάρουν τεχνηέντως δημοσιογραφίσκοι σε εφημερίδες και εφημεριδάκια.
Εργαζόμενοι υπομονή, θα φύγουνε θα πάν’ αλλού.
 
Crab-s Πολυτελής αστακοκαραβίδα που έφαγε ο Τζόρτζιο Χαρμάνι σε μπουτίκ ρεστοράν του νησιού. Βρε ουστ…
 
Πίσω από το παραμυθένιο (στη κυριολεξία) lifestyle που δημιουργούν οι εγχώριοι Αλ Καπόνε και τα ΜΜΕ που ελέγχουν, κρύβεται μια άλλη πραγματικότητα. Η Μύκονος, δεν είναι παρά τα «Ζωνιανά των Κυκλάδων». Το TVXS αναδημοσιεύει το άρθρο του Ιαν Ράνκιν που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Άρθρο».

Στη Μύκονο όπου μια χούφτα νταβατζήδες του τόπου, πηδάνε, πηδιούνται, χτίζουν παράνομα, γράφουν εκεί που δεν παίρνει φως την Εφορία και τον ΣΔΟΕ, και στέλνουν άμα λάχει και τους γραφικούς ρεπόρτερ του Σταρ Τσάνελ, για να δείξουν στον αποχαυνωμένο λαό τις καυτές νύχτες της καλοπέρασής τους.

Μόνο που όταν αυτές οι νύχτες κουβαλάνε και το θάνατο, οι νταβατζήδες αποσύρονται διακριτικά και αφήνουν τα δύστυχα τσιράκια τους, τους «σερβιτόρους» τους να καθαρίσουν. Σερβιτόροι τους είναι οι Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Αστυνομία που κάνει τα στραβά μάτια και φυσικά κρατικές υπηρεσίες σαν την αμαρτωλή Πολεοδομία Σύρου. Douzon Zammit. O νεαρός αυστραλός που ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους σεσημασμένους μπράβους του νησιού, έδωσε την ευκαιρία στον Αβραμόπουλο να δείξει το «ανθρώπινο» πρόσωπό του στις κάμερες και σ’ ένα ξετσίπωτο κράτος με βαρύγδουπες δηλώσεις να υποδυθεί τον νοικοκύρη. Υποσχέθηκε ότι θα βάλει τάξη στο χάος του νησιού, αλλά πάπαλα.

Η Μύκονος του Πασοκικού νεοπλουτισμού, των Κωστόπουλων, των Τσουκάτων, των Τζουμάκων ήλθε κι έδεσε γλυκά με τη Μύκονο των γαλάζιων εξουσιαστών που με τη σειρά τους ήλθαν να απολαύσουν τα κάλλη της. Βαρβιτσιώτης, Λιάπης, Σπηλιωτόπουλος, Βουλγαράκης, Δούκας, Παναγιωτόπουλος και φυσικά ο θρυλικός Μάκης Γιακουμάτος. Ο πιο έκπληκτος απ όλους είναι ο Γιάννης Παπαθανασίου που ανακαλύπτει ξαφνιασμένος την φοροδιαφυγή του γνωστού beach bar «ΝΑΜΜΟΣ» στη Ψαρού, ο ιδιοκτήτης του οποίου Ζαννής Φραντζέσκος, από μπάρμαν στο Caprice, είπε να μιμηθεί τη ζωή των Κροίσων, αγόρασε ένα πανάκριβο Riva κι έφερε τον παιγνιδιάρη Αντώνη Ρέμο να τραγουδήσει, για την ψυχή της μάνας του. Έτσι εμφάνισε για μια συναυλία που μάζεψε όλα τα κοσμικά χρυσαφένια σκουπίδια του lifestyle, τόσα έσοδα, όσα θα έβγαζε και η δύστυχη Έφη Θώδη στην Τρύπια Ραχούλα Τρικάλων. Mιλάμε για τη θλιβερή διαχρονική κατάντια ενός (παρα)κράτους.

ΜΕ ΤΗΝ «ΕΓΓΥΗΣΗ» ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΣΥΡΟΥ

Ο εξευτελισμός του νησιού, σανίδωσε τα γκάζια επί Πασοκικού νεοπλουτισμού. Τότε που τα πράσινα πρώην ταγάρια των Εξαρχείων και της περιφέρειας ανακάλυπταν την Μυκονιάτικη γκλαμουριά και οι κρατικοδίαιτοι νταβατζήδες έσπευδαν ν αγοράσουν γη και να χτίσουν βίλες για συζύγους και παλλακίδες. Η Πολεοδομία Σύρου, παρακολουθούσε όπως οι τσιλιαδόροι της Μαφίας, το οικιστικό όργιο των νεοφερμένων επιχειρηματιών οι οποίοι μπάζωναν τη θάλασσα και έχτιζαν ιδιωτικά λιμάνια και δύο και τρείς ορόφους που τους ονόμαζαν «υπόγεια» στα χαρτιά, με την ευλογία του ΥΠΕΧΩΔΕ και των αρμοδίων υπηρεσιών. Τα νεόπλουτα τζάκια, οι διαπλεκόμενοι, οι κρατικοδίατοι νταβατζήδες «κουβάλησαν» μαζί τους, μπράβους, μπάρμεν, εστιάτορες, σερβιτόρους, βίζιτες, τηλεπερσόνες (δεν απέχουν από τις προηγούμενες) και πάει λέγοντας. Η Πολεοδομία Σύρου, ισχυριζόταν ότι δεν διαθέτει μπουλντόζες για να επιβάλλει το νόμο γκρεμίζοντας τα αυθαίρετα. Και ο καιρός περνούσε με τους τοπικούς παράγοντες να κλείνουν μάτια και στόμα ζαλισμένοι από το άρωμα της γκλαμουριάς.

Η μόνη εξαίρεση στην όλη σαπίλα, ήταν η παραίτηση του πλέον προβεβλημένου δημάρχου Βερώνη και της συζύγου του Μαργαρίτας Γρυπάρη, η οποία ήταν αντιπρόεδρος στο Κέντρο Υγείας, που δέχθηκε -πολύ αργά- τον θανάσιμα τραυματισμένο αυστραλό, από την ταξιαρχία των μπράβων. Πολλοί έκαναν λόγο για τις τεράστιες ευθύνες του ζεύγους Βερώνη. Πιθανόν αυτές οι ευθύνες να τους οδήγησαν όταν χαμήλωσαν οι προβολείς της δημοσιότητας στην παραίτηση. Φυσικά ο δήμαρχος στο διάστημα της θητείας του είχε επιστρατεύσει κάθε επώνυμο ντόπιο στο Δημοτικό Συμβούλιο, ακόμη και τον Θόδωρο (Χαριτόπουλο του) Καραμανλή, τον έπεισε ν ασχοληθεί με τα κοινά.

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΟΥ

Ένα νέο παιδί χάθηκε έτσι, χωρίς λόγο και αιτία. Δέκα ολόκληρες ώρες έπρεπε να περάσουν για να φτάσει το απίστευτο αυτό περιστατικό στα αυτιά της αστυνομίας! Δήμος, Κέντρο Υγείας και εμπλεκόμενοι σιωπούσαν, ώσπου η Αυστραλιανή Πρεσβεία να ενημερώσει την Αστυνομία! Οι 4 υπάλληλοι των μαγαζιών Tropicana και Cavo Paradiso, στην παραλία Paradise της Μυκόνου που απρόκλητα σκότωσαν 1 και τραυμάτισαν άλλους 3, θα συλληφθούν για να αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις εξ αυτών μετά!
Εν τω μεταξύ, τα Μ.Μ.Ε. αποκαλύπτουν τα κυκλώματα προστασίας που ελέγχουν την διασκέδαση στο νησί. Η μία μετά την άλλη, οι καταγγελίες από Έλληνες που ήρθαν αντιμέτωποι με τους μπράβους της Μυκόνου βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η Μύκονος διασύρεται διεθνώς και οι πραγματικοί υπεύθυνοι για το τραγικό συμβάν - το οποίο δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό σφυρίζουν αδιάφορα.

Ας μπει επιτέλους ένα τέλος στο παραμύθι, ότι οι υπάλληλοι προστασίας είναι οικογενειάρχες...Δεν είναι οικογενειάρχες κάποιοι που βάζουν έτσι τέλος στην ζωή ενός παιδιού, ούτε είναι οικογενειάρχες εκείνοι που καταστρέφουν τόσο βάναυσα μια ολόκληρη οικογένεια!


Ένα νέο παιδί, επέλεξε την Μύκονο για τις διακοπές του, το ξυλοκοπούν μπράβοι μέχρι θανάτου και κάποιοι μπλοκάρουν τον μηχανισμό που οι ίδιοι ελέγχουν και κανείς δεν μαθαίνει τίποτα για 10 ολόκληρες ώρες. Σε ποιόν είναι δυνατόν να ζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες, στον τελευταίο αστυνομίσκο που αντιμετωπίζει το μπλόκο και την περιπολία ως ευκαιρία για καμάκι, στις γκόμενες που οδηγούν γουρούνες και μηχανάκια; Ή μήπως πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στους γιατρούς του Κέντρου Υγείας επειδή δεν ενημέρωσαν την αστυνομία, την ώρα που δεν τολμούσαν ούτε να βήξουν όταν ήταν παρούσα η πρώην αντιπρόεδρος. Ανθρώπινες μηχανές με 32 ώρες συνεχούς βάρδιας και συχνά δίχως νοσοκόμα. Γιατροί που ξεπερνάνε τα όριά τους υπακούοντας στον άγραφο κώδικα της ηθικής και της ανθρωπιάς.
Τότε τα ρεπορτάζ στις εφημερίδες σημείωναν:
“Τραγικές ελλείψεις σε δυναμικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου, που μάλλον άδικα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας του θανάτου του νεαρού αυστραλού.


Πίσω από τη λάμψη και τα καυτά ρεπορτάζ η οδυνηρή αλήθεια που αποκαλύπτει τη γύμνια της Πολιτείας η οποία είναι πιο προκλητική απ αυτή των κοριτσιών που λιάζονται στις όμορφες παραλίες.

Επικεφαλής στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου βρίσκεται μια Τριμελής Επιτροπή -μόνο στις Κυκλάδες δεν έχουν καταργηθεί αυτές οι Επιτροπές-η οποία αποτελείται από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Πανταζόπουλο, ο οποίος είναι ναυτιλιακός πράκτορας! Αντιπρόεδρος είναι η κα Μαργαρίτα Γρυπάρη, παιδίατρος του κέντρου και Γραμματέας είναι ο Αντιδήμαρχος Αλέκος Βαμβακούρης. Οι θέσεις τους είναι άμισθες. Δυο μήνες πριν η κα Γρυπάρη με επιστολή της στον Υπουργό Υγείας κο Δ. Αβραμόπουλο-η επιστολή δημοσιεύτηκε στη τοπική εφημερίδα "Μυκονιάτικη", είχε επισημάνει τις τραγικές ελλείψεις του Κέντρου Υγείας. Φυσικά η Πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε παρότι ο αρμόδιος υπουργός συχνά εξαγγέλλει διορισμούς νοσηλευτικού προσωπικού.

Στο Κέντρο Υγείας της Μυκόνου, υπάρχουν μόνο 2 νοσοκόμες ενώ χρειάζονται τουλάχιστο 8 για να καλύπτουν τις ανάγκες. Γιατρός υπάρχει μόνο ένας για κάθε ειδικότητα. Το καλοκαίρι οι άδειες είναι "απαγορευτικές" στους γιατρούς αλλά και στο ανύπαρκτο έτσι κι αλλιώς νοσηλευτικό προσωπικό. Ένας χειρουργός για παράδειγμα βρίσκεται όλο το χρόνο σε εφημερία. Το ίδιο και οι υπόλοιπες ειδικότητες. Όταν υπάρχει εφημερία οι γιατροί βάρδιας συμπληρώνουν 32 ώρες στο Κέντρο Υγείας, με συνεχή περιστατικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το βράδυ της εγκληματικής ενέργειας εφημέρευαν 3 γιατροί-δύο αγροτικοί και μια νέα γιατρός που συμπλήρωνε κάποιους μήνες στο νησί. Εμφανίστηκε αμέσως και ο χειρουργός. Κύριο μέλημα τους ήταν η ζωή του άτυχου νέου κι όχι να ειδοποιήσουν την αστυνομία. Νοσοκόμα βάρδιας δεν υπήρχε, λόγω έλλειψης προσωπικού.


Διευθυντής του Κέντρου Υγείας είναι ο κος Χρήστος Κλεάνθους. Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για έναν ευσυνείδητο επιστήμονα που έχει αφιερωθεί στη προσπάθεια να λειτουργεί με αξιοπρέπεια το Κέντρο Υγείας, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.”

Καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορείς να αποτρέψεις έναν τουριστικά ασυνείδητο και έναν άνθρωπο περιορισμένης ευθύνης να γίνει επιχειρηματίας ακόμα και σε ένα ιδιαίτερο μέρος με βαρύ τουριστικό όνομα όπως η Μύκονος, όμως δεν θα καταλάβουμε ποτέ τον λόγο που θα πρέπει να γίνεις και συνεργός τους και να καθαρίζεις τις δικές τους ακαθαρσίες σαν να είσαι η τελευταία δούλα τους.

ΤΟ ΚΟΦΤΗΡΙΟ «ΝΑΜΜΟΣ»

Ένα beach bar 200 μέτρων στη Ψαρού, ήταν ιδανικός τόπος για να γιατρέψει την ματαιοδοξία των εγχώριων celebrities. Μόνο που η επιχείρηση του νεαρού Ζαννή Φραντζέσκου, αντιγράφοντας τις συνήθειες των πελατών της, απέφευγε τα ραντεβού με την Εφορία. Μπορεί να νοίκιαζε 3000 ευρώ τη ξαπλώστρα αλλά στα δικά του Ζωνιανά, στη Μύκονο, ήταν εκείνοι τα Αφεντικά. Όταν έχεις πελάτες τον Κόκκαλη, τον Λιακουνάκο, τον Βαρδινογιάννη, τον Κοπελoύζο, τον Καίσαρη, αισθάνεσαι ημίθεος όταν σου δίνουν την ευκαιρία να τους σερβίρεις η να καθαρίσεις τις εκκενώσεις τους στις τουαλέτες σου.

Ο Κόκκαλης θα άκουγε εδώ, από την αγωνίστρια αοιδό Βίκυ Λέανδρος τα «Χρόνια Πολλά», για τα 60στα γενέθλιά του, με καλεσμένους τους Κωστόπουλο, Λυμπέρη, Λιακουνάκο κι άλλα σύμβολα της εγχώριας χρυσόσκονης. Ο Κώστας Κάισαρης σ ένα επιχειρηματικό πάρτυ του θα έβαζε φωτιά στο νησί με καλεσμένη την Πέτρα Νέμκοβα, ένα μοντέλο που είχε γλιτώσει από το τσουνάμι και βρέθηκε στη Μύκονο αποφασισμένη να τη γλιτώσει και από τους πορτοφολάδες που της προσέφεραν χιλιάδες ευρώ για να περάσουν τη νύχτα μαζί της. Ένα κορυφαίο στέλεχος πολυεθνικής είχε γίνει τύφλα στο μεθύσι κι αφού βούτηξε στη θάλασσα μπροστά στο «ΝΑΜΜΟΣ», θέλησε να εξέλθει γυμνός από τα κύματα, αλλά το θέαμα ήταν τόσο αστείο που έσπευσε ένας μπράβος του μαγαζιού και τον τύλιξε στις φτερούγες του.

Φέτος στο ίδιο μαγαζί στριμώχθηκαν πάνω από 2000 άτομα για ν απολαύσουν τον αοιδό Αντώνιο Ρέμο. Οι εισπράξεις ιλιγγιώδεις, μια και οι νεόπλουτοι είχαν ανάγκη να κάνουν επίδειξη πλούτου εν μέσω κρίσης. Η Σάρα και η Μάρα, έδωσαν το παρόν. Οι «σεσημασμένοι» εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και των ΜΜΕ και φυσικά οι κάμερες του Σταρ με τον Νίκο Τσιλιπουνιδάκη-τον τηλεοπτικό βιογράφο της νεόπλουτης ξιπασιάς. Οι ιδιοκτήτες του «ΝΑΜΜΟΣ» θεώρησαν σκόπιμο να μη δηλώσουν στην Εφορία τα πραγματικά έσοδα της βραδιάς. Άλλωστε το Κράτος διασκέδαζε στο μαγαζί τους-ποιος να τους ακουμπήσει; Εδώ που τα λέμε δύσκολα και ο Παπαθανασίου θα καταφέρει να εισπράξει το πρόστιμο. Κάπου στους γραφειοκρατικούς δαιδάλους θα χαθούν τα πειστήρια του εγκλήματος.Όπως χάθηκαν τα 30 εκατ. που έδωσε η οικογένεια Παναγόπουλου στους απαγωγείς. Το ανεξάρτητο παρακράτος της διαπλοκής και του lifestyle, έχει πρωτεύουσα. Εδώ είναι Μύκονος, δεν είναι παίξε γέλασε…

15 Αυγ 2009

Τζίμης Πανούσης, ο Βασιλιάς του Σωρού, μέρος δεύτερο

tsimakos3 Τα 4 blogs (αντιπάριος, antipariafwni, ibis, antiparos-blog) σας ΠΑΝΟΥΣΙάζουν το Τζιμάκο στη δεύτερη πράξη της παράστασης για ένα ρόλο “Ο Βασιλιάς του Σωρού”

Παίζουν:

Τ.Π. (Τζίμης Πανούσης στο ρόλο του βασιλιά)

Α.Κ. (Αθανασία Κουρέτα στο ρόλο του ρεπόρτερ)

BL. (οι τέσσερις Bloggers στο ρόλο τους)

Το πρώτο μέρος μπορείτε να το διαβάσετε εδώ


Α.Κ.: Τελικά τι σε φτιάχνει στην Αντίπαρο;

Τ.Π.: Ότι φτιάχνει όλους ρε παιδιά, ξέρω ‘γω τι; Είναι ένα μέρος που έχει κάτι, που κανείς δεν ξέρει τι είναι αυτό το κάτι που σε κρατάει και δεν μπορείς να φύγεις. Κι αν θέλετε να το εξηγήσετε λογικά, δεν εξηγείται. Δηλαδή δεν μπορεί να σου πει κάποιος πως έχει ωραία χώρα, πως έχει ωραία σπίτια, έχει ωραία μπαρ, κανείς δεν μπορεί να σου πει…

BL: Είναι κι αυτό βάσει σχεδίου;

Τ.Π.: Ναι, εγώ νομίζω ότι εκεί εντοπίζεται, πως είναι μεταφυσικό κι αυτό. Όλα μας τα προβλήματα, έχω καταλήξει – γιατί έχουν ασπρίσει τα μαλλιά μου όπως βλέπεις – έχω καταλήξει ότι η απομάκρυνση από το μεταφυσικό, και το σνομπάρισμα, έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα προβλήματα. Δηλαδή ένας άκρατος εγωισμός στην ουσία. Που θες να βάζεις πρώτο τον εαυτό σου, να σαι μικρός θεός εσύ, ότι είσαι ο σωστότερος εσύ, τα ξέρεις όλα εσύ…. Και λύνονται όλα τα προβλήματα μ’ ένα τηλέφωνο, δηλαδή αντί να επισκεφτείς το γιατρό, ας πούμε, παίρνεις τηλέφωνο πχ την γιαγιά σου, να σου πει τι να κάνεις…

Α.Κ.: Sms και τέτοια πράγματα…

Τ.Π.: Και λύνονται πιο εύκολα τα προβλήματα.

Α.Κ.: Έχεις σκεφτεί να φύγεις από την Αντίπαρο ποτέ;

Τ.Π.: Έχω φύγει ήδη και μοιράζω την ζωή μου μεταξύ της Αντιπάρου και της Άνδρου και έχω ένα project να φτιάξω ένα εξοχικό σε όλα τα νησιά. Κι είμαι στο Α ακόμα… Σκέψου ότι είμαι στο “Α” , Άνδρος, Αντίπαρος... Έχω Ανάφη, Αμοργό, Αστυπάλαια.

Α.Κ.: Έχεις δρόμο ακόμα…

Τ.Π.: Βάζω μεγαλόπνοα σχέδια για να μπορέσω να κρατιέμαι.

Α.Κ.: Λοιπόν υπάρχουν φήμες, για να περάσουμε και στα δικά μας, ότι θα κατέβεις υποψήφιος για πρόεδρος της κοινότητας Αντιπάρου. Ισχύει αυτό; Κι αν ισχύει, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι είσαι πιο ισχυρός από μια ξανθιά Πειραιώτισσα;

Τ.Π.: Δεν μπορώ να τα βάλω με αυτήν… Θέλω να σας πω ότι έχω ασχοληθεί με τα κοινά. Με είχανε προτείνει για πρόεδρο του Σωρού, αλλά εγώ, επειδή δεν έχω μεγάλη σχέση με τη σοβαρότητα και τη σοβαροφάνεια, τους είπα ότι δέχομαι μόνο αν γίνω βασιλιάς, αν δεχτείτε να γίνω βασιλιάς. Και το δεχτήκανε. Τώρα στο Σωρό είμαι βασιλιάς, δηλαδή άμα πεθάνω θα αναλάβει ο γιος μου για πρόεδρος. Έχουμε καταφέρει πολλά, έχω να σου πω. Καταφέραμε να περάσουμε υπόγεια καλώδια τηλεφωνικά γιατί βγήκαμε έξω με ένα γείτονα με ηλεκτρικά πριόνια…

Α.Κ.: Επειδή μιλάμε για την Αντίπαρο, τι γνώμη έχεις για την πρόεδρο;

Τ.Π.: Για τι;

Α.Κ.: Για την πρόεδρο.

Τ.Π.: Αυτή δεν την έχω συναντήσει ποτέ ρε παιδιά, δεν την ξέρω, αλλά μ΄ αυτά που βλέπω όμως είναι χάλια… Χάλια… Δηλαδή πάλι χτες άνοιξε ο βόθρος στο (αναφέρει το όνομα καφετέριας) και βρώμαγε ο τόπος, δηλαδή ντροπή...Τόσα λεφτά…

Panousis[9]BL: Κατέβα ρε Τζιμάκο να μας σώσεις. Εδώ κάναμε ολόκληρη προπαγάνδα, σαν τον Ομπάμα, “Yes we can”. (του δείχνει φωτογραφίες στα blogs)… Διαβάζεις blogs;

Τ.Π.: Ναι, αλλά κάποια συγκεκριμένα γιατί δεν προλαβαίνω, τρώω πολλές ώρες στο δίκτυο..

BL.: Ποια δηλαδή;

Τ.Π.: Τα γνωστά μωρέ…Tρωκτικό, πρέζα και στο ζούγκλα μπαίνω και sτο pressme, και διάφορα άλλα.

À±½¿¸Ã[3]BL: Αν έκανες blog πώς θα το ονόμαζες;

Τ.Π.: Μμμμ….Ουδέν σχόλιο.

BL: Το tzimakos.gr είναι δικό σου;

Τ.Π.: Όχι, το φτιάχνουν άλλοι.

Α.Κ.: Έχω μια εξαιρετική ερώτηση, η οποία είναι λίγο πολιτική και λίγο σεξουαλική, αλλά αυτά, σεξ και εξουσία, πάντα έχουν μία σχέση. Με ποιον πολιτικό αρχηγό έχεις σεξουαλική φαντασίωση;

Τ.Π.: Με τον Καραμανλή που είναι βαθιά γκέι!

Α.Κ.: Με τον Καραμανλή;

Τ.Π.: Με τον Καραμανλή, ναι.

Α.Κ.: Παλιότερα όμως είχες δηλώσει ερωτευμένος με το Νταλάρα… Tώρα δηλώνεις με τον Καραμανλή πάλι. Αυτό τι είναι; Πολυγαμία; Xαρέμι; Τι είναι ακριβώς;

Τ.Π.: Είναι ότι κάποια στιγμή κάποιος θα γ… κάποιον.

Α.Κ.: Νομίζεις ότι πίσω από τα δεκεμβριανά ήταν ο Καραβέλας;

Τ.Π.: Ο Καρβέλας κι η Πάνια, οι Μπόνι και Κλάιντ της Ελλάδας.

Α.Κ.: Όχι, εννοώ ο Καραβέλας.

Τ.Π.: Ο Καρβέλας.

Α.Κ.: Ο Καρβέλας ήτανε;

Τ.Π.: Λάθος πληροφόρηση. Ο Καρβέλας αντιστάθηκε πρώτος με την Πάνια. Δεν αντισταθήκανε στους μπάτσους που τους πιάσανε;

BL: Αυτό είπες και στο Nitro.

Τ.Π.: Ναι, η αλήθεια είναι μία… Δεν μπορώ να λέω άλλα στο ένα και άλλα στο άλλο.

BL: Πάντως μου’ πε ο Κωστόπουλος να σου δώσω χαιρετίσματα.

Τ.Π.: Γιατί είναι εδώ ο Κωστόπουλος;

Α.Κ.: Ναι, από χθες.

Τ.Π.: Τελειώσαμε, πάει το νησί παιδιά, τους τελείωσε η Μύκονος.

Α.Κ.: Αυτό του είπα και εγώ, του είπα, «πως φύγατε από τη Μύκονο και ήρθατε εδώ;»

Τ.Π.: Μίλησε στα blog;

Α.Κ.: Όχι, τον πετύχαμε στο δρόμο.synent3

Τ.Π.: Αα… Δεν το’ ξερα… Έτσι και ασχοληθεί αυτός, έχει τελειώσει το νησί. Αυτός είχε βάλει σκοπό να τελειώσει τη Μύκονο και την τέλειωσε. Άμα κοίταζες απ’ την Τήνο τη Μύκονο έβλεπες φωτάκια εδώ, φωτάκια εκεί. Από τότε που πήγε ο Κωστόπουλος είναι ένα φως όλο. Θα το κάνει κι έτσι και ασχοληθεί με την Αντίπαρο, έχουμε τελειώσει, στο λέω. Δεν υπάρχει θέμα.

Α.Κ.: Ασχολήθηκε προχθές… ήρθε εδώ…

Τ.Π.: Τουλάχιστον θα ανεβούν τα σπίτια μας πολύ.

Α.Κ: Θα έκανες πλιάτσικο ποτέ, όπως κάνανε στα δεκεμβριανά;

Τ.Π.: Ποιος τα έκανε αυτά; Αυτά είναι παραμύθια, προπαγάνδα, της αντίδρασης. Δεν έγινε κάτι.

BL: Να σου πω κάτι, στην εκπομπή ήσουν ο πρώτος που βγήκε και μίλησε, για προπαγάνδα στο πλιάτσικο.

Τ.Π.: Ναι…

BL: Το πρόβλεψες πριν γίνει καν…

Τ.Π.: Ναι, αυτοί το κάνανε, επίτηδες.

BL: Είχες εσωτερική πληροφόρηση ή ήτανε διαίσθηση;

Τ.Π.: Διαίσθηση περισσότερο.

BL: Από εμπειρία.

Τ.Π.: Ναι.

Α.Κ.: Να σου κάνω μια ερώτηση πάλι σχετική; Σε κάποιο από τα σόου σου έχεις ντύσει τα γκαρσόνια μπάτσους. Πιστεύεις ότι στην πραγματική ζωή ισχύει το αντίθετο; Δηλαδή ότι οι αστυνόμοι είναι γκαρσόνια;

Τ.Π.: Κοίτα να δεις τώρα… Στις παραστάσεις κάνεις το δυνατό που έχεις στο μυαλό σου… Ο μπάτσος υποτίθεται ότι είναι υπηρέτης, θα σου φέρει κανένα στραγάλι, κανένα ποτό, κάνα τέτοιο. Αυτή είναι η δουλειά του. Τώρα παίρνει αέρα και παίρνει και γκλόμπ και βαράει… Εντάξει… Αυτό είναι αντιποίηση αρχής.

Α.Κ.: Απ’ ότι βλέπουμε θα μας παρακολουθούν οι κάμερες, θα μας παίρνουν και το DNA…Για πού τραβάει το πράγμα;

Τ.Π.: Αυτή όλη η καμερολαγνεία και ο φόβος όλος αυτός που θα μας κάνουν το ένα θα μας κάνουν το άλλο… Δεν πάνε να κάνουν ό,τι θέλουν… Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους, εμείς κάνουμε τη δικιά μας. Εντάξει, σιγά τώρα μη φοβηθούμε τις κάμερες. Δεν τρέχει κανένα θέμα μ’ αυτό.

Α.Κ.: Όχι, ε;

Τ.Π.: Αυτές είναι οικολογικές αρχές του κώλου… Δε νομίζω..

Α.Κ.: Οικολογικές αρχές;

Τ.Π.: Οικολογικές ανησυχίες του κώλου.

Α.Κ.: Τι σε ενοχλεί περισσότερο, οι μετανάστες ή ο Καρατζαφέρης;

Τ.Π.: Οι Οικολόγοι.

Α.Κ.: Οι Οικολόγοι, ε;

Τ.Π.: Ναι, μου σπάνε τα νεύρα, μα την Παναγία. Ο Καρατζαφέρης κι αυτοί στ’ αρχ… μου, αλλά οι οικολόγοι είναι ό,τι χειρότερο… Αυτοί είναι η επιτομή της έπαρσης ρε παιδί μου. Νομίζουν ότι κατέχουνε τα… Ότι καταστρέφεται ο πλανήτης… Μια γελοιότητα. Ποιος θα καταστρέψει τον πλανήτη; Από τι να καταστραφεί ο πλανήτης… Αυτοί νομίζουν ότι μπορούν να αλλάξουν το οικοσύστημα… Τέλος πάντων, αυτούς τους σιχαίνομαι. Νομίζω πως ό,τι χειρότερο μάς έχει τύχει στη ζωή είναι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, που πληρώνει το κράτος, και οι οικολόγοι.

Α.Κ.: Θα θελα μια κουβέντα όμως για τη μετανάστευση και τη μεταναστευτική πολιτική.

Τ.Π.: Είμαστε όλοι μετανάστες. Ένα σύνθημα που τα λέει όλα. Δεν είναι δικό μου.

Α.Κ.: Αν βγεις πρόεδρος στις επόμενες εκλογές, τι πρόγραμμα έχεις στο νου σου;

Τ.Π.: Μόνο αστεία μπορώ ν ασχοληθώ με αυτά. Αυτά τα σιχαίνομαι…

Α.Κ.: Θα σε κάνουμε βασιλιά είπαμε…

Τ.Π.: Βασιλιάς είμαι ήδη… Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα με αυτόν τον τρόπο ρε παιδί μου. Δηλαδή αυτός είναι χαμένος από χέρι. Απλώς είναι κάποιες δουλειές που είναι για να κλείνεις εργολαβίες, να παίρνεις μίζες κτλ.

Άλλη μία ερώτηση γιατί φεύγω, πάω σ’ άλλο μπλογκ…

Α.Κ.: Μη βιάζεσαι. Ποιοι είναι καλύτεροι; Οι ελβετόψυχοι ή οι εφραιμόψυχοι;

Τ.Π.: Οι ελβετόψυχοι, εδώ, οι δικοί μας.

Α.Κ.: Siemens προϊόντα έχεις σπίτι σου;

Τ.Π.: Τι αν έχω;

Α.Κ.: Siemens προϊόντα.

Τ.Π.: Είμαι φανατικός της Miele γιατί σε ένα μαγαζί που έπαιζα στο Πεντάγωνο, εκεί κοντά στο Χολαργό, στο Κ.Κ (κέντρο κουλτούρας και κατανάλωσης), το πήρε η Siemens, ε η Siemens λέω, το πήρε η Miele και το έκανε αντιπροσωπεία και έχω τρομερή έκπτωση και ό,τι παίρνω είναι Miele. Έχω τρομερή έκπτωση.

BL: Δεν έχεις Siemens δηλαδή σπίτι σου;

Τ.Π: Όχι, Miele, Miele.

Α.Κ.: Η εγχείρηση αλλαγής ζωδίου;

Τ.Π.: Προχωράει… Θα κάνω δοκιμαστικά τον ωροσκόπο… Είμαι Σκορπιός στον ωροσκόπο, στο ζώδιο Υδροχόος. Θα αλλάξω τον ωροσκόπο γιατί με τυραννάει πάρα πολύ, είναι αυτό που έχει τις σεξουαλικές εμμονές. Είναι σεξομανής αυτοκαταστροφέας ο Σκορπιός.

ΑΚ.: Το ξέρω αυτό…

Τ.Π.: Μήπως θυμάσαι τα ρήματα που αντιστοιχούν σε κάθε ζώδιο;

Α.Κ.: Όχι.

Τ.Π.: Γιατί αντιστοιχούνε ρήματα που είναι πολύ σημαντικά. Στο δικό μου, στον Υδροχόο είναι το δημιουργώ. Εσύ τι ζώδιο είσαι;

Α.Κ.: Εγώ είμαι Σκορπιός.

Τ.Π.: Στο Σκορπιό δεν θυμάμαι, είναι κάτι περίεργο που δεν ταιριάζει… Αυτό που θυμάμαι είναι ότι ο Κριός είναι το πρώτο και είναι το «είμαι», ο Υδροχόος είναι το προτελευταίο και είπαμε είναι το «δημιουργώ» και το τελευταίο είναι οι Ιχθείς που είναι το «πιστεύω» που σημαίνει ότι η πίστη έπεται της γνώσης. Είναι πολύ σημαντικό.

Α.Κ.: Η πίστη….

Τ.Π.: ….έπεται της γνώσης. Επίσης σήμερα, γι αυτό χασομέρησα, είχα μια συζήτηση με ένα γείτονα μου Σωριανό, από τους πρώτους Σωριανούς, απ’ τις δυνάμεις του Καλού που λέγαμε, γιατί εμείς μαζευόμαστε ανήξεροι και ξαφνικά βλέπουμε όλους αυτούς τους περίεργους να μαζεύονται σε ένα σπίτι και να κάνουνε, να τα πούμε αυτά, κάνουνε τεκτονικές τελετουργίες στο Σωρό. Αυτό με φωτογραφίες μπορούμε να το τεκμηριώσουμε και να το’ χουμε στο blog. Έμαθα λοιπόν, από αυτό τον φίλο, και να το προσέχετε, δεν το ήξερα, ότι τα όνειρα είναι δίοδοι για να περάσουν τα δαιμόνια. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, πολύ σημαντικό.

Α.Κ.: Ναι, ε;

Τ.Π.: Ναι, τα δαιμόνια περνάνε μέσα από τα όνειρα. Δεν πρέπει να αφήνουμε τα όνειρα να μας δημιουργούν προβλήματα, να μας ελέγχουν τη ζωή ρε παιδί μου…

BL: Το μυστικό είναι να μην ονειρευόμαστε δηλαδή.

Τ.Π.: Όχι, να ονειρευόμαστε… Απλώς να μην τα πιστεύουμε. synent4

Α.Κ.: Για τη γενιά του Πολυτεχνείου έχεις πει ότι είναι η ξυρισμένη γενιά.

Τ.Π.: Ναι.

Α.Κ.: Για την επόμενη γενιά;

Τ.Π.: Εγώ είμαι η γενιά του Χημείου, δηλαδή είμαι μετά.

Α.Κ.: Για την επόμενη γενιά του Πολυτεχνείου;

Τ.Π.: Η επόμενη γενιά είναι…; Ποια είναι η επόμενη γενιά;

Των 35άρηδων τώρα.

Α.Κ.: Ναι.

Τ.Π.: Ε, αυτοί είναι χειρότεροι, χειρότεροι από τη γενιά του Πολυτεχνείου. Νομίζω ότι αρχίζει και ξεσκαρτάρει το πράγμα από τη γενιά του γιου μου, από τους 18άρηδες ας πούμε τους σημερινούς. Αυτά τα παιδιά έχουν αρχίσει, βλέπω και διαφοροποιούνται λίγο. Από εμπειρία σου λέω από προσωπική, από παρέες…

Α.Κ.: Ενώ εμείς οι 30άρηδες δεν έχουμε σωτηρία καμία…

Τ.Π.: Όχι, νομίζω η γενιά η δικιά σας ήτανε λίγο υποταγμένη, φοβισμένη πολύ, χωρίς ελπίδες, χωρίς όνειρα, να βρει δουλειά, είναι λίγο περίεργη.

Α.Κ. Είναι η γενιά του είδους που έφτιαξε η γενιά του Πολυτεχνείου και μεγαλώσαμε σ’ αυτήν.

Τ.Π.: Όχι εσείς δεν είστε η γενιά του Πολυτεχνείου.

Α.Κ.: Όχι, είμαστε η γενιά που έφτιαξε η γενιά του Πολυτεχνείου.

Τ.Π.: Ναι, αλλά έκανε και την αυτοκριτική της αυτή η γενιά και δεν φταίει. Δηλαδή μέσα στη μαλακία της η γενιά του Πολυτεχνείου έκανε και μερικά πράγματα, έκανε μαλακίες, κομπίνες, αλλά έκανε. Εσείς δεν κάνετε τίποτα. Φοβόσαστε και περιμένετε να διοριστείτε. Εμείς, η γενιά του Χημείου έχουμε διαφορά, γιατί εμάς δεν μας βγάλανε τα τανκς από το Πολυτεχνείο, μας βγάλανε από το Χημείο τα ΚΝΑΤ, οι ομάδες της ΚΝΕ.

Α.Κ.: Η Νέα Δημοπρασία στις επόμενες εκλογές θα καταρρεύσει;

Τ.Π. Εάν δεν καταρρεύσει και τώρα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Να φύγουνε. Πρέπει να τελειώσει αυτό, να φύγουνε, κι ας έρθει όποιος να ‘ναι, δεν πειράζει. Οι μαυροχρηματάδες να φύγουνε να πάνε αλλού…

Α.Κ.: Τι δείκτη προστασίας χρησιμοποιείς; Σε αντηλιακό.

Τ.Π.: Ε, δεν μπορώ να πω προσωπικά. Παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Εντάξει όσο κι αν το διαδίκτυο έχει μια ελευθεριακή χροιά…

Α.Κ.: Δε γίνεται να…

Τ.Π. Ναι, να μην πάμε σε προσωπικά πράγματα, δηλαδή αντηλιακά, και τέτοια…

Α.Κ. Δηλαδή δεν θα μου απαντήσεις, αν δεν ήσουνα ο Τζίμης ποιος θα ήθελες να ήσουνα;

Τ.Π.: “Αν δεν ήσουνα αυτός που είσαι ποιος θα ήθελες να ήσουνα”. Αυτή είναι το Α και το Ω των ερωτήσεων στις συνεντεύξεις.

BL: Ο γιος σου με ποιον δεν θα θελες να μοιάσει;

Τ.Π.: Που να σιχαίνομαι τόσο πολύ; Αφού δε θαυμάζω κανέναν τόσο πολύ δε θα σιχαίνομαι και κάποιον τόσο πολύ. Δεν έχω πρόβλημα.

Α.Κ: Θα ψηφίσεις…..

Τ.Π.: Δεν έχω ψηφίσει ποτέ.

Α.Κ.: Παπαρήγα ή Τσίπρα; Χωρίς να ψηφίσεις.

Τ.Π.: Ποιον συμπαθώ περισσότερο… Είμαι πιο κοντά στην Παπαρήγα. Ο Τσίπρας είναι χλεχλές. Δε μ’ αρέσει καθόλου. Είναι φλώρος. Η Παπαρήγα έχει μια τρέλα και ένα τσαντάκι περίεργο που κουβαλάει και δεν το ξέρεις ποτέ τι μπορεί να κρύβει μέσα.

Α.Κ.: Τι απαντάς σε όσους σε κατηγορούν για δισυπόστατη ζωή και φαινομενικά ασύμβατη ως προς αυτά που κατηγορείς, δηλαδή τη βίλλα και…

Τ.Π.: Ποια βίλλα; Έχω πολλές βίλλες

Α.Κ.: Τις βίλλες λοιπόν.

Τ.Π.: Ξέρεις, βίλλα στα κυπριακά είναι το πέος… Είναι φαλλοκρατική όλη αυτή η σχέση…

(συνεχίζεται)

13 Αυγ 2009

Art in Arc

AFICHE-SUBERT-dion_FINAL2_web

Οι λέξεις και η λογοκρισία

Tου Πασχου Μανδραβελη

Ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς (ευρισκόμενος μάλιστα σε διακοπές) ότι σε μια δυτική χώρα θα λογοκρινόταν ένα φιλμ του κ. Κώστα Γαβρά για την ιστορία της Ακρόπολης. Γινόταν δυσκολότερο να το πιστέψουμε, επειδή αυτό έγινε επί υπουργίας του κ. Αντώνη Σαμαρά, ενός πολιτικού, ο οποίος κάποτε στο όνομα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας έριξε την κυβέρνησή του. Χειρότερο, όμως, και από τη λογοκρισία, ήταν η αιτιολόγησή της, δηλαδή όσα ακούστηκαν μετά το κόψιμο των σκηνών που έδειχναν ρασοφόρους πρωτοχριστιανούς να ξηλώνουν τις μετόπες του Παρθενώνα κι εντός του να ορθώνεται μια χριστιανική εκκλησία.

Ο μητροπολίτης Ζακύνθου, για παράδειγμα, κ. Χρυσόστομος μίλησε για «βιαιοπραγίες οι οποίες έγιναν εκατέρωθεν» και για τις οποίες «δεν είναι ανάγκη να μιλάμε». Το «να μην μιλάμε» για γεγονότα του παρελθόντος είναι μια παλιά έκκληση και αφορά μύριες όσες πτυχές της ιστορίας μας. Αλλά το «εκατέρωθεν», που ανέφερε ο μητροπολίτης στη δήλωσή του πόθεν προκύπτει; Η ταινία μικρού μήκους του κ. Γαβρά αναφέρεται στα δεινά που υπέστη ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ανθρωπότητας. Ανάμεσα σ’ αυτά τα δεινά ήταν και η απολάξευση των μετοπών της ανατολικής, της βόρειας και της δυτικής πλευράς του Παρθενώνα και η καταστροφή κάποιων γλυπτών κατά τη μετατροπή του μνημείου σε χριστιανική εκκλησία τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Αυτή την καταστροφή απεικονίζει η ταινία και αυτά τα 12 δευτερόλεπτα ζήτησε η Ελληνική εκκλησία να κοπούν. Τώρα το «εκατέρωθεν» πώς προκύπτει; Έπραξε βιαιοπραγίες εναντίον των πρωτοχριστιανών ρασοφόρων ο Παρθενώνας και δεν το γνωρίζαμε;

Ακόμη πιο παράλογη ήταν η δικαιολογία που εκστόμισε πρόεδρος του νέου Μουσείου. Ο κ. Δημήτρης Παντερμαλής είναι καθηγητής Αρχαιολογίας και ασφαλώς γράμματα γνωρίζει. Επομένως τι ακριβώς σημαίνει η δήλωση «κρίθηκε σκόπιμο να παραμείνει -ασφαλώς- η αναφορά στο γεγονός ως είχε και να εκπέσει ένα πλάνο 12 δευτερολέπτων το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν έχει σχέση με την ουσία των πραγμάτων και ασφαλώς δεν αποτελεί κανενός είδους λογοκρισία»; Δηλαδή, αν «η έκπτωση ενός πλάνου 12 δευτερολέπτων δεν αποτελεί λογοκρισία» τότε τι είναι; Θεία λειτουργία ή άχραντο μυστήριο; Το να προσπαθεί κάποιος να συγκεράσει τις μεσαιωνικές απαιτήσεις για λογοκρισία με την νεωτερική ανάγκη της ελευθερολογίας οδηγεί τελικά σε ακύρωση των λέξεων, στην αφαίρεση του νοήματος που αυτές έχουν. Το κόψιμο από κρατικές αρχές ακόμη και μιας από τις 24 φωτογραφίες που έχει το κινηματογραφικό δευτερόλεπτο ονομάζεται σε όλο τον κόσμο «λογοκρισία»· δεν λέγεται ούτε «εκπτώσεις», ούτε «μεγάλες προσφορές», ούτε «ξεπούλημα», για να χρησιμοποιήσουμε την εμπορική ορολογία των ημερών. Είναι λογοκρισία· τελεία και παύλα...

Το μεγαλύτερο απ’ όλα τα προβλήματα της χώρας είναι η στρέβλωση των λέξεων και η συνακόλουθη ακύρωση των εννοιών που αυτές σηματοδοτούν. Δεν έχουμε πια τα εργαλεία να συνεννοηθούμε. Και χωρίς εργαλεία συνεννόησης δεν δημιουργούνται κοινοί τόποι συναίνεσης για την επίλυση των προβλημάτων. Ευτυχώς, μετά τις αντιδράσεις, το υπουργείο Πολιτισμού και η διοίκηση του Μουσείου υπαναχώρησαν. Αλλά λογοκρισία, έστω και για λίγο υπήρξε...

(pmandravelis@kathimerini.gr)


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ (άνευ λογοκρισίας) - αξίζει να το δει κανείς σε HQ και full screen: http://www.youtube.com/watch?v=aGitmYl6U90

(πού να μάθετε και πόσο κόστισε...)


Ο βασιλιάς του Σωρού σε λίγο πάλι μαζί

  Untitled-4 Είναι σχεδόν βέβαιο. Η συνέντευξη του βασιλιά του Σωρού Τζίμη Πανούση στα τέσσερα blogs αποτέλεσε πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Με πάνω από 5000 επισκέψεις-αναγνώσεις της συνέντευξης και στα τέσσερα ιστολόγια η συνέντευξη του βασιλιά του Σωρού Τζίμη Πανούση κρίνεται ως ιδιαίτερα επιτυχημένη.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του βασιλιά Τζίμη θα δημοσιευθεί το βράδυ της Παρασκευής.

Μέχρι τότε ένα μικρό ηχητικό δείγμα από το δεύτερο μέρος:

trailer2

ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ: trailer2’

12 Αυγ 2009

Τα κείμενα και τα κακώς κείμενα - στη Σύρο και αλλού

Mademoiselle-under-the-rain

Το νησί ασφυκτιά από κόσμο, αγκομαχά να βγάλει λίγες μέρες ακόμα του Αυγούστου και να ανασάνει πάλι όπως παλιά. Για κάποιους αυτό είναι η επιτομή της τουριστικής Αντιπάρου, για κάποιους άλλους είναι οι καταραμένες ημέρες που κάθε χρόνο πρέπει να περάσουν πάνω από την πλάτη του νησιού. Και κάθε άλλου νησιού, όπως η Σύρος… Εκεί όπου ένας δημοσιογράφος –σχεδόν πανθομολογούμενα έγκυρος- έκρινε σκόπιμο να ασκήσει κριτική στα ήθη και τις εμμονές όσων συνδέουν την τουριστική ποιότητα με δευτερεύουσες τουριστικές συνιστώσες αμφίβολης αξίας πέραν της κερδοφόρου. Κι όχι μόνο τις σχολίασε, αλλά και τις δημοσίευσε στην Ελευθεροτυπία – όπου τακτικά αρθρογραφεί, στην συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο εξέφρασε τη γνώμη του ως πολίτης-, εξαγριώνοντας πολλούς συμπολίτες του για την αχρείαστη δυσφήμιση του νησιού.

Η παραπάνω ιστορία (που μπορεί κανείς να διαβάσει σε αυτό το σύνδεσμο) δεν έχει καλό και κακό, ούτε δράκο και σωματοφύλακες. Η σύγχρονη αλληλεπίδραση πολιτών και μήντια είναι αυτή, την βλέπουμε συχνότατα στα ηλεκτρονικά μήντια, αλλά και στα έντυπα πλέον, που φιλοξενούν συχνότατα τις απόψεις πολιτών , ιστολογίων, και άλλων πηγών για να αναδείξουν, να καταγγείλουν, να αναθεματίσουν, αλλά και να επαινέσουν ή να προτείνουν. Κι αν, όπως σωστά αναφέρεται κάπου, η δυσφήμιση λόγω ανάδειξης των κακώς κειμένων θεωρείται περισσότερο προσβλητική από τα ίδια τα κακώς κείμενα, τότε η καθημερινότητά μας κινδυνεύει να γίνει αυτιστική, μια ναρκισσιστική δικτατορία, όπου το άθλιο και το παράνομο δεν υπάρχει κι ας το βλέπουμε, αρκεί να μην το κατονομάζουμε. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά τριγύρω μας, στο βυθό, στα βουνά και τις χαράδρες, στους δρόμους, και αλλού.

Κι η σύγχρονη μετα-μεταμανταλενική δημοκρατία, που οραματίζονται κάποιοι, το κάνει σαφές: το κακώς κείμενο μπορεί να αλλάξει και να γίνει κείμενο, ανάρτηση σε ιστολόγια, καταγγελία στις αρχές, δελτίο τύπου στις εφημερίδες. Όποιος μεμψιμοιρεί καλό είναι να συνηθίσει… Εκτός αν προτιμούμε να ανταλλάσσουμε σιελώδεις χειραψίες βρίσκοντας τα πάντα ωραία και τελικά να ζούμε με κοινά μυστικά, φανερά μεταξύ μας αλλά κρυφά για τους υπόλοιπους. Σαν κάποια ορεινά χωριά της ενδοχώρας που μεγάλωσαν γενιές φυλάσσοντας στον κόρφο τους εγκλήματα και ατιμίες.

(φωτό: Blancucha )

11 Αυγ 2009

Vodka Juniors στο Camping στις 10

vodkabig

Τρίτη 11 Αυγούστου, στις 10 μμ

10 Αυγ 2009

Ο Βασιλιάς του Σωρού – μέρος πρώτο

Τα 4 blogs (αντιπάριος, antipariafwni, ibis, antiparos-blog) σας ΠΑΝΟΥΣΙάζουν το Τζιμάκο στην παράσταση για ένα ρόλο “Ο Βασιλιάς του Σωρού”

Παίζουν:

Τ.Π. (Τζίμης Πανούσης στο ρόλο του βασιλιά)

Α.Κ. (Αθανασία Κουρέτα στο ρόλο του ρεπόρτερ)

BL. (οι τέσσερις Bloggers στο ρόλο τους)

TZIMAKOS1

Τ.Π.: Να αρχίσω;

BL: Εμείς έχουμε ετοιμάσει κάποιες ερωτήσεις που θα σου υποβάλλουμε, ό,τι δεν θέλεις να απαντήσεις το προσπερνάμε. Αλλά άμα θες να πεις πρώτα κάτι πες το.

Τ.Π.: Να βάλουμε ένα τίτλο αρχικά σ’ αυτό… ένα τελεσίγραφο, έναν τίτλο τελεσίγραφο.. “ΜΑΥΡΟΧΡΗΜΑΤΑΔΕΣ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ ΑΛΛΟΥ’’. Είναι ένα τελεσίγραφο από τον Τζιπάκο, παλιά ήμουνα Τζιμάκος. Λανσάρω ένα παρατσούκλι όπως συνηθίζεται εδώ στο νησί, όλοι εδώ έχουν τα παρατσούκλια τους. Εγώ δεν είμαι Δημήτρης, είμαι Τζίμης και είναι τελείως διαφορετικό. Το όνομα είναι πολύ σημαντικό, αλλά θα τα πούμε και μετά αυτά. Πες μου την πρώτη ερώτηση.

Α.Κ.: Πόσο αντιπαρόψυχος αισθάνεσαι;

Τ.Π.: Εγώ αισθάνομαι αντιπάριος… Όχι γέννημα, θρέμμα. Είμαι εδώ από το βρώμικο ‘89. Το βρώμικο ‘89 έγινα Σωριανός, είναι μία ειδική κατηγορία της Αντιπάρου. Ο Σωρός είναι μια περιοχή η οποία έχει δημιουργηθεί από τους μέτοικους, αυτούς τους περίεργους, και έχει ένα μυστικιστικό υπόβαθρο η όλη μου η παρουσία εδώ. Αυτό πρέπει να αποκαλύψουμε στους συμπατριώτες και τους συμπαραθεριστές μας, ότι έχουμε έρθει όλοι για κάποιο σκοπό όλοι εδώ. Κι εγώ για κάποιο σκοπό, κι εσύ κι όλοι μας. Δηλαδή φυλάμε κάποια πράγματα εδώ, αλλά θα τα πούμε στη συνέχεια… Δηλαδή η παρουσία του Καραβέλα, ας πούμε, δεν ήταν τυχαία…

Α.Κ.: Δεν ήταν τυχαία; Αυτή είναι μία από τις ερωτήσεις μας… Με τον Καραβέλα τον Ζημενάκια κάνατε παρέα; Αληθεύει ότι τρώγατε μαζί συναγρίδες;

Τ.Π.: Συναγρίδες δεν νομίζω γιατί δεν έχει το νησί… Με τον Καραβέλα είμαστε γείτονες γιατί ο Ρωμύλος, ο αρσενικός, είναι ίδια ηλικία –ένα χρόνο μικρότερος- με το δικό μου το καμάρι και κάνανε ψιλοπαρέα τα παιδιά, πράγμα που δεν άρεσε πολύ στον Καραβέλα. Τον εκπαίδευε κάπως διαφορετικά, τον έβαζε να τραγουδάει το «μια βραδιά στο Λεβερκούζεν»

Α.Κ.: Οπότε δεν αληθεύει ότι προσευχόσαστε μαζί στο παρεκκλήσι της βίλλας;

Τ.Π.: Όχι, δεν έχω μπει στη βίλλα, δεν ήρθε κανένας στη βίλλα, ούτε ο ίδιος.

Το παρεκκλήσι το έχω δει γιατί το αγιογράφησε μια φίλη μου, υπήρχε η εντολή να κάνει τις αγιογραφίες κατ’ εικόνα και ομοίωση της οικογένειας Καραβέλα.

Α.Κ.: Εδώ πρέπει να σε ρωτήσω γιατί έφερες το Νταλάρα και τη Μαντόνα στο νησί;

Τ.Π.: Κοίτα να δεις, πρέπει ν’ αλλάξει κατηγορία το νησί. Δεν είναι ότι το κανονίζω εγώ, έτσι πρέπει να γίνει. Όπως θα γίνει η καταστροφή του πλανήτη το 2012 έτσι και η Αντίπαρος πρέπει να αποκατασταθεί αλλάζοντας κατηγορία, να φύγουν τα τσικό τώρα, Πανούσης κλπ, αυτά είναι μικρά ονόματα, μιλάμε τώρα να περάσουμε…synent1

Α.Κ.: σε ένα άλλο επίπεδο.

BL.: Δηλαδή είναι βάσει σχεδίου…

Τ.Π.: Ναι. Το ίδιο είναι τώρα ο Τομ Χανκς ή η Μαντόνα; Θα έρχονται οι παπαράτσι, δεν θα σκάει εδώ ο κάθε καραγκιόζης τριτοκοσμικός δημοσιογράφος. Θα σκάνε δημοσιογράφοι σημαντικοί.

Α.Κ.: Μια που λέμε για καινούριες αφίξεις… Χθες γράφτηκε πως η συνάντησή σου με τον «Ακατονόμαστο» θα γίνει στη «Μαργαρίτα». Αυτό αληθεύει;

Τ.Π.: Ναι… Θα γίνει πιστεύω…

Α.Κ. : Έτσι γράφτηκε στις κυριακάτικες εφημερίδες.

Τ.Π.: Εκτός δικαστηρίου θα κάνουμε κάποιες εμφανίσεις, θα καλέσουμε και κάποια πρόσωπα που έχουν σημαδέψει την αμοιβαία μας παρουσία στα κοινά γιατί όλα αυτά με τον Ακατονόμαστο, κι αυτά βάσει σχεδίου είναι… Να τα πάρω λίγο από την αρχή; Με το Σωρό, πώς ήρθα εδώ;

Α.Κ.: Ναι.

Τ.Π.: Εγώ ήρθα το 80, με το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ήρθα λίγο πριν έρθει το ρεύμα στην Αντίπαρο, δεν είχαμε δρόμο, εγώ ήρθα εξαιτίας της Λα Λούνα, το πήρε ένας φίλος μου κι ήρθα κι εγώ να τον βοηθήσω να το φτιάξει…

Α.Κ.: Για το ΠΑΣΟΚ τώρα, επειδή το ανέφερες, είχες πει κάποτε «από το ΠΑΣΟΚ στο χειρότερο». Θα μπορούσαμε να πούμε τώρα ότι είναι «από το χειρότερο στο ΠΑΣΟΚ»;

Τ.Π.: Ε… Ναι καλά πάει έτσι. Κι ανάποδα, το ίδιο είναι. Είχε έρθει και ο Τσουκάτος προχθές, τον είδα…

BL.: Για πες μας λίγο για τον Σωρό αφού ξεκίνησες έτσι…

Τ.Π.: Λοιπόν ο Σωρός γράφεται με ωμέγα, έτσι; Γιατί έχουν αρχίσει διάφοροι από αυτούς τους περίεργους τους νταλαρείς και τους φαρισαίους που παρεισφρύουν εδώ στο χώρο να αλλάζουν την ουσία των πραγμάτων, δηλαδή το γράφουν με δύο «ο» για να λένε ότι είναι από τον Σορόκο, δηλαδή το μέρος ότι το χτυπάει ο Σορόκος αλλά είναι Σωρός με «ω», είναι η Σωρός, δηλαδή το πτώμα, και όταν λέμε Το Πτώμα εννοούμε με κεφαλαίο, δηλαδή είναι ο Αντίχριστος. Εγώ υποστηρίζω την δικιά μου θεωρία, πρώτη φορά την βγάζω στη δημοσιότητα… Δεν ξέρω αν μπορεί να το αντέξει το blog.

Α.Κ.: Ναι, μπορούμε, συνέχισε..

Τ.Π.: Όχι, είναι πολύ σημαντικό αυτό που θα σας πω… Εδώ βρίσκεται ο τάφος του Μεγαλέξανδρου, αυτή είναι η δικιά μου θεωρία, έχει καταστρέψει τελείως το νησί, ήρθε ο Νταλάρας, άμα έρθει κι ο Μεγαλέξανδρος τελειώσαμε... Ξέρεις τι θα γίνει από ορδές οικοπεδομάχων, θα έρθουν οι Μακεδόνες οι τρελοί, γιατί το έχω μελετήσει και είναι σίγουρα έτσι τα πράγματα… Όποιος έχει πάρει εκείνο το σημείο, το οικόπεδο εκείνο του Σωρού, έχει καταστραφεί, έχει πεθάνει… Τώρα δεν θέλω να πω άλλα κι ελπίζω να μην το διαβάσει και ο ιδιοκτήτης ο νυν ο οποίος κινδυνεύει, είχε ένα ατύχημα προχθές. Πάντως η καταστροφή θα ξεκινήσει από δω, θα αποκαλυφθεί και ο τάφος, τον έχει διαλέξει ο Μέγας Αλέξανδρος, είναι ιστορικά τεκμηριωμένο ότι έχει έρθει εδώ ο Μέγας Αλέξανδρος, έχει επισκεφτεί το σπήλαιο… Αυτό το διαπίστωσα εγώ, δηλαδή το διαπίστωσα όταν ήρθε μια ομάδα τουρτουριστών, με πούλμαν, οι οποίοι ακολουθούσαν την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και είχαν έρθει κι εδώ. Επομένως, αν ήσουνα εσύ, έβαλα τον εαυτό μου, επειδή πιστεύω και στο μεγαλοϊδεατισμό , έβαλα τον εαυτό μου στο πώς θα σκεφτόταν ο Μέγας Αλέξανδρος κι αν θα ‘μουνα εγώ θα σκεφτόμουνα: τι πιο ξεκάρφωτο μέρος από αυτό εδώ το κωλονήσι, που δεν το ξέρει κανένας... Είχανε και πρόβλημα τότε γιατί πειράζανε τους τάφους και εδώ ήταν ένα ξεκάρφωτο μέρος. Από τότε υπάρχει ένας πόλεμος, λίγοι καλοί πολλοί κακοί, βεβαίως τελικά ο καλός κερδίζει.

Α.Κ.: Τελικά το νησί φαίνεται πως έχει μεταλλαχτεί. Σου αρέσει που το νησί των φρικιών έγινε νησί των χολιγουντιανών;

Τ.Π.: Παραμένει νησί των φρικιών με την ουσιαστική σημασία της λέξης, γιατί όλοι αυτοί οι πλούσιοι είναι χοντρά φρικιά.

Α.Κ.: Είναι χειρότερα φρικιά από τα φρικιά.

Τ.Π.: Όχι, είναι τα πραγματικά φρικιά. Τα άλλα είναι ιμιτασιόν. Δηλαδή στην αρχή κάπως είχαν έρθει κάποια κανονικά φρικιά, δηλαδή κάτι πανκ κτλ. Τώρα έχουν έρθει κάτι ιμιτασιόν φρικιά και τα κανονικά φρικιά είναι αυτοί οι μαυροχρηματάδες οι λεγόμενοι, οι οποίοι ξεπλένουν οφ-σορ εταιρείες κυπριακές στο όμορφο νησί μας. Το σύμπλεγμα των νησιών είναι Οφσόρες όπως λέμε Αζόρες. Η Μαντόνα αληθεύει ότι πήρε τα Παντερονήσια; Έχετε μάθει;synent2

Α.Κ.: Σιφνέικο εγώ έχω μάθει.

Τ.Π.: Η Πράντα έχει πάρει τα Μοναστήρια; Αληθεύει αυτό;

BL.: Θα τα πάρει κι η Πράντα…

Α.Κ.: Αφού λοιπόν είπες για τα off-shore, έχω να σου κάνω μια ερώτηση. Τι κοινό έχουν ο Εφραίμ, ο Ρουσόπουλος και ο Βουλγαράκης;

Τ.Π.: Πνευματικό παιδί του Εφραίμ είναι ο Ρουσόπουλος.

(εκείνη τη στιγμή πετάει ένα πουλί μέσα στη νύχτα, οπότε λέει:)

Αυτά είναι ψυχές που πετάνε…

Ο Βουλγαράκης για μένα είναι, θα το πω, μια λύτρωση γιατί πάντα είχα πρόβλημα, δεν μπορούσα να ξεχωρίσω Βουλγαράκη - Μειμαράκη. Αυτούς τους δύο πάντα τους μπέρδευα. Τώρα με το σκάνδαλο αυτό των μοναστηριών ξέρω ποιος είναι ο… να, πάλι τους μπερδεύω. Εν τω μεταξύ είχαν και οι δυο μουστάκια και τα ξυρίσανε, αυτή είναι η μαλακία.

BL.: Με τόσους κλέφτες στο νησί πως γίνεται να έχουμε τόσο χαμηλή εγκληματικότητα;

Τ.Π.: Κοιτάξτε, αυτό είναι χωροταξικό το θέμα γιατί δεν μπορεί να φύγει εύκολα ο κλέφτης από εδώ, δηλαδή είναι αυτά τα κωλο-φερυμπότ που κόβουνε φάτσες και όποιος μπει μέσα ή όποιος βγει τον ξέρουνε. Δεν μπορείς να φύγεις εύκολα. Δεν μπορείς να βγάλεις πράγματα. Αν και είχαμε το πρώτο κρούσμα…

BL.: Στην Πάρο;

Τ.Π.: Όχι εδώ. Πρώτη φορά στην ταβέρνα του Κώστα κλέψανε μια ροτόντα, ένα τραπέζι. Είναι είδηση, γιατί τα σπίτια μας τα ‘χουμε ανοιχτά τόσα χρόνια. Είναι πολλά πράγματα.

BL.: Η κλοπή έχει να κάνει με το ότι ήρθε στο νησί ο Τσουκάτος;

Τ.Π.: Αυτό ναι..Ταυτόχρονα έγινε. Όχι, όχι το προηγούμενο βράδυ..

Α.Κ.: Εθεάθης με τον Τσουκάτο.

BL.: Ήσουν 15 μέτρα πίσω από τον Τσουκάτο.

Τ.Π.: Συναντηθήκαμε στο φαρμακείο.

BL: Ναι, και λέμε: Μετά τη χειραψία είχες όλα σου τα δάχτυλα ή σου έλειπε κανένα δάχτυλο;

Τ.Π.: Ξέρεις τι; Το πρόβλημα είναι ότι δεν τα παίρνουν αυτοί οι καημένοι τα λεφτά, τα παίρνει το κόμμα. Αυτοί φορτώνονται μόνο τη ρετσινιά από ό,τι έχω καταλάβει, γιατί σε ένα φτωχικό σπιτάκι έμενε κι αυτός, δεν πήγε σε καμιά βίλλα.

Α.Κ.: Για αυτό που λέγαμε πριν, για τον Εφραίμ κτλ, για παπάδες και ορθοδοξία, είχες πει παλιότερα ότι υπάρχει σύγκρουση μεταξύ της Στοάς της Αντρούκλας και της Στοάς της Λούγκρας. Ποια νομίζεις ότι επικρατεί σήμερα;

Τ.Π.: Αντρούκλα, αντρουά…

Α.Κ.: Αντρουά, ε;

Τ.Π.: Αν και άκουσα από ντόπιους εδώ έτσι πολύ βαρβάτους Έλληνες ότι έχουμε μια μετάλλαξη της Αντιπάρου και μια μεταφορά του γκέι στοιχείου από τη βόρεια Μύκονο. Εγώ είμαι στο κίνημα «λευτεριά στη βόρεια Μύκονο»…

Α.Κ.: Να δώσουμε λευτεριά…ναι.

Τ.Π.: Και…υπάρχει αυτή η προοπτική να γίνει το νησί γκέι, που είναι πάρα πολύ καλό. Νομίζω με το έντονο φρικιό, το στοιχείο των πλουσίων, δηλαδή που υπάρχουνε τα φρικιά οι πλούσιοι…

Α.Κ.: Ναι… Ως ποια προοπτική είναι καλό; Το να γίνει γκέι;

Τ.Π.: Πάμε τώρα για μια καταστροφή, έτσι; Μια μεταφυσική καταστροφή. Όσο απομακρυνόμαστε από το μεταφυσικό στοιχείο και περνάμε στη λογική τόσο θα υποφέρουμε και θα περνάμε άσχημα. Οπότε περιμένουμε την καταστροφή.

Α.Κ.: Οπότε θεωρείς ότι το νησί είναι Αντιμύκονος;

Τ.Π.: Το νησί είναι τώρα... Εγώ αισθάνομαι λίγο έξω από τα νερά σαν αντιπάριος. Γίνεται ήδη… Γιατί το νησί είναι όπως μάλλον το είχα φανταστεί από την αρχή, όπως δουλεύει το πράγμα του real estate. Να πούμε λίγο πως δουλεύει το σύστημα αυτό, το real estate. Είναι απλό, παρακολουθείς που πάνε τα φρικιά διακοπές. Τα φρικιά πάντα έχουν ένα ένστικτο, βρίσκουν τα σωστά μέρη. Δηλαδή τώρα μπορεί ένας που θέλει να επενδύσει σωστά, να δει πού έχει τα πολλά φρικιά. Είναι η Σίκινος, είναι η Ίος, είναι τα επόμενα…

Α.Κ.: Έχει φρικιά η Ίος;

Τ.Π.: Έχει… Έτσι ξεκίνησε η Μύκονος. Εγώ ξεκίνησα ως φρικιό στη Μύκονο, στο Paradise ήμουνα πορτιέρης πριν από πολλά χρόνια. Μετά έρχονται οι πλούσιοι, διώχνουν τα φρικιά. Κι εδώ κάποια εποχή είχε γίνει αυτό. Δεν ξέρω αν το προλάβατε. Το προλάβατε που τα πλάκωσαν στο ξύλο οι ντόπιοι;

BL.: Εδώ στη συναυλία που είχες παίξει…

Τ.Π.: Δεν έχω παίξει εδώ.

BL.: Δεν έχεις παίξει ποτέ εδώ;

Τ.Π.: Όχι… Ήταν μια αποθέωση της ελευθεροτυπίας και της εφημερίδας της συγκεκριμένης και της Ελευθεροτυπίας σαν εφημερίδα, η οποία έγραψε μια ολόκληρη κριτική για τη συναυλία, η οποία δεν έγινε γιατί είχα μια βαριά ωτίτιδα, που πόναγα πολύ και δεν μπορούσα ούτε να μιλήσω, και ακυρώθηκε η συναυλία. Παρόλα αυτά η Ελευθεροτυπία έγραψε ολόκληρη κριτική.

Α.Κ.: Γιατί πέρυσι η κοινοτάρχης Αντιπάρου κυρία Βαρβάρα Μανέτα…

Τ.Π.: Βαρβάρα είναι η Μανέτα;

Α.Κ.: Ναι, ναι, ναι Βαρβάρα Φαρούπου-Μανέτα (Βαρβέτα για συντόμευση) στη γιορτή της Αγίας Μαρίνας διάλεξε το Σαλαμπάση να τραγουδήσει αντί για εσένα;

Τ.Π.: Ο Σαλαμπάσης έχει κάνει το «σ’ αγαπάω μ’ ακούς;», εγώ έχω κάνει το «σ’ αγαπώ γαμώ το Χριστό μου». Επομένως δε συναντιούνται οι καλλιτεχνικοί μας δρόμοι.

Α.Κ.: Όχι, με τίποτα. Λοιπόν, έχω και μια άλλη ερώτηση…

Τ.Π.: Να κάνω κι εγώ μια ερώτηση; Τα σκουπίδια; Τα έχει πάρει η Πάρος τα σκουπίδια;

Α.Κ.: Τα σκουπίδια, ναι… Προς το παρόν τα παίρνει σιγά σιγά η Πάρος.

Τ.Π.: Έχουνε στην Πάρο ΧΥΤΑ;

Α.Κ.: Ναι, αλλά πάρα πολύ σιγά…

Τ.Π.: Γιατί δε θέλει να τα δώσει τα σκουπίδια…

Α.Κ.: Όχι, τα θέλαμε δικά μας τα σκουπίδια, δεν τα δίναμε καθόλου.

Τ.Π.: Αφήνουν λεφτά τα σκουπίδια. Δεν είναι απλή υπόθεση.

Α.Κ.: Εσύ και η cult La Luna είστε σημαία του νησιού. Θεωρείς τον εαυτό σου cult μορφή του νησιού.

Τ.Π.: Εγώ αισθάνομαι σαν τον πελεκάνο. Όπως είναι ο πελεκάνος στη Μύκονο, είναι ο Τζιμάκος στην Αντίπαρο.

BL.: Τον βιάσανε τον πελεκάνο όμως..

Τ.Π.: Αυτό είναι το όνειρό μου…

Α.Κ.: Και αφού μιλάμε για βιασμούς και σεξ και τέτοια πράγματα….

Τ.Π.: Τι κάνεις το βράδυ;

Α.Κ.: Έχω να σε ρωτήσω αν η σεξουαλική σου ζωή έχει ανέβει εδώ στην Αντίπαρο. Είναι πολύ σημαντική ερώτηση αυτή.

Τ.Π.: Αν έχει ανέβει εδώ στην Αντίπαρο; Μα, είναι μονίμως ανεβασμένη. Το target group μου είναι βοηθός πιστολάκι, πωλήτριες super market, τέτοια…

Α.Κ.: Έχεις μία σχέση με την εργατιά απ’ ότι βλέπω.

Τ.Π. Μα αυτά τα κορίτσια που εργάζονται έχουν και οργασμική ικανότητα, οι άλλες είναι…. Αυτές τις καταλαβαίνεις στο χορό. Παλιά είχαμε άλλα κριτήρια. Πηγαίναμε στην παραλία που ήταν ο γυμνισμός, γιατί τώρα τα έχουν καταστρέψει όλα με τον συντηρητισμό, και έβλεπες ρε παιδί μου τι θα κάνεις το βράδυ, έβλεπες το εμπόρευμα ας πούμε, τα χελιδονάκια που ερχόντουσαν. Τώρα είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα, τώρα πας και χορεύεις. Χορεύεις με την κοπέλα και στο χορό καταλαβαίνεις με τον τρόπο που χορεύει, αν έχει ρυθμό. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό οι κοπέλες είναι άρρυθμες, και τα αγόρια, αλλά τώρα σου λέω για τις κοπέλες. Κι εκεί καταλαβαίνεις ότι δεν έχει… Αν είσαι επαγγελματίας του είδους όπως είμαι εγώ. Εγώ είμαι συλλέκτης γυναικείων οργασμών. Θα ‘θελα να επεκταθώ κι αλλού, σου λέω ότι από το χορό και τον ρυθμό καταλαβαίνεις αν είναι οργασμική ή ανοργασμική.

Α.Κ.: Υπήρχε παλιότερα ένα σύνθημα: «Κορίτσια ο Τζίμης». Ισχύει ακόμα;

Τ.Π.: Ναι, αυτό ήταν ένα σύνθημα από μία εκπομπή που είχα κάνει για την τηλεόραση η οποία δεν παίχτηκε ποτέ. Λεγότανε «κορίτσια ο Τζίμης» και την πήρε ο Βενιζέλος την κασέτα μόλις την είδε, την πήρε μαζί του και δεν παίχτηκε ποτέ.

Α.Κ.: Τελικά τι σε φτιάχνει στην Αντίπαρο;

(συνεχίζεται…)

Η κοπιώδης επεξεργασία κειμένου έγινε από τις φίλες των τεσσάρων ιστολογίων Βασιλική και Αθανασία.